|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Masaža bebe i malo starijeg djeteta

Uredništvo Ringeraja.net, 4.5.2010
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban za razvoj, osjećaj sigurnosti i dobro stanje.
Ključne riječi:

image
Foto: Freepik.com
/11


Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban za razvoj, osjećaj sigurnosti i dobro stanje.

U trudnoći je dijete u maternici stalno u kontaktu s majkom. Zbog gubitka sigurnosti koje je tamo imalo, upravo je masaža, pored dojenja, najbolji način da se sačuva povezanost između majke i djeteta. U masaži će dijete prepoznati ugođaj u kojem je uživalo devet mjeseci.

Masaža djece nije tehnika, nego način sporazumijevanja između djece i roditelja

Masaža djece je stari običaj kojeg poznaju kulture mnogih naroda. Pozitivne efekte masaže na rast i razvoj djeteta na svim područjima i razinama, potvrdili su konkretni rezultati rada sa djecom, te klinička istraživanja.

Masažom možemo pratiti i potaknuti rast i razvoj djeteta, te očuvati njegovo zdravlje

Na taj način masaža:
- postane prijatan način sporazumijevanja-komunikacije, te kontakta sa djetetom
- ojača djetetovu emotivnu povezanost sa roditeljima
- popravi djetetovo raspoloženje
- djetetu pomogne prepoznavati vlastito tijelo, kao cjelinu, i njegovih dijelova, a time i predstave o samom sebi; dijete se osjeća sigurno i voljeno
- umiruje napetosti koje su nastale zbog novosti, stresa,…
- pobuđuje, jača i regulira cirkulaciju, disanje, imunitet, probavu,…
- spriječava i ublažava bolove koji nastanu zbog trbušnih grčeva
- može pomoći i kod smetnji pri spavanju i cjelokupnom bioritmu
- uspostavlja i jača tjelesni i emotivni kontakt između djeteta i roditelja, što dovodi do smirenja i jednih, i drugih
- pobuđuje i bogati roditeljstvo, tj. umjetnost materinstva i očinstva

Masažom možemo početi odmah poslije poroda

Prirodno je da roditelji bebu miluju, grle i ljube već od samog rođenja. Masaža će biti najefikasnija prvih šest do sedam mjeseci starosti djeteta. Instruktori masaže djece (Certified Infant Massage Instructors IAIM – International Association Infant Massage) izvode prvenstveno tečajeve za djecu od 0-9 mjeseci jer smatraju da se u tom periodu počinje uspostavljati topla, intimna veza među roditeljima i djetetom. Djetetu to daje osjećaj sigurnosti, a time samouvjerenost za kasniji život.
Poslije 9. mjeseca dijete se počinje kretati, i na taj način istraživati i spoznavati svijet oko sebe. Zato se može desiti da masažom neće biti toliko oduševljeno ili će je čak odbijati.

To ne znači da poslije 9. mjeseca trebamo masažu prekinuti, nego da je trebamo prilagoditi djetetovim željama i potrebama. Masažu možemo učiniti zanimljivijom pjevajući djetetu zanimljive pjesmice.

Vrijeme trajanja masaže ovisi o djetetovom raspoloženju

Roditelji sami izaberu vrijeme i mjesto koje odgovara i njima i djetetu. Soba neka bude topla i takva da vam nitko ne smeta.
Dijete možemo masirati ujutro, popodne poslije kupanja, navečer prije spavanja, na stolu za previjanje, u naručju ili na tlu. Kod svakodnevne masaže preporučuje se korištenje prirodnih ulja, jer će tako vaši dlanovi i prsti glatko kliziti po koži. Upotrebljavaju se prvenstveno biljna ulja od sjemena, dobijena hladnim stiskanjem, npr. maslinovo ili bademovo, jer povoljno utječu na kožu.
***

Zanimljiva diskusija na forumu:
Čaroban video koji morate pogledati:

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Beba nakon porođaja
Kako izgleda vaše novorođenče? Šta bi vas moglo iznenaditi?Nakon devet mjeseci iščekivanja vaša beba je napokon stigla...
2
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *