|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   "Stakleni plafon" - diskriminacija ...
13.9.2009 12:52:18   
Soleil
Drage moje,

ono što me potaklo da otvorim ovu temu jeste razgovor koji smo vodile na temu "Koliko vam je važna porodica?".

Inače, radim jedno istraživanje koje se odnosi na diskriminaciju žena na radnom mjestu, a za koju se najčešće vezuje metafora "stakleni plafon" koji označava nevidiljivu barijeru kod napredovanja žena i etničkih manjina u poslu. Ova tema mi je veoma zanimljiva i planiram malo više o tome istraživati u budućnosti.

Zbog "staklenog plafona", veliki broj žena ne dostigne svoj maksimum na radnom mjestu, što zbog stereotipa, što zbog predrasuda, što zbog nemogućnosti da nađu ravnotežu na relaciji posao - porodica. Pored toga, činjenica je da u cijelom svijetu žene na istim pozicijama kao njihove muške kolege zarađuju manje novaca.

Kada je u pitanju BiH, pokazatelji su katastrofalni u oba entiteta. Naravno, u obzir treba uzeti i "patrijarhalno" viđenje žene kao majke u našem društvu, jer je to i kulturološki problem, problem odgoja i stereotipa koji se javljaju još od malih nogu.

Katastrofalan podatak iz BiH koji ukazuje na diskriminaciju žena u BiH je sljedeći: udio žena u ukupnom broju zaposlenih iznosi 25% a u ukupnom broju zaposlenih sa visokom stručnom spremom učestvuju sa 36%. Žene su najzastupljenije kao zaposlenici u zdravstvu, školstvu i trgovini. U tom kontekstu se javlja i problem "ženskih" i "muških" zanimanja, gdje se pod "ženskim" zanimanjima upravo smatraju zdravstvo, školstvo i njega.

Ono što mene zanima jesu neka vaša iskustva i mišljenja o konkretnom problemu, kao i mogući prijedlozi. Ovdje se ne radi o feminističkoj teoriji već o problemu ljudskih prava na radnom mjestu i diskriminacije.



_____________________________

...Emma 26. 09. 2009. - Sunce je obasjalo naše živote...


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 13:17:20   
sirnica
Draga Soleil, u potpunosti se slažem s tobom. Osjetila sam to i na svojoj koži. Dok sam tražila posao na jednom od razgovora sam doživjela strašnu neugodnost. Jedno od pitanja je bilo da li imam djecu. Na moj negativan odgovor, dobila sam komentar: Pa i ne možeš dok ne dobiješ stalni posao!Najviše me pogodilo što je došlo od žene i što sam zaista imala problema s plodnošću, iako tada stvarno nisam ni  sama pomišljala na trudnoću iz tih istih razloga. Znači, za taj posao im je više odgovarao muškarac, samo zato što sam ja bila mlada, udata žena-potencijalni korisnik porodiljskog bolovanja. 

_____________________________

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Soleil)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 14:38:54   
Soleil
Čula sam od jako puno cura da ih čak na prvom razgovoru pitaju za bračni status, da li imaju ozbiljnu vezu i sl. a što u suštini nemaju apsolutno nikakvo pravo pitati. Kod nas je to, izgleda, postalo pravilo, jer to je prvi indikator diskriminacije čak i prije nego se dobije posao.

< Poruku je uredio Soleil -- 13.9.2009 14:39:26 >


_____________________________

...Emma 26. 09. 2009. - Sunce je obasjalo naše živote...



(odgovor članu sirnica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 17:26:18   
acudesa
Na radnom mjestu na kojem sam sad-nema potrebe za diskriminacijom, posao rade i muškarci i žene podjednako i imaju jednak status
ali, evo čitala sam ovdje temu: Muškarac odgajatelj, pa je bilo svakavih komentara, diskriminatorskih-iskreno, vjerovatno zbog diskriminacije muškarci se slabije i odlučuju na takve poslove (tzv. ženske) , malo ih je, a kad se pojave da rade nama milion ????? zašto su se odlučili za to
iskreno, ne mogu se sjetiti da sam osjetila diskriminaciju na svojoj koži na radnom mjestu, niti jednom, a bilo ih je solidan broj.
trudila sam se da budem dobar radnik i da poslodavac bude zadovoljan mojim radom, i svojim stavom  nisam odavala ženskog slabića, nego naprotiv ženu koja je itekako sposobna da odradi masu stvari, što bi i malo koji muškarac mogao, jedino gdje im skidam kapu (muškarcima) jeste fizički posao, tu ipak imaju prirodne predeispozicije da budu bolji od žena (mada i ovdje ima izuzetakauser posted image )
u našoj ( bosanskoj) diskriminaciji mi je najkobnije što poslodavac želi (namjerno stavljam želi) uticati na formiranje porodice jedne žene-užasno, stvarno sebi daju puno za pravo

< Poruku je uredio acudesa -- 13.9.2009 17:30:24 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Soleil)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 21:25:37   
Anoniman
Sto se ttice bracnog statusa sa djecom ili bez djeze znam slucajeva i ovdje u Danskoj gdje radije izaberu, nekoga koji nema th obaveza tako da firma ne bi gubila na novcu i radnoj snazi..

Kod nas takodje utice dosta patrijahalan odgoj, npr gdje se i sama zena ne bi postavila na mjesto npr jednog vozaca kamiona il sta znam jer kamiondzije su vise muskarci....Protiv bilo koje vrste diskriminacije za prava trebaju da se bore  bas ta manjina jr to niko drugi nece za njih uraditi....
Meni je takodje glupo kad mi neko kaze ja sam samo majka, domacica kao da to nije 24/7 posao cak i mnogo tezi nego sjediti nekih osam sati u trafici ili za pultom poste.....

(odgovor članu acudesa)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 21:33:45   
Anoniman
Mene su na jednom razgovoru za posao pitali jesam li udata, kad se planiram udati i da li ću odmah imati djecu user posted image user posted image user posted image ...
(tad nisam bila udata)
Ne znam da li sam zbog negativnih odgovora dobila posao... ali sam se svakako osjećala ružno zbog takvih pitanja.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
13.9.2009 22:55:25   
Hanady RR
Draga moja iskusila sam ''stakleni plafon'' na svojoj koži.
prije 4 godine bila sam uspješna djevojka sa divnom karijerom i posao i politika i društvo i sve bilo je Ok. Međutim udam se i zamisli odmah zatrudnim tog trnutka krenulo je niz brdo. Plafon sam dosegnula i nije moglo dalje. Sada sam žena koja čuva porodicu i ima radno vrijeme od 8 do 17,30h nema više karijere ni dosezanja plafona, ne bih sama sebi dopustila još jedan takav pad i to sve zbog moje novoosnovane porodice.



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 12:16:24   
dana3
Ne radi se o diskriminaciji samo u Bosni.>To je nepisano pravilo ovde u svedskoj da zene koje rade iste poslove kao i muskarci-potpuno iste su manje placene za nekih 1000-1500 kr ili 200-300 KM.
Ja sam bivsi prosvjetni radnik (iz BiH)i tu smo bili placeni isti tj, koliko norma nalaze toliko se radi i toliko se plati.
Ovdje to nije slucaj-uciteljica i ucitelj nisu isto placeni,jer muski kao sto sma rekla dobiju vise:Zasto je to tako-niko ne odgovara niti smatra da bi trebalo dati neki odgovror na to!
Na intervjuu koji se vrsi prilikom zaposljavanja,znaci prvo razgovor pa mozda posao-postavljaju se pitanja tipa - buducnost,porodica,hobi i sl.,tako da vas ni to ne treba da cudi kod pitanja poslodavaca u BiH jer vjerovatno preuzimaju standard evropskog sistema zaposljavanja.
Normalno je da svaki sef prvo gleda svoju korist i to je sasvim uredu ovde!
Medjutim,to ne znaci da nece niko zaposliti mladu djevojku koja ce se uskoro da uda jer niko nas ne prisiljava da kazemo potpunu istinu o nasem privatnom zivotu.
Personalno(licno)pismo koje se salje uz CV je nesto sto ne mora da bude 100 % istina dok CV mora-tu se nalaze sve nase prethodne firme u kojima smo i ako smo radili te skole koje smo zavrsili i kada.
Ovde znaci ta diskriminacija postoji svugdje u svijetu i da se na nju maltene gleda ravnodusno-sefovi biraju svoje zaposlenike i imaju pravo da to tako rade.
drzavene firme malo drugacije daju posao ali placanje je isto-muski vise ,zene manje.nazalost

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 12:20:54   
dana3
Samo da dodam-Svedska je jedna od drzava gdje se najvise mozda u svijetu naglasavaju prava zene ali eto na prvom stepeniku zapinju.
Diskriminirana sam sada 3-duplo jer sma zena,majka(moguca bolest djeteta pa me nema na poslu),stranac i kud ces ga goreuser posted image

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 12:30:23   
Leva
Ja do sada hB nisam bila diskriminirana zbog toga sto sam zena obicno mi to rade zato sto sam jedna od osoba koja se bori sa neplodnoscu a drzavu za nas "jalove" nije briga...
Moja poznanica je bila "predmet" diskriminacije na razgovoru za posao u jednoj sarajevskoj firmi kada su joj poslije uobicajenih pitanja da li je udata i da li ima dijete/djecu trazili da napravi test na trudnocuuser posted image
Po meni je ovaj primjer tezak oblik zadiranja u tudju privatnost, nije ih tuzila, odbila je da napravi test i naravno vise nikada je nisu pozvali u tu firmu...

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 13:05:48   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Leva

Ja do sada hB nisam bila diskriminirana zbog toga sto sam zena obicno mi to rade zato sto sam jedna od osoba koja se bori sa neplodnoscu a drzavu za nas "jalove" nije briga...
Moja poznanica je bila "predmet" diskriminacije na razgovoru za posao u jednoj sarajevskoj firmi kada su joj poslije uobicajenih pitanja da li je udata i da li ima dijete/djecu trazili da napravi test na trudnocuuser posted image
Po meni je ovaj primjer tezak oblik zadiranja u tudju privatnost, nije ih tuzila, odbila je da napravi test i naravno vise nikada je nisu pozvali u tu firmu...

ja sam svojoj kolegici pozajmila ..... jer je ona bila trudnauser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 13:25:16   
Leva

IZVORNA PORUKA: acudesa

ja sam svojoj kolegici pozajmila ..... jer je ona bila trudna

user posted image user posted image user posted image
Ovoga se nisam sjetila ali ako nekoj zatreba negativan test zbog posla uvijek me moze kontaktirati user posted image user posted image user posted image . Sorry zbog malo crnog humora.

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 13:37:59   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Leva


IZVORNA PORUKA: acudesa

ja sam svojoj kolegici pozajmila ..... jer je ona bila trudna

user posted image user posted image user posted image
Ovoga se nisam sjetila ali ako nekoj zatreba negativan test zbog posla uvijek me moze kontaktirati user posted image user posted image user posted image . Sorry zbog malo crnog humora.

joj jesi...user posted image , a šta misliš da ti se omakne baš tada aBd, pa cura ne dobije posao zbog tebe

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 13:39:38   
acudesa
da su skontali da je trudna ne bi je primili-kad je to davno bilo, a sve ok još radi, samo je rodila u 7 mjesecu (ko foluser posted image )

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 15:37:13   
Soleil

IZVORNA PORUKA: Leva


IZVORNA PORUKA: acudesa

ja sam svojoj kolegici pozajmila ..... jer je ona bila trudna

user posted image user posted image user posted image
Ovoga se nisam sjetila ali ako nekoj zatreba negativan test zbog posla uvijek me moze kontaktirati user posted image user posted image user posted image . Sorry zbog malo crnog humora.
ki sef pr


Jao grozneeeeee ste user posted image Shalim se...

Hanady, jako mi je žao zbog tvog iskustva. Čovjek bude doveden u situaciju "ili - ili". Jako je mnogo sličnih priča iz BiH, baš sam se svega naslušala kad sam radila intervjue sa ispitanicama. Kao što kaže dana3 ni u Švedskoj stvari ne funkcionišu kako treba po tom pitanju, mada su u Europi najnapredniji kada su u pitanju prava žena na radnom mjestu.

Evo, baš je ovih dana bio PitchWise festival u Sarajevu, kojeg je organizovala Fondacija CURE. Mislim da se danas festival završio. I baš jutros slušam predstavnicu iz Fondacije na TV-u. Oni se trude svim silama kako bi se društvo upoznalo sa tim problemom, ali to nije dovoljno. Prvo, krše se fundamentalna ljudska prava na jednakost. Drugo, postavljanjem nekorektnih pitanja na intervjuima za posao nehumano se zadire u privatnost pojedinca. Pošto radim u obrazovanju, istraživanje na ovu temu sam prihvatila kao svoju osobnu misiju - da što više ljudi upoznam sa tim problemom i da se probudimo i nađemo neka rješenja zajednički.

Jako puno mojih sagovornica na intervjuima su mi rekle da su se odlučile za pokretanje vlastitog biznisa na vlastito ime pa makar to bile kućne radinosti. Navele su ogroman broj razloga od kojih bi izdvojila samo neke: veća neovisnost - kako intelektualna tako i finansijska, fleksibilnost radnog vremena (prvenstveno zbog porodica), kreiranje bolje radne atmosfere, i sl. One su definitivno pokazale inicijativu i nevjerovatna je njihova karizma, kreativnost i vizija, ali problem je u tome što državni organi nemaju sluha kada su u pitanju poticaji za žensko preduzetništvo. U tom domenu se treba više poduzeti.

_____________________________

...Emma 26. 09. 2009. - Sunce je obasjalo naše živote...



(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 18:48:37   
leli§
Soleli...je li se tvoje istrazivenje svodi samo na podrucje BiH ili...?

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Soleil)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 19:35:03   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Soleil


PitchWise

user posted image user posted image user posted image  za ime, davno sam ih primjetila upravo zbog imena, jako kreativno

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Soleil)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
14.9.2009 23:47:39   
vjestica
ja sam vidjela muškarce koji su bili diskrimirani zbog spola
činjenica je da diskriminacija postoji, bilo na rasnoj, vjerskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
15.9.2009 9:23:36   
Nunichi
IZVORNA PORUKA: pingpong

Mene su na jednom razgovoru za posao pitali jesam li udata, kad se planiram udati i da li ću odmah imati djecu user posted image user posted image user posted image ...
(tad nisam bila udata)
Ne znam da li sam zbog negativnih odgovora dobila posao... ali sam se svakako osjećala ružno zbog takvih pitanja.


I mene isto...
A na moj odgovor da sam u vezi,dobila sam pitanje "jel ozbiljna veza"?

Ali zato kad sam ja ostala trudna,pa otvorila bolovanje u cetvrtom mjesecu trudnoce,na moje mjesto prime curu. I ona fino radila mjesec-dva,potpisala ugovor i otvorila porodiljsko. user posted image user posted image Bila trudna koliko i ja...par dana iza mene se porodila. user posted image
Ona sigurno nije dala "tacne" odgovore na intervjuu. user posted image


< Poruku je uredio Nunichi -- 15.9.2009 9:25:41 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
15.9.2009 10:08:54   
Soleil

IZVORNA PORUKA: leli§

Soleli...je li se tvoje istrazivenje svodi samo na podrucje BiH ili...?


Sad trenutno radim na istraživanju koje sam suzila na prostor BiH, ali bilo bi super kada bi se moglo napraviti nešto opširnije istraživanje za ex-Yu prostore što zbog zajedničke prošlosti u socijalizmu, a što zbog sličnih kultura, običaja, jezika, itd.

Evo jedan izvadak iz mog istraživanja koji je zanimljiv...Naravno, kada završim istraživanje, staviti ću ga na raspolaganje RR i svim zainteresovanima.

"Tranzicija na liberalnu demokratiju u kombinaciji sa tržišnom ekonomijom pokreće promjene u stilovima života, nivou zaposlenosti, odnosima u porodici, redistribuciji resursa te pokreće pitanje društvenih staleža u novom društvenom sistemu. Političke slobode, izbori, odsustvo cenzure, te privatizacija koegzistiraju sa negativnim posljedicama tranzicije kao što su rastuća nezaposlenost, nejednaka distribucija finansijskih i drugih resursa, siromaštvo koje nastaje kao rezultat neadekvatne strukture društvenih staleža, stres u porodicama, individualizam i materijalizam kao popratna pojava globalizirane kulture (Dabrowski & Antczak, 1996; Wejnert, 1996) – Barbara Wejnert – The Effects of Growth of Democracy and Transition to Market-Based Economies on Women's Well-Being)

Ove promjene svakako otežavaju brze ekonomske reforme koje su potrebne. Međutim, situacija je znatno teža za pripadnice ženskog spola u tranzicijskim zemljama. U svakoj tranzicijskoj zemlji zabilježen je pad zaposlenosti žena od raspada SSSR-a i Jugoslavije pa do danas. Ova pojava se može poistovjetiti sa jednom vrstom kulturološkog šoka, jer su žene u socijalističkim režimima po zaposlenosti kotirale iznad žena u zemljama zapadne Evrope i SAD-a. U 1970-im godinama prosječna zaposlenost žena starijih od 15 godina u socijalističkim zemljama je iznosila 63%, dok je u SAD-u prosječna zaposlenost žena bila 42%, u Italiji 28%, Španiji 18% te u Zapadnoj Njemačkoj 39% (ILO, 1985).

Nakon raspada sovjetskih i socijalističkih država u 1990-im godinama, nezaposlenost žena je dramatično porasla. Npr. u Rusiji i Ukrajini nezaposlenost žena je porasla na 60-70% dok je zaposlenost muškaraca porasla na 40-50% kao rezultat restrukturiranja ekonomije (Kholodkovskioi, 1998; Zherebkina, 1999). Sredinom 1990-ih godina u Poljskoj, muškarci su činili 58,8% ukupne radne snage. Međutim, od 13,9% nezaposlenih u Poljskoj, 52,2% su žene a 47,8% muškarci (GSU, 1995, p. 81) – Barbara Wejnert, pp. 468"


_____________________________

...Emma 26. 09. 2009. - Sunce je obasjalo naše živote...



(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
17.9.2009 22:17:46   
Hanady RR
E draga moja ja ti se baš zahvaljujem na tvom radu koji čitajući ovaj kraći dio istog čini mis e bit će za divljenje, ali ja lično mislim da je ovo uzaludan trud. Ti u ovoj priči dođeš ko Sizif vjeruj mi. 7 godina sam radila sa političarima i političarkama, 7 godina radila sa svim mogućim nevladinim organizacijama, učestvovala sam u kreiranju zakona o jednakopravnosti spolova, porodičnog zakona i Zakona  protiv nasilja u porodici ali ...onoga dana kad su shavtili da ja ko majka i žena neću moći biti dostupna 24 sata za rad na terenu, da me šef nemože nazvati u 23.00 h da mi kaže šta ćemo sutra ujutru u 6 sati morati spermiti za sjednicu toga dana, nisma više bila dio karijernog svijeta. Poznajem žene koje su obazovane, sposobne, utjecajne i sve naja naj u političkom životu ali nikada ama baš nikada nije imse pružila prilika da budu na centralnom mjestu niti u okviru stranke niti u okviru ministarskih pozicija. Ženam se daju samo ona ministartsva koja su već bobro opuhana ili su toliko opipljiva da nema šanse da radom u njemu istakneš sebe.

ne znam, možda iz mene govori razočarenje ali ipaka sam u jedno siguran Sizif si ti i sve mi žene oko tebe, jer naše društvo nije zrelo da se izbori sa predrasudama niti obačajnim malograđanskim načinom odgoja te ćemo iz ovoga ''mora'' slabo isplivati.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Soleil)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: "Stakleni plafon" - diskriminac...
18.9.2009 21:03:11   
dana3
Ja opet kazem:nije diskirminacija samo u nasem drustvu , vec i u svijetu ,u zemljama koje nikad nisu ratovale ili tacnije oko 200 godina(svedska)pa nema jednakosti medju spolovima.Za nasu zemlju se onda nije ni cuditi sto je tako.Opet mislim da bi nasa zemlja prije prihvatila promjene nego Svedska koja takvu politiku vodi stotinama godina.Kazem to je nepisano pravilo da su zene na istim poslovima sa  muskarcima manje placene od njih!
Vjerujte da ovde ne postoji ama niti jedan jedini posao u kojem nema zena-od radnica na naftnim platformama preko kamiondzija dugih staza,brodova pa sve do eto recimo najlakseg u vrticu!Ni na jednom od poslova ne zaradjuju kao muske kolege

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 22
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *