|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 18:18:11   
mirjana
Ne vidjeh da ista tema već postoji, pa sam odlučila da s'vama podijelim neugodno iskustvo, i naravno da vas koje niste za to čule upoznam sa istim.
Edi mi je prošle nedelje dobio temperaturu, 39,3*C (mjereno ispod pazuha), ja sam mu naravno odmah stavila čepić Lupucet, on je spavao, ja sam ležala pored njega. Probudio se, pogledao me i odjedno se počeo kočiti, trzati, oči "zakovrnuo" bez treptanja. Ubrzo je poplavio. Uzela sam ga panično, dozivala...ništa. Zvala muža i tražila vode da ga zalijem da dodje sebi...opet ništa. Istrčali smo iz stana, u čarapama, ne zatvarajući vrata, i istrčali niz haustor. Dijete i dalje istog stanja. Urlala sam od užasa, straha i bespomoćnosti, a i Saša je. Na jednom je Ediju iz ustata krenula krvava pljuvačka. Izbezumili smo se. Na svu sreću upravo tada nam je dolazio svekar, kojeg smo zatekli ispred zgrade kako istovara neke stvari. Samo smo mu rekli da vozi na CUM, i idalje dozivali dijete. U autu je malo došao sebi, tiho plakao i treptao okicama. Stigli smo na kliniku, gdje su nas uputili na Jezero, pedijatriju. Cijela vožnja je trajala oko 5 min, jer živimo blizu, al je meni djelovalo kao vječnost. Stalno sam pitala diše li jer ga je Saša držao u krilu. Disao je. I dozivala ga panično. Kad smo uletjeli u bolnicu, on je već bio svestan, al jako pospan, i naravno kad je vidio silne doktore počeo panično plakati, što je meni bilo drago, jer sam tek tad skontala da je živ. Krv iz usta je bila vjerovatno zato što sam mu ja odmah stavila prste u usta da držim jezik, da se ne bi njim ugušio, a zatim to isto rekla Saši da radi, pa nas je izgrizao, jer mu se kočila vilica, ili je jednostavno ugrizao sam sebe. Ostalo je sve proteklo relativno u redu, 2 dana u bolnici, neprestalno je temperatura rasla, al smo je uspijevali skidati, sirupima, čepićima, tuširanjem. Sada je hvala bogu sve u redu, malo je prehlađen od silnog tuširanja i umatanja u hladne mokre čaršafe, al je opet onaj isti dječak, kao i prije, nestašan, živ, veseo...user posted image
Ista stvar se desila mojoj prijateljici, sa njenim sinom mjesec dana mlađim od mog Edija, prije jedno 2-3 mjeseca, koji je tad imao samo 37,5*C temperaturu, al ni u snu nisam mislila da se meni tj. njemu može desiti, pa nisam ni pitala šta su joj rekli da se radi u takvim situacijama.
E sad, dijagnoza: temperaturni šok ili febrilna konvulzija, jako česta pojava kod djece u dobi od jedne do pet godina. I nije opasna, neostavlja posljedice na dijete, desi se kod djece kod koje je prag tolerancije temperature nizak, al i ne mora značiti, jer mi je Edi imao i prije temperaturu. Ono što su mi objasnili jeste da ako dijete dobije takav napad treba ga staviti na bok i pustiti dok napad traje, iako ne znam kako to iko može pustiti i gledati. I naravno uvijek, ali baš uvijek u kući imati dijazepan klizme, koje čuvaju mozak od oštećenja u sljedećih 12 sati i ponoviti ih ukupno 4 puta (znači u toku 2 dana-svakih 12 sati). I naravno žustro skidati temperaturu, čim pređe 38*C. I svaki put kad date bilo sirup, bilo čepić masirati dijete mokrom hladnom pelenom, krpom ili peškirom, preko leđa, stomaka, nogice, ruke. Jer kad date lijek, dok on počne djelovati, temperatura i dalje raste, zato je hlađenje jako bitno. Umjesto tog hlađenja može se i tuširati dijete, prvo ugodno toplom vodom i postepeno je hladiti. Ja sam davno čula da kad dijete spava ne treba ga dirati, nego kad se probudi skidati mu temperaturu -POGREŠNO. Treba ga lagano probuditi i pvovesti u djelo navedene radnje.
Ja sam danima bila izbezumljena, još uvijek sam, al sam u pripravnosti, i znam kako se ponašati ako se nedaj Bože ponovi. A obično se ne ponavlja, jer pretpostavljam roditelji poslije toga i previše brinu zbog temperature. Ja ga sad barem 50 puta pipnem da vidim jel imalo vruć.
Pošto mene niko nije posavjetovao prije svega ovoga, ja nisam imala pojma, a smatram da bi pedijatri trebali svakog roditelja upoznati sa takvim stvarima, jer su užasne, al eto hvala Bogu prilično bezopasne. Jedi no je opasno ako se ponavljaju često, jer mogu prerasti u epilepsiju.
Ja želim da se to nikom ne desi, al dobro je znati, kako i šta raditi, ako već dođe do toga.
Pozdrav
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 19:34:39   
Anoniman
draga mirjana, ne mogu ni zamisliti koliko je to uzasno bilo za dozivjeti, uh sva se najezim pri pomisli, joj ne daj boze da se to ikome desi, mislim ti si super pribrana ostala, a jos to cimanje do pedijatrije, pa uzas, hvala ti sto si nas upoznala s tim problemom, nazalost, i ne ponovilo se

pozdrav


(odgovor članu mirjana)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:18:23   
bebano
Draga Mirjana prestrasno je ovo sto ti se desilo i hvala puno sto si podijelila sa nama.. ali moram reci pu pu ne desilo se nikome.
Tebi svaka cast, ja bih se izbezumila. Neki dan mi se sincic poceo daviti komadicem papirante maramice, ja sjela i plakata. Takva sam, izgubim se totalno.
Glavno je da je tvoj sincic dobro, to je zapravo najbitnije. Hvala ti sto si nam dala uputstva a ovo sto kazes da je bezazleno, uh dobro je, jer jasno da bi se svaki roditelj izbezumio.
Puno pozdrava

_____________________________

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:32:46   
Anoniman
draga mirjana,
znam o cemu govoris i potpuno te razumijem... jer i meni se desila ista stvar... moja curica je imala u narodu receno "fras" sa 15 mjeseci... kad tad nisam umrla rekla sam necu nikada... i evo sada dok sam citala tvoju pricu, opet sam osjetila onaj strah u nogama i nervozu u zelucu... oci su mi pune suza... ne znam koliko je star tvoj sincic, ali bez obzira to je jedno neopisivo iskustvo... iako je mojoj curici vise od 5 godina, ipak taj strah od temperature je ostao u meni izgleda zauvijek... danas dijete ako se malo vise istrce pa se zarumeni ja pretrnim sva i odmah pipkam i gledam da li je znojano ili je vrelo...
u svakom slucaju dobar potez da i druge novopecene majke znaju za to i da AKO se nadju u istoj situaciji POKUSAJU OSTATI PRIBRANE KOLIKO GOD MOGU, jer da nisam takva po prirodi, sigurno bih skrenula taj dan... inace moja reakcija na teske situacije je mirnoca dok traje situacija, a tek kad se sve smiri ja dajem oduska tijelu i mozgu i VRISTIM I PLACEM...
pozdav mirjani i svim ostalim mamama

(odgovor članu bebano)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:41:16   
tea lana
Mirjana hvala ti od srca na ovim informacijama kako se ponasati ne do dragi Bog,hvala Bogu ediju nije nista ali se covjek prepadne,pogotovo ako je panicar kao ja.Samo me interesuje ovaj ljek koji se daje moze li se kupiti bez recepta.Da ga kupim zlu ne trebalo.Hvala ti jos jednom jer sam ja cesto sama sa Lanom pa da znam reagovati

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:43:07   
Anoniman
Draga Mirjana, svaka tebi cast sto si uspjela ostati pribrana i sto si s nama podjelila ovo grozno iskustvo...
Imam jedino pitanje...zasto dijazepan? zar nije dijazepan sredstvo za smirenje? zar sse smije davati tako maloj djeci?

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:44:30   
Anoniman
Mirjana ovo je bilo strasno procitati, a kamoli dozivjeti.
Hvala Bogu pa je tvoj djecak sads ok, ali hvala ti sto si s nama podijelila ovu pricu i da akobogda nikom ne zatreba.

(odgovor članu tea lana)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:44:40   
andji
Evo dok sam čitala početak počela sam plakati,tebi ženo svaka čast što si ostala pribrana i znala se ponašat...ne dao Bog nikome,ja ne znam ni šta bi ni kako bi...ja ne znam kako ću se ponašati jednog dana kad Sergej dobije temperaturu JER JE DOSAD NIKAD NIJE IMAOuser posted image sve upijam te savjete i čitam,ali kakav sam paničar ne želim ni razmišljat...drago mi je što je Edi dobro i što je ozdravio...šaljemo vam puno poljubacauser posted image user posted image user posted image user posted image

i da,ne ponovilo se!


_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:46:41   
veeseelaa
draga Mirjana zna se ponoviti, ja imam prijateljicu kojoj se to isto desilo jednom pa opet drugi put, bili su izbezumljeni kao i ti.......
u čarapama su uletjeli na pedijatriju, drugi put sam ja bila prisutna, dijete me pogledalo i ukočilo se ja sam vozila do hitne taj put, upalila sam sva četira svjetla i s C.vile do hitne došla za 1 minut.
I sama sam se totalno izbezumila u hitnoj su mislili da sam ja mama
Mislim haos, evo kad se sad sjetim uh user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:48:16   
Anoniman
tea lana, ja iako sam imala isto iskustvo kao i mirjana i bez obzira na to sto imam u kuci inekcije dijazepam, ne znam da li bih smjela i mogla uopste to sama uraditi... bez doktora ne... a i ja koliko znam, barem kod nas u BPK, taj lijek ne mozes dobiti bez doktorskog recepta... jer to je jako sredstvo za umirenje...
ne daj Boze, ako se nadjes nekad u toj situaciji (a molimo Boga da se ne nadjes) moj savjet ti je da odmah dijete nosis u bolnicu, istog momenta...
po mogucnosti dijete skinuti golo i umotati u mlakom vodom natopljen carsaf... meni je doktorica rekla da je to jednim dijelom spasilo moju curicu od ostecenja mozga, jer je moja princeza imala temperaturu preko 42 stepena... nisam vjerovala da ce prezivjeti... ali hvala Bogu, jeste... i to bez ikakvih posljedica...
i jos jedan savjet, ono sto je meni ta doktorica rekla, u slucaju da je temperatura veca od 38,3 OBAVEZNO voltaren cepice 12,5 mg, citav staviti...
al iskreno od srca da Bog da nikad ne razmisljala o ovim stvarima a ne kamoli se suocavala s ovim, ni ti niti bilo koja druga majka...

(odgovor članu tea lana)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:51:14   
mamy Sabina
Mirjana svaka tebi čast kao ste reagirali na sve to
Febrilne konvulzije su baš grozne,čovjek se toliko prepadne da blokira i nezna reagirati
evo vam link,zlu netrebalo,ima dosta podataka o tome ,savjeti za roditelje,kako reagirati
pa i zašto klizme diazepama

Febrilne konvulzije Klik


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:51:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dadada

Draga Mirjana, svaka tebi cast sto si uspjela ostati pribrana i sto si s nama podjelila ovo grozno iskustvo...
Imam jedino pitanje...zasto dijazepan? zar nije dijazepan sredstvo za smirenje? zar sse smije davati tako maloj djeci?



dadada, upravo sredstvo za smirenje, jer u takvim slucajevima dolazi do kompletnog grcenja tijela djeteta, ukljucujuci i sve unutrasnje organe pa i srca, zato se daje dijazepan da bi se tijelo opustilo...

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 12
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 21:58:23   
bebano
Zene drage svaka vam cast sta ste predeverale, opet kazem nedo Bog nikome. Majke mi citam i dok citam nije mi dobro. Uh. Hvala na svim savjetima i tebi Bambi09.

_____________________________

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 22:01:07   
Anoniman
znam kako sam se ja osjecala bespomocno i preplaseno i koliko sam Boga molila u tom momentu da znam sta se desava sa mojom princezom, zato i zelim isto kao i mirjana podijeliti s vama svoje iskustvo...

(odgovor članu bebano)
  Neposredna veza do poruke: 14
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 22:01:55   
andji
ja sam se baš 'unijela' u ovo,i uplašila...ja vam žene nemam pojma ni kad se koji lijek daje a ni doza,ni šta raditi ama baš ništa...skroz mogu reći da sam 'nepismena' po pitanju toga....Sergej je oduvijek bio zdrav i još uvijek je hB,ali ne dao Bog da nam se desi ovo...bojim se da ne znam kako bi reagovala,il se tu javlja i majčinski instikt...

Mirjana još jednom svaka ti čast ženo!


_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 22:09:25   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Bambi09

IZVORNA PORUKA: dadada

Draga Mirjana, svaka tebi cast sto si uspjela ostati pribrana i sto si s nama podjelila ovo grozno iskustvo...
Imam jedino pitanje...zasto dijazepan? zar nije dijazepan sredstvo za smirenje? zar sse smije davati tako maloj djeci?



dadada, upravo sredstvo za smirenje, jer u takvim slucajevima dolazi do kompletnog grcenja tijela djeteta, ukljucujuci i sve unutrasnje organe pa i srca, zato se daje dijazepan da bi se tijelo opustilo...


hvala....ne do bog...ali dobro je znati

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 22:18:56   
Swatkish
Mirjana, svaka ti cast, user posted image  user posted image   sto si ostala pribrana  tim trenutcima, i hvala sto si ovo podijelila sa nama...
Samo, ako mogu da kazem, kada temperatura predje 39, obavezno je dati voltaren cepice...
On je sigurno skine, lupocet nama NIKADA nije skinuo temperaturu...
Pedijatrica nam je ovo isto rekla, upravo naglasavajuci mogucnost frasa....
Jos nam je napomenula da na temperaturama ispod 39, ali samo ispod 39, koristimo paracetamol sirup ili cepice, ali ako predje 39, onda voltaren...


< Poruku je uredio Swatkish -- 13.6.2009 22:20:39 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 22:28:06   
neki
Mirjana,svaka ti castuser posted image user posted image user posted image Stvarno u takvoj situaciji ostati pribran,ma ne znam...Moj Sead kad god dobije temp. ona je uvijek veca od 39C,vjeruj da me svaki put strah upravo toga sto si ti dozivilauser posted image user posted image user posted image Drago mi je da je maleni sad dobro,sto je i najbitnijeuser posted image Puno poljubaca za vas dvojeuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Swatkish)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
13.6.2009 23:21:15   
new mama
Mirjana svaka cast na hrabrosti i pribranosti u takvoj situaciji,hB da je maleni sad dobrouser posted image ,ja neznam kako bi reagovala,da li to dodje samo od sebe neka snaga da to izguras neznam,ali ja kakva sam ja bi sjela i plakala,ja sam kao dijete imala fras i vjeruj da imam strah od toga i bas sam i dr. pitala vezano za Ajnu kad jer bila sad bolesna temp. prelazila 39 da li postoji mogucnost da se pojavi kod djeteta nedo Bog,ona kaze da ne bi trebalo biti nasljedno,ali bez obzira u takvim situacijama kad je visoka temp treba pratiti dijete,tako da negdje u sebi imam strah od togauser posted image user posted image
Bas mi je zao sto ti se to desilouser posted image user posted image ,a hvala  na savjetima koje si nam dala,a i tebi Bambiuser posted image nedo Bog da nam zatrebajuuser posted image


_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
14.6.2009 0:37:10   
tea lana
Bambi09 hvala ti na savjetima,i ne ponovilo vam se nikada vise.

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
14.6.2009 0:43:57   
adannn
Draga Mirjana,mogu zamisliti koliki ste šok vi preživjeli,nikome se ne desilouser posted image Drago mi je da je sve uredu,ali eto čovjek nikada nije spreman.Ja ne znam kako bih reagovala,uhhhuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu mirjana)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
14.6.2009 0:53:00   
lely
Mirjana drago mi je da je Edi sad hB dobro i da je sve to proslo bez posljedica.Zao mi je sto si to dozivila,nedao Bog nikome,a ni tebi nikad vise.
Hvala na ovim savjetima,jer covjeku je svaka informacija bitna i nikad ne znas sta te ceka,pa je dobro biti upucen...
Zao mi je sve djecice koja su to prosla,da im se to NIKAD vise ne ponovi,a i nikom da se ne desiuser posted image

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
14.6.2009 8:58:21   
mirjana
Drage moje, u takvim trenucima čovjek dobije nevjerovatnu snagu, ja sam bila totalno izbezumljena, al nisam ni zaplakala, sve dok mi u bolnicu nije došla svekrva, i tad sam se osjećala kao da mi rođena mama došla i osjetila kao neko olakšanje, naravno i zato što je sve prošlo, i tad sam se isplakala, al sam se morala brzo dozvati da me edi ne bi vidio takvu, jer djeca sve primijete, i nisam htjela da se još više prepada.
Diazepan klizme čuvaju mozak, umiruju, u toku 12 stati, i naravno treba i nastaviti skidati temperaturu. A mogu se kupiti u apoteci bez recepta.
Kažem ja nisam bila upućena, a bilo bi dobro da jesam, iako bih naravno opet trčala u bolnicu i bila izbezumljena, al bih barem znala da će proći, zato sam to i podijelila svama.
Pusa, pozdrav svima

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
15.6.2009 1:04:31   
emy24
Prvo hvala na savjetima zlu netrebali,zao mi je sto vam se to dogodilo,a nadam se da nece vise nikad.Moj sin je takođe nedavno imao temp.39,5mjereno ispod pazuha,korisno je znati,drago mi je sto je malac sada okuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu mirjana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: temperaturni šok/febrilna konvulzija
15.6.2009 17:47:32   
stella
Svaka cast,i hvala,zlu ne trebalo...Drago mi je da je djecak sada dobro.
Jer to je bas sok kad ne znas sta se desava...
Mi cesto imamo problema sa temperaturom,i bas se uvijek bojim,...i uvijek je probudim da bi joj dala sirup,cepic,izmasirala pelenom,istusirala...

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu emy24)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *