|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Savjetnice za dojenje?
24.2.2013 22:33:58   
Paccolina
Drage moje, veliki pozdrav!

Termin za porod mi je 01. april, druga beba, planiram opet prirodni porod, ovaj put Jezero (prvi put sam rodila u Vojnoj)... Sve je ok, pomalo se jos sjecam sta mi je sve ciniti, sta sve trebam, kako ide, a ono cega se ne sjecam vrlo jednostavno nadjem u vasim divnim komentarima user posted image

Eh, sad... sa prvom bebom sam imala problem prilikom dojenja, jer imam uvucene bradavice... u stvari jedna do pola, a druga od pola user posted image mozda bi to dojenje i bilo bolje, mozda bi se uspostavilo da sam imala bolju pamet, vise iskustva i podrsku, ali nisam... Tako sam zavrsila pumpajuci mlijeko punih 6 mjeseci da bih piletu osigurala svoje mlijeko. To je naravno sasvim druga prica od prirodnog dojenja, pa i mlijeko izvuceno na taj nacin pocinje nestajati puno brze. Ipak, sretni smo i zahvalni na tih 6 mjeseci user posted image

Sada ocekujemo seku, zasad sam kupila skoljkice za grudi, planiram uzeti sesirice za porodiliste, i Nipplette za poslije poroda... Ne bih to nosila u porodiliste, strah me da mrsu ne donesem kuci, ponijela bih samo sesirice koje mogu baciti user posted image Vidim da sam nipplete trebala nositi ranije, ali teta u prodavnici mi rece da to slobodno mogu koristiti malo prije podoja. Drzite mi palceve da se ove stidljive bradavice izvuku u punom sjaju za moju curicu user posted image I to je razlog iz kojeg vam pisem, postoje li kod nas savjetnice za dojenje? Bakama i nanama je ulaz zabranjen sve dok ne uspostavim dojenje, vec sam svima naglasila, ali znam sigurno da ce mi trebati pomoc. Postoji li neki broj telefona, kontakt kome se mogu obratiti kad zatreba?

Puno vam hvala, divne ste, puno pomazete svojim postovima! Ako vec postoji ova tema, sorry, slobodno me negdje prebacite!
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Savjetnice za dojenje?
25.2.2013 8:54:37   
djoisa
na forumu imamo temu http://www.ringeraja.ba/forum/m_119606/mpage_203/key_/tm.htm pa malo procitaj
lejla ka je nasa savjetnica za dojenje profesionalac..ostalo su mame sa iskustvom user posted image

savjetinice za dojenje su rade i u udruzenju DjeCa http://www.djeca.org/ na njihovim stranica ima i forum posvecen samo dojenju, takodje aktivna je i FB grupa https://www.facebook.com/groups/dojenjejein/..udruzenje ,
ima i knjiga http://www.knjiga.ba/dojenje-poklon-za-cijeli-zivot-k7708.html

o dojenju mozes citati na http://www.roda.hr/article/category/zapocnite-ispravno

sve sto te zanima pitaj..mozes i na temi problemi sa dojenjem

(odgovor članu Paccolina)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Savjetnice za dojenje?
25.2.2013 9:37:08   
Paccolina
Hvala na super brzom odgovoru, sigurna sam da cu imati jos pitanja kad dodje vrijeme! Veliki pozdrav! user posted image

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Savjetnice za dojenje?
25.2.2013 12:40:34   
Lejla Ka
Ja sam mama savjetnica za dojenje udruženja DjeCa, volontiram. Ovdje na RR sam i privatno i volonterski profesionalno, i slobodno me možeš kontaktirati na pp, potražiti savjet na temi Problemi sa dojenjem (ne budu baš uvijek problemi user posted image ). I ja također preporučujem našu FB grupu, ako imaš profil. Naravno, možda ti je momenat anonimnosti bitan, pa se sasvim regularno možemo dopisivati i ovdje. Rado ću ti i na pp dati svoje ličnije podatke ako te interesuje.

Ovdje bih ti odmah prokomentarisala neke stvari iz tvog posta:

"Eh, sad... sa prvom bebom sam imala problem prilikom dojenja, jer imam uvucene bradavice... u stvari jedna do pola, a druga od pola, mozda bi to dojenje i bilo bolje, mozda bi se uspostavilo da sam imala bolju pamet, vise iskustva i podrsku, ali nisam... "

Medicinski ispravno je reći da su bradavice kakve ti opisuješ ravne. Uvučene su one bradavice koje se na podražaj dodira, hladnoće ili bebinog sisanja uvlače unutra i dosta su rijetka pojava. Kad se beba rodi ona ima refleks sisanja, ali ona ne zna dojiti. U prvim satima ona uči prihvatiti dojku, uči da kad sisa mlijeko krene da teče, uči kako će lakše doći do mlijeka. Beba nikad nije isprobala nikakve bradavice i ona će naučiti na ono što oj se ponudi. Istina je da je majkama sa ravnim i djelimično ravnim bradavicama nešto teže na početku pravilno postaviti bebu na dojku, i da su česta oštećenja bradavica na početku, ali od velike je važnosti da se majka za taj važni period naoruža strpljenjem, informacijama, lanolinskim kremama user posted image i pregura, nauči svoju bebu na svoje bradavice. Jer korist je nemjerljiva, dojenjem, što dužim, bradavice se trajno izvlače.

"Tako sam zavrsila pumpajuci mlijeko punih 6 mjeseci da bih piletu osigurala svoje mlijeko. To je naravno sasvim druga prica od prirodnog dojenja, pa i mlijeko izvuceno na taj nacin pocinje nestajati puno brze. Ipak, sretni smo i zahvalni na tih 6"

Skidam kapu. Uvijek se bezmjerno divim mamama izdajalicama, toliko posvećenim i uvjerenim u dobrobiti vlastitog mlijeka da podnesu takvu žrtvu i ako ne uspiju dojiti direktno. Nema vas puno takvih u ovom našem okruženju.

"Sada ocekujemo seku, zasad sam kupila skoljkice za grudi, planiram uzeti sesirice za porodiliste, i Nipplette za poslije poroda... Ne bih to nosila u porodiliste, strah me da mrsu ne donesem kuci, ponijela bih samo sesirice koje mogu baciti user posted image Vidim da sam nipplete trebala nositi ranije, ali teta u prodavnici mi rece da to slobodno mogu koristiti malo prije podoja. Drzite mi palceve da se ove stidljive bradavice izvuku u punom sjaju za moju curicu"

Dali pod školjkice za grudi podrazumjevaš one kao poklopčiće od plastike sa silikonskim dijelom sa otvorom za bradavicu? Ako je to to to je jedino od "opreme" što bih ti ja preporučila. Sve ovo ostalo ti ne treba u naprijed, i eventualno ti nikad neće zatrebati. Nipplete možeš zamjeniti jednom jako zgodnom, vrlo jednostavnom spravicom koju napraviš sama. U apoteci kupiš plastičnu špricu što veće zapremine (20ml i više, nemoj uzimati manje jer ti treba veliki otvor). Dio na kojem se nalazi suženje za iglu odrežeš tako da dobiješ otvor i sa te strane, a onda klip (dio koji se pomjera) prebaciš na odrezanu stranu. I eto ti Nipplete. Glatkim dijelom ćeš izvlačiti bradavicu kad ti bude trebalo. Silikonski šeširići će 95% sigurno zakomplikovati situaciju. Beba nema snage da kroz njih povuče bradavicu dovoljno da bi je trajno izvukla, a može poslije odbijati da doji na tvojoj koži. Njihovu upotrebu odgodi maksimalno.
Trebat će ti sigurno, i neka krema od čistog lanolina koju nije potrebno ispirati prije podoja, a za bilo kakva oštećenja bradavica najbolje je sušenje na zraku, bez ikakvog pokrivanja.
Ja vjerujem da ti školjkice već sad možeš po malo nositi u grudnjaku, a kad krene laktacija bit će od presudne važnosti da ti bradavice što više budu na "slobodi", ničim pritisnute uz tijelo.

Imaj na umu da dijete doji dojku, bradavica je samo vrh (da ne kažem sante leda user posted image ) koji mlijeko distribuira u usta, i da se treba postići da dijete u usta uzme i veći dio areole.

Da te sad ne preopteretim, javi se za dalja uputstva.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Paccolina)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Savjetnice za dojenje?
25.2.2013 13:05:00   
Lejla Ka
Home made Nipplette, ko duša user posted image

user posted image

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Savjetnice za dojenje?
26.2.2013 19:56:12   
SretnaZena
I ja imam uvucene bradavice i ne bih mogla dojit malog E. da nisam upotrebila silikonske. To nam je bio spas inace bi mu morala davat adaptirano mlijeko. Da izvucem bradavice nije mi pomoglo nista, ni medicinske sestre nisu uspjele da mi pomognu nakon poroda. Ali evo vec 6 mjeseci dojimo preko silikona, mlijeka ima, mi zadovoljni. Ja se kajem sto nisam odmah ponijela u bolnicu silikon, vec mi ga mm naknadno donio pa sam se napatila. Moj savjet ti je da ih poneses za svaki slucaj ali naravno prvo potrudite se da dojis bez icega. Nadam se da ces uspjeti user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *