|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Beba se nije okrenula - zadak
31.7.2008 14:57:51   
mali princ
evo da se i ja ukljucim u debate, ali sa novom temom..ja sam novi clan i buduca mama, za nekoliko dana tacnije 06.08 ulazim u deveti mjesec, a termin mi je 11.09..danas sanm bila na kontroli i sve je ok, samo mi se beba jos nije okrenula, ono sto se kaze yadak je..
zanima me dali neko ima sa istom situacijom i dali iko zna ista o tome...user posted image


< Poruku je uredio dina RR -- 14.9.2008 19:30:42 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 15:01:45   
idana_85
Ja sam cula da se beba cak i u zadnjoj sedmici moze okrenuti normalno,to su nam govorili na vjezbicama a i moj dr mi je pricao o tome. Jeste da je teze, ali ti imas jos citav mjesec dana, ne brini. A porod moze biti prirodan i kad je bebica okrenuta zadkom

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu mali princ)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 15:03:48   
Okarica
Imaš ti još vremena, definitivno. Ne sekiraj se. Bilo je čak slučajeva kad je bebica bila okrenuta glavom i u zadnjoj sedmici se okrenula. To je nezgodna situacija. Nemoj da brineš, bitno je da ideš redovno na kontrolu. Pozdrav!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu mali princ)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 15:07:48   
makana
mame paniče i kada se beba ne spusti uoči poroda, ali im dr uvijek ponavljaju (pošto ja imam mnogo kolegica i poznanica koje su bile trudneuser posted image ) da se sve može izmijeniti do samog momenta poroda i da ništa ne treba siliti
priroda sve to uredi, a i ako bude nekih nepredviđenih okolnosti nije prvi slučaj i dr su već to radili tako da se nemoj sikirati, do zadnje sedmice bebača se može izokretati na sve strane
biće to dobro akbgd, vidjećeš, mnogo bolje nego što možeš i da zamisliš user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 15:20:52   
ElmaB
Draga moja!

Moja prva kcerka je bila okrenuta guzom, odnosno zadkom, petnaest dana do termina. I neces vjerovati, okrenula se pravilno! Tako da postoji mogucnost da se i tvoja okrene. Nista se ne brini, jer i da ostane tako, uradit ce carski rez. Vecina dr se nece usuditi poradjati zenu prirodno ukoliko prednjaci zadak.

Sretno i slobodno pitaj sve sto te interesuje!

Pozdrav!



_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu mali princ)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 18:23:27   
mali princ
hvala na savjetima i podrsci..ma jasno mi je da ima jos vremena i svi mi govore da se moze okrenuti i pred sam porod ali eto posto mi je prva trudnoca nemam nekog iskustva..nadam se ustvari aBd bice valjda ok..
to za carski, nisam do sad hvala Bogu nikad imala nekih operacija pa me i to malo plasi, nerkoya, budjenje,rez, bol i to..
nadam se da ce sve biti ok..
hvala puno

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 20:43:57   
suncan_dan
moze se probat i sa baterijom, da se bebi put pokaze.pitaj svoju babicu ili doktora,oni bi to trebali poznavat.

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu mali princ)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 21:46:35   
almai
Prvo da ti  pozelim dobrodoslicu na ovaj nas forum
user posted image user posted image user posted image user posted image
moj user posted image je isto tako bio okrenut i bila sam jako zabrinuta zbog takvog polozaja
ali na svu srecu okreno je se u 9om mj.pravilno,tako da je porod tekao prirodnim putem.Moram da ti kazem da postoji veca mogucnost ako je drugi porod u pitanju da se beba okrena mada nije iskljucivo ni kod prvorotki.U svakom slucaju SRETNO!

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 22:29:46   
mamin sin
Moj dragi djecak je "sjedio" citavu trudnocu, a kao kazu sa 28 sedmica kod prvorotki beba zauzima konacan polozaj za porod...Na dan kad sam ulazila u 9. mj. i dalje je sjedio a dr.rekla da se i spustio u zdjelicu i tesko da ce se okrenuti. Dr. u bolnici mi rekao da do 37. sedmice oni nista ne planiraju tek tada ako je i dalje zadak predlazu carski rez. Ali mamin sin je bio vrijedan i okrenuo se u 38. sedmici! user posted image  Hvala Bogu, jer sam bas htjela izbjeci taj carski...
A ispricao mi je dr. kako je zeni zakazao carski i kad su uradili kontrolni UZV beba se okrenula i spontano je porodili... Nikad se ne zna...

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
31.7.2008 23:02:00   
hanabanana
Evo mene sa friškim iskustvom. Beba išla zadkom, i na žalost nije se okrenula. Porod završen carskim rezom, i ako i kod tebe ostane tako inzistiraj na carskom rezu.
Meni su nakon carskog rekli, a i pročitala sam na otpusnoj listi, da je malenoj dva puta pupčana vrpca bila omotana oko vrata. Ne smijem pomisliti šta bi bilo da sam došla s trudovima i da je dežurni ljekar pokušao uraditi ručni zahvat okrentanja bebe.
Zato ako ovako ostane, traži carski rez. Ako treba i plati.

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
1.8.2008 14:48:40   
Almira86
Ja sam u 35 sedmici i kod mene bebe to što kažete sjedi,zabrinuta sam zbog te pupčane vrbce da se ndB obmota oko bebinog vrata.Za par dana idem na kontrolu nadam se da će sve biti uredu.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
1.8.2008 14:48:54   
Adana
Cao! Moja se bebara nekada u 8-om mjesecu okrenula zatkom. user posted image  Do tada je bila fino okrenuta glavicom. I cekalo se da se vidi hoce li promijeniti polozaj...nije. 3 dana pred termin mi je uradjena sekcija. I sam ljekar ce ti predloziti carski rez ako se bebi ne okrece. Onda slijedi vadjenje nalaza. Bar je tako u Sa. Vadis krv iz vene i prsta i dajes urin. Ides u pulmolosko savjetovaliste da te pregledaju. I onda sa tim nalazima ides kod interniste. On ti radi EKG i mjeri pritisak. Od njega ides kod anesteziologa. On te malo ispituje i ako da svoj pristanak, kao i ostali, ides na komisiju operativnu koja zakazuje termin sekcije.
Ne znam sta da ti kazes da li da se bojis ili ne... Individualno je. Kada sam slusala zene koje se poradjaju bilo mi je drago sto sam to izbjegla i sto nisam osjetila porodjajne bolove. Malo je tuzno sto bebu ne vidis i ne cujes odmah pri porodu, osim ako ne izaberes epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Ja nakon operacije, taj dan, nisam mogla da se maknem. Vise su me bolila prsa nego stomak. valjda od narkoze. Bilo mi je tesko udahnutu duboko i pomjeriti se. Ujutru su me pitali zelim li ustati i bilo je bolno. Tada sam mislila da nikada necu ustati, sjediti ili hodati. user posted image  Sada, 15 dana kasnije se dobro osjecam i sve je za sada OK.
Uglavnom niko te nece pustiti da se prirodno piorodis ako je beba zatkom okrenuta. Porod jeste fizioloski ali je naporan i rizican i za bebu i za mamu. Najbolje ti je da se psihicki pripremis na opciju da postoji mogucnost sekcije.
Sretno!!!

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu mali princ)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
1.8.2008 15:11:01   
Almira86
Hvala na savjetima Adana,malo sam uplašena bilo da to bude prirodni porod ili carski,milion pitanja mi se mota po glavi-dali će sve biti u redu,dali ću ja moći to... 

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
1.8.2008 21:10:33   
Adana
Nema na cemu... Dusa draga, opusti se, sve ce biti uredu. Mozes ti to. Ja sam uspjela, a straslja sam strasljiva... zato glavu gore, stisni zube i prepusti se. Vidjeces da si jaca no sto mislis. Ipak valja na svijet donijeti novo bice... Sretno!!!! Pusa

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Almira86)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
2.8.2008 23:20:40   
ja
moj user posted image  je citavo vreme sjedio kako kazu turski(prekrsteni nogica) i tako do momenta kad mi je pukao vodenjak uradili su mi zadnji ultrazvuk i rjesenje je bilo carski rez.....a vjeruj mi da ima situacija u zadnjem trenu se okrenu ali imas ti jos...sretno

_____________________________

emman 17.5.2007

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
4.8.2008 21:20:39   
Almira86
Danas sam bila na kontroli i beba je okrenuta zadkom,kaže mi dok.ako se neokrene za 2 sedmice kad mi je ponovo kontrola da ću na carskiuser posted image

(odgovor članu ja)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
4.8.2008 21:49:36   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: Almira86

Danas sam bila na kontroli i beba je okrenuta zadkom,kaže mi dok.ako se neokrene za 2 sedmice kad mi je ponovo kontrola da ću na carskiuser posted image


nemoj biti tuzna ...carski nije strasan... pusa

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Almira86)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
4.8.2008 23:23:54   
aazra
IZVORNA PORUKA: Adana

..I sam ljekar ce ti predloziti carski rez ako se bebi ne okrece. Onda slijedi vadjenje nalaza. Bar je tako u Sa. Vadis krv iz vene i prsta i dajes urin. Ides u pulmolosko savjetovaliste da te pregledaju. I onda sa tim nalazima ides kod interniste. On ti radi EKG i mjeri pritisak. Od njega ides kod anesteziologa. On te malo ispituje i ako da svoj pristanak, kao i ostali, ides na komisiju operativnu koja zakazuje termin sekcije.
Ne znam sta da ti kazes da li da se bojis ili ne... Individualno je. Kada sam slusala zene koje se poradjaju bilo mi je drago sto sam to izbjegla i sto nisam osjetila porodjajne bolove. Malo je tuzno sto bebu ne vidis i ne cujes odmah pri porodu, osim ako ne izaberes epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Ja nakon operacije, taj dan, nisam mogla da se maknem. Vise su me bolila prsa nego stomak. valjda od narkoze. Bilo mi je tesko udahnutu duboko i pomjeriti se. Ujutru su me pitali zelim li ustati i bilo je bolno. Tada sam mislila da nikada necu ustati, sjediti ili hodati. user posted image  Sada, 15 dana kasnije se dobro osjecam i sve je za sada OK.
Uglavnom niko te nece pustiti da se prirodno piorodis ako je beba zatkom okrenuta. Porod jeste fizioloski ali je naporan i rizican i za bebu i za mamu. Najbolje ti je da se psihicki pripremis na opciju da postoji mogucnost sekcije.
Sretno!!!

Meni ovo izgleda kao veoma komplikovana procedura. Kod mene je isti slucaj, s tim da odavno nisam radila ultrazvuk. Veoma bih zeljela prirodno porod, ali kada procitam ovo sve uvjerim se da je ipak najbolje carski. sad me strah - sta ako mi ne budu htjeli uraditi sekciju i kada da pocnem "ganjati" sve te papire? 31. mi je sedmica.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
4.8.2008 23:52:54   
Vizionarka
Pozz
Ja sam se porodila carskim upravo jer je bebac bio okrenut zadkom. Ishla sam u shkolicu za trudnice i naslushala se pricha kako je prirodan porod najbolji, kako treba izbjegavati sekciju po svaku cijenu..tralala.. tako da sam prvi put kad su mi rekli kakva je situacija doshla kuci placuci, jer sam zheljela da kod mene bude prirodan porod. Sve sam molila Boga da se bebac okrene, no medjutim..! user posted image  Insan planira, a Bog odredjuje, ostalo je tako do kraja, ja sam doshla na zakazani termin u bolnicu (sve i dalje se nadajuci da ce se bebac okrenuti), prenocila u bolnici, a kao sutra su trebali da me porode. Bila mi soba tako smjeshtena da sam easy mogla da chujem sve shta se deshava u porodjajnoj sali, pa sam do onda do ujutro molila Boga da se bebac NE okrene (toliko sam se isprepadala).user posted image  Hocu da ti kazhem da je to sve individualno, da i prirodan porod i sekcija imaju svoje "mane" i "vrline". Nadat se je najboljem, ako Bog da. Procedure shto se tiche, nije peglativno odvec.
Ja kako sam upratila u bolnici je, da se zhene koje se prirodno porode, pravo napate - ali se oporave veoma brzo (najkasnije kad im zaraste rana od shivanja), odmah pochinju da doje svoju djechicu, mlijeko brzhe nadolazi (jer smiju jesti).. i td.
One koje se porode carskim ne osjete bol kod poroda (jer su pod narkozom - logo) - ali ih rana boli duzhe, sporije se oporavljaju (mada je i to individualno) primaju infuziju tri dana, pa su moguci problemi dok mlijeko ne nadodje... i td. Sve ima svoje prednosti i mane, valja vam/nam se koncentrisati na prednosti i razmishljati pozitivno, to je najbolje shta mozhemo uraditi. Izvinjavam se shto oduzhih ovoliko... user posted image  
Sretno sretno sretnooooo user posted image  

_____________________________

Moli kao da djelovanje nije dovoljno.
Radi kao da molitva nije dovoljna.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 0:34:09   
suncan_dan
ja da sam jos trudna, i kad bi znala da bi me sve ono ocekivalo, onda bi se odlucila za carski....prehvatila bi ga s obe ruke (jedino mozda nebi zbog inekcije, to mi je jedino sto je za mene minus, jer mrzim inekcije...brrr...) a inace sam se poslije poroda kajala, sto nisam....

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu Vizionarka)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 8:23:27   
haida
Ja vam samo mogu napisati iz mog ličnog iskustva......
Kada sam bila prvi put trudna i termin se sve primicao...beba je nastavila da sjedi guzom u kanalu...
Ja sam pitala tada doktore dali da idemo na carski ili ne a oni su govorili da nema potrebe ako se ja budem normalno otvarala....da je to sasvim OK da se onda ide na prirodni. Ja nisam ni insistirala na carski da idem jer sam bježala od toga.....treba ti puno više da se oporaviš i ta rana na kraju.....
Kada su me primili u bonicu bila sam 7 prstiju otvorena i beba je i dalje sjedila.
Sačekali su da se otvorim skroz i da mi vodenjak sam pukne jer je bio dobro očuvan.
Nakon pucanja vodenjaka su me odvezli u salu i dva doktora su bila tu zajedno sa sestrama i babicama.
Morali su me sjeći kako bi bebu mogli zakrenuti da je prvo uhvate za noge i tako izvuku....
To je sve ukupno...znači dok sam legla na stolicu i dok je beba došla...trajalo možda 3 minute....
Opet bi isto učinila.
Beba je bila dobro i nije joj prijetila opasnost. Ako u kojem slučaju ovaj put bude ista sutuacija ja neću ni pitati da idem na carski jer prirodnim putem uz iskusne ljekare je najbolji način...

_____________________________

ALINA 29.06.2004.

ARMIN 13.11.2008

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 10:57:07   
Almira86
Hvala svima,ali Haida ja uopšte nisam otvorena a već sam u 36.nedjelji trudnoće,vidjet ćemo dali će biti promjena za 2 sedmice.Zanima me kada je upitanju carski dali se čeka termin il se ranije porađa.

(odgovor članu haida)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 11:13:01   
haida
Almira možda ti je još rano da se počneš otvarati....
Neke se žene otvore u roku par sati a kod mene je trajalo sve ukupno 2-3 dana....
Mene je počelo pomalo boliti u subotu a tek sam se porodila u utorak.....sve zavisi od žene do žene...
Što se tiče carskog reza to ti ne znam reći....moraš vidjeti sa svojim doktorom jeli tu gužva i kako to ide.
Možda dobiješ i prije toga bolove možda ne.....
Ja sam išla prirodnim putem i opet bi to učinila.
Šta je tebi savjetovao doktor kako da uradite?

_____________________________

ALINA 29.06.2004.

ARMIN 13.11.2008

(odgovor članu Almira86)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 11:27:43   
Almira86
Juće mi je dok.rekla da najvjerojatno carski će biti,samo da bude sve uredu pa kako može,mada je meni to komplikovano okretanje bebe,prije bi činimi se na carski rodila,meni nije dok.uopšte spominjala to okretanje bebe 

(odgovor članu haida)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Re: beba se nije okrenula, zadak
5.8.2008 11:37:01   
mamyca
Ni ja nisam bila nimalo otvorena u 36 sedmici,pa su me u 39 toj sedmici po noci u 1 uhvatili bolovi i otisla sam u bolnicu tek u 9 a rodila u 10,i sve je hvala Bogu proslo uredu,i to prirodnim putem.Ne sekiraj se,jer stres smeta i tebi a i bebici.Ja sam isto mislila kao ti,pa vidis ispade sve ok.Samo se opusti i nesekiraj,sve ce biti ok.A za carski znam da se treba prije naruciti,vec ako to zena zeli,i on se obavlja nekoliko dana prije termina,makar je tako bilo mojoj kolegici.Nadam se da ti je ovo makar malo pomoglo.Pozdrav i sretno

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Almira86)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *