|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Seksualni odgoj
17.3.2008 13:48:46   
eris
Zdarvo,forumašice. interesuje me vaše lično iskustvo o tome kada, kako i ko treba da obavi neke prve ozbiljne priče o sexu sa kćerkom, sinom i kako su vam djeca reagovala, te kako ste se vi osjećali nakon toga.
ja imam kćerku od 11 i pol godina, peti razred, odlična učenica. Od septembra se udebljala nekih 8 kila, i narasla 5 cm,  razvila se u svakom pogledu. Treba li da već počnem pričati s njom o tome, možda pogrešan trenutak izrodi pogrešnim stavom, a opet, šta ako zakasnim. ja sam starija od nje 20 godine, i dobro MM reče: nije teško biti mlad i imati malo dijete, belaj kada si mlad a tvoje dijete u pubertetu.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:28:21 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Seksualni odgoj
17.3.2008 21:37:51   
seki
Cao eris,
Mislim da djeca tog uzrasta a posebno djevojcice vec znaju sta je to seksualni odnos ali sam misljenja da im MI/roditelji/ trebamo to malo vise pojasniti i o tome sa njima razgovarati.Ja bih licno zeljela da se moja djeca obrate meni sa bilo kojim pitanjem koje im je nejasno.Ne bih zeljela da ista medju nama bude tabu tema.Jer sto nam djeca vise pricaju,ponekad i bezveze nesto u prolazu ili neke sasvim nebitne stvari, to mi vise saznajemo o njima i o njihovim proiblemima.Samo ih treba slusati.
Malo je ta tema nezgodna i pitanje je dali ce tvoja djevojcica htjeti da razgovara sa tobom o tome ali probal "okolo pa na mala vrata".Vidi sta ona zna o tome i sta misli.
Ja bih tako uradila.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:28:48 >

(odgovor članu eris)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Seksualni odgoj
18.3.2008 8:50:27   
eris
seki, u pravu si. Al sve teorije tipa ovako ću ,onako ću, padaju u vodu pred jednim djetetom od 12 godina, koje te gleda tako nevino, a ti moraš naći pristup da ono čuje baš ono što ti želiš da kažeš. Jučer sam razgovarala sa jednom prijateljicom koja mi veli da je možda problem što smo ja i moja kćerka potpuno drugačije kao osobe, ni sličnog razmišljanja i karaktera, pa možda ja ne razumijem način na koji ona rezonujeuser posted image

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:29:51 >

(odgovor članu seki)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Seksualni odgoj
18.3.2008 10:56:17   
kovrdjava
Ja licno mislim da je sad pravi momenat da s njom otvoreno razgovaras,vjeruj mi da zna vise o sexu nego sto ti mislis,moja komsinica ima kcerku od 13 god i zamolila me je da kad budem sama s Adnom da joj nabacim tu temu jer mene gleda kao stariju sestru,vjeruj mi da sam se ja zaprepastila njeniom upucenosti o sexu,odnosu izmedju dvoje,zastitom...Sad je taj perio kada su one najradoznalije,hoce da znaju sve,jer su se vec odrasle i postaju male djevojkeuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:30:23 >


_____________________________

Koja ostane,zlata vrijedi...

(odgovor članu eris)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Seksualni odgoj
18.3.2008 19:46:59   
seki
Pa sad to mozda moze biti problem.Neznam.Probaj ono kao pricu o simpatijama i tako to.Pa to je kao pitaj jedan dan....bez forsiranja.Sutra ili za par dana nesto drugo...... i tako nekako dok ne nadodjes na temu.
Mislim ,ti ces naci najbolji nacin kako da pridjes svome djetetu.Ja  mislim da znam kako bih ja u svome slucaju.........
Ali da je vakat za razgovor, mislim da jeste....pa pomalo.Nemoj je forsirati ako nece,da se ne prepadne.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:31:30 >

(odgovor članu kovrdjava)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Seksualni odgoj
18.3.2008 19:51:42   
Emina*
Ja smatram da nijedna tema sa djetetom ili pred djetetom ne treba da bude tabu....
O svemu treba da se razgovara,
jer iduci put kad djetetu bude trebao savjet ili nesto,
onda dijete zna da o tome moze normalno da razgovara sa svojim roditeljima,
a ne sa ne znam ti ja kime....
Slobodno ti sa svojom djevojcicom sjedi i porazgovaraj otvoreno o svemu,
ako vidis da se ona stidi ili nesto,
objasni joj da su to sasvim normalne stvari u zivotu......

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:31:56 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu seki)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Seksualni odgoj
19.3.2008 11:04:59   
eris
cure hvala, razgovor je za vikend pa ću vam javiti kako je prošlo.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 24.12.2008 13:32:20 >

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:09:46   
Private
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/sokantno-djevojcica-od-12-godina-iz-tuzle-dovezena-trudna-u-bolnicu

(odgovor članu eris)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:14:02   
reallove

IZVORNA PORUKA: Private

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/sokantno-djevojcica-od-12-godina-iz-tuzle-dovezena-trudna-u-bolnicu

user posted image user posted image

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Private)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:19:07   
Private
Ja sam ostala bez teksta kad sam ovo procitala.Neznam jeli"gore"odgajati djevojcicu ili djecaka,i kada poceti sa tim razgovorima.Jednom sam gledala davno vrijeme je za bebe,i od sve djece samo jedno je znalo odgovoriti kako se djeca radaju.Objasnjenje je bilo nesto kao da kada se mama i tata puno vole,mami naraste pupo,tu beba bude puno vremena,prvo je jako mala i kad dovoljno poraste mama je rodi.Ostali su pricali da su ih donijele rode,da su ih nasli u basti itd.

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:22:16   
ivanas
tužna priča ali nismo ni svjesni koliko takvih danas ima jer današnja djeca sve ranije i ranije stupaju u sexualne odnose. ja sam mišljenja da treba sa djetetom porazgovarati otvoreno bez prijetećeg stava prema tome i sve fino pojasniti. imam prijateljicu čiji sin ima 7 god i pitao je zašto njemu iz ć..e ne izlazi ništa bjelo a on zna da treba. na njen upit gdje je to vidi kaže na tel. ona mu uzme mobitel opa ima šta i vidjeti u tel. dijete postavi pred sebe i pokuša mu objasniti šta je to i šta se dešava kada to nešto izlazi iz ć..e. ostala zaprepaštena koliko njeno dijete od 7 god je upućeno u to sve. ja sam za to da bi se trebao možda sexualni odgoj uvesti u školama da se djeca upute u to od ranijeg doba i da znaju posljedice svega.

ERIS sretno u razgovoru i nemoj biti ljuta na neke izjave koje dobiješ niti prijetiti učini to da curica stekne povjerenje u tebe

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:25:45   
reallove
ma stvarno je uzasno kakvo je vrijeme doslo stvarno treba razgovarati sa djecom,ja sam ovaj video otplakala vjerovali ili ne,uzas...

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Private)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:40:21   
acudesa
Kad dijete nešto pita-treba mu odgovoriti istinu,ali na njegovom nivou, a preduslov za ovo jesu otvoreni odnosi, odnosno kad dijete nešto zanima ti kao roditelj trebaš biti siguran da će se tebi i obratiti za pomoć, a ne da krije od tebe...
Tako da smatram, da kad te dijete nešto otvoreno pita-da je veliki uspjeh u odgoju i da se na ovaj način može prevenirat mnogo stvari


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Private)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:43:30   
acudesa
Da dodam samo, ako je odnos između roditelja i djeteta otvoren, nema potrebe pričati nešto o čemu dijete još nema pojma, samo ga zbunjivati nepotrebnim informacijama, kad pokaže interes-onda je pravo vrijeme.
A, sazrijevanje je individualno, tako da ne možeš odrediti opću granicu "kada početi priču" o sexsualnom odgoju

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 10:50:49   
jabuka28
Vrlo teska temauser posted image
Mislim da su nasa djeca vrlo dobro upucena u sex....pomocu medije...Ako otac saceka da pogleda vjesti prije vjesti ce se vrtiti reklama ako zensko kupi parfem da ce mirisati na kilometre i odma ce joj doci neki tip i poceti je ljubiti,plakati puni golotinje i sexa,tv filmovi,moda koja ce privuci muskarca,pa cak i gel za tusiranje  itd....Mislim da je vrlo bitno konstantno pricati sa svojim djetetom o sexu i ljubavi da djete ima realnu sliku ljubavi i sexa... U suprotnom bi mogle medije vrlo lako odgojiti nase djete sta je sex...

< Poruku je uredio jabuka28 -- 12.12.2009 10:54:15 >

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 11:03:20   
Dida79
Ovo je uzas sta se dogodilo,zao mi je djevojciceuser posted image user posted image user posted image user posted image
Moje misljenje da sve ovo krece od odgoja i odnosa sa roditeljima.Sad se pitam kako je nesto takvo moglo promaci jednoj majci,kako nije vidjela da se nesto dogadja sa djetetomuser posted image Ipak je njoj 12god to je vrijeme kada je ona ta koja  mora biti upucena u sve a pogotovo kada se tice menstrualnih ciklusauser posted image

(odgovor članu jabuka28)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 11:10:26   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Dida79

pitam kako je nesto takvo moglo promaci jednoj majci,kako nije vidjela da se nesto dogadja sa djetetomuser posted image

tu je osnovni problem...
nije dijete krivo-roditelji su krivi...a vjerujem da će joj majka sada sve dodatno otežati, liči mi na takvu vrstu majke...da ne griješim duše, ali tako mislim

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 11:17:59   
veeseelaa
pa možda je bila i upućena u sve al omakne se kao i u odraslih
Mislim da mi svi okrivljujemo roditelje za sve loše a ko zna kako ćemo mi, teško je na današnjem vaktu biti roditelj i na hairli put izvesti dijete
Stoga samo mogu reće: ne našlo meuser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Seksualni odgoj
12.12.2009 11:37:02   
amela2208
uzas zivi!!! ne znam şto bih mogla komentarisat dijete ili tog jebenog pedofila ili mozda njenu porodicu...
sto kaze vesela ne naslo nikoga, ja sam za da se svaki pokret djeciji prati, ne vjerovat nikome, ne dozvoljavati da se svasta gleda na tv-u osim djecijih kanala,  moze se zastiti i kontrolisati internet (ne znam da li ima u BİH)....

_____________________________

Sara&Mohammad

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Seksualni odgoj
15.12.2009 9:20:51   
Private
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/skandalozno-ucenice-iz-druge-osnovne-skole-u-brckom-bave-se-prostitucijom



Svaki dan sve vise i vise me iznenaduju mladi narastaji.Da li je za ovo kriv roditelj,da li to rade iz neimastine,da li je krivo drustvo?

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Seksualni odgoj
15.12.2009 9:33:20   
Anoniman
ja sam mami prva pitanja o sexu postavila s 8 god. toga se sjecam ko da je jucer bilouser posted image user posted image user posted image ....kada sam vec "odrasla" nije mi na pamet palo da pitam mamu ista o tome...to mi je bilo "preofirno"...ali su meni moji roditelji kupili knjigu o sexualnosti, bas namijenjenu za pubertetlije s crtezima etc. koju sam "gutala" citajuci....a moram priznati i da mi je bravo pomogaouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Private)
  Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Seksualni odgoj
27.8.2011 23:25:17   
Bambi09
Danas sam imala scenu sa mojom S... Tako me je stid, al u isto vrijeme i strah, jer moje dijete raste i dolazi vrijeme kad pocinje upoznavati svoje tijelo...
Prije nekoliko dana kad je meni dosla user posted image nisam mogla postiti. Na pitanje moje S zasto ne postim ja joj objasnim da mi tece krv i da je to prljavo i da zbog toga mi je zabranjeno da postim. Onda je ona pitala a hoce li njoj teci, na sto sam odgovorila da hoce ali kada bude porasla i kad dodje vrijeme za to. Ovo sam joj rekla da se ne bi prepala kad dodje vrijeme za to i da jednostavno zna da je to normalno, da ne bude iznenadjena kao sto sam bila ja... A onda mi je sinoc bila prva scena za iftarom... Ne bi to toliko strasno izgledalo da mi nisu roditelji bili na iftaru i bas pred babom nasla da me pita jel mi prestala teci krv pa zato sam mogla da postim... Zemljo otvori se... user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
A onda danas... Srce mi je lupalo satima... Bila je ona vani, igrala se... U jednom momentu cujem je kako vristi i cujem kroz haustor da dolazi kuci... Pitam je sta je bilo, kaze posvadjala se sa drugom curicom koja joj je rekla da je ona "P..KA" user posted image user posted image user posted image Ja ostala bez teksta... Pa kakve to stvari djeca govore i slusaju od drugih... Al ne bi to tako strasno djelovalo da brat od te curice nije prije par godina skidao gace pred mojom S i mlatio sa onom stvari govoreci joj da ce je silovati... Eh ja sad sva uznemirena i iznervirana, kontam da reagujem, da bi moja S nadovezala pricu da je i ona toj curici rekla da ce je "njen babo je..ti"... Ni sama ne znam kako sam se suzdrzala da je ne izmlatim... user posted image user posted image user posted image user posted image Kroz glavu mi je samo proslo da je pitam da li ona zna uopste sta to znaci, na sto sam vidjela njen zbunjeni pogled i pokajnicki je odgovorila da ne zna...
Eh sad, vrti mi se u glavi pitanje, da li bih trebala poceti razgovarati sa svojom S ili je jos uvijek rano za to???


_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Seksualni odgoj
28.8.2011 10:17:34   
Visnja RR
Nije rano duso... Tvoj curetak je pametnica a ti ces vec naci nacin da je lagano uvodis u za nju nepoznati svjet odraslih....
ovo ti kazem jer dok sam radila kao uciteljica jedna curica je dobila M u 2 razredu pa sam uvela razgovor sa curicama (na dogovor sa roditeljima...mnogima je bilo lakse da to prepuste meni)... djecake smo tada izostavili...oni ionako kasnije sazrijevaju..zajednicke casove o seksulanosti smo imali tek u cetvrtom razredu...
Ljubi mi moju curu prelijepih okica

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Bambi09)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Seksualni odgoj
28.8.2011 10:19:35   
Visnja RR
Ima jedna divna knjiga koju kcerka moje prijateljice ima...ona ju je dobila kad je imala 8 godina...nazvacu je i pitati kako se zove knjiga... tu ima svih savjeta za djevojcicu koja ce uskoro postati curetak...pa mama lakse uz tu knjigu uvodi kcerkicu u tu pricu jer ima sve i ilustrovano...javim ti!

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Seksualni odgoj
28.8.2011 10:29:28   
Bambi09
Ma ti si dusa moja draga... user posted image Javi mi obavezno za tu knjigu... Joj place mi se kad samo pomislim da se blizi vrijeme njenog sazrijevanja i svega sto vrijeme nosi... Dusa me moja boli samo kad pomislim da je moze boljeti kao sto je boljelo mene... Znam da je to sve normalno ali... Ona je jos uvijek moja beba... user posted image

_____________________________

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *