|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Na putovanju sa djetetom

Uredništvo Ringeraja.net, 4.5.2010
Duže putovanje je za neke roditelje prava noćna mora, jer je poznato da je djeci veoma teško sjediti duže vremena na jednom mjestu.

image
/11



Duže putovanje je za neke roditelje prava noćna mora, jer je poznato da je djeci veoma teško sjediti duže vremena na jednom mjestu. Zbog njihove sigurnosti moramo ih staviti u autosjedalicu, što još više umanjuje mogućnost pomjeranja. Vrlo je važno da je autosjedalica udobna, da bi u njoj dijete moglo i spavati.
Kako planiramo putovanje? Budite svjesni da nema potrebe da na odmor ponesete »cijelu kuću«. Većinu stvari možemo danas kupiti bilo gdje i bilo kada na putu. I pranje, i glačanje, je omogućeno u svakom hotelu, a hranu je svakako najbolje kupovati usput. Stvari je najbolje spakirati u torbe od tankog, mekanog materijala, jer se najbolje prilagode ograničenom prostoru u prtljažniku. Stvari koje želimo imati pri ruci (hrana, jakne, dodatna odjeća, pelene,...) spakujte tako da budu na dohvat ruke – na vrhu.

Najbolje vrijeme za duga putovanja je noć, kada dijete spava, jer tako lakše podnese dugu vožnju. To je u stvari malo napornije za vozača, ali je još uvijek lakše nego »galama« tijekom dana. Svaka dva sata se zaustavite i protegnite se.
Ukoliko putujete po danu, ponesite sa sobom deku za piknik i loptu, da se djeca mogu malo razgibati. Za odmaranje izaberite mjesto sa ljuljačkama i sl., te travnat teren da se djeca mogu istrčati.

Ne zaboravite na lijekove koje redovno uzimate, sunčane naočale i kremu za sunčanje, te standardnu »putujuću ljekarnu«. Savjetuje se i upotreba zaštite protiv sunca na staklima u autu.

Djetetu za vožnju pripremite sendviče i sokove, njegove najdraže (po mogućnosti tihe) igračke, te možda njegovu glazbu (ili svoju). U vožnji se, ako je ikako moguće, mijenjajte s partnerom, jer je tako sigurnije, a tako ćete oboje biti odmorniji.
Nekada na putu nema odgovarajućih WC-a, te zato ponesite kahlicu, toaletni papir i vlažne maramice.

Da se djeca na odmoru ne bi dosađivala, pokušajte provesti što više vremena vani i uključiti ih u razne igre. Nema nikakve potrebe da svo vrijeme provedete skupa i ne smijete imati grižnju savjesti i misliti da ste zbog toga loši roditelji. U većini turističkih krajeva možete djecu uključiti u različite radionice i sportske aktivnosti gdje će se upoznati sa vršnjacima, a vi ćete imati malo vremena za sebe i svoje hobije. Morate biti i prilagodljivi da dijete ne bi bilo loše volje ako se sve ne odvija po planu, jer je obično zanimljivih stvari za vidjeti više nego što piše u turističkom vodiču. Ne zaboravite fotoaparat ili kameru da možete snimiti svoje najljepše trenutke, i prije svega uživajte.

Par savjeta za prijatniju vožnju:
- djeca obično nisu oduševljena sjedenjem u autosjedalici, zato pored njega vežite pojasom i njegovu najdražu igračku i na taj način mu pokažite da se svi moramo vezati pojasom (naravno da se i vi morate vezati pojasom)
- ponesite sendviče, »grickalice« i piće da se dijete zabavlja (savjetujemo vam da na zadnje sjedište stavite ručnik ili nešto slično da dijete može na miru raditi što mu volja, a vi nećete imati problema sa čišćenjem
- dijete može imati posebnu igračku samo za auto (slikovnica, autić i sl.)
- uvijek imajte na dohvat ruke stvari kao što su maramice, pelene, voda i sl.
- za duže vožnje se savjetuje putovanje noću ili rano ujutro, jer će tada dijete spavati i tako lakše podnijeti dug put
- preporučuje se zaustavljanje radi odmora, svaka dva sata – pokušajte izabrati odmaralište sa ljuljačkama i sl.
Vožnja zrakoplovom može biti vrlo zanimljivo iskustvo za stariju djecu. U stvari se ta vožnja ne razlikuje puno od vožnje automobilom. Problem je jedino duži let, jer u zrakoplovu nema dovoljno prostora za kretanje. Slijedi nekoliko savjeta o pripremama za putovanje zrakoplovom:
- prilikom kupovanja karte raspitajte se o sjedalima za bebu ili malo dijete – pokušajte ih dobiti kod krevetića koji je na početku svakog dijela zrakoplova (zrakoplovi imaju posebne krevetiće za bebe, a osim toga mogu vas smjestiti u dio gdje ima malo više prostora). Neke zrakoplovne kompanije imaju posebna sjedala u koja možete smjestiti autosjedalice
- pokušajte izabrati let kada obično nema pretjerane gužve, jer će vam biti udobnije
- pažljivo si pripremite stvari koje ćete imati sa sobom, jer osobni prtljag kojeg možete unijeti u zrakoplov ne smije biti prevelik
- u zračnu luku dođite ranije da u miru obavite sve potrebne formalnosti
- ako je ikako moguće, uđite u zrakoplov među zadnjim putnicima, jer će tako dijete biti manje vremena »stiješnjeno«
- pri polijetanju i slijetanju djetetu ponudite flašicu, sok ili žvakaću gumu, jer će tako lakše podnijeti promjenu zračnog tlaka
- dobro je da u torbi imate i krekere ili čips za grickanje

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuj...
Jesper Juul, poznati danski pedagog i porodični terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na naše od...
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *