|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Da li sam pod dobrom kontrolom?
9.3.2008 19:44:27   
Elmak
Drage RR,
Javljam se po prvi put. Inače sam na početku 5 mjeseca trudnoće-ali od početkam pratim RR.
Nadam se da mi možete pomoće da se osjećam sigurnije. Naime , do sada sam bila na 3 preglada (Opća bolnica Sarajevo) i svaki put je pregled zavrsio za manje od 5 minuta, izmjere mi tlak, izvagaju me i na brzinu pogledaju ultrazvukom i nadjem se van ordinacije prije i nego shvatim da sam tamo bila.
user posted image
Gdje se vi pregledate i kakve su usluge? Citajuci RR shvatila sam da mi nisu uradili ni pregled krvne grupe, niti tzv nuhalni pregled koji sluzi za otkrivanje mogućnosti anomalija itd, a kako sada vidim u 20-oj sedmici slijedi morfološki pregled koji mi svakako nece uraditi jer ne mogu dobiti termin u tom periodu.
Sve me to veoma plasi i mjesto da uzivam u trudnoci ja zivim u strahu da li je sve u redu sa mojojm bebicom.

Da li neko zna kako je u Skerlicevoj ili u nekom Dispanzeru (Otoka) ili na Kosevu?

Nadam se da cete mi pomoci da mirnije spavam i konacno se opustim.

Unaprijed hvala svima koji se javeuser posted image
EKI
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 9:12:40   
seki
Cao,
Prva trudnoca mi je bila prije 7 godina i vise se nesjecam kako je sve teklo.Tokom druge trudnoce vodio me je doktor Delic u Eurofarmu u Unitiku.Istovremeno sam otisla na par pregleda u Opcu bolnicu tek reda radi,da ima neka evidencija,jer sam se gore porodila.I moji pregledi u bolnici su izgledali odprilike kao kod tebe.
Ne sikiraj se,vjerovatno je sve uredu sa bebicom.Cim im nesto nije jasno i nije kako treba oni urade ostale pretrage.A kod tebe je sigurno sve ok pa onda  te nesto previse ni ne pregledaju.Ja te shvatam,jer i ja sam htjela da mi pricaju o bebici te ovako,te onako.Zato sa uporedo isla na preglede u privatne ambulante.Oni ti /s obzirom da placas/ pricaju i kazu ti sve sto te interesuje.
Sta je morfoloski pregled?

(odgovor članu Elmak)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 9:28:43   
Emina*
ElmaK,koliko sam ja upoznata, tako je otprilike u svakoj drzavnoj instituciji....
Svi nastoje da sto prije obave pregled, osim naravno privatnika,jer ipak njima placamo....
Nazalost je tako....  Nemas zaista razlog da se sekiras,jer da nedo Bog nesto nije u redu, to ti naravno moraju reci,tako da je sa tvojom bebicom sve ok...
Ako hoces da odes na pregled u Skerlicevu, ne treba ti narudzba ( tako rade od februara), ali ti bi trebala otici rano ujutro, pa i prije 8, da ne bi dugo cekala....
Nemoj se ti brinuti......
Zelim ti puno srece.......


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu seki)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 10:41:18   
mančica
Pozdrav,
Ja sam sad u 19 nedjelji trudnoće i to mi je druga trudnoća.Prva je bila prije 2,5 godine.idem u Opću bolnicu kod dr.Mašića i tamo pregledi baš tako kratko traju tako mi je bilo i s prvom trudnoćom gotovo isti pregled isti doktor samo što se sad malo teže naručiti.mislim da nemaš razloga za brigu jer da je nedo Bog nešto loše oni bi to vidjeli i spriječili.Tako da sam ja zadovoljna i imam namjeru do kraja ići tamo i naravno poroditi se tako je bilo i prvi put i sve je hvala Bogu u najboljem redu. I još da znaš da nikome nisam dala niti jedne marke ni tokom trudnoće a ni ti poroda.


(odgovor članu Elmak)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 12:19:12   
rozi
Elma, slazem se sa ostalima, samo mi je cudno za krvnu grupu, znam da se to odmah na pocetku vadi, u slucaju da si negativna da mozes primati antitijela. Tako sam bar ja culauser posted image

(odgovor članu mančica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 12:24:17   
M kao Mama
Elma K i ja sam išla u Opću kod dr. Mašića, ali ja sam njemu došla na početku petog mjeseca, pobjegla sam sa Koševa, baš zbog takvog odnosa o kojem si tipisala, sa Mašićem sa prezadovoljna, i nikada ga ne bi zamjenila, malo me čudi šti ti nisu dali uputnicu za krvu grupu, a taj pregled ni slučajno 20. nemoj proupustiti, spremi se i 20. u Opću, neće te vratiti, to je sigurno, ja se nikada nisma naručivala, jer je to bilo nemoguće, uvjek sam se dogovarala sa dr. kada ću doći i tako sam radila, sestre su grozne, naruče te za haj , haj bez obzira što si trudnica, a da su privatnici susretljiviji to je tačno, kada mu platiš on će ti pričati i šta treba i šta ne treba, moj ti je savjet drži se Opće bolnice, s tim da izbjegneš dr. Bečiragića, jer je kreten potpuni, i ne idi u Skrličevu, gore su gužve veće nego u Općoj, sve najbolje i ne sikiraj se

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
10.3.2008 15:31:16   
Adana
Draga Elma kako su ti vec rekle da nesto nije uredu dr bi ti rekao...zato pokusaj da puno ne brines. I kada je sve OK mislim da nema potrebe da te dugo gleda na UZV. A to za krvnu grupu TRAZI da ti daju uputnicu da utvrdis koja si i koji RH faktor. Sretno

P.S.: a koji ti je ljekar?

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
11.3.2008 14:48:22   
peanut
Draga moja, tako ti je otprilike svugdje kod nas! Ti si ta koja treba da se interesujes i postavljas pitanja svakom doktoru, pa i giniyu. Znaci, uzmi uputnicu za  transfuziologiju da provjeris rh faktor, uputnicu za laboratorij (krv i urin). Ukoliko sve bude u granicama normalnog, opusti se! Osluskuj svoje tijelo,  najbitnije je da se dobro osjecas... Budi optimista i raduj se svojoj bebici user posted image

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
12.3.2008 15:31:45   
bubamara80
Nisam bas skroz sigurna ali prilično da je to bitno samo u prvom mjesecu trudnoće i kod prve trudnoće. Što znači da ako imaš RH negativan ond tijelo plod prepoznaje kao nešto strano i napada ga tako da se plod onda ne zadrži. Kako si već u 5. mjesecu znači da je sve OK. A kod druge trudnoće bez obzira da li si RH negativan tijelo je već spremno i zna o čemu se radi i ne napada plod.

(odgovor članu peanut)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
12.3.2008 17:30:57   
sanja.sa
draga bubamaro, moram ti reci da nisi u pravu.
ako je majka rh-, a otac rh+, onda trudnica treba da se drzi pod kontrolom cijelu trudnocu jer u slucaju da se razviju antitijela moze biti jako opasno po bebu! uglavnom, da ti ja sada ne pametujem i ne objasnjavam o tome, ako te interesuje mozes procitati na ovom site-u (http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/05_rh.asp)
ja znam apsolutno sve o tome jer ja sam rh-, a MM +, i svaki mjesec vadim krv i kontrolisem antitijela. hvala dragom Bogu kod mene je za sada sve ok, nadam se da ce tako i ostatiuser posted image !

draga elmak, obavezno uradi nalaze krvi i urina, ako se vec dr nisu sjetili, sama trazi uputnicu! vjerujem da je kod tebe sve ok, ali zar nije ljepse da imas potvrdu toga pa da mirno spavasuser posted image

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
13.3.2008 15:50:05   
saba
Ne znam samo po kojem principu se drzavnim klinikama prilazki kao onim koje ne placamo/. Meni kaoi svima vama koje radite se od svake plate odbije haman trecina za socijalno i zdravstveno osiguranje!
Koje je opravdanje da nas onda tretiraju kao da je njihova dobra volja i stvar humanitarnog rada da ljekarski pregled obave korektno?
Mada ima i privatnika svakkavih, pa bez obzira sto masno naplacuju ne pruzaju adekvatne usluge.

(odgovor članu sanja.sa)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Da li sam pod dobrom kontrolom?
16.3.2008 20:00:43   
Elmak
Hvala svim curama koje su se javile.
Vidim da je situacija manje-više ista...
Ipak sam bila na pregledu u Općoj bolnici u petak. Ovaj sam put cekala "samo" sat vremena umjesto sat i pol što mi je dosadašnji prosjek. Kad sam im rekla da mi nisu uradili krvnu grupu, uhvatili su se za glavu i hitno me poslali na transfuziju. Dobila sam nalaz A pozitivna što je OK. Dalje se doktor iznenadio da mi nisu uradili test na treponemu (ta bakterija uzrokuje sifilis) i na AIDS, ali to me ne zanima jer sam sigurna od te 2 bolesti.....user posted image .
E ono sto me je iznenadilo, nije se obazreo na moju jako visoku sedminetaciju (2 puta veća od noramale) - a prathodno sam preležala jaku prehladu. Kaže da je viskoka sedimentacija normalna u trudnoći....
Na Uz mi je pokazivao nosic, oci, ruke, noge, vrat...itd. Nadam se da je sve ok.
To je to, na kontrolu ponovo za 1 mjesec.
Da li se trudnice trebaju pregledat vaginalno. Mene do sad niko nije tako pregledao, a moju drugaricu je dr. Gutić (Opća bolnica) svaki put pregladala vaginalno i stalno joj je tražila da radi urinokuluture i davala joj Kanesten i neke druge pripravke za gljivice itd. Ja doduše nemam nikakvih simptoma urinarnog tipa, samo me zanima da li su ti vaginalni pregleda obavezni ili zavise od dobre volje ljekara.

Još jednom hvala vam što ste podijelile sa mnom ovu brigu.
Pozdravuser posted image

P.S.Mislim da cu u medjuvremenu otici i na jedan pregled kod privatnika da vidim i njihovo misljenje.

(odgovor članu Elmak)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *