|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Endometrioza
13.1.2008 9:38:54   
Damjana
Pozdrav.
Nova sam na forumu pa ne znam ni kako da pocnem. Pokusavala sam dobiti bebu 2 godine otprilike. Stalno sam visila kod doktora koji je tvrdio da je sve u redu da bi se onda ispostavilo da imam endometriozu. isla sam na laporaskopsku operaciju i to se sve otklonilo medjutim, znate da je to bolest koja se vraca nakon odredjenog vremena. Sad je proslo 8 mjeseci i jos se nista nije desilo. Opet sam isla kod doktora i rekao mi je da imam nekakvu cistu, opet, i da mi ne moze dati nikakve tablete za ovulaciju (koju usput nemam) jer ce to samo uticati na cistu. i ja sad sjedim i cekam... Da li je iko imao slicnih problema???

Endometrioza, što je to?
user posted image

Sluznicu maternice nazivamo endometrijem. Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice, nazivamo ga endometriozom. U normalnim okolnostima, većina sluznice maternice se oljušti za vrijeme menstrualnog krvarenja. Preostalo tkivo se ponovo razvija, raste i ljušti na kraju menstrualnog ciklusa. Ovaj proces se ponavlja iz mjeseca u mjesec, osim ako ne dođe do trudnoće ili do nastupanja menopauze. No, kod 15% žena, tkivo endometrija može se naći i izvan maternice, u trbušnoj šupljini (najčešće u zdjelici), ponekad i na mjestima kao što su pluća, zglobovi pa čak i u mozgu. Na ginekološkom pregledu često može naići na sljedeće:
  • osjetljivost u trbušnoj šupljini i zdjelici prilikom manualnog pregleda
  • ciste na jajnicima čiji je sadržaj ustajala krv (tzv. endometriomi), koje  često nazivaju i «čokoladne ciste»
  • endometriotičke lezije koje se pojavljuju u obliku plavkastih lezija koje srastaju jedna za drugu
Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom.
KOJI SU SIMPTOMI ENDOMETRIOZE?
Simptomi endometrioze mogu varirati, ovisno o mjestu lezije i napredovanju bolesti. Najčešći simptomi su bol, neplodnost i poteškoće menstrualnog krvarenja.
KOJI SU UZROCI ENDOMETRIOZE?
Točan uzrok endometrioze nije poznat. Postoje tri glavne teorije koje se bave uzrocima ove bolesti. Odgovor o uzroku bolesti najvjerojatnije se nalazi u kombinaciji sve tri teorije.
Implantacijska teorija
Ovu teoriju ponudio je američki ginekolog Sampson, 1922. godine. Naime, s obzirom da menstrulana krv sadrži žive stanice sluznice maternice, a ta krv lako prolazi kroz jajovode do trbušne šupljine, stanice endometrija koje se nalaze u menstrualnoj krvi, jednostavno se mogu zalijepiti za površinu peritoneuma (glatku membranu koja obavija trbušnu šupljinu) te se na tom mjestu može razvijati endometrioza. Spomenute stanice endometrija, koje su se našle u trbušnoj šupljini, jednako kao i tkivo sluznice koje se nalazi u maternici reagiraju na hormonske promjene,. To znači da i tkivo endometrija u trbušnoj šupljini raste i krvari, ovisno o danima ciklusa.
Teorija konverzije U ovoj se teoriji tvrdi da s obzirom da peritoneum i endometrij potiču od istih stanica iz embrionalne faze razvoja, peritoneum se može pretvoriti (konverzirati) u endometrij, te jednako kao i endometrij u maternici rasti i krvariti ovisno o hormonalnom poticaju u određenim danima ciklusa.
Embolijska teorija
(širenje krvotokom) Ova teorija kaže da stanice endometrija mogu prodrijeti u krvotok te se širiti i stvarati čepove (emboluse) na udaljenim mjestima u tijelu. Embolijska teorija jedina objašnjava pojavu stanica endometrija na udaljenim mjestima u tijelu, izvan trbušne šupljine npr. na plućima, u mozgu ili u zglobovima.
  • Kako ću znati imam li endometriozu?
Prisutnost bolova, koji se periodički ponavljaju, može ukazivati na endometriozu, ali ne mora odmah značiti da se radi o endometriozi, jer sve žene osjećaju barem neku vrstu bolova za vrijeme menstruacije. Ultrazvučnom pretragom mogu se uočiti velike ciste na jajnicima, koje nazivamo endometriomima, čija prisutnost ukazuje na teži stadij bolesti, ali nam ova pretraga ne može pomoći kod dijagnosticiranja rane faze bolesti. Jedini način da se sa sigurnošću ustvrdi prisutnost endometrioze je kirurškim putem, odnosno laparoskopijom.
  • Kako endometrioza utječe na plodnost?
Endometrioza utječe na plodnost na dva načina. U ranoj fazi, na plodnost preko imunološkog sistema, a kad već uznapreduje onda i mehanički onemogućuje da dođe do trudnoće. Kod uznapredovale bolesti, često su prisutni ožiljci i priraslice u trbušnoj šupljini koje zatvaraju jajovode, te na taj način onemogućuju susret spermija i jajašca. Priraslice mogu prekriti cijeli jajnik kao plastična vrećica te  onemogućiti jajašcu da se oslobodi iz jajnika za vrijeme ovulacije. Priraslice se također mogu pričvrstiti za potpuno prohodan jajovod, tako da ne može doseći oslobođeno jajašce. Veliki endometriomi mogu pritisnuti zdravo tkivo jajnika, te jajnik ne može proizvesti dovoljan broj zdravih jajnih stanica. Prilikom opsežnih operativnih zahvata može se dogoditi da se za vrijeme operacije slučajno odstrani ili ošteti zdravo tkivo jajnika, a može doći i do malih, ali značajnih oštećenja krvotoka jajnika, što na kraju rezultira proizvodnjom nedovoljno kvalitetnih jajnih stanica. Kod uznapredovale endometrioze indicirana je primjena IVF postupka. Pokazalo se da kirurške i medicinske intervencije kod težih oblika endometrioze povećavaju vjerojatnost uspjeha IVF postupka, ali da iste intervcencije nisu opravdane kod blažih oblika endometrioze. Dokazano je također, da žene koje imaju bilo koji oblik endometrioze teže dolaze do trudnoćeu usporedbi s kontrolnom grupom žena iste dobi, koje nemaju endometriozu. Endometrioza čak i u lakšim slučajevima uzrokuje upalnu reakciju. Zbog upalne reakcije, aktivira se imunološki sustav zbog kojeg do dolazi nepovoljnog imunološkog odgovora na endometriju, koji može onemogućiti implantaciju embrija, a može biti i uzrokom propadanja embrija u maternici. IVF postupak se također preporučuje ženama s blažim oblikom endometrioze, ako su prisutne imunološke poteškoće zbog kojih teško dolazi do začeća.
  • Koji se postupci primjenjuju u liječenju endometrioze?
Endometrioza se liječi ili kirurškim putem ili lijekovima. Počinje s primjenom analgetika kao što je Ibuprofen ili Naprosyn, koji se propisuju s obzirom na prisutne simptome, bez konačne dijagnoze. Ukoliko ova terapija ne ukloni simptome, sljedeći korak je utvrđivanje pravog stanja laparoskopijom te nakon utvrđivanja stanja, određuje se prikladni tretman. Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom je operacija, pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizirati (opariti) laserom. Tijekom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila. Treba istaći da je endometrioza progresivna bolest te se nove lezije javljaju odmah nakon operacije pod utjecajem estrogena. Lijekovima kao što su Lupron ili Danazol ili visokim dozama progesterona, može se utjecati na napredovanje bolesti, no popratne pojave ovih lijekova ograničavaju njihovu primjenu. Ženama koje imaju velike endometriome i opsežne priraslice preporučuje se primjena IVF postupka, kao mogućnost ostvarivanja željene trudnoće, posebice ženama preko 35. godine.  Žene s dijagnosticiranom endometriozom trebale bi napraviti imunološke pretrage kojima će se ustvrditi koliki utjecaj njihove imunološke reakcije imaju na uspješnost IVF postupka.
  • Treba li se endometrioza liječiti?
Liječenje endometrioze usredotočuje se na dvije glavne činjenice, a to su bol i plodnost. Bol opravdava liječenje bez obzira na stadij bolesti. Ako žena želi ostvariti trudnoću, onda kod uznapredovalog stadija treba intervenirati kirurškim putem, ukloniti priraslice, te popraviti jajovode koliko je moguće. No i nakon operacije jajovoda, oni se mogu ponovo začepiti pa je ovaj postupak preporučljiv za mlađe pacijentice, koje nisu kandidatkinje za IVF postupak. Za srednji stadij endometrioze kirurška intervencija nije potrebna, ukoliko u ovom stadiju nije došlo do mehaničkih prepreka začeću. Za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.

IZVOR: SIRM –ENDOMETRIOSIS
http://haveababy.com
PREVELA: Jasmina V.


< Poruku je uredio Amelaa RR -- 18.2.2010 12:52:25 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Endometrioza
14.1.2008 9:15:17   
budućamama
Draga Damjana,
nemam sličan problem pa ti ne mogu baš puno pomoći. Međutim, i meni je ustanovljena cista i ja pijem pilule 3 mjeseca da bi se to izregulisalo, a tek onda mogu, ako sve bude ok, ići sa daljim pokušajima pravljenja bebe. Ni ja ne vjerujem da će ti doktor dati bilo šta za ovulaciju dok ti se cista ne otkloni.
U svakom slučaju, želim da znaš da nisi sama i da ovdje, na RR, bar možeš dobiti podršku os svih trudilica. Puno te pozdravljam i želim ti brzo malu user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:30:26 >

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Endometrioza
15.1.2008 9:03:45   
ismihana
Draga Damjana,
Moja kolegica s posla ima endometriozu i mogu ti prenijeti samonjeno iskustvo. U braku je više od 2 godine, prije godinu dana je imala neuspješnu trudnoću - beba nije živjela i morala je uraditi čišćenje u 6.nedjelji. Onda se čuvala 6 mjeseci i sad pokušava već 8 mjeseci ali ne ostaje trudna. Svi nalazi su joj bili manje-više u redu, do prije 3 mjeseca. Tada su joj otkrili 'čokoladnu cistu' na lijevom jajniku i rekli da ne treba uzimati nikakvu terapiju nego sačekati da možda sama ode. Međutim, prošli mjesec na kontroli cista je amo narasla (sa 2,2 na 4,2 cm) i pojavila se još jedna pored nje. Napokon su joj dali zvaničnu dijagnozu - endometrioza, i rekli da mora na laparoskopiju. Sad čeka termin (vjerovatno za 10-15 dana). Ono što je bitno je da joj je dr. rekao kako bi morala ostati trudna u roku od 3 mjeseca nakon operacije ako želi biti sigurna da se cista neće vratiti! Tako da je ona već isplanirala da će odmah nakon operacije kod dr. da malo 'pogura' trudnoću - folikulometrija, neke tablete, možda čak i inseminacija...
Želim ti puno sreće...

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:30:36 >

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Endometrioza
18.1.2008 13:34:54   
Damjana
hvala ti ismihana, sto si mi odgovorila sad bar znam da jos neko ima te probleme kao i ja.
Meni je proslo 8 mjeseci od laporaskopije i danas idem na pregled da vidim da li mi je cista cokoladna ili ne, ako jest, ne znam vise sta cu. dodje mi da poludim.user posted image
Zelim vam svima sto prije jedno malouser posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:30:46 >

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Endometrioza
18.1.2008 13:36:27   
Damjana
izvini, buducamama, tebi sam zaboravila zahvaliti!
Hvala i tebi zelim brzo jednu maluuser posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:31:08 >

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Endometrioza
1.2.2008 9:03:02   
nina_07
Draga Damjana,

Ja sam ti bila u istoj - sličnoj situaciji, endometrioza 1 god. 6 mj. bezuspješno sam pokušavala zatrudnit pod tom endometriozom, iza toga mi je sljedila laporaskopija (operirana sam u Hrvatskoj - odstranjena mi je velika većina desnog jajnika svega 2 mm ostalo, koliko god kritično izgleda ljevi jajnik mi je ovulirao bez ikakvih smetnji - svako 2 mjeseca), nakon toga doktori su mi prognozirali ako bude sve ok da bih mogla zatrudniti u roku od 8 mjeseci, i na moje čudo, na moju sreću ja sam nakon 2 mjeseca zatrudnila, i rodila jednu prekrasnu djevojčicu kojoj su sada 2 god. Na moju drugu veliku sreću uz 6 mjeseci truda za pokušaj druge trudnoće, sad sam u 4 mj.trudnoće, nitko nije sretniji od mene!
Draga Damjana, znaj da nisi sama u tome, znam da prolaziš kroz krize, kao što sam i ja prolazila, želim ti svu sreću ovoga svijeta, i puno snage . . .
Savjet: Zatraži da ti detaljno pregledaju tu novu citu i da utvrde o čemu se radi, da li je ponovno endometrioza? Jer se one znaju vraćati . . meni je se desilo i to . .

Javi se,

Pusa

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:30:57 >

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Endometrioza
1.2.2008 20:09:32   
Damjana
Draga Nina 07,

hvala ti puno na podrsci, puno mi znaci. meni je proslo vec 8 mjeseci od operacije i jos uvijek nista ali to je izgleda od problema koje imam sa ovulacijom. Na srecu, cista koju sam imala je pukla, ali moram otici na jos jedan pregled za koji dan da doktor utvrdi da se nije slucajno pojavila ponovo. Onda ce mi, nadam se, dati nekakve tablete za stimulaciju ovulacije. Psihicki sam na izmaku snaga, vjeruj mi, od svega... Svi oko mene su trudni, neki vec po drugi put, a ja kao blentava, placem iz mjeseca u mjesec...
Drago mi je da se tebi desilo to malo cudo, odnosno dva...nadam se da ce i na mene taj virus...
Zelim vam svima puno malih user posted image  u 2008 godini!!! Pusa

< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:31:21 >

(odgovor članu nina_07)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Endometrioza
22.2.2009 7:29:55   
Vedica
prijenos sa duple teme

IZVORNA PORUKA: Mnodo tuzna
Danas mi je KONACNO ustanovljena dijagnoza. Tako se, dakle, zove ono sto me toliko vremena muci. Zanima me, ako je iko od vas bolovao ili boluje od ove bolesti, da li je ona izljeciva?
Unaprijed hvala.


IZVORNA PORUKA: hanan
pozdrav svima, ja sam nova ovdje i imam pitanje vezano za ovu temu, pa nadam se da ce mi neka moci pomoci. Bolujem od endometrioze vec god dana. kada je tek utvrdjena bila je oko 3 cm, u medjuvremenu je porasla na skoro 8 cm. moja gin mi uporno kaze da radm na trudnoci, ali i nakon god.jos nista. imam jake bolove u donjem trbuhu,i bas je porastao kao da sam trudna 4 mj.
ja sam imala vec jedan spontani, i mm i ja jako zelimo , a plasim se da da mi ova bolest neda da . dal neka od vas ima iskustva,i sta je najbolje da ucinim. stvarno neznam, mnogi savjetruju da necekam vec da idem da se otkloni, a gin me samo na cekanju drzi...hmm. dal neka od vas zna dobru ginekologicu u tuzli mozda? bila sam kod balica, ali nikako nisam zadovoljna.


IZVORNA PORUKA: lara84
meni je dijagnosticirana endometrioza prije 5 godina, kad sam uradila 1. laparaskopiju, a do sada sam ih imala 3.Imala sam cokoladne ciste, a ni jedna hormonsaka kontracepcija mi nije mogla pomoci.Pokusala sam sve i svasta, ali nicim je nisam mogla izlijecit.Pila sam cjeve po neka 2 litra svaki dan(macina trava, neven, kantarion....)cak sam narucivala cajeve od nekih travara ali nista, nikakvog napredka.2 godine pokusavam ostat  ali nista, bez uspjeha.A doktori su govorili samo da ostanem trudna, kao to je jedini lijek.
Ali to su samo bajke.Nakon tolko izgubljenog vremena, sada mi predlazu IVF, jer kao nema se vise tu sta cekati, s obzirom na 3 laparaskopije.Et, tako, meni je ta endometrioza napravila pakao od zivota, nicim je nisam uspjela ni zalijeciti.



IZVORNA PORUKA: Lilipop
meni je dijagnosticirana endometrijoza prije dve i po godine, cokoladna cista na lijevom jajniku, 5cm.a nisam imala nikakve bolove,  osim sto mi je pocela padati kosa jaaako i prekrilo mi se lice i ledja aknama. doc. mi preporucili operaciju odmah i za nedelju dana sam se narucila i uradila laparoskopiju. od tad hB nista, sve je ok, idem na uzv svakih 6 meseci, a doc.kazu da je trudnoca jedini i najbolji lek za endometrijozu. on kaze da nase bake nisu nikad imali takvu bolest jer su radjali po mnogo dece. ja vec 8 meseci  pokusavam ostat , i ne dajem se


IZVORNA PORUKA: mali
Evo i mene sa tom dijagnozom desnog jajnika..Imam tu čokoladnu cistu 26,6*21,5mm,kaže dr. da to nije smetnja za  , sada će je samo pratiti da li ima kakvih promjena i na kontrolu za 4mj.


IZVORNA PORUKA: lee
Ja sam imala endometriozu 1999, kad mi je gin. otkrio da je imam dao mi je tablete da ih pijem 6 mjeseci . Rekao mi je da nije velik i da se na vrijeme otkrio, da je u kojem slucaju bio veci morala bi ga hiruski odstraniti. On mi je isto tako rekao da najveci uzrok neplodnosti kod zena je upravo endometrioza ali da se i taj problem moze rijesiti. Ja dok sam iamla endo. imala sam obilana krvarenja i uzasne bolove ali hvala bogu i toga sam se rijesila, sad idem na ceste kontrole jer on moze da se vrati.  


IZVORNA PORUKA: meriem
i ja sam takodjer imala cokoladnu cistu kojaje bila ogromna moj ginekolog mi je odma rekao to ja za op medjutim ja nisam pristala i potrazila sam misljenje drugog doktora koji mi je propisao hormonsku terapiju nakon druge popijene kutije ni traga od ciste produzio mi je jos dva mjeseca odnosno dvije kutije radi sigurnosti eto proslo je od tada pa skoro god. i hvala dragom bogu sad nemam


< Poruku je uredio Vedica RR -- 22.2.2009 7:31:56 >


_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Endometrioza
22.2.2009 7:33:22   
Vedica
prijenos posta  22.02.2009

IZVORNA PORUKA: Doktorka
Sigurna sam da je puno nas koje imamo problem sa endometrioticnim cistama.Puno bi mi znacila razmena iskustava sa onima koje imaju isti problem.Poslednje 2 godine imam cistu na desnom jajniku,koja je dostigla velicinu 32 mm,zamucenog sadrzaja,nepravilnih kontura,ali bez neke posebne simptomatologije,osim sto su mi postale jako neredovne menstruacije.Pre 3 meseca sam je punktirala i izvuceno je puno cokoladnog sadrzaja.Nisam isla na kontrolu do pre 7 dana,a tada zaprepastenje-cista se vec napunila do 20 mm,nepravilna,sa dronjcima koji vise u njen lumen.Ima li ko iskustva sa punkcijama,laparoskopijom ili klasicnom operacijom endometrioticne ciste,koliko utice na lecenje steriliteta i sve drugo sto bi moglo pomoci i meni i drugima...



_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Endometrioza
1.3.2009 10:44:35   
bugaboo
Evo i moje teme user posted image . Prije godinu dana operirala sam priraslice u jajovodu i nedugo nakon toga sam išla na inseminaciju i  user posted image  mi je kasnila 9 dana, taman kad sam se ponadala da sam trudna, ona je stigla. Otišla sam kod dr da vidim zašto je toliko kasnila, kad ono endometriotična ili čokoladna cista od 3 cm. Izgubila sam i ovulaciju i dobila i folikularne ciste, sa hormonima su one nestale, ovulacija se vratila i end. cista se malo smanjila i taman kad sam se ponadala da će sve nestati, ona je kroz 2, 3 mjeseca uz sve tablete buknula na skoro 8 cm, sve me bolilo i na kraju sam hitno završila na operaciji (laparoskopija) sad u 12. mjesecu, jedina sreća u svemu tome je što mi jajnik nije bio zahvaćen. Dr kaže da i sa najmanjom tom cistom se ne može zanjeti, a sad samo moliti boga da se ne vrati i nadati se  user posted image

(odgovor članu Vedica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Endometrioza
4.3.2009 16:02:45   
ledy blue
moja jako bliska prijateljica je imala tu tzv cokoladnu cistu,zakazala operaciju...i doktor joj rekao da ne moze zatyrudniti dok to ne operise....oko mjesec dana prije operacije  ona je ostala trudna...i sada sve uredu...ciste nema... sve u svemu nije uvjek ni kako doktori kazu

(odgovor članu bugaboo)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Endometrioza
18.2.2010 12:38:05   
Amelaa RR
Prenos postova s duple teme endometrioza

IZVORNA PORUKA: Mnodo tuzna

Danas mi je KONACNO ustanovljena dijagnoza. Tako se, dakle, zove ono sto me toliko vremena muci. Zanima me, ako je iko od vas bolovao ili boluje od ove bolesti, da li je ona izljeciva?
Unaprijed hvala.

IZVORNA PORUKA: Emina*

Draga moja, dobro nam dosla na forum   
Iskreno, cula sam i ucila o tome, ali evo ti potanko objasnjeno na ovoj stranici....
Sretni, i bez brige....
Znam nekoliko zena koje su zatrudnile s ovom dijagnozom...
Koliko znam izvede se operativni zahvat i to je to....
Zelim ti puno srece  

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/neplodn/06endometrioza.asp

IZVORNA PORUKA: Mnodo tuzna

Mnogo ti hvala na dobrodoslici i odgovoru :-)
Ah, opet operacija :-(

IZVORNA PORUKA: IvaG

tužno moje , evo našla sam na internetu da je jedna žena pila ove čajeve, kaže, citiram: a mene su cajevi  ( Vrkuta+Marulja ) rijesili endometrioze .
Evo ti link, klikni na njega pa malo pročitaj, probaj i ti, možda pomogne, pusa!

http://www.freewebs.com/prijezaceca/vrkutagospinplast.htm


IZVORNA PORUKA: hanan

pozdrav svima, ja sam nova ovdje i imam pitanje vezano za ovu temu, pa nadam se da ce mi neka moci pomoci. Bolujem od endometrioze vec god dana. kada je tek utvrdjena bila je oko 3 cm, u medjuvremenu je porasla na skoro 8 cm. moja gin mi uporno kaze da radm na trudnoci, ali i nakon god.jos nista. imam jake bolove u donjem trbuhu,i bas je porastao kao da sam trudna 4 mj.
ja sam imala vec jedan spontani, i mm i ja jako zelimo , a plasim se da da mi ova bolest neda da . dal neka od vas ima iskustva,i sta je najbolje da ucinim. stvarno neznam, mnogi savjetruju da necekam vec da idem da se otkloni, a gin me samo na cekanju drzi...hmm. dal neka od vas zna dobru ginekologicu u tuzli mozda? bila sam kod balica, ali nikako nisam zadovoljna.

IZVORNA PORUKA: lara84

meni je dijagnosticirana endometrioza prije 5 godina, kad sam uradila 1. laparaskopiju, a do sada sam ih imala 3.Imala sam cokoladne ciste, a ni jedna hormonsaka kontracepcija mi nije mogla pomoci.Pokusala sam sve i svasta, ali nicim je nisam mogla izlijecit.Pila sam cjeve po neka 2 litra svaki dan(macina trava, neven, kantarion....)cak sam narucivala cajeve od nekih travara ali nista, nikakvog napredka.2 godine pokusavam ostat  ali nista, bez uspjeha.A doktori su govorili samo da ostanem trudna, kao to je jedini lijek.
Ali to su samo bajke.Nakon tolko izgubljenog vremena, sada mi predlazu IVF, jer kao nema se vise tu sta cekati, s obzirom na 3 laparaskopije.Et, tako, meni je ta endometrioza napravila pakao od zivota, nicim je nisam uspjela ni zalijeciti.



IZVORNA PORUKA: Lilipop

meni je dijagnosticirana endometrijoza prije dve i po godine, cokoladna cista na lijevom jajniku, 5cm.a nisam imala nikakve bolove,  osim sto mi je pocela padati kosa jaaako i prekrilo mi se lice i ledja aknama. doc. mi preporucili operaciju odmah i za nedelju dana sam se narucila i uradila laparoskopiju. od tad hB nista, sve je ok, idem na uzv svakih 6 meseci, a doc.kazu da je trudnoca jedini i najbolji lek za endometrijozu. on kaze da nase bake nisu nikad imali takvu bolest jer su radjali po mnogo dece. ja vec 8 meseci  pokusavam ostat , i ne dajem se

IZVORNA PORUKA: mali

Evo i mene sa tom dijagnozom desnog jajnika..Imam tu čokoladnu cistu 26,6*21,5mm,kaže dr. da to nije smetnja za  , sada će je samo pratiti da li ima kakvih promjena i na kontrolu za 4mj.

IZVORNA PORUKA: lee

Ja sam imala endometriozu 1999, kad mi je gin. otkrio da je imam dao mi je tablete da ih pijem 6 mjeseci . Rekao mi je da nije velik i da se na vrijeme otkrio, da je u kojem slucaju bio veci morala bi ga hiruski odstraniti. On mi je isto tako rekao da najveci uzrok neplodnosti kod zena je upravo endometrioza ali da se i taj problem moze rijesiti. Ja dok sam iamla endo. imala sam obilana krvarenja i uzasne bolove ali hvala bogu i toga sam se rijesila, sad idem na ceste kontrole jer on moze da se vrati.  

IZVORNA PORUKA: meriem

i ja sam takodjer imala cokoladnu cistu kojaje bila ogromna moj ginekolog mi je odma rekao to ja za op medjutim ja nisam pristala i potrazila sam misljenje drugog doktora koji mi je propisao hormonsku terapiju nakon druge popijene kutije ni traga od ciste produzio mi je jos dva mjeseca odnosno dvije kutije radi sigurnosti eto proslo je od tada pa skoro god. i hvala dragom bogu sad nemam

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

IZVORNA PORUKA: tijara

veliki poozz svima,evo ja sam se nedavno učlanila i odlučila sam s vam podijeliti svoju priču i iskustvo,i nadam se da čete mi pomoć ako ču imati koje pitanjima koje će me zanimat,kao što ču i ja vama pomoć ako ću nešto znat. ..evo u kratko moje priće...sve je počelo sa upalama mjehura pa turom antibijotika ni sama ne znam koliko sam ih pila..pa su došle i ciste koje liječim dan danas..a onda se pojavila i endometrioza ,išla kod svog gin.čak i privatniku naravno svatko je imao svoju priću,jedan kaže-ma ništa strašno,drugi pod hitno operacija-i kome sad vjerovati ?????????'..a moj dečko i ja se trudimo  već godinu i pol dobit  i nikako-nikaaaakoooo..iz mjeseca u mjesec se nadam  ali ništa uvijek dođe ...ako ima ko sličnih iskustva voljela bi da mi odgovori...


IZVORNA PORUKA: ena0002

Tijara dobro dosla .
Cini mi se da ima tema o endometriozi, pa malo pogledaj. A odakle si? Ako si iz Sarajeva mislim da dr. Godinjak uspjesno radi te operacije.


IZVORNA PORUKA: tijara

iz hr sam..ma nedavno sam saznala da vjerovtno ne mogu zadrudnit iz razloga što su mi vjerovatno jajvodi začepljeni ..ali opet ko zna u čemu je problem...jer moj gin ima svoju priću,a kad sam bila kod privatnice ona ima svoju priću....


IZVORNA PORUKA: tijara

iz hr sam..ma nedavno sam saznala da vjerovtno ne mogu zadrudnit iz razloga što su mi vjerovatno jajvodi začepljeni ..ali opet ko zna u čemu je problem...jer moj gin ima svoju priću,a kad sam bila kod privatnice ona ima svoju priću....


IZVORNA PORUKA: ena0002

Pa u tom slucaju bi mozda najbolje uraditi laparoskopiju i histeroskopiju, a svakako bih ti preporucila da odes i nekom drugom doktoru, da dobijes i drugo misljenje.


IZVORNA PORUKA: tijara

predložili su oni meni laproskopiju da bi na kraju rekli da ipak ne treba,čak sam radila i tumorske markere koji su mi HVALA BOGU uredu..više ni sama  ne znam u ćemu je problem da ne mogu ostat ...hodam oko gin oko godinu dana..a pomaka ni malo..


IZVORNA PORUKA: lamama

IZVORNA PORUKA: tijara

iz hr sam..ma nedavno sam saznala da vjerovtno ne mogu zadrudnit iz razloga što su mi vjerovatno jajvodi začepljeni ..ali opet ko zna u čemu je problem...jer moj gin ima svoju priću,a kad sam bila kod privatnice ona ima svoju priću....


ćao i dobrodošla na naš forum:

ne znam odakele si, ali moj ti je savjet da se javiš doktoru goinekologu, specijalisti za sterilitet, tj doktorima koni se tim bave, od običnih ambulantnih  ginekologa koji samo nagađaju nema ništa, nego ti moraš da uradiš konkretne nalaze i da se utvrdi tačan uzrok što nema bebe, znači, hormone, laparoskopija i histeroskopija kojima se direktno provjerava prohodnot jajovoda, da li ima endometrioza, ciste, polipi, miomi u maternic itd, spermiogram tvog muža, papa brisevi i sve šta ide u obradu steriliteta, eto to ti je moj savjet.




IZVORNA PORUKA: lamama

IZVORNA PORUKA: tijara

predložili su oni meni laproskopiju da bi na kraju rekli da ipak ne treba,čak sam radila i tumorske markere koji su mi HVALA BOGU uredu..više ni sama  ne znam u ćemu je problem da ne mogu ostat ...hodam oko gin oko godinu dana..a pomaka ni malo..


čuj rekli da ne treba laparoskopija i histeroskopija a sumnjaju na endometriozu i začepljenost jajovoda, pa kakvi su to doktori


IZVORNA PORUKA: tijara

puno vam hvalaaaaa na savjetima..ovaj tjedan idem kod gin..pa ču vam javit šta je bilio..


IZVORNA PORUKA: tijara

eeej poozz svima evo da vam se malo javim...bila sam prošli tjedan kod gin i jakoooo se razočarala.....po ne znam koji put me opet šalje vadit tumorske markere,a radila sam ih nema ni mjesec dana i bili ok..naravno opet na gin.ultrazvuk..ja ne znam zašto oni mene šalju bezbroj puta na jedne te iste pretrage a onda ni pomaka...već sam sva luda od tih silnih pretraga..ako su mi već davno dijagnosticirali endometriozu i navodno kako su mi rekli da imam začepljene jajovode...nije mi jasno zašto me onda ne pošalju na laproskopiju..dali je ko imao takvih sličnih iskustva?????


IZVORNA PORUKA: malecka60

Dobrodosla Tijara
Ovako, posto si iz Hrvatske (ne znam iz kojeg grada), mozda bi bilo dobro da posjetis Petrovu kliniku u Zagrebu. Znam da tamo ima strucnjaka, pa da se posavjetujes, obavis potrebne pretrage... Za vise informacija posalji mi pp.
Nadam se da ce sve biti uredu i da ces uskoro ugledati svoj plusic.
Sretno
IZVORNA PORUKA: tijara

velikoo hvaaaalaaaa svima koji su mi odgovorili..vjerujte mi to mi jakooo puno znači i uljeva još više nade i snage za dalje...šaljeeeem svimaa velikuuuu pusuuuuuu



< Poruku je uredio Amelaa RR -- 18.2.2010 12:42:46 >


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Endometrioza
15.4.2010 19:27:19   
lusesita
Drage moje zenice,ja vam se javljam jer i mene muci ovaj problem!Naime imala sam do sad 2 spontana,u februaru operaciju septuma,prije par dana sam bila na kontroli i Dr. mi je nasao cistu na desnom jajniki dimenzija oko 2 cm,sumnja na endometriozu!Dao mi je da uradim markere,juce sam uradila i rezultati su sledeci:C-A=0,791 (0-4,7)
           C-A-125=25,55 (0-35)
           C-A-19-9=4,71 (39).
Vidim da su svi ispod granice normale,cula sam da je ovaj CA-19-9 za tumore,ovaj CA-125 za endometriozu,ali ovaj prvi ne znam za sta je,da li je neko od vas radio da se razumije u ovo?
Malo mi je lakse kad sam vidjela rezultate,ali me ipak brine jer mi je ovaj CA-125 povisen i jer svagdje pise da markeri nisu pouzdani u otkrivanju endometrioze,da je najpouzdanija laparoskopija!?
Dobar znak je i sto sam nasla svoj nalaz ultrazvuka iz decembra,imala sam istu tu cistu i znaci za ova protekla 3-4 mjeseca nije porasla ni malo,mozda 1-2 mm!Ostala je ista,a vidim da kod vas sviju koje imate endometriozu brzo rastu uglavnom i vece su vam ciste od moje?!Ja se molim Bogu da nije ono najgore,jer sam se vec dovoljno namucila,radimo na bebi intenzivno vec 4 godine!

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Endometrioza
5.7.2010 16:37:12   
ackabebe
IZVORNA PORUKA: lusesita



Toj prviot da ne e za hormonite da gi ispitas isto i jas imav supseptus i cista na desniot jajnik so 7cm.No mi gi izvadija so laporaskopija i histeroskopija i jas veke 3 god nemozam da ostanam bremena a prethodno pred laporaskopijata i histeriskopijata ostanav bremena no do 4 mesec i mi se rasipa,potoa me praveja laporaskopija i histeroskopija i mi kazaa deka se e vo red nodeka ima sansi pak da se pojavi cistata i sto mozam pobrgu da ostanam bremena no eve pak ne mozam.A za toa mislam deka e hormonot ima tri gormoni mene mi e pokacen toj prolaktin za melekoto sto e sto treba da se pokaci po poragaj za da se ima mleko sigurno e toa.;

< Poruku je uredio malena27 RR -- 6.7.2010 9:20:29 >

(odgovor članu lusesita)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Endometrioza
6.7.2010 8:13:50   
lusesita
Ackabebe nazalost nisam te sve razumjela sta si htjela reci,ako si mislila da bi trebala da uradim hormone,vidim da spominjes prolaktin,ali ne razumijem sta sa njim?
Kakve veze on ima sa mojim problemom?
Ja treba da radim hormone,uzela sam uputnicu,cim dobijem menstruaciju radim ih!
Razumjela sam da si imala cistu od 7 cm i subseptus,da si bila trudna i da si izgubila bebu,takodje da si radila histeroskopiju i laparoskopiju,da su ti rekli da ces zatrudniti,ali da ti sad ne ostajes trudna?
Jesam te dobro razumjela?
A ove zadnje recenice te ne razumijem....?user posted image
Pozzz

(odgovor članu ackabebe)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Endometrioza
17.1.2011 15:48:29   
Skvo RR

Novija znanstvena istraživanja ukazuju kako je kod žena s endometriozom
reaktivnost imunoloških stanica B-limfocita oštećena, dok je broj T-
limfocita smanjen. Imunološki odgovor je neadekvatan i oslabljen zbog čega
imunosne stanice ne prepoznaju tkivo endometrija na pogrešnom mjestu, te
izostaje reakcija odbacivanja. Otuda je podsticanje imunološkog odgovora i
jačanje imuniteta obogaćivanjem svakodnevne prehrane jedan od osnovnih
ciljeva u liječenju endometrioze.




Promjene u načinu prehrane trebale bi pridonijeti pojačanom djelovanju
imunološkog sustava organizma. To se postiže ograničenim unosom masti,
oslanjanjem na hranu od cjelovitog zrnevlja, povrća i voća, te odbacivanjem
onih tvari koje susprežu djelovanje imunološkog sustava kao što su kava,
šećer, alkohol i namirnice s visokim sadržajem masti. Namirnice poput sira i
mesa sadrže velike količine hormona estrogena i treba ih izbjegavati, jer
estrogen otežava stanje bolesti.

Prehrana žena koje imaju endometriozu, koje nastoje ublažiti svoje tegobe, ili pokušavaju barem spriječiti daljnji rast endometrioma, treba biti vegetarijanska[font=cd9800318d998e9e12d6ad38#240d00]ili makrobiotička[font=cd9800318d998e9e12d6ad38#240d00]. Najbolji izvor proteina predstavljaju povrće i cjelovite žitarice, osobito proso, heljda, zob i smeđa riža. Odličan
način pripreme cjelovitih zrna se sastoji u polaganom kuhanju zrna u vodi u
omjeru jedan prema četiri; jedan dio zrna i četiri puta toliko vode. Kuhati
dok ne nastane kremasta ukusna smjesa. Ovo je izvrstan način
svakodnevnog pripremanja zrna žitarica.

Bolesnica treba nastojati jesti male količine mahunarki i grašastog povrća
svaki dan. Poznato je da sojino zrno i namirnice od soje sadrže velike
količine[font=cd9800338d999ea012d6ad38#240d00]fitoestrog ena, osobito dva izoflavona, genistein i daidzein.
Djelovanje fitoestrogena može biti estrogensko ili antiestrogensko, ovisno o
količini estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje
endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore
ispoljavajući estrogeno djelovanje, a tijekom reprodukcijskog razdoblja žene
kad je razina endogenih estrogena normalna ili povišena, fitoestrogeni se
natječu za receptorska mjesta, odnosno djeluju kao[font=cd9800338d999ea012d6ad38#240d00]antiest rogeni (smanjuju
ukupnu količinu estrogena) i na taj način zaustavljaju rast "[font=cd9800338d999ea012d6ad38#240d00]estrogen-ovisnih"
tumora.


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu lusesita)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Endometrioza
17.1.2011 16:41:28   
leli§
ne htjedoh se ranije javljati na ovu temu jer dijagnoza jos nije uspostavljena samo sumnjaju...ali bih ovo da napisem:

istrazuvajuci o endometriozi na par mjesta sam procitala kako ne treba biti cajeve. to isto pitanje sam uputila svom doktoru koji mi je striktno podvukao da na cajeve tipa vrkute, macine trave i sl zaboravim jer u slucaju cokoladne odnosno krvave ciste (kao sto je moj) moze doci do pucanja ciste i izljevanja krvi u trbusnu duplju.

ako se ipak odlucite na uzimanje caja prvo se posavjetujte sa doktorom

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Endometrioza
17.2.2011 19:37:24   
Skvo RR
 

Kolika je šansa za trudnoću u žena sa endometriozom?
Novosti iz reprodukcijske medicine
Statistička povezanost endometrioze i neplodnosti je neupitna, puno je više neplodnih nego plodnih žena koje imaju endometriozu. Smatra se da je šansa neplodne žene da ima endometriozu 6-8 puta veća nego plodne. Endometrioza se i dalje klasificira laparoskopski, isto kao i prije 30 godina, a ozbiljni nedostatak te klasifikacije je nemogućnost procjene uspjeha liječenja, osobito trudnoće u neplodnih pacijentica. 

Nedavno je predložena nova klasifikacija, za žene sa kirurški dokumentiranom endometriozom koje žele zanijeti bez IVF-a. EFI (endometriosis fertility index) se sastoji od 275 varijabli, a dobiven je prema podacima prikupljenim i testiranim na 801 pacijentici sa endometriozom. EFI se izražava brojevima od 0 do 10, gdje je 0 najslabija prognoza a 10 najbolja. Pola bodova donose podaci iz anamneze (dob, prijašnje trudnoće, trajanje neplodnosti), a pola podaci dobiveni kirurški (stanje jajovoda i jajnika). Šansa za trudnoću kod pacijentica sa EFI od 0-3 iznosi 11.1% kroz 3 godine, a 68.3% za pacijentice sa EFI 9-10.
U studiji objavljenoj u časopisu Fertility & Sterility autori zaključuju da je EFI jednostavno i moćno kliničko oruđe kojim se utvrđuje realna šansa za trudnoću u žena koje imaju endometriozu. Ovo će najviše pomoći ženama koje imaju vremena pokušavati zanijeti bez IVF-a, ukoliko im je EFI dobar te šansa za trudnoću izgledna. Također će pomoći ženama sa lošom prognozom da se prije odluče za IVF

 
 
Izvor: Neplodnost.hr

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Endometrioza
17.2.2011 19:40:28   
Skvo RR
U prilog gornjem tekstu...uspjela sam zatrudniti sa endometriozom.user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Endometrioza
18.2.2011 10:56:45   
na korak
zdravo svima,

ja sam imala endometriom prije 3 godine. srecom "zakacio se" na stomacni ligament (i narastao na 6-8 cm), pa je sve ostalo u redu sa jajnicima i matericom.Endometrij se stvara kada prilikom ciklusa krv se vrati u stomak, umjesto da izadje...
Meni je doktor rekao da od svoje "cokoladne ciste" nisam mogla ostati trudna, sto se ispostavilo i tacnim, jer nisam ni do danas...user posted image , a nasuprot meni, moja kolegica je malo po ustanovljenoj dijagnozi endometrij, ostala trudna,ali se radilo o pocetku endometrioze, manja cista od 2 cm.

Poslije operacije, redovno idem na kontrole i ,HVALA BOGU, nije se vratio, mada sam i ja cula da se u velikom broju slucajeva, na zalost, vraca.

Sada sam odlucila da odem kod Dr.Godinjaka i povadim sve nalaze i vidim uzrok zasto nema user posted image  (mada nismo bili optereceni s tim i sve se desava spontano i prirodno (bez pritiska i ciljanih odnosa).

Sretno svima i veliki pozdrav

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Endometrioza
19.2.2011 20:12:15   
Skvo RR
Pokusaj i sa nacinom ishrane...ja imam dva endometrioma...jedan na jednom jajniku (oko 2cm), drugi na lijevom oko 4,5cm.... Ono sto je bitno da bi nasa ishrana trebala biti slicna vegetarijanskoj ili makrobiotickoj. Ja sam posljednjih pola godine...dosta stvari promijenila u svojoj ishrani (dakle, ovaj veci nije rastao tokom pola godine), a u prvih pola godine je narastao sa 1,5 cm, na 4,5 cm,,,,tako sto sam smanjila unos mesa...a pojacala voce, povrce, zitarice i slicno...

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu na korak)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Endometrioza
20.2.2011 8:31:25   
leli§
Skvo tebi bi sada sa trudnocom ako Bog da trebali otici endometriomi user posted image user posted image user posted image  blago tebi...

meni velicina endometrioma varira...kako koji mjesec i kako koji dan ciklusa Boze sacuvaj... bude 6.5 cm pa se onda smanji na 2-3 cm jer je u pitanju cokoladne ciste koje se pune i prazne. bas im je trebali dugo da uspostave dijagnozu.. bila sam u cetvrtak na konsultaciji sa hirurgom on nije za to da ih dira jer je jos uvijek "mali" dao mi je danazol 200mg dnevno da pijem dva mjeseca u kombinaciji sa jos nekim lijekom (ime sam zaboravila ali je vise kao antibiotik, napisacu kad dodjem kuci, to mjesec dana) i da dodjem na kontrolu...

ishrana se polahko dovodi pod konac...zitarice za dorucak i veceru, za rucak riza ili povrce. mama je poslala gerslo, samo jos da skontam kako skuhatiuser posted image ...meso vidim eventualno jednom sedmicno... i pijem redovno kunicu jer mi pomaze pri groznici koja me zna uhvatiti od endometriozeuser posted image  nista od ovoga nece izlijeciti endmetriozu ali dovodi bolest pod kontrolu

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Endometrioza
20.2.2011 9:46:43   
Skvo RR
Meni je zeznuto, jer ja nisam mogla piti terapiju, radi pritiska...user posted image  Tako da je meni samo ostala ishrana...i ne daj Boze laparoskopija (da je ovaj veci rastao). Uglavnom, nadam se da ce u trudnoci da se bar smanje....javljat cu ovde... LeliS bravo za ishranu..user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Skvo RR -- 20.2.2011 9:47:02 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Endometrioza
20.2.2011 9:47:50   
Skvo RR
I da ja nisam imala groznicu, vec povremene bolove po citavom stomaku...znali su biti uzasni..user posted image   Odprilike su trajali 24h.

< Poruku je uredio Skvo RR -- 20.2.2011 9:48:16 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Endometrioza
20.2.2011 9:50:56   
san4
Evo da i ja kazem par rijeci o mom iskustvu s endometriozom.
Pri cetiri godine sam ostala bez jajnika zbog endometrioze.Cista nije bila velika,ali je bukvalno okrenula jajnik.Operisao me dobar hirururg,ali ne i reproduktibni ginekolog,jer jos nisam radala.Tako da se cesto pitam da li je trebao jajnik ici van,a s druge strane vjerujem da bi i takav ginekolog gledao da sacuva jajnik,jer jajnici nama trebaju,trebaju nam hormoni...ne znam...
Endometrioza mi se vratila prije godinu dana na drugi jajnik,probali smo sve da prodem bez operacije,ali nije uspjelo,te sam prije tri mjeseca imala laparoskopsku operaciju ,jajnik je u potpunosti sacuvan,sad se nadam najboljem...
Svim curama koje moraju na operaciju i imaju endometriozu,moj savjet je da potraze savjet i ginekologa koji se bavi sterilitetom,da se bore za laparoskopsku operaciju.
Ja sam po preporuci svog ginekologa kod kojeg sam isla privatno,otisla tom ginekologu i to je to.Sad bi vec drugacije...

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *