|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 11:26:00   
Amra k
Cao drage moje! Moja Sarah ima 5 sedmica. Inace je mirna beba, samo pred vece je nervozna i nece dugo da zaspi. Ja je onda stavljam na siku da bi zaspala a ona nije gladna pa onda se jos vise unervozi. Lakse bi mi bilo da hoce cucu ali nece nikako. Ima li neko savjet kako bi je mogla navici?
Veliki pozdrav
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 13:31:33   
mivica
Amra K, ni nas mali Bakir nije zelio dudu na pocetku. Ja sam mu najprije kupila NUK (kaucuk), ali nije zelio. Pa sam kupila CHICCO i nju nje brzo prihvatio. Ali sam ponovo presla na NUK, jer mi je bilo glupo sto chicco ima jednu velicinu od 0-6 mjeseci pa zar ima logike da je ista velicina za novorodzence i za bebu od 6 mjeseciuser posted image . Evo sad mu je 2,5 mjeseca i duda Nuk-ovu dudu. Trebas samo biti uporna i svaki dan pokusavati pa i kad je beba mirna, kad god mozes i navici ce se, samo polako i sretno!!!user posted image

(odgovor članu Amra k)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 13:52:26   
Romali
Isto kao mivici se desilo nama. Prvo kupili silikonsku Aventovu, nije je htio ni primirisati. Onda probali sa Baby nova, ista stvar. Na kraju prihvatio najobičniju Nukovu, kaučuk. Probaj je dati bebi kad joj se spava ili kad je ljuta, sisanje ih smiruje. Barem je tako kod nas, Omar neće dudu osim kad je nervozan, tako da je nekad cijeli dan ne stavi u usta.

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 21:28:53   
sanny
I mi smo imali isti problem, a ja ko ludak navaljivala neznam ni ja zasto. A sad se pitam kako je oduciti jer to nije nimalo zdravo za zubice. Mada eto kao beba se smiri al probaj sa muzikom i ceskanjem po glavi i napravi joj ugodno atmosferu. Ako nece cucu jos bolje neces kasnije imat problema mada ja mislim da je i mala za to.. al svako zna svoje..

_____________________________

Emma Amalia 30.11.2007

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 21:50:22   
proud mom
beba je sigurno nervozna zbog grčeva a duda će joj stvarno puno pomoći... ja sam malenog navikla tako što sam mu govorila "vuča beba, vuča" jer sam mu to govorila i kada je dojio, tako da sam ga prevarila na taj način... valjda je grehotica moja mislio da mu dajem siku... 

_____________________________

"Ja sam sretno udata žena! Tako kaže moj suprug..."

(odgovor članu sanny)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 22:35:59   
mamin sin
Ja sam na pocetku kupila NUK-ovu silikonsku i samo sam nju forsirala. Nije htio ali mama je bila dosadna user posted image  Nudila sam mu svaki dan. Nekad bi je prihvatio ali mu je ispadala pa sam je morala cuvati rukom. I to ga je nerviralo sto mu ispada. Skontala sam da su im na pocetku dude malo povelike ali je prihvatio negdje sa 2 -2,5 mj. kad je skontao da je moze kontrolisati. user posted image  i sada je duda pred spavanje i malo ako je nervozan ali nece bas uvijek...Eto samo polako, strpljenja i upornosti...user posted image

(odgovor članu proud mom)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 23:03:47   
triplemama
Ja sam ti danas htjela odgovoriti ali nije mi prošao post pa evo sada
Vrlo vjerovatno su grčići, probaj joj izmasirati stomačić i staviti nešto toplo da joj  se ugrije stomačić (termofor ili sl.). Sa cuculom budi uporna,stalno joj daji kada joj se spava ali da znaš da nekad djeca i poremete dojenje cuculom.

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kako navici bebu na cucu?
27.8.2008 23:56:47   
Visnja RR
Asji ce uskoro 5 mjeseci ali se nikad nije navikla na cucu...
a probala sam sve koje postoje u gradu... nece pa nece

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 14:33:23   
adannn
našojuser posted image je danas punih 6 mjeseci i nikada nije htjela cucu.Nemoj ni davati ako neće.Probaj nešto drugo ako je u pitanju nervoza,pogotovo pred pajanjeuser posted image moja beba je strašno nervozna kada treba spavati pa je moram ljuljati i to je nešto što je smiruje.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 14:46:29   
Blue rose RR
Većina beba u prvim heftama svog života, nervozne su i plaču kako pada mrak. Prema pisanjima/iskustvu mogu samo reći da se bebe nesvjesno boje prelaska sa dana na noć, tako da će vremenom se i to zvati: jučer.
Ipak tvoja bebica je još uvijek mala, tako da mislim da tvoja žrtva je bolja u smislu da joj dopustiš da sisa da bi utonula u san, nego da je navikavaš na cuculicu, koju ćeš prije ili kasnije izbaciti iz upotrebe.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 14:55:19   
nikka
I ja ti savjetujem da ju nenavikavaš na dudu,poslije ćeš imati problem kako odvići bebe od dude,kao ja sada,znači to ti je bespotrebna dupla muka.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 16:28:49   
Suzana
Ako ne zeli, nema potrebe da je navikavas...
 
Ja imam drugi problem. Jedan od blizanaca mi ima jako razvijen refleks sisanja, i stalno sisa, dudu obozava, ali necete vjerovati, sa svoja puna 3 mjeseca jos uvijek je ne zna drzati u ustima, tako da nam je to problem, cesto me ruka zaboli od cuvanja dude... On je konstantno katapultira iz usta, jer je neki svoj nacin sisa, gura je jezikom...
Nadam se da ce ubrzo nauciti...
Ako eventualno imate neki savjet (mada tu nema nacina, to mora sam), dobrodosao je. :)
 
A Boze moj, vec ce se nekako odviknuti... Istina da sam ja dudu odbacila tek sa 3 godine, luda sam bila za njom, i odvikla sam se tako sto je moj tata bacio ribicama kad smo bili na moru. user posted image

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 22:48:06   
Amrino
I.Posokhova (1999): RAZVOJ GOVORA I PREVENCIJA GOVORNIH POREMEĆAJA U DJECE: ...glavni atribut današnje bebe je duda-varalica. Teško je sresti majku koja nikada nije stavila varalicu u usta uplakane bebe. Ipak, malo je koji roditelj ikad razmišljao što je svrha tog gumenog izuma. Ta svrha je vrlo jednostavna: varalica je moderni surogat majčinih grudiju i služi tome da začepi bebi usta kada ona plače i traži majčinsku nježnost i dojenje. Gumeni surogat donekle zadovoljava potrebu za sisanjem pa smiruje bebu. To "smirivanje" prema podacima M. Trunova i L. Kitajeva opisanima u knjizi "Ekologija dojenčeta. Prva godina", nije poželjna, jer umanjuje istraživačku aktivnost usmjerenu prema vanjskom svijetu i rad psihičkih procesa mališana upravo tijekom najosjetljivijeg perioda njihova razvoja. Osim negativnog djelovanja na psihički razvoj mališana, varalica je u većini slučajeva štetna za razvoj govornih organa. Dugotrajno držanje okruglog gumenog predmeta u ustima uzrokuje nepravilno formiranje vilica i zubiju (nepravilan zagriz s isturenom gornjom vilicom koji ozbiljno ometa izgovor, karijes zubiju). Dakle, nije poželjno davati djetetu dudu varalicu. Neka majčina dojka bude izvorom zadovoljavanja potrebe za sisanjem i stimuliranja razvoja govornih organa....


ovo naravno vazi za majke koje doje pa bih ti ja preporucila da ni ne navikavas bebu na dudu. Mi je nikada nismo koristili.

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 23:31:54   
mamina cura
Moja je svakako sama odbacilauser posted image  Bacili smo je u smeceuser posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kako navici bebu na cucu?
28.8.2008 23:38:57   
suncan_dan
one plosnate mogu da stete, a one sto izgledaju ka tresnja, positivne su za izgovor bebe, da netepa poslje. tako dr. i babica, ove godine rekose.

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 0:04:07   
suncan_dan
sta si ti sada odlucila??

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 9:53:02   
Suzana
Draga Amrino,
 
Ne slazem se sa ovim naucnim tekstom.
Ja sam dudu sisala do svoje trece godine, nemam problem sa karijesom, niti sa zubima, a bogami ni sa inteligencijom, cak naprotiv. user posted image
A da stalno sisu dajem bebama, ne znam kako bi to bilo izvodljivo, jer su kod mene blizanci. Prema tome, dudu kada zele, ja im je dam.

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 10:05:54   
ElmaB
IZVORNA PORUKA: Suzana


 
Ne slazem se sa ovim naucnim tekstom.
Ja sam dudu sisala do svoje trece godine, nemam problem sa karijesom, niti sa zubima, a bogami ni sa inteligencijom, cak naprotiv. 



I moja Tea je jako dugo koristila dudu varalicu. Hvala Bogu, nema nikakvih problema!!!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 11:33:05   
Visnja RR
mislim da treba da stoji da djeca  ako koriste dudu mogu da imaju problema cesce od djece koja ne koriste... (a ne da ce imati)
ja licno ne znam nikog ko je koristio dudu da je imao problem...al eto svi govore da je bolje da se ne koristi... pa meni nesto bas drago sto je Asja nece...

< Poruku je uredio Visnja -- 29.8.2008 11:34:02 >


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 12:10:54   
Blue rose RR
Malo mi idu na živce današnji kvazi-naučnici..nekako mi se čini da ih ima i previše, i da samo da bi dobili što više novca na svojim računima, kalkulišu sa majkama i djecom.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 12:22:54   
camm
mm je nosio 2 dude u 1 razred osnovneuser posted image user posted image
kaze dvije ispod klupe malo ovu malo onu.



_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 12:52:30   
Visnja RR
ama MM je koristio dudu do trece godine pa ima savrsene zube ... user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 15:11:59   
Amrino
IZVORNA PORUKA: camm

mm je nosio 2 dude u 1 razred osnovneuser posted image user posted image
kaze dvije ispod klupe malo ovu malo onu.




user posted image user posted image user posted image

Joj samo ga zamisljam kako salta malo jednu pa drugu i uvalim se od sege!


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 15:23:35   
mamina cura
IZVORNA PORUKA: camm

mm je nosio 2 dude u 1 razred osnovneuser posted image user posted image
kaze dvije ispod klupe malo ovu malo onu.



kraljuser posted image
Bude i djece koja su krenula u skolu a jos dojeuser posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Kako navici bebu na cucu?
29.8.2008 15:35:59   
Anoniman
uuh.. i moja kategoricno odbija cuclu.. a taaaako bih voljela nekad da je hoce uzeti
najgore mi je tokom noci, ona se komesa nesto malo, onda se ko razbudi svojim rukicama i osjetim da joj je tad potrebno samo malo da nesto sisa (sika ili cucla) da ponovo zaspi... dosad je bila sika, jer ako joj je ne dam, onda se zna skroz razbuditi i poceti plakati.. pa je ja brze bolje stavim.. sreca to nije cesto... naravno, cuclu joj ponudim tad... al ona toliko otvori usta (misleci da je sika) i hoce da je uhvati, a kad je uhvati, skonta da nije to to i rasplace se... i sta cu.. da ne bi plakala ja joj onda dam siku i zaspe u roku minute


(odgovor članu mamina cura)
  Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *