|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Danas je Dan sjećanja na bebe anđele

Uredništvo Ringeraja.ba, 15.10.2016
AKO NIKADA niste izgubili bebu, imali spontani pobačaj ili rodili mrtvorođenče vjerojatno ni ne znate da je upravo danas, 15. listopada, svjetski Dan sjećanja na mnoge male anđele - dan kada se za sve te male duše pale svijeće i obilježavaju brojne ceremonije diljem svijeta.
Ključne riječi:

image
/11


Sretne ste ako to nikada niste doživjele, jer male duše koje postaju anđeli u nebo odlaze - svaki dan. 

Bebe preminule još u majčinom trbuhu ili nedugo nakon rođenja često budu zaboravljene od strane svih osim roditelja malih anđela, te društvo očekuje da se o takvim stvarima previše ne priča.

Žene koje su nepovratno izgubile veliki komadić sebe često imaju potrebu pričati o izgubljenoj trudnoći i mrtvorođenoj djeci, jer su zajedno s njima nestali i svi snovi i iščekivanja o upoznavanju djeteta.
 
„Nikad te nisam upoznala, ali mi nedostaješ“
 
Ovaj međunarodni dan nastao je na inicijativu Lise Brown i Robyn Bear koje su osnovale organizaciju „15th October“.
 
Organizacija želi pomoći roditeljima djece anđela na način da se počne javno govoriti o boli koju prolaze i potaknuti ljude oko njih da im što više pomognu, obzirom da takav razgovor obično na žene djeluje dobro. 

Cilj je organizirati stručno osoblje u bolnicama kako bi se roditelji neposredno nakon gubitka djeteta imali kome obratiti. Još uvijek je to vrlo loše organizirano i najčešće je potrebno samoinicijativno posjetiti psihoterapeuta. 

Jednako važno je i educirati okolinu kako pravilno reagirati. Mnogo je članova obitelji i prijatelja koji u teškim trenucima žele  pomoći roditeljima, no jednostavno ne znaju kako. 

Većini majki se ne pruži prilika da posljednji puta vide svoje anđele, što se ovom inicijativom također želi promijeniti.
 
Trenutak u trbuhu - vječnost u srcu
 
Roditelj svoje dijete uvijek ima u mislima, pa i onda kada je ono na nebu. Iako oni o tome ne pričaju, već tuguju u tišini - bol i žaljenje s godinama ne nestaje.

Znate li da

- roditelji koji su izgubili svoje bebe NIKADA je ne prebole, bez obzira koliko je godina prošlo
 
- roditelji koji nakon gubitka bebe nemaju adekvatnu podršku često oboljevaju od psihičkih bolesti poput PTSP-a, depresije, anksioznosti koje često dovode do drugih problema - na poslu, razvoda, problema u komunikaciji s okolinom.

 - je gubitak djeteta najjača tuga koju čovjek može osjetiti?
 
 
Potrebno je posvetiti barem jedan dan sjećanju na anđele koji su na nebo otišli prerano, ali koji su svejedno zauvijek ostavili neizbrisivi trag. 
Puno ljudi svaki dan pati potiho, pa zato dajte svoju podršku svima koji su iskusili ovo doista bolno iskustvo

Pružite zagrljaj, uputite toplu riječ, osmijeh, zapalite svijeću u ime svih malih Anđela na nebu i njihovih roditelja koji svakodnevno žive sa svojom boli. 
 
U znak sjećanja, danas u 19 sati u prozorima diljem svijeta pale se svijeće za malene anđele. Bez obzira jeste li roditelj anđela ili tek netko tko želi upozoriti svijet na postojanje anđela u našim mislima, pridružite se ovoj inicijativi i zapalite svijeću.

Osoba je osoba, nebitno koliko je mala.  


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
23
Jasmin - cvijet čarobnog mirisa
Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te gr...
9
Moja čudna trudnoća - EXTRAORDINARY PREGNA...
"Trudnoća je nevjerovatno putovanje, ali ona čak i za prosječnu ženu predstavlja fizički i emocionalni vrtuljak. No š...
6
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *