|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   "Senzorno oštećenje"
19.4.2012 16:36:28   
Halimaa
Evo, ja sam već pisala nešto o našim nedavnim problemima na temi autizam, ali hvala Bogu kako nije riječ o tome i kako je ta dijagnoza isključena u potpunosti, dobili smo novo objašnjenje ponašanja i govora mog dječaka. Postoji senzorno oštećenje, znači ne obrađuje dobro informacije iz okoline. Počeli smo već sa terapijama,, to će biti razne vrste igre za stimulaciju, a radit će i sa logopedom jer ima zaostajanje u govoru. Naprimjer, ponavljanje pitanja koje mu postavim trebao je do svoje dobi već izgubiti. Kao majka, krivo mi je na sebe, jer sam svjesna da je previše gledao crtane filmove - rečeno nam je da ih postepeno potpuno isključimo za neko vrijeme. To će biti teškoooo! Sad kada se vratim unazad, mislim da sam puno pogriješila misleći da nije loše što užiiva u crtanima, gledao je zanimljive i primjerene crtane ali za svaki se vezao i uživljavao kad da su stvarni i stalno je htio još, još... Eto, ako neko ima iskustva sa ovim stvarima, dobrodošli su savjeti! evo i linka za tu tzv. senzornu integraciju. Mislim da ove teme još nema na forumu.http://www.d-v-medvescak.hr/aktualnosti/senzorna_integracija.php
http://www.forum-opp.com/index.php?topic=9068.0;wap2

< Poruku je uredio maja78 RR -- 24.5.2012 14:44:47 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: "senzorno oštećenje"
19.4.2012 20:56:22   
leona81
nisam nikad cula za senzorno ostecenje, a sad sam procitala clanak i jako me zanima...kako si primjetila da nesto nije u redu?

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Halimaa)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: "senzorno oštećenje"
20.4.2012 21:28:32   
Halimaa
pa, u osnovi, mene je već duže vrijeme mučio samo njegov govor, npr. iako ima velik fond riječi, ne koristi ih u spontanoj komunikaciji, ponavlja pitanje, ima nerazumljiv govor itd. Nisam primjetila da ima nekih drugih poteškoća, uzimala sam zdravo za gotovo da je malo "trapav" iako voli biti aktivan..Iznenadila sam se u parku kad se nije htio penjati na visoku plazu iako je prošlo ljeto to radio. Jos me brinulo njegovi ispadi bijesa iako sam svjesna i da je jaaako razmazen.Otisla sam znači zbog govora a ispalo je da mu treba i malo tih tzv. senzornih terapija, koje nisi nista drugo nego vježba kroz igru i malo poticaja intelektualnog rada sto se radi u radionici koju oni zovu "razred" , a naravno radiće i govor.Previše je gledao crtane, nekad i po 2,5 i 3h dnevno i to je moglo izazvati oštećenje, zato su mu sad ukinuti na 15 min dnevno a trebaju biti ukinuti potpuno!

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: "senzorno oštećenje"
21.4.2012 9:10:16   
amdi
Halimaa, koliko je tvom djetetu? Ove simptome koje si navela (neke od njih) je imao moj sin, ali ja nisam nikad posumnjala da nešto nije u redu s njim, već samo tako kako si i ti navela da je jako razmažen...e sad, on ima 7 godina i vrlo je inteligentan, malo je nespretan i dalje, imao je problema na početku školske godine sa držanjem olovke...sad se to popravilo. Primjetila sam da ima problema sa samokontrolom kad je bio manji, sad je to blaže. Pitanje se sad nameće meni: dal sam pogriješila što nisam reagovala i da li je to nešto što samo od sebe prolazi, da su to jednostavno "teška" djeca za odgoj...i kakve su to vježbe koje tvoje dijete radi?

(odgovor članu Halimaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: "senzorno oštećenje"
22.4.2012 1:55:37   
veeseelaa
Halima ja pročitah ovaj tekst od do i mislim da bi svaka od nas mogla u nekim segmentima istog pronaći svoje dijete, nije mi baš najjasnije
Dosta djece plače ujutru pri odijevanju, odbijaju isto, ne daju se umiti i sl
Dosta trogodišnjaka ne vole kad ih neko dodirne i neka nisu sva sretna i uvijek spremna za igru
A i dosta djece se veže za svoje lične stvari i prave frku ako im iste nisu sad i odmah na vidiku
Tako da meni ovo nije baš najjasnije!




_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: "senzorno oštećenje"
22.4.2012 13:49:32   
Halimaa
pa nisam ni ja dobila precizno objašnjenje jer to i nije dijagnoza nego opis stanja, ali kao mati mogu uprimjetiti da ima pomalo usporen razvoj u nekim stvarima, kad se uporedi sa svojim vršnjacima. To se odnosi na govor, znači da nema dobr spontanu komunikaciju, ne zna odgovarati na pitanja, osim na ona na koja je navikao, rečenica mu je skroz agramatična, koristi još uvijk treće lice o sebi i o drugima, ima nerazumljiv govor, kad hoce nesto da kaze a ne zna kako valjda... Inače je intelegentan, razumije sto mu se kaze, uci napamet boje, oblike, nazive, čak i suru jednu napamet zna :) Ali eto, ja nisam uspjela doprijeti do "stručnjaka" iz naše tz pedijatrije nego sam se posavjetovala sa defektologinjom i logopedom u Centru za djecu sa posebnim potrebama u Lk.Taj je centrar privatan, ali s djecoom naravno rade ljudi koji su zavrsili potrebne fakultete. Svakako će nakon što ode par puta vjerovatno mi moći reći o čemu se radi, zasad su mi rekli da alanije ništa ozbiljno ali da se treba raditi s njim. Što se tiče njegove aktivnosti, čini mi se da tu nema zaostataka, penje se, vere, udara loptu itd jedino sam primjetila da se boji "visine" koja mu je prije bila normalna ( plaza, nošenje na ramenima). Njemu su 2,8 g.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: "senzorno oštećenje"
22.4.2012 18:22:51   
MAMA MA
Mislim da je on mali jos...pa i moj nerazumno priča,ima nakav svoj jezik...ali valjda svaka majka ima svoj alarm...uglavnom kao sto si rekla da to nije dijagnoza nego opis stanja,isto i ja mislim...npr.moja sestra je kao mala bila nevjerovatno smotana,nespretna,u nekom svom svijetu,a sad je odlična ucenica srednje zubotehnicke skole...nevjerovatno inteligentna i prelijepa cura....Polahko,ne panicari,djeca prolaze razne faze...mozda su ga malo ti crtani koje je tako puno gledao uvukli u neki njegov svijet...nadam se svemu najboljem i obavjestavaj nas...user posted image

_____________________________

"Why fool around with hamburger,when you have steak at home."-reče moj dragi i osvoji me...

(odgovor članu Halimaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: "senzorno oštećenje"
11.9.2012 8:21:30   
dipl.defektolog
Na temi VI PITATE-STRUCNJACI ODGOVARAJU mozete postavljati pitanja o razvoju vasih malisana. Odgovore vam daju strucna lica koja vec dugo rade u praksi, a to su: dipl. edukatori rehabilitatori (koji rade sa bebama/djecom sa motorickim ostecenjima, hronicnim bolestima, intelektualnim poteskocama, slijepom/slabovidnom djecom); dipl. logoped; dipl. psiholgo; dipl. fizioterapeut...Takodje imamo terapeute koji su obuceni za podsticanje senzorne integracije...Rado vam stojimo na raspolaganju za sve vrste upita o ranom razvoju beba i djece...Dobro nam dosli...

(odgovor članu MAMA MA)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: "senzorno oštećenje"
11.9.2012 10:52:56   
belladona
Draga Halimaa dobro sam iščitala opis vašeg djeteta i meni sve više liči na autizam, djeca sa autizmom imaju poremećaj senzorike, ne znam kome ste se obraćali u vezi dijagnoze ali za vašu informaciju obratite se Mirjani Remetić u domu zdravlja Tuzla, uradite M-CHAT obrazac.
Poslije će vas uputiti ako ima naravno potrebe za dalje.

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: "senzorno oštećenje"
11.9.2012 18:00:56   
Halimaa
Ne hvala Bogu, nije o tome riječ. Mi smo isli u Centar Mali svijet u Lukavcu, gdje je on radio govorne i senzorne vježbe, za tri-četiri mjeseca potpuno je uspostavio govor, ostali su još glasovi neki da se isprave...Nema nikakvih drugih problema, trebalo mu je samo malo poticaja-.

(odgovor članu belladona)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: "senzorno oštećenje"
6.4.2013 18:06:40   
kikica10
Halimaa ,drago mi je da je tvoje djete ok,hvala Bogu.user posted image

< Poruku je uredio maja78 RR -- 6.4.2013 18:14:51 >

(odgovor članu Halimaa)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: "senzorno oštećenje"
6.4.2013 18:26:46   
MAMA MA

IZVORNA PORUKA: Halimaa

Ne hvala Bogu, nije o tome riječ. Mi smo isli u Centar Mali svijet u Lukavcu, gdje je on radio govorne i senzorne vježbe, za tri-četiri mjeseca potpuno je uspostavio govor, ostali su još glasovi neki da se isprave...Nema nikakvih drugih problema, trebalo mu je samo malo poticaja-.


Hvala Bogu dragom...radujem se iskreno...user posted image

_____________________________

"Why fool around with hamburger,when you have steak at home."-reče moj dragi i osvoji me...

(odgovor članu Halimaa)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: "senzorno oštećenje"
13.3.2019 4:35:05   
arianapham
Imam istu ideju s vama. Vaš je post tako zanimljiv da je vaše mišljenje tako dobro. Sviđa mi se pogo games

(odgovor članu MAMA MA)
Neposredna veza do poruke: 13
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *