|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Povrće koje ne biste smjeli držati u frižidideru

DEPO portal, 9.6.2013
Iako većinu svježeg povrća automatski pohranimo u frižider, neke vrste apsolutno ne vole hladnoću odnosno ona im uveliko skraćuje rok trajanja
Ključne riječi:

image
/11


Luk, krompir i paradajz ne bi trebali biti u frižideru. Možda sa krompirom to i nije tako čest slučaj, ali sa paradajzom i lukom sigurno jeste. Mislimo da štedimo tako što produžujemo život ovom povrću a ustvari ga činimo dosta, dosta manje ukusnim. Ovo povrće bi, kažu stručnjaci, trebalo čuvati na normalnoj temperaturi, uglavnom dalje od sunčeve svjetlosti, posebno kada je u pitanju paradajz, jer njega načešće, zbog priča iz mahale, držimo izloženog na sunčevoj svjetlosti, prenosi website namirnice.ba

Naravno, ako ih čuvamo u frižideru nećemo toliko pogriješiti, ali znajte da se ukus u tim uslovima mijenja, uglavnom, nagore. Luk, na primjer, se smekša u frižideru. Još nešto specIfično za luk je to što to povrće u nižim temperaturama vrlo dobro apsorbuje mirise i, na neki način, ukuse, hrane oko njega. Sa druge strane, sve ostalo u frižideru počne «mirisati» na luk. Zapravo je mnogo pametnije luk držati na suhom i relativno toplom mjestu.

Krompir i frižider nikako ne idu zajedno. Škrob u njemu se u niskim temperaturama pretvara u šećer. Ovo ih učini slatkim kada ih kuhamo – ali ne ukusno slatkim. Zbog tog šećera dešava se i da krompir prerano pocrni prilikom kuhanja što mu dodatno smanjuje ukus. Međutim, savjetuje se da se krompir čuva na normalnoj temperaturi, po mogućnosti na malko hladnijoj, i u tamnoj prostoriji. Ovako može ostati svjež do tri sedmice.

Paradajz također ima lošu reakciju na hladnoću. Postaju premekani. Membrane na ćelijama paradajza se u hladnoći brzo oštete zbog čega gube ukus i postaju gnjecavi. Također ih treba čuvati u relativno toplijoj i tamnoj prostoriji i dalje od sunčeve svjetlosti. Inače, paradajz nema dug rok trajanja. Barem ne kao luk i krompir.

(DEPO/BLIN/em)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
24
Scabies - svrab (šuga)
U prvim danima jeseni, sa toplijom garderobom i posteljinom, u ambulantama dermatovenorologije, javlja se veći broj paci...
4
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *