|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Alimentacija
25.3.2011 9:54:22   
gorbija
Znam da ce mnoge reci zasto tek sada ali ni sama nisam sigurna zasto nisam ranije....
Molim za savjet onih koji nesto znaju o alimentaciji sta...gdje... i kako traziti alimentaciju...
Rastala sam se od bivseg muza prije 9 godina imamo sina od 11 god. a jos niti marku mi nije do za uzdrzavanje...sad mi je prekipilo i htjela bih to promijeniti ali neznam kome da se obratim...pa vas molim za savjet...

Unaprijed zahvaljujem...




< Poruku je uredio Visnja RR -- 9.2.2012 23:44:45 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 10:01:49   
Anoniman
valjda sud treba da to odredi...zar se to neodredjuje prilikom razvodauser posted image

(odgovor članu gorbija)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 10:05:02   
veeseelaa
javi se u službu za socijalni rad općine na kojoj si nastanjena, oni će ti dati upute

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 10:31:23   
gorbija
sud je odredio da je duzan placati 20% od place koju ostvaruje....medjutim nikad nije platio nista....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:06:01   
hanabanana
Ma nema šanse da mu je odredio samo 20 % od plaće, mora bit više. Pogledaj.
( alimentacija ide do 45 % primanja ).

A ti fino ideš na Sud, podneseš tužbu, pa će mu staviti expresno obustavu na plaću. Ja bih mu gače s guzice skinula.

(odgovor članu gorbija)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:11:54   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: hanabanana

( alimentacija ide do 45 % primanja ).

ma daj..ni u dojclandu toliku alimentaciju neplacaju...dobro je i ovo 20%...vani to ja mislim ide tj se racuna i zavisnosti od uzrasta djeteta...sto je dijete starije...raste i alim.


(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:13:10   
hanabanana
Ide ide, vjeruj mi.
I jedino dug po alimentaciji može da ti opteri više do 2/3 plate. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:13:46   
veeseelaa
A ti fino ideš na Sud, podneseš tužbu, pa će mu staviti expresno obustavu na plaću. Ja bih mu gače s guzice skinula.


baš tako

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:20:45   
Blue rose RR
Izvod iz Porodičnog zakona FBIH, Sl. novine 35/05

6. Određivanje izdržavanja

Član 235. 

(1) U postupku za izdržavanje sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za izdržavanje. 

(2) Prilikom utvrđivanja potreba osobe koja zahtijeva izdržavanje, sud će uzeti u obzir njeno imovno stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje i druge okolnosti od kojih zavisi ocjena njenih potreba. 

(3) Prilikom utvrđivanja mogućnosti osobe koja je dužna davati izdržavanje, sud će uzeti u obzir sva njena primanja i stvarne mogućnosti da stiče povećanu zaradu, kao i njene vlastite potrebe i zakonske obaveze izdržavanja. 

(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje. 

Član 236. 

(1) Kad se izdržavanje zahtijeva za dijete sud će, pored okolnosti iz člana 235. ovog Zakona, uzeti u obzir i uzrast djeteta, kao i potrebe za njegovo školovanje. 

(2) U postupku za izdržavanje djeteta sud će posebno cijeniti kao doprinos za izdržavanje djeteta rad i brigu koju u odgoj i podizanje djeteta ulaže roditelj sa kojim dijete živi. 

(3) Radno sposoban roditelj ne može se osloboditi dužnosti izdržavanja maloljetnog djeteta. 

Član 237. 

Kad sud utvrdi da roditelji i druge osobe koje su obavezne davati izdržavanje nisu u mogućnosti podmirivati potrebe izdržavanja djeteta, obavijestit će o tome organ starateljstva koji je dužan osigurati sredstva za izdržavanje djeteta iz budžetskih sredstava Federacije. 

Član 238. 

(1) Organ starateljstva, vodeći računa o dobrobiti djeteta, nastojat će da se roditelji sporazumiju o visini, odnosno o povišenju doprinosa za izdržavanje djeteta kada to zahtijevaju povećane potrebe djeteta ili to omogućavaju bolje materijalne prilike roditelja.  (2) Sporazum iz stava 1. ovog člana roditelji mogu zaključiti i pred notarom u formi notarski obrađene isprave. Notar je dužan ovu ispravu dostaviti organu starateljstva.  (3) Sporazum iz st. 1. i 2. ovog člana ima snagu izvršne isprave. 

Član 239. 

(1) Organ starateljstva, u ime maloljetnog djeteta, pokrenut će i voditi postupak za dosuđenje, odnosno za povećanje izdržavanja, ako roditelj sa kojim dijete živi bez opravdanih razloga ne koristi to pravo. 

(2) Ako roditelj ne traži izvršenje odluke o izdržavanju, organ starateljstva će u ime maloljetnog djeteta podnijeti sudu prijedlog za izvršenje. 

Član 240. 

(1) Ako se u postupku odlučuje o izdržavanju maloljetnog djeteta ili punoljetnog djeteta iz stava 2. član 216. ovog Zakona, organ starateljstva učestvuje u tom postupku radi zaštite interesa djeteta. 

(2) Sud koji odlučuje u parnici o izdržavanju obavijestit će organ starateljstva o postupku i pozivati ga na sva ročišta i dostavljati mu sve odluke donesene u postupku. 

Član 241. 

Organ starateljstva dužan je na zahtjev suda pribaviti sve podatke od značaja za donošenje odluke o izdržavanju. 

Član 242. 

(1) Organ starateljstva vodi evidenciju odluka i sporazuma iz člana 238. ovog Zakona o izdržavanju djece i roditelja prema uputstvu koje propisuje federalni ministar rada i socijalne politike. 

(2) Organ starateljstva provjerava ispunjavanje obaveze izdržavanja djeteta i, radi zaštite interesa djeteta, poduzima mjere iz člana 239. ovog Zakona ako utvrdi da se ova obaveza ne ispunjava odnosno ne ispunjava u potpunosti. 

Član 243. 

Organ starateljstva će, u svojstvu punomoćnika starih i socijalno ugroženih osoba, ukoliko one same to ne mogu učiniti, pokrenuti i voditi postupak za ostvarivanje njihovog prava na izdržavanje prema srodnicima koji su, prema odredbama ovog Zakona, dužni da ih izdržavaju. 

Član 244. 

Osobu koja je dužna davati izdržavanje sud će obavezati na plaćanje budućih mjesečnih iznosa izdržavanja u određenom novčanom iznosu.  Član 245. 

(1) Izdržavana osoba kao i obveznik izdržavanja može tražiti da sud povisi, snizi ili ukine izdržavanje dosuđeno ranijom pravomoćnom presudom, ili sporazumom postignutim pred organom starateljstva, ili u formi notarski obrađene isprave, ako su se izmijenile okolnosti na osnovu kojih je donesena ranija presuda, odnosno sporazum.

(2) Prava i obaveze utvrđene izmijenjenom odlukom ne mogu djelovati prije podnošenja zahtjeva. 

Član 246. 

Fizičko ili pravno lice koje je imalo troškove zbog izdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova od osobe koja ju je, prema zakonu, dužna izdržavati, ako su učinjeni troškovi bili opravdani. 

Član 247. 

Obveznik izdržavanja kojem je prestao radni odnos i koji je zasnovao novi radni odnos dužan je podatke o postojanju izvršne isprave za izdržavanje, te ime i adresu osobe kojoj se to potraživanje treba isplaćivati, dostaviti poslodavcu kod kojeg je zasnovao radni odnos. 

Član 248. 

Poslodavac kod kojeg je obveznik izdržavanja zasnovao novi radni odnos dužan je odmah obavijestiti izdržavanu osobu o zasnovanom radnom odnosu, odnosno dati joj potrebna obavještenja o obvezniku izdržavanja koji je kod njega zasnovao novi radni odnos. 

Član 249. 

(1) U postupku za izdržavanje maloljetnog djeteta ili punoljetnog djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsko staranje, sud može po službenoj dužnosti odrediti privremene mjere radi davanja izdržavanja. 

(2) U ostalim parnicama za izdržavanje sud će odrediti privremene mjere radi davanja izdržavanja samo na prijedlog osobe koja traži izdržavanje. 

(3) Privremene mjere sud će odrediti ako se učini vjerovatnim postojanje činjenica od kojih zavisi pravo na izdržavanje, a u postupcima za utvrđivanje materinstva ili očinstva i ako se učini vjerovatnim da je tužena osoba roditelj djeteta. 


Sad ću pokušati nađe izmjene ovog Zakona, ako ih je bilo.


_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 12:23:03   
Blue rose RR
Bila je jedna izmjena Sl. novine 41/05, ali ništa vezano za odredbe zakona, već tehnička ispravka završnog dijela zakona.  

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 17:28:57   
Anoniman
cuj  45% od plateuser posted image i cuj 2/3 od plate  pa od cega ce zivet   jadni  mama ili otac (onaj koji placa alimentaciju)  ovde u Austriji je 16% i zavisi od uzrasta   pa do 20%  i to razgledaju razne faktore dal ima jos dece za izdrazavanje, dadzbine licne  ili drugo sta  nije samo da za alimentaciju mora i gace prodat da bi otplatio vec se sve uzima u obzir.

Ja samo uleteh u temu pa se nacudih  jes da nista ne pomogahuser posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 22:21:22   
LELA 77
Treba da podneseš sudu na čijom teritoriji živi tvoj muž predlog za sprovođenje prinudnog izvršenja.Izvršenje radi namirenja se može sprovesti zaplenom novčanih sredstava koje on ima na svom računu (to otpada jer pretpostavljam da ne znaš u kojoj banci ima račun i broj računa).Savetovala bih ti da podneseš predlog za izvršenje da mu se pleni zarada koju ostvaruje(nadam se da znaš gde radi).Ako nema zarade onda podnesi predlog za prinudno izvršenje da mu se plene i prodaju pokretne stvari (tu spadaju stvari kao što su automobil, televizor, pokućstvo itd).Imaš još jednu mogućnost a to je da mu se plene i prodaju nekretnine kuća, zemlja itd.Uz predlog za prinudno izvršenje podnosiš i presudu kao dokaz da je obavezan na plaćanje alimentacije.Inače neplaćanje alimentacije je krivično delo pa možeš ako hoćeš tvog bivšeg muža da krivično goniš.Idii u sud i raspitaj se za službu pravne pomoći gde će ti pravnici uraditi besplatno predlog za izvršenje.

_____________________________

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: ALIMENTACIJA
25.3.2011 22:33:18   
LELA 77
Još nešto da dodam.Ako podnosiš predlog za izvršenje na pokretnim stvarima ili nekretninama nadležan je sud na čijem se području nalaze te stvari, odnosno nekretnine.Savetovala bih ti da tražiš izvršenje na plati tvog muža jer onda sud nalaže poslodavcu da ti vrši isplatu.Još i ovo, idi u pisarnicu suda da ti stave na presudu klauzulu pravnosnažnosti i izvršnosti.Presudu moraš da podneseš u originalu ili overenoj kopiji.

_____________________________

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

(odgovor članu LELA 77)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: ALIMENTACIJA
29.3.2011 14:37:34   
gorbija
LELA 77 hvala ti puno....

2004 god je izbacen iz MUP-a gdje je radio kao policajac i saznala sam da sad radi u zaštitarskoj agenciji Alarm West .... ali nisam sigurna da je prijavljen....

(odgovor članu LELA 77)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: ALIMENTACIJA
29.3.2011 15:07:28   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: triputmama

cuj  45% od plateuser posted image i cuj 2/3 od plate  pa od cega ce zivet   jadni  mama ili otac (onaj koji placa alimentaciju)  ovde u Austriji je 16% i zavisi od uzrasta   pa do 20%  i to razgledaju razne faktore dal ima jos dece za izdrazavanje, dadzbine licne  ili drugo sta  nije samo da za alimentaciju mora i gace prodat da bi otplatio vec se sve uzima u obzir.

Ja samo uleteh u temu pa se nacudih  jes da nista ne pomogahuser posted image



pa svi mi damo više od 45% od svoje plate za dijete
evo da ima npr 1000 KM platu trebao bi dati 450 KM, tako i treba
gdje je vrtić, prevoz, odjeća,, obuća, hrana i ostalo

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: ALIMENTACIJA
29.3.2011 15:22:36   
Anoniman
 Da vesela ali oboje placate (mislim)  tih 45% od plate ili user posted image user posted image ovde se uzima u obzir oceve ili majcini (taj koji placa bila mama ili otac)  licni troskovi onda ostala deca i njihovi troskovi i te druge zene isto recimo higijena, hrana,odeca,obuca  a onda  licni izdatci oko kuce sve to crno- na -belo se preda sudu pa sud odredi  s time da ne mora samo otac izdrzavat dijete vec i majka od tog deteta  se uzima u obzir da i  ona isto treba da  placa za svoje dijete sve ostalo tako da suma prema uzrasti se raspodeli na pola-pola .
Ovo pisem iz iskustva moj muz placa 16% svojoj curici  amaximum je 20%  tako da nemora samo otac ceo trosak uzet na sebe  vec se to ljudski raspodeli

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: ALIMENTACIJA
29.3.2011 17:10:40   
Anoniman
ja, pravo da vam kazem, jos nisam upoznala niti cula da neko prima ili placa 45% od plate...za bosnu pogotovo...rijetkost je da u opste neko placa ovdje...najcesce se izvuku...na bilo koji nacin...a kamoli da dobije 45%...to bi morao biti jako dobar advokat da izvuce tu sumu...i svugdje se gleda naravno na troskove osobe koja treba da placa alimentaciju i na primanja staratelja tj. i djeciji doplatak

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 17
   RE: ALIMENTACIJA
29.3.2011 18:27:00   
Anoniman
niti cula da neko prima ili placa 45% od plate...


pa t kakvih 45%   a sta da neka zena ima  2 dece ( ili pa sta kad ima 3)pa taj roditelj mora znaci 90% davat deci a cega ce on zivet ili ne mora otac da zivi niti da jede nit pije  ma nema sansi

gorbija ja tebi zelim puuuuuuuuuno srece da Bog da da ti izvuces i 50%  al to su samo cinjenice  u svakom slucaju sretno user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Alimentacija
9.2.2012 23:43:55   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: ermmina

Drage moje,imam par pitanja vezano za moj sadasnji problem.Bivsi muz i ja samo se nedavno rastali imamo zajednicko dijete staro 4 godine,on nezeli da placa alimentaciju,prijavio je se na biro,i svu svoju imovinu prebacio na svoju mamu i sadasnju suprugu,gdje god sam se obracala svi mi govore da nemogu nista uraditi jer kao on je na birou,a stim da napomenem da posjeduje kafic koji je sada dao u najam,i nije osoba koja nema novca jer potice iz jako bogate porodice,samo NEZELI DA SE BRINE O DJETETU.Ako je koja imala slican problem,ili zna konkretno rijesenje za ovo molim vas odgovorite mi.



IZVORNA PORUKA: hatepsut

Jesi ti bila kod advokata ? sta advokat kaze ? imas i onu besplatnu pravnu pomoc zenama,pa ako ti ovdje niko ne pomogne vjerujem da ce tamo.






IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ako je na birou, nema primanja, nema alimentacije.
Naalost....
To to je imovinu prebacio na drugo, nema veze sa alimentacijom.
Imovina je svakako njegova, a alimentacija se daje iz prihoda.




< Poruku je uredio Visnja RR -- 9.2.2012 23:55:05 >


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Alimentacija
23.3.2012 18:50:01   
zgiba
Ako zelite da natjerete bivse muzeve da izvrsavaju svoje obaveze zaprijetite im clanom 223. KZ FBiH

Član 223. Krivicnog zakona FBiH
Izbjegavanje izdržavanja
(1) Ko izbjegava davanje izdržavanja za osobu koju je na osnovu izvršne sudske odluke ili izvršne nagodbe sklopljene pred drugim nadležnim organom dužan izdržavati,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako to ne upali krivicnom prijavom sprovedite to u djelo user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Alimentacija
12.2.2013 8:31:03   
shpagica
Molila bih za malu pravnu pomoc na ovu temu:

Da li se otac moze osloboditi da majci placa alimentaciju za maloljetno dijete nakon sto se ona ponovo uda i udje u novu bracnu zajednicu, formira novu porodicu?


(odgovor članu zgiba)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Alimentacija
12.2.2013 8:47:06   
veeseelaa
nema alimentacija veze s udajom majke

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Alimentacija
12.2.2013 9:04:16   
mamine oci
alimentacija se placa djetetu ne majci,ako je do sad taj otac uredno placao samo nastavi,udaja nema veze sa timuser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Alimentacija
12.2.2013 9:09:35   
EEDITH
moja poznanica ima isti problem.
dijete je kod majke,ona je dobila putem suda da joj plaća alimentaciju,međutim nikad ništa,a on radi.

Šta sada da radi user posted image

_____________________________

U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Alimentacija
12.2.2013 9:14:47   
veeseelaa
ja bi uzela dobrog advokata i rasturila ga

kad bi se kojim slučajem razvela mm bi u crno zavilauser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu EEDITH)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *