|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

Uredništvo Ringeraja.ba, 8.10.2018
Prema uputstvima društva za perinatalnu medicinu, ultrazvučni pregledi nužni su barem jednom u svakom tromjesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće i između 16. i 20. nedjelje, kao i između 35. i 38. nedjelje trudnoće.

image
/11


 

Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu praksu ginekologa poslednjih 40-tak godina, uz dinamičan tehnološki napredak posebno u poslednje tri decenije, omogućilo je intenzivno praćenje svih zbivanja unutar maternice tokom trudnoće i time se otvorio novi svijet bogat burnim promjenama.

 

Ovo nadasve intrigantno i nepoznato poglavlje ljudskog razvoja bilo je donedavno rezervisano za patologe i embriologe, a sada je prisutno u svakodnevnom radu akušera i dostupno budućim roditeljima, koji mogu pratiti dinamične promjene u razvoju svoga djeteta.

 

Ultrazvučni pregledi tokom trudnoće, posebno oni koji se izvode s ciljem skrininga za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tokom cijelog našeg života. Njima odvajamo normalno od abnormalnog i ujedno saznajemo o uslovima rasta i razvoja ploda te možemo uočavati moguće probleme. Stoga je osnovni minimum - tri ultrazvučna pregleda tokom cijele trudnoće.

 

KAKO IZGLEDA PREGLED?

 

 

Ultrazvučni pregledi su lagani i relativno jednostavni za ženu. Trudnica je ispružena na krevetu, a na otkriveni stomak joj se nanese gel koji pospješuje prolaz ultrazvučnog snopa. Ovalnom ultrazvučnom sondom ginekolog nježnim pokretima klizi po površini stomaka trudnice. Ultrazvučne slike se jasno prikazuju na monitoru ultrazvučnog aparata, i tako postaju dostupne ginekologu koji raspoznaje dobro od lošeg, ali i ženi i njenom partneru.

 

*** 

Dragi Ringerajci još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći možete pročitati ovdje >>> KLIK <<<

Ne zaboravite da se prijavite da svakog ponedjeljka primate maling kalendara trudnoće

A možete i diskutovati na forumu sa drugim trudnicama i na prelijep način provedete te divne trudničke dane >>>TRUDNICE PIŠU<<<


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pripreme na porođaj u porodilištu
Kakav je postupak kada vas prime u porodilište? (engleski video)
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *