|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Progesteron, utrogestan, dabroston
6.9.2009 14:44:33   
lamama
Evo otvaram ovu temu o progesteronu, pošto su često dileme naših forumašica, da li trebaju doktori da daju progesteron kod inseminacije, u ranoj trudnoći itd, pa neki doktori daju, a neki ne, na jednom forumu sam našla zanimljiv tekst o tome.

Ima nekih tema o tabletama, depoima prigesterona, ali je ova tema namijenjena njegovom sastavu, dejstvu i primjeni, pa sam otvorila posebnu temu da se tekst ne zagubi, nadam se da je to OK.

http://www.kolevka.org/forum/viewtopic.php?t=133


< Poruku je uredio malena27 RR -- 21.4.2010 10:11:22 >


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
6.9.2009 14:47:37   
lamama
http://www.kolevka.org/forum/viewtopic.php?t=133


evo stranice


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
6.9.2009 17:23:58   
Anoniman
ovo ti je link od neke druge stranice, ti ovime promovišeš tu stranicu

(odgovor članu lamama)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
6.9.2009 17:32:19   
mamy Sabina
To nije nikakav problem.user posted image
Na jako puno tema radimo iste stvari,ostavljamo linkove drugih foruma,sajtova,na kraju krajeva čak i proizvođača i na taj način pokušavamo pomoći jedni drugima u riješavanju nedoumica,problema itd.....U prvom postu lamama nije nudila nikave usluge niti promovisala nečije usluge te time nije ni prekršila pravila rada foruma.
Zena se potrudila pomoći trudilicama koje čekaju na inseminaciju.



_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
6.9.2009 17:53:38   
lamama
Hvala mamy, zaista to je moja namjera, pomoći nama trudilicama user posted image user posted image


A i forumašica sa ovog sajta sa kojeg sam ja preuzela tekst, također je to preuzela sa druge stranise, ona je to i napisala, pa i ona je to uradila da bi pomogla svojim forumašicama i ženama koje se bore za user posted image


< Poruku je uredio lamama -- 6.9.2009 17:57:45 >


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 7:56:25   
Zoe
Meni nešto nećeuser posted image user posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 18:07:36   
lamama
Evo teksta:


Ovo je preneto sa foruma Doktor, pisala je Dr.Obgyn

"Jos malo o progesteronu...odmah da se razumijemo...nije da ja nisam 'u ljubavi' sa progesteronom ! volimo se mi ali ja ga dajem vrlo rijetko jer za to imam objektivne razloge, kao sto Yu ginekolozi imaju subjektivne / religiozne / 'daj da nesto dam'/ 'sveta vodica' / nece naskoditi...da sumiram veoma neracionalne razloge.

"Malo" o progesteronu...progesteron i estrogen veoma bitni hormoni u zenskom zivotu i imaju svoje mjesto u terapiji i veoma vaznu ulogu u mnogih situacijama kao sto menstrualni ciklus, trudnoca, menopauza, iregularna krvarenja, amenoreja...et cetera...njihovo lucenje se odvija pod direktonom kontrolom 2 hormona iz hipofize koji se zovu FSH and LH, a lucenje ova dva je pod uticajem hipotalamusa, dijela mozda koji ja omiljeno zovem mjesto gdje se nalazi ljudska dusa ( kao ja hocu gdje je to mjesto u covjeku gdje nekad boli a mi se drzimo za grudi ?!).

Progesteron se luci u toku cijelog menstrualnog ciklusa manje u prvom dijelu koji se zove folikularni, ali mnogo vise u drugom dijelu koji se zove sekretorni kada dostize svoj vrhunac u koncentraciji. Njegova glavna uloga jeste PRIPREMA ENDOMETRIJUMA ( rast i razvoj krvnih zila i prokrvljenost ) ZA IMPLANTACIJU OPLODJENOG JAJASCA.

Dio jajnika u kome se luci progesteron zove se CORPUS LUTEUM, ili zuto tijelo, a dio celija koje ga luce se zove GRANULOZA CELIJE. Dakle kada folikul prsne i oslobodi jajnu celiju, i onda ode u jajovod gdje biva oplodjena u prirodnom ciklusu, granuloza celija iz zutog tijela nastave da luce vece kolicine progesterona i endometrijum se zadebljava sto je kako rekoh posljedica pojacane vaskularizacije i protoka krvi kroz sluznicu materice.

O uzrocima infertiliteta ja sam pisala nekoliko puta, i na toj listi se nalazi i uzrok koji se zove DEFEKT LUTEALNE FAZE, u kojoj se zapravo radi o neaekvatnoj pripremi endometrijuma usljed niske koncentracije progesterona, ciji uzrok niko ne zna, i nikada ovaj klinicki entitet nije laboratorijski dokazan, i mjerenje koncentracije progesterona je potpuno nepouzdano, jer se luci pulsatilno, i jedna vrijednost izmjerena ujutro ne znaci sama po sebi nista, jer vrijednost poslije podne moze biti potpuno drugacija !!! Jedno vrijeme su reproduktivni ginekolozi radili biopsiju endometrijuma i dogovor do kojeg se doslo da bi se definisao defekt lutealne faze, jeste da ukoliko dvije biopsije u razmaku od nekoliko dana u drugoj fazi menstrualnog ciklusa poslije ovulacije pokazu da je razvoj endometrijuma u zaostatku vise od 1 dan u odnosu na dan menstruacije da se to onda zove defekt lutealne faze.
Dakle dio odgovora na VAse pitanje jeste da ne postoji siguran dijagnosticki test kojim se moze utvrditi insuficijencija zutog tijela ili defekt luetalne faze, ili nizak progesteron, jer su testovi potpuno nepouzdani ! Kod mnogih zena koje su bile u ovim istrazivanjima pokazalo se da su one kod kojih je koncentracija progesterona bila nista, iznijele potpuno normalnu trudnocu.

Jos jedan veoma vazan podatak...na onoj listi uzroka infertiliteta ta spekulativna dijagnoza DEFEKT ZUTOG TIJELA se desava negdje oko
3-4%. DA LI JE TO OPRAVDANJE DA ONDA SVAKA TRUDNICA, KOJA JE POTPUNO ZDRAVA ILI IMA NEKO KRVARENJA U PRVOM TRIMESTRU PIJE PROGESTERON ???
NAMECE MI SE ZAKLJUCAK DA NASE ZENE NEMAJU PROGESTERON UOPSTE JER NA OSTATKU ZEMALJSKE KUGLE PRIMAJU PROGESTEON SAMO AKO SE USTANOVE POSEBNE INDIKACIJE ( IVF, ICSI, HABITUALNI POBACAJ ) DOBIJAJU PROGESTERON A SVE OSTALE IMAJU NORMALNE TRUDNOCE I RADJAJU ZIVU I ZDRAVU DJECU BEZ PROGESTERONA.

DA LI VI MISLITE DA NASE ZENE TREBA DA PIJU PROGESTERON I DA IMAJU STERILNU VAGINU ??? TO JE DRUGA OMILJENA DIJAGNOZA YU GINEKOLOGA VULVOVAGINITISI, VAGINITIS, CERVICITISI, COLPITISI I SVE JADNE TROSE MASU VAGINALETA DOK NE POBIJU SVE NORMALNE BAKTERIJE KOJE CINE VAGINU ZIVOM, VLAZNOM I ZDRAVOM ! A ONDA ZENE ZAISTA IMAJU PROBLEM.

Da ne skrecem sa teme...Ako se desi trudnoca ZUTO TIJELO LUCI PROGESTERON DO PERIODA IZMEDJU 8 I 10 NEDJELJE GESTACIJE, ako racunamo trudnocu od 1. dana poslednje menstruacije, a poslije toga lucenje progesterona preuzima placenta !!! I DAVANJE PROGESTERONA NEMA NIKAKVE LOGIKE POSLIJE10.NEDJELJE TRUDNOCE !!! AKO SE ZENA NALAZI U ONIH 3-4 % INFERTILITETA.

Sta se desava kod IVF-a...u tom procesu u fazi koja se zove EGG RETRIEVAL, ili uzimanje jajnih celija iz folikula pod kontrolom UZ, u toku aspiracije ne aspiriraju se samo folikuli nego i ranije pomenute granuloza celije, koje luce progesteron, i posto se embrioni vracaju nakon nekoliko dana od dana kada se uzimaju jajne celije zeni koja prolazi kroz IVF, se daje terapija progesteronom, da bi se pospjesila priprema endometrijuma za implantaciju embriona. Tako da svaka zena koja prolazi kroz IVF po mom misljenju treba da uzima progesteron.

Kod svih ostalih dijagnoza !!! kao sto je krvarenje u prvom trimestru ( prvih 12 nedjelja trudnoce ), prijeteci spontani pobacaj, hematom na UZ, davanje progesterona nema nikakvog naucnog osnova i klinickog smisla !!! To je jedna obicna sarena laza za pacijenta, trosak, i lazna nada, jer taj progesteron uopste ne pomaze kod spontanih pobacaja niti ih sprecava !

I jos nesto, naucnici se jos nisu dogovorili kako da se daje...intramuskularno, oralno u tabletama ili vaginalno ! jer ne mogu kako rekoh da prate koncentraciju istog. Pokazalo da se moze davati na sve tri nacina, i doza je oko 100 mg dnevno....ako zene koje ga uzimaju pa se osjecaju pospano i umorno, neko ima vrtoglavicu, moze da uzima isti vaginalno tablete.

Dakle kada procitam na forumu pricu...trudna sam 23 nedjelje, imala sam krvarenje prije 4 nedjelje i dr mi je dao progesteron tablete nakon cega mi je krvarenje stalo !...to nema veze sa istinom ! jer je to krvarenje stalo samo od sebe, a ne zbog progesterona, a taj dr koji je dao progesteron u 19, nedjelji trudnoce nema veze o lucenje i djelovanju progesterona !!! pa prema tome oprez !...kad ovo procitam meni para na usi izlazi, jer je to jedna obicna glupost !

Dakle da sumiramo...

1. Progesteron je hormon koga ne mozemo mjeriti da bismo dijagnostikovali defekt faze zutog tijela, jer se luci pulsatilno.

2. Niske koncentracije na testovima ne znace nista jer vecina zena kojima se to izmjeri iznese normalnu trudnocu.

3. Progesteron je potrebno davati jedino u IVF ostvarenim trudnocama, i habitualnim pobacajima ( vise od 3 ponavljajuca pobacaja ) u dozi od 100mg dnevno, oralno,ili vaginalno, i davanje vece doze nema nikakve prednosti !

4. Ako se daje progesteron potrebno ga je davati do 10.nedjelje trudnoce i onda prestati ! jer posteljica preuzima ulogu lucenja istog.

5. Progesteron ne utice na zaustavljanje krvarenja u trudnoci i tretmanu spontanih pobacaja i prijeteci pobacaj nije indikacija za davanje terapije progesteronom."

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 18:09:15   
lamama
Didrogesteron

TABLETE


SASTAV

Pre upotrebe detaljno pročitajte ovo uputstvo!
Uputstvo sačuvajte. Možda ćete želeti ponovo da ga pročitate.
Ako imate dodatnih pitanja, obratite se lekaru ili farmaceutu.
Ovaj lek je prepisan lično Vama, i ne smete ga dati drugome. Drugome ovaj lek može da škodi, čak i ako ima znake bolesti slične Vašim.

Sadržaj aktivne supstance: didrogesteron 10 mg

Sadržaj pomoćnih supstanci: laktoza monohidrat, hipromeloza, E 171

Naziv i adresa nosioca dozvole za stavljanje leka u promet: Belupo d.d.,
Predstavništvo, Mosorska 1, Beograd, Srbija i Crna Gora

Naziv i adresa proizvođača: BELUPO, lijekovi i kozmetika d.d., Ulica Danica 5,
48 000 Koprivnica, Hrvatska

1. ŠTA JE DABROSTON I ČEMU JE NAMENJEN?

Sastav

Dabroston sadrži aktivnu supstancu didrogesteron. Jedna tableta sadrži 10 mg didrogesterona.
Pakovanje

Dabroston se pakuje u kutije, 2 blistera po 15 film tableta.
Dabroston®, film tableta, 30x10 mg, Reš.br. 259/2006/12 od 06.03.2006.
Kako Dabroston deluje?

Didrogesteron je sintetski hormon, sličan progesteronu. Progesteron je polni hormon koji stvara ženski organizam. Dabroston se koristi za otklanjanje problema koji mogu nastati ukoliko Vaš organizam ne stvara dovoljnu količinu progesterona.
Kada se Dabroston upotrebljava?

Dabroston se može koristiti kod sledećih poremećaja:
• Premenstrualni sindrom (PMS)
• Neočekivana teška ili produžena krvarenja (obično se javljaju na početku menopauze)
• Bolne menstruacije
• Endometrioza (tkivo materice raste u drugim delovima tela)
• Neregularna krvarenja (ciklus koji se javlja na duži ili kraći period i traje duže ili kraće
od normalnog)
• Izostanak ciklusa pre menopauze
• Sterilitet tj. neplodnost
• Sprečavanje spontanog pobačaja u ranoj fazi trudnoće ukoliko je nizak nivo hormona u
organizmu trudnice
• Hormonska supstituciona terapija lečenje tegoba koje se jaljaju u menopauzi
U telu žene, nivo prirodnog progesterona je regulisan od strane drugog ženskog hormona - estrogena, pa zato Vaš lekar može da Vam propiše i estrogen kako bi se uspostavila fiziološka ravnoteža hormona.
2. ŠTA MORATE DA PROČITATE PRE UPOTREBE LEKA

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
Kada ne smete uzimati lek?
Dabroston ne smete da uzimate ukoliko ste prethodno imali alergijsku reakciju na Dabroston, didrogesteron ili bilo koji drugi sastojak Dabrostona.
Upozorenja i mere predostrožnosti
Ovaj lek odgovara većini pacijenatkinja. Međutim, postoje neke pacijentkinje koje ne treba da ga uzimaju, ili koje moraju da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što počnu da ga koriste.
Postavite sebi sledeća dva pitanja kako biste proverili da li su Dabroston film tablete pravi izbor za Vas:
• Da li ste ranije imali alergijsku reakciju na Dabroston, didrogesteron ili bilo koji sastojak Dabrostona koji je gore naveden?
• Da li koristite ili ste nedavno koristili bilo koji drugi lek koji nije propisan od strane lekara?

Ako je odgovor pozitivan na bilo koje od navedena dva pitanja (ili ako ste nesigurni u odgovor), ili ako o tome još uvek niste razgovarali sa lekarom, potražite savet od Vašeg lekara ili farmaceuta pre nego što počnete da koristite Dabroston.

Dabroston film tablete sadrže laktozu. Ako Vam je lekar ranije rekao da ne podnosite pojedine šećere (intolerancija), kontaktirajte Vašeg lekara pre nego što počnete da koristite ovaj lek.
3. KAKO SE UPOTREBLJAVA DABROSTON

Uvek koristite Dabroston tačno onako kako Vam je lekar propisao! Možete proveriti način primene sa lekarom ili farmaceutom ukoliko niste sigurni.
Vaš lekar Vam može dati uputstvo o primeni leka koje će se razlikovati od dole navedenog. Veoma je važno da uzimate lek tačno onako kako Vam je lekar propisao, a ukoliko niste sigurni u način primene, uvek prethodno proverite sa svojim lekarom.
Broj Dabroston film tableta koji treba da uzimate i broj dana u toku kojih ćete ih koristiti zavisi od vrste poremećaja zbog kog koristite Dabroston. Vaš lekar će odlučiti kada i koliko tableta Dabrostona treba da uzimate u toku dana. Uzimanje leka zavisi od faze Vašeg menstrualnog ciklusa. Vaš lekar će Vam reći kada možete da počnete da uzimate lek u zavisnosti od Vašeg menstrualnog ciklusa (prvi dan menstruacije je prvi dan Vašeg menstrualnog ciklusa).

Dužnost farmaceuta je da Vam napiše na kutiji koliko tableta i koliko puta na dan treba da uzimate lek. Ukoliko natpis na kutiji nije jasan ili niste sigurni u doziranje, pitajte svog lekara ili farmaceuta. Ne povećavajte propisanu dozu Dabrostona i ne uzimajte ga češće nego što Vam je propisao lekar.

Ublažavanje pre-menstrualnog sindroma (PMS): Uobičajeno doziranje je 1 tableta dva
puta na dan u toku 15 dana. Trajanje terapije je od 12. do 26. dana menstrualnog ciklusa, ali Vaš lekar može da odluči i da Vam poveća dozu leka.
Zaustavljanje teških i produženih krvavljenja: Uzmite 1 tabletu dva puta na dan u toku 5 do 7 dana. Vaš lekar može da Vam propiše i estrogen, zato što se ovaj oblik krvavljenja javlja uglavnom pre menopauze, kada Vaše telo stvara manje estrogena.

Sprečavanje teških ili produženih krvavljenja: Uzmite 1 tabletu 2 puta na dan od 11. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa. Vaš lekar može da Vam propiše i estrogen (objašnjeno je u predhodnom pasusu).
Bolne menstruacije: Uzeti 1 tabletu 2 puta na dan od 5. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa
Ublažavanje simptoma endometrioze (tkivo materice raste izvan materice): Uzmite 1 tabletu 2 ili 3 puta na dan, svaki dan počevši od 5. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa.
Amenoreja (izostanak menstruacije): Uzmite 1 tabletu 2 puta na dan od 11. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa. Vaš lekar takođe može da Vam propiše i estrogen od 1. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa.
Sterilitet tj. neplodnost ili neredovni ciklusi: Uzmite 1 tabletu 2 puta na dan od 11. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa. Treba da uzimate terapiju sve dok ne budete imali najmanje 6 ciklusa zaredom. Ukoliko ste u međuvremenu ostali u drugom stanju, obavestite Vašeg lekara. Možda ćete morati da uzimate 1 tabletu svaki dan do 20. nedelje trudnoće. Posle toga, možete da se posavetujete sa vašim lekarom da lek uzimate ređe.
Hormonska supstituciona terapija: Vaš lekar će Vam preporučiti da uzimate 1 tabletu Dabrostona svaki dan poslednjih 14 dana estrogenske terapije.
Preteći spontani pobačaj: Uzmite 4 tablete odjednom, zatim 1 tabletu svakih 8 sati do prestanka simptoma. Ukoliko simptomi ne prestanu ili se ponovo jave tokom terapije, povećajte dozu na 2 tablete svakih 8 sati. Uzimajte je nedelju dana.
Raniji spontani pobačaji: Počnite sa uzimanjem tableta što je ranije moguće, čak i u periodu dok još niste ostali u drugom stanju. Uzmite 1 tabletu 2 puta na dan od 11. do 25. dana Vašeg menstrualnog ciklusa dok ne ostanete u drugom stanju i nastavite da ga uzimate (1 ili 2 puta na dan) do 20. nedelje trudnoće. Posle 20. nedelje Vaš lekar može da Vam savetuje da lek uzimate ređe.
Bolne menstruacije kod mladih devojaka: Uobičajena doza je 1 tableta 2 puta na dan, ali sledite instrukcije Vašeg lekara.
Vaš lekar će Vam reći kada da počnete ili prekinete da uzimate lek.

Ukoliko ste uzeli više leka nego što bi trebalo
Recite lekaru ili drugom zdravstvenom radniku, što je moguće pre, da ste uzeli veće doze leka od propisanih, iako je malo verovatno da će nastati neki ozbiljan poremećaj. Ukoliko je neko drugi uzeo Vaš lek greškom, odmah kontaktirajte Vašeg lekara ili najbližu hitnu službu.

Ukoliko ste zaboravili da uzmete Dabroston
Nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek!

Ukoliko ste zaboravili da uzmete propisanu dozu leka, uzmite je što je moguće pre. Ako se ne setite da uzmete do sledeće doze, uzmite samo jednu tabletu, nemojte uzimati dve da bi nadoknadili propuštenu dozu. Ukoliko ste zaboravili da uzmete nekoliko tableta, može nastati iznenadno krvarenje. U tom slučaju obavezno se obratite Vašem lekaru.
4. NEŽELJENA DEJSTVA LEKA

Kao i svi lekovi i Dabroston može imati neželjena dejstva, mada se ne očekuju ozbiljni neželjeni efekti. Neželjena dejstva koja se mogu javiti su:
• mučnina
• neočekivano krvarenje
• napetost u grudima
• glavobolja
• promene telesne težine ili osećaj nadutosti
• vrtoglavica
• promene na koži.

Ukoliko ste primetili neko od navedenih ili bilo koje drugo neželjeno dejstvo, koje ovde nije navedeno, molimo Vas da obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta. Ako sa Dabrostonom uzimate istovremeno i estrogen, on takođe može prouzrokovati neželjena dejstva. Pogledajte uputstvo koje se nalazi u pakovanju estrogena ili porazgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom.
5. ČUVANJE I ROK UPOTREBE
Čuvanje

Čuvati van domašaja dece!
Čuvati na temperaturi do 25şC.
Rok upotrebe

Lek se ne sme koristiti posle isteka roka upotrebe označenog na pakovanju!
Način izdavanja leka

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Posebne mere uništavanja neupotrebljenog leka ili ostatka leka
Neupotrebljen lek se uništava u skladu sa važećim propisima.

user posted image

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 18:12:26   
Zoe
Hvala ti Lamama na članku, makar sad znam da je to do 10 sedmice i onda gotovouser posted image  ali opet zanimljivo je kako većina doktora daju taj Utrogestan i Dabrostonuser posted image  radi sprečavanja krvarenja i pobačaja, pa čak i na prospektu tih lijekova piše zašto se koristeuser posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 18:18:35   
lamama
Moj ih doktor ne daje, ni kod krvarenja, ni kod inseminacije, ako je žena zdrava i ako su joj hormoni dobri, pa smo mi baš raspravljale o tome i onda ja nađem ovaj zanimljivi članak, i vidim da je moj doktor upravu što nas ne kljuka tim silnim hormonima.

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 18:26:37   
mamy Sabina
Vidis i ja sam nekada negdje čitala vrlo sličan članak o sintetičkim progesteronima(dabroston,utrogestan itd..)
Čak je dr . koja je pisala taj članak rekla da davanje dabrostona i sl kod nas ima vise placebo efekat.
Ko će ga više znati šta je na stvari.user posted image
Ni moja dr nije baš pristalica šopanja progesteronom bez velike nuzde.


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
7.9.2009 21:02:05   
delfin
lamama baš si me "prosvijetlila". Hvala ti. I ja sam taman mislila, možda mi je progesteron prenizakuser posted image  Al eto sad mi je lakše. tnx

_____________________________

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
8.9.2009 7:56:30   
ena30
komplikacije, komplikacije...cure imam problem, poslije ovulacije doktor mi je propisao utrogestan 2x1 vaginalno do ne daj Bože menstruacije, a pijem i bromergon do daj Bože trudnoće, e sad kod mene slučaj specifičan nit sam trudna nit dolazi menga (trebala 6.9.), radila jučer test druge crtice ni za živu glavu, od simptoma niti za trudnoću niti za mengu također ništa...ja sad prosto ne znam šta da radim a to dovodi do u najmanju ruku recimo ludila....help!!!!!!!

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 13:14:09   
ena30
hej cure pa šta ste se uspavale???? zar niko nema ništa za reći?????

(odgovor članu ena30)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 13:19:28   
Zoe
ena pričekaj još malo, to što koristiš vaginalete Utrogestana neće škoditi, reću ti da ja nisam dobivala user posted image  a na test nisam ni pomislila i kad sam otišla na UZV a ono u pupi se smjestila mala mrvicauser posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu ena30)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 13:32:38   
ena30
hvala zoe što si se javila...ma nisam baš optimistična, mislim da kasni zbog utrogestona, čitala sam da on može odgoditi men. čula sam se s doktorom kaže da pričekam još 5 dana pa da opet uradim test, da ima nešto pokazalo bi se već, jer danas je 19 dan od ovulacije, test bi sigurno pokazao da je u pitanju trudnoća...uh ovo me totalno izbacilo iz ravnoteže....

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 13:39:03   
Zoe
E sad ne znam šta da ti kažemuser posted image  Utrogestan je u biti Dabroston ( koliko sam ja skužila po hrv.forumima), što znači da ne bi trebao dovoditi do odgađanja user posted image , jer sam ja koristila Dabroston od 11-25 dc i redovno dobijalauser posted image ,..no želim vam sreću i da to ipak bude user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu ena30)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 13:55:28   
ena30
ama ne znam više ni sama vjeruj mi....u svakom slučaju hvala ti.... tebi i tvojoj maloj mrvici želim od srca sve naj naj naj.....user posted image


(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 14:10:31   
malena27 RR
ena evo malo informacija i od mene vezano za utrogestan...to je isto sto i dabroston, s tim da je dabroston sinteticki progesteron, a utrogestan ima vise prirodnog progesterona. ja sam licno koristila dabroston i kad sam ga koristila od 14-28 dc odmah sam dobivala user posted image 28 dc. kad sam ga uzimala od 16 dc-28 dc, svaki put 2x1 tabl., user posted image je dolazila 32-33 dc. sacekaj jos koji dan pa ponovi test, nadam se da je user posted image u pitanju user posted image user posted image user posted image  

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu ena30)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 19:04:03   
tikica_69
Utrogestan (progesteron) daje podrsku zutom tijelu i rijetko koja zena ce dobiti menstruaciju dok ga koristi jer progesteron je cuvar trudnoce i tijelo ga kao takvog prepoznaje. Ja je dobijem obicno 3-5 dana nakon sto ga prestanem koristiti nakon negativne bete.Kod nas (u Hrvatskoj) je obavezan nakon postupaka oplodnje.

_____________________________

- 20 neuspjelih pokusaja (AIH/IVF/ICSI), 2 x biokemijska
- http://zalauru.blog.hr/
Ja se ne predajem!


(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
9.9.2009 23:52:25   
lamama
Jeste tikice obavezan je kod vantjelesne, i gore u tekstu je to nevedeno jer se prilikom aswpiracije jajnih ćelija pokupe i ćelije koje luče progesteron, pa se obavezno daje a i ubacuje se i embrion tako da je progesteron u toj situaciji neophodan.

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
10.9.2009 0:03:11   
anitaMO
ja sam koristila utrogestan za očuvanje trudnoće,nakon prvog spontanog.

_____________________________

LAURA 5.1.2008.

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
10.9.2009 7:54:14   
ena30
meni ga je doktor dao odmah nakon ovulacije da kako kaže pripomogne jer je situacija bila citiram ''idealna'', i danas meni kasni već 5 dan i izgleda kasniće dok god koristim utrogestan user posted image  jer ne vjerujem da se ''desilo'', mislim da su mi svih ovih mjeseci situacije bile po tom pitanju ''idealne'' jer uvijek u dan znam kad je O i tempiram odnose, nešto me drugo očito zeza al to je još uvijek veliki ?

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
10.9.2009 10:52:22   
delfin
ena30, držim ti fige da ovaj put uspije user posted image user posted image user posted image user posted image , i da kasni sa razlogomuser posted image

_____________________________

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu ena30)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: progesteron, utragestan, dabroston
30.9.2009 11:22:19   
Makica29
Cure podizem malo ovu temujer sam sad naletila na jednom forumu na zanimljiv post. Cura je ostala trudna nakon jedne ture utrogestana/dabrostona i to nakon 2 i pol godine pokusavanja i sasvim urednih nalaza osim niskog progesterona u drugoj fazi ciklusa. Kaze da su joj utvrdili da iz nekog razloga progesteron naglo opadne u toj drugoj fazi. Kako se to uopce utvrdjuje!? Nisam cula da je iko to kod nas radio user posted image  

Kod mene je identicna situacija, dvije i pol godine nista a svi nalazi osim progesterona u drugoj fazi uredni. Znam da nas prof G. ne daje utrogestan/dabroston, ali ja vec polako ludim od vrcenja u krug svaki mjesec. Sve odlicno a svaki mjesec jedno veliko NISTA!  Svakakve lude ideje mi padaju na pamet.

Uzimajuci u obzir i gornji tekst koji je kopirala lamama, a i ove primjere zena kojima je pomogao (nasla sam jos primjera na drugim forumima, ali ovaj izdvajam jer je identican mom slucaju) ipak mislim da taj utrogestan nije toliko bezvezan i nepotreban.

Jednostavno ne znam sta sad da mislim i sta da napravim ako su moje sumnje opravdane user posted image

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *