|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekologiji
1.12.2009 19:50:53   
hodajuci simptom
Meni pola ovih medicinskih izraza i skraćenica nisu jasni, a verujem da nisam jedina. Možemo li da pokušamo da sastavimo jedan rečnik za nas koje ne znamo tako puno o svim pretragama, postupcima, bolestima, lekovima i svemu što žena koja pokušava da dobije bebu treba da zna? Da na jednom mestu mi koje ne znamo, možemo da pitamo, a vi koje znate, možete da nam odgovorite. Nadam se da tema ne postoji i da se neće i na ovoj temi povesti neka ružna rasprava.
Hvala unapred.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 29.7.2010 12:44:56 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 20:26:17   
veeseelaa
Šta je CTG?
user posted image
CTG (kardiotokografija) je metoda kojom se registruju srčani tonovi ploda, uz registrovanje postojanja (ili ne) materičnih kontrakcija. Nekada su se srčani tonovi ploda slušali pomoću stetoskopa naslanjanjem na trbuh trudnice i registrovanjem postojanja otkucaja srca. Danas se koriste aparati koji registruju otkucaje, beleže ih u vremenu, uz beleženje tonusa (napetosti) materice.

Iz takvog zapisa može vaš lekar da zaključi kakva je kondicija deteta, da li postoji »patnja« ploda, i da li su počele kontrakcije materice koje vi ne morate da osetite odmah. Neki lekari prepoučuju da se CTG radi kod svih trudnica posle 36. nedelje jednom nedeljno, dok drugi lekari smatraju da je to potrebno samo kod rizičnih trudnoća. Kod trudnica bez rizika, CTG se radi tek u terminu.



 Šta je to epiduralna anestezija?

user posted image user posted image
                                   
Epiduralna anestezija je procedura kojom se anestetik ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, čime se postiže obezboljavanje donjih partija tela, bez uticaja na kontrakcije materice. U akušerstvu se koristi kao epiduralna analgezija, obzirom da se otklanja bol, uz očuvane motorne funkcije donjih ekstremiteta.



 Kada se primenjuje epiduralna anestezija?
Razlozi za korišćenje epiduralne analgezije u akušerstvu su mnogostruki, uglavnom kao smanjenje ili potpuno ukidanje porođajnih bolova, uz povoljan uticaj na razvijanje porođjaja.

Kontraindikacije za epiduralnu analgeziju su:

- poremećaji zgrušavanja krvi, posebno smanjen broj trombocita (može doći  do stvaranja ugruška na mestu ulaska u epiduralni prostor)
- dobijanje lekova za smanjenje koagulabilnosti krvi (kao gore opisano)
- infekcija kože na mestu gde će se ući iglom u kičmeni stub
- povišen intrakranijalni pritisak
- alergije na anestetike
- hipovolemija (smanjena količina slobodne tečnosti u organizmu)
- pacijent koji ne sarađuje (nemoguće je uvesti iglu)
- anatomske nepravilnosti kičmenog stuba




 Kako izgleda ta intervencija?
Intervencija se izvodi tako što legnete na stranu ili sednete u krevet, sa bradom spuštenom prema grudima, i blago savijenim nogama. Mesto uboda na ledjima se prebriše rastvorom za dezinfekciju, daje se lokalni anestetik tako da intervencija ne boli i plasira se kateter u epiduralni prostor. Davanjem anestetika, bol se smiruje do potpunog nestanka.

Nakon izvesnog vremena, tokom porođaja, delovanje leka prestaje, i tada se može dodati anestetik radi produženja dejstva. Nakon porođaja kateter se vadi. Efekat analgezije traje još par sati posle porođaja.

Morate znati da se epiduralna anestezija daje tek kada porođaj dođe u svoju aktivnu fazu, kada su bolovi stalni i ritmični. Davanje pre toga, može zaustaviti kontrakcije i time produžiti trajanje porođaja.

Ponekad je veoma teško za anesteziologa da uđe u epiduralni prostor, i tada se odustaje od ove intervencije.

Nakon porođaja može postojati neko vreme kada ne možete spontano mokriti. Problem se brzo povlači prolaskom efekta anestezije. Ukoliko problem perzistira, urin se ispušta kateterom.

Zbog anestezirajućeg efekta, možete doći u situaciju da ne prepoznajete napone. U tim situacijama, potrebna je vaša puna saradnja, mada se dešava da je potrebno pomoći bebi postavljanjem forcepsa ili vakum ekstraktora.




 Šta je indukcija porođaja?
Indukcija porođaja je izazivanje kontrakcija lekovima, u situaciji kada je potrebno završavati trudnoću, a da porođaj nije počeo spontano.


 Zašto se indukuje porođaj?
Najčešći razlog za indukciju porođaja je zbog prekoračenog verovatnog termina porođaja za preko 7-14 dana. Vaš lekar takođe može da indukuje porođaj ukoliko vam je prsnuo vodenjak, a nemate bolova, imate visok krvni pritisak sa pratećim razvojem komplikacija, postoji sumnja na intrauterinu infekciju, ili je beba u materici ugrožena iz bilo kog razloga i smatra se da će joj nakon rođenja biti lakše nego u postojećim uslovima u materici.



 Kako se daje indukcija?
Postoji nekoliko načina indukcije porođaja. Ubacivanje leka u vaginu koji će razmekšati grlić i izazvati dilataciju, ubacivanje gela u grlić sa istim efektom, ili prokidanje vodenjaka. Svaki od ovih postupaka praćen je davanjem leka oksitocina, koji izaziva materične kontrakcije. Oksitocin se daje u infuziji, uz praćenje stanja vaše bebe putem CTG monitoringa i redovne preglede stanja grlića.

Postoji mogućnost da indukcija »ne uspe«. To znači da materica nije odreagovala na dati lek, nisu se pojavile redovne kontrakcija, nema skraćivanja ili dilatacije grlića i tada se odustaje od dalje indukcije i vi se ili vraćate na odeljenje pa će se pokušati ponovo za par dana, ili se u određenim situacijama ide na završavanje porođaja carskim rezom.




 Da li indukcija boli više nego spontani porođaj?
Materične kontrakcije imaju svoj intenzitet, bilo da su izazvane lekovima, ili su nastale spontano. Razlika je u doživljaju samih kontrakcija.

Situacija A:

Ukoliko vam počne porođaj spontano kod kuće, vi ćete se prvih pola sata do sat vremena pitati da li su to kontrakcije, ili nešto dugo. Kada shvatite da su to kontrakcije, obaveštavate užu i dalju rodbinu da je to počelo, a supug dobija komandu sa se nacrta kod kuće u najkraćem vremenskom periodu! Počinje spremanje i prikupljanje stvari, čekaju se kontrakcije na svakih 10-tak minuta i vi krećete u porodilište. U porodilištu vas pregledaju, urade administrativni deo, dobijete klizmu, pročistite se, istuširate i smeštaju vas u krevet.

Kad sve saberete, vi ste potrošili 5-6 sati a da još »niste krenuli u porođaj«. Ukoliko se od ovog momenta porodite za 8 sati, vi računate da je porođaj trajao 8 sati.

Situacija B:

Kada se radi indukcija, vi znate dan unapred da će se to raditi, celu noć razmišljate o tome kako to izgleda, stižete u porodilištu i tek tada dobijate lekove za izazivanje kontrakcija. Kontrakcije možete dobiti za pola sata, ili za 4 sata, ili za 6 sati. Dok vi dobijete bolove, i stignete do početka situacije A, prošlo je već 12-tak sati a da niste ni krenuli. Ukoliko se od ovog momenta porodite za 8 sati, vi računate da je porođaj trajao 20 sati!





 Šta je Bišop skor?
U određivanju akušerskog nalaza, naročito kada treba da se radi indukcija porođaja, koristi se Bišop skor. To je zbir ocena koje se daju za određene karakteristike akušerskog nalaza, a konačna ocena je pokazatelj da li kretati u indukciju porođaja ili ne.



Grlić

skor

 
bodovi

o

72

7475

76
77


Pozicija

Nazad

Centralno

Napred

/


Konzistencija

Čvrst

Srednje čvrst

Mek

/


Skraćenje (%)

0-30

40-50

60-70

preko 80


Dilatacija (cm)

Zatvoren

1-2

3-4

Preko 5


Angažovanost glavice

-3

-2

-1,0

+1, +2

Postoji mogućnost modifikovanja skora, i to dodavanjem jednog boda za preeklampsiju, ili po jednog boda za svaki prethodni vaginalni porođaj, kao i oduzimanjem jednog boda za prvi porođaj, prevremeno prsnuće ovojaka, ili postterminsku trudnoću. Granica povoljnog nalaza je Bišop skor preko 4 ili preko 5, zavisno od autora.



 Šta je Apgar skor?
Apgar skor je zbir ocena koje beba dobija nakon rođenja i koji određuju njeno stanje i eventualnu potrebu za hitnim reagovanjem, a sastoji se iz sledećih elemenata:

- Srčani otkucaji
- Plač i respiracije
- Tonus mišića
- Reakcija na nadražaj
- Boja kože

U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar dobija se nula, jedan ili dva boda. Beba se ocenjuje nakon 1 minut i nakon 5 minuta od porođaja i dobija dve ocene (npr. 10/10).

Zbir od 10 je najveća ocena i označava odličnu kondiciju. Ocena 9 je još uvek odlična, ocena 8 je već znak da je beba blago zamorena, dok su ocene 5, 6 i 7 znak lošijeg stanja i takva beba zahteva pomoć nakon rođenja. Ocene 4 i ispod toga su znak da beba zahteva intenzivan nadzor i pomoć, i smeštaj u poluintenzivnu ili intenzivnu negu.



 Šta je asistirani porođaj?
Asistirani porođaj nastaje u situaciji kada je neophodno pomoći da se porođaj završi i beba rodi. Najčešći razlog za asistirani porođaj je zastoj ploda u vagini. To se može desiti kada porodilja ne možete više da gura, kada je iscrpljena, ili jednostavno ne može da se skoncentrišete na saradnju sa babicom i akušerom.

Takođe se koristi i kada beba počinje da pokazuje znake patnje u vreme ekspulzije, a porođaj još nije završen, ili postoji razlog da porodilja ne sme da gura dugo, zbog oboljenja koje ima (npr. srčana oboljenja).





 Šta je to forceps?
Forceps je instrument koji se koristi u asistiranom porođaju, i stavlja se na bebinu glavicu pomoću njega se izvlači napolje. Forceps se opisuje kao dve zakrivljene »kašike« koje se uklapaju u sredini, kao klešta, tako da prednji kraj obuhvata glavicu ploda u nivou ušiju, a zadnji kraj se povlači i beba izvlači napolje. 



 Da li će se to videti na mojoj bebi?
Kod vaše bebe se nakon porođaja forcepsom mogu videti manje ogrebotine, koje nestaju posle par dana. Retko može doći do oštećenja facijalnog nerva, koje se najčešće spontano povlači.



 Šta je to vakum ekstraktor?
Vakum ekstraktor ima metalnu ili silikonsku kalotu, koja se postavlja na bebinu glavu, koja je crevom spojena sa aparatom koji proizvodi negativni pritisak. Kao posledica negativnog pritiska dolazi do prijanjanja kalote na glavicu ploda, i tada je omogućeno izvlačenje ploda.

Prilikom svakog asistiranog porođaja, prisutan je pedijatar, pa se nemojte uplašiti ako se on pojavi na porođaju.



 Da li će se videti na mojoj bebi?
Kod porođaja vakumom, vaša beba će jedno vreme imati naduv na glavici, kao posledicu intervencije, a može se pojaviti i kefalhematom, odnosno hematom na glavici. Obe pojave uz terapiju nestaju nakon par dana.

Morate biti svesni da su u asistiranom porođaju bebe već pre korišćenja vakuma ili forcepsa izmorene i na izmaku svojih kompenzatornih mehanizama. Kad se rode, njihovo stanje može zahtevati intenzivnu negu i inkubator, i stalnu negu i nadzor pedijatara.

  

Abortus (pobačaj)
Spontani ili inducirani porođaj fetusa prije 28. tjedna trudnoće.

Abruptio placentae
user posted image
Oljuštenje dijela posteljice od stijenke maternice u kasnoj trudnoći, često dovodi do krvarenja.

Alfa-fetoprotein (AFP)
Protein koji izlučuje fetus i koji ulazi u majčin krvotok. Visoka razina može ukazivati na defekt neuralne cijevi fetusa ili može značiti da žena nosi više od jednog djeteta.

Amnijska tekućina (plodna voda)
Tekućina koja okružuje fetus u maternici.

Amnijska vrećica (vodenjak)
Vrećica sačinjena od ovojnica i ispunjena tekućinom u kojoj pluta fetus tijekom trudnoće.

Amniocenteza
Zahvat kojim se pomoću šuplje igle kroz trbuh majke uzima mala količina plodne vode i ispituje na kromosomske poremećaje, npr. Downov sindrom.

Anemija
Slabokrvnost, smanjen broj eritrocita ili smanjena količina hemoglobina u krvi.

Apgar indeks
Jednostavan test procjene djetetova stanja nakon rođenja.

Biopsija tkiva koriona (CVS)
Provjera eventualnih genetskih poremećaja uzimanjem stanica tkiva koje okružuje fetus.

Blastocista
Rana faza razvoja embrija kad on postaje nakupina stanica.

Braxton-Hicksove kontrakcije
Kontrakcije maternice koje traju tijekom cijele trudnoće, ali se mogu osjetiti tek u njezinom posljednjem mjesecu. Nisu bolne, ali mogu biti neugodne jer izazivaju napetost trbuha.
Carski rez
Operativni zahvat kojim se dijete rađa kroz stijenku trbuha poslije 28. tjedna trudnoće. Naziv je dobio po dvojbenoj predaji da je na taj način rođen Gaj Julije Cezar.

Cervikalna inkompetencija
Oslabljeni grlić maternice koji nije sposoban zadržati fetus u maternici punih devet mjeseci.

Cerviks (grlić maternice)
Grlić uterusa ili maternice koji je u trudnoći zatvoren sluzavim čepom. Tijekom porođaja cerviks se uz pomoć kontrakcija otvara sve dok ne postane širok oko 10 cm i tako sposoban za prolazak djeteta kroz njega.



< Poruku je uredio Amelaa RR -- 20.2.2010 10:25:23 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu hodajuci simptom)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Riječnik
1.12.2009 20:29:27   
Dida79
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Vidis da znas gdje treba stisnutiuser posted image

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:18:55 >

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Riječnik
1.12.2009 20:30:13   
veeseelaa
a ovo sam imala na stiku, dok sam trudna bila sve sam info prikupilauser posted image

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:19:12 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Riječnik
1.12.2009 20:33:31   
magnolija*
user posted image
Svaka cast!

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:19:27 >


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Riječnik
1.12.2009 20:35:01   
magnolija*
Mogle bi se ovde pisati i skracenice iz lab nalaza koje trudnica ( i trudilica) bi trebalo da uradi (nisam bas srela nigdje ovu temu)

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:19:40 >


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Riječnik
1.12.2009 20:41:09   
veeseelaa
da, naravno, ima toga hejbet što bi se na ovoj temi moglo napisati

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:01:51   
vjestica
MPO - medicinski potpomognuta oplodnja
AIH - inseminacija
IVF - in vitro fertilizacija (vantjelesna oplodnja)
LPSC - laparoskopija -op.  metoda kojom se provjerava prohodnost jajovoda i eventualno odstranjenje priraslica
HYST - histeroskopija op. metoda kojom se provjerava unutrašnjost materice i eventualno radi odstranjenje priraslice, septuma i sl.
HSG - histerosalpinografija - metoda kojom se išpricava kontrast u unutrašnjost materice i jajovoda, da se vidi prohodnost istih


< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:27:20 >


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:02:25   
mamalama
Zove me malocas kolegica sva u suzama i luda od brige.. prva joj trudnoca, pocetak 7 mjeseca, bila vecerac na pregledu u domu zdravlja i doktorica je uputila na GAK da joj urade detaljan UZ sa posebnim osvrtom na MOZDANE VENTRIKULE.... ako je neko imao slicno iskustvo ili nesto vise zna... plzzzzz ... da malo utjesimo jednu user posted image (ona trenutno nema pristup internetu) Iskreno se nadam da je lazna uzbuna.

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:27:02 >

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:02:35   
veeseelaa
user posted image  super idemo dalje

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:26:50 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:14:14   
vjestica
BT bazalna temperatura, je ona koja se svakodnevno mjeri (u ustima) u istim uvjetima prije ustajanja.

CORPUS LUTEUM zuto tijelo. Zlijezde unutar jajnika, koje nastaje iz folikula koji je otpustio jajnu stanicu Proizvodi hormone koji prireduju endometrij za implantaciju.

ENDOMETRIJ sluznica maternice. Pod utjecajem hormona mijenja se i prireduje za trudnocu. Ljusti se I odbacuje menstruacijom.

ENDOMETRIOZA prisutnost djelica tkiva endometrija izvan matericne supijine, na mjestima kao sto su jajnici, tube, trbusna supijina.

FET (frozen embrio transfer)transfer zametka koji je bio ranije zamrznut.

FOLIKUL temeljna funkcionalna jedinica jajnika. Sadrzi Jajnu stanicu, brojne stanice koje proizvode hormone, te folikularnu tekucinu. Ovulacijom zreli folikul se rasprsne
i otpusta jajnu stanicu.

FOLIKULOGENEZA zrijenje folikula.

FSH folikulostimulirajuci hormon (hormon hipofize). Stimulira rast folikula I sazrijevanje Jajne stanice. Takoder potice stvaranje hormona. Istu funkciju ima I na testis.

HCG humani korionski gonadotropin. Hormon kojeg stvara zametak i prije implantacije, taj hormon pravilno raste i ima najvisu razinu u 9. tjednu trudnoce i odrzava
funkciju zutog tijela (produkcija progesterona). Upotrebljava se (zbog slionosti) kao zamjena za skok LH u indukciji ovulacije (Profasi, Primogonil i si.).

HIPERSTIMULACIJA komplikacija indukciJe ovulacije.

IMPLANTACIJA prihvacanje zametka u sluznicu maternice. Zametak se ugnijezdi sedmi dan nakon fertilizacije i to je pocetak trudnoce.

ICSI intracitoplazmatsko injiciranje spermija u jajnu stanicu.

LH luteinizirajuci homnon (hormon hipofize). U zena je neophodan za ovulaciju. U muskaraca ima funkciju stimuliranja testisa na stvaranje testosterona.

NORMOZOOSPERMIJA normalno sjeme u kojem su svi parametri zadovoljeni
(volumen, broj, pokretijivost, morfologija).

NECROSPERMIJA u ejakulatu mrtvi spermatozoidi.

OLIGOZOOSPERMIJA smanjen ukupan broj spermija.

OVULACIJA izbacivanje zrele jajne stanice iz folikula, najcesce 13.-15. dan menstruacijskog cikiusa.

PCOS sindrom policisticnih ovarija (jajnika). Cesti sindrom u zene s hormonskim poremecajem. Karakteriziran je neurednim cikiusom, anovulacijama, pojacanom
diakavoscu i neplodnoscu

PAPA TEST test po Papanicolau-u - citoloska analiza razmaza vrata maternice (cerviksa).

PRL prolactin-hormon hipofize koji utjece na stvaranje mlijeka.

PROGESTERON hormon jajnika koji izlucuje zuto'tijelo u tijeku druge polovice menstruainog cikiusa. Takoder ga stvara i posteijica.

THERATOZOOSPERMIJA smanjen postotak morfoloski pravilnih spermija.

TUBE jajovodi. Parni organ koji se nalazi sa svake strane matemice. U njima dolazi do opiodnje jajne stanice, te transport gameta I zametaka. Tube su mjesta opiodnje jajne stanice I spermija.

UTERUS maternica.

VARIKOKELA prosirene vene testisa sto cini se povisenom lokalnom temperaturom.Ometaju spermatogenezu.

ZIGOTA oplodena jajna stanica.


< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:26:32 >


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:25:23   
tikica_69
Androgen
Muški spolni hormon.
Antitijela
Molekule bjelančevine u imunološkom sustavu koje prepoznaju, označavaju i uništavaju strana tijela u organizmu.
Bazalna temperatura
Tjelesna temperatura nakon buđenja, ali prije ustajanja.
Biopsija
Uzimanje uzorka tkiva.
Cista
Šupljina ispunjena tekućinom.
Corpus luteum
Žuto tijelo koje se stvara nakon ovulacije od ostataka folikula i koje izgrađuje ženski spolni hormon progesteron.
Down-regulacija
Smanjenje lučenja hormona FSH i LH iz hipofize pomoću analoga GnRH.
Embrij
Jajna stanica nakon stapanja jezgre sa spermatozoidom do otprilike trećeg mjeseca trudnoće.
Embriotransfer
Prenošenje jajne stanice u maternicu nakon izvantjelesne oplodnje.
Endometrioza
Bujanje materične sluznice izvan maternice.
Estrogen
Ženski spolni hormon odgovoran za izgradnju sluznice maternice i vlaženje sluzi grlića maternice.
Fetus
Naziv ploda u maternici od četvrtog mjeseca trudnoće.
Folikul
Jajna stanica koja još nije narasla i sazrela.
Punkcija folikula
Uzimanje sazrelih jajnih stanica iz jajnika.
Folitropin
Pročišćen, biotehnološki proizveden FSH.
FSH
Hormon stimulacije folikula koji potiče rast i razvoj jajne stanice.
GnRH
Hormon koji oslobađa gonadotropin; otpušta ga hipotalamus koji izaziva lučenje hormona FSH i LH.
Agonist GnRh
Lijek-aktivator koji kontinuirano napada i onemogućuje GnRh receptore. Nakon pražnjenja hipofize dolazi do sprječavanja lučenja hormona FSH i LH.
Analog GnRH
Lijekovi koji sprječavaju oslobađanje obrambenog hormona plodnosti iz hipofize, a time i stimulaciju jajnika.
Antagonist GnRh
Lijek-aktivator koji putem blokade GnRH receptora sprječava lučenje hormona FSH i LH.
HCG
Humani korionski gonadotropin zaslužan za održanje žutog tijela, a kod medicinski potpomognute oplodnje za poticanje ovulacije.
Hipofiza
Endokrina žlijezda koja otpušta hormone plodnosti FSH i LH.
Klamidija
Vrsta bakterije koja najčešće napada spolne organe.
Laparoskopija
Abdominoskopija. Pregled trbusne supljine.
Menotropin
FSH i LH koji se stvaraju u urinu žene u klimakteriju.
Ovarij
Jajnik
Ovulacija
Plodno razdbolje ciklusa.
Polovi tjelešca
Da bi jajna stanica postala sposobna za oplodnju, njezinih 46 para kromosoma prvo se mora podijeliti na pola. Pri tome se odbacuju oni polovi tjelešca koji sadrže "suvišnih" 23 kromosoma.
Dijagnostika polova tjelešca (PKD)
Polovi tjelešca vade se da bi se ispitivali bez jajne stanice. Na njima se može vršiti pretraga poput preimplatancijske dijagnostike - doduše, ovom se pretragom obuhvaćaju samo genetski defekti i pogreške u diobi kromosoma kod žene. Doduše, najveći dio pogrešaka pri diobi kromosoma nađen na kromosomima izazvan je odbacivanjem polova tjelešca (tzv. mejoza). Najčešće se takva pogreška u diobi povećava što je majka starija, jer se ne stvaraju nove jajne stanice te u skladu s tim stanice "ostare". Takvo starenje spermatozoida nije poznato.
Preimplancijska dijagnostika (PID)
U Njemačkoj zabranjena pretraga embrija na genetske anomalije, prije njihovog umetanja u maternicu u okviru umjetne oplodnje.
Progesteron
Hormon žutog tijela; priprema sluznicu maternice za gniježđenje embrija te potpomaže održavanju trudnoće.
Prolaktin
Hormon hipofize odgovoran za stvaranje mlijeka nakon porođaja. Povišeni prolaktin može biti uzrok neplodnosti.
Spermiogram
Utvrđivanje broja, pokretljivosti i oblika spermatozoida, iz čega se dovode zaključci o plodnosti muškarca.
Testosteron
Muški spolni hormon koji potpomaže izgradnju i sazrijevanje spermatozoida.
TSH
Hormon štitnjače.
Uterus
Maternica.
Varikocela
Proširene vene testisa.

< Poruku je uredio Amelaa RR -- 1.12.2009 21:26:17 >


_____________________________

- 20 neuspjelih pokusaja (AIH/IVF/ICSI), 2 x biokemijska
- http://zalauru.blog.hr/
Ja se ne predajem!


(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 21:28:24   
Leva
Tiki ti si stvarno genijalna user posted image user posted image user posted image
Ljubim te puno i nadam se da si dobro user posted image user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 22:21:06   
hodajuci simptom
DIVNE STE!

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
1.12.2009 22:34:05   
lamama
Ovo je superuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu hodajuci simptom)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
2.12.2009 9:49:27   
HanaBana
Extra tema!!!Svaka cast!!!

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
2.12.2009 9:54:20   
bebica1989
a sta znaci colpitis

_____________________________

Ne vezimo srce za dunjaluk,jer samo tad bice nam lako podnijeti iskusenje.....

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
2.12.2009 9:56:19   
Nunichi
Colpitis je upala rodnice. Može se dobiti spolnim putem, ako su joj uzročnici mikroorganizmi kojima “nije mjesto” u rodnici, ili se može dobiti uzimanjem antibiotika širokog spektra, koji unište postojeće “stanovnike” vaginalnog kanala-tj. rodnice i tamo preostanu gljivice – kvasnice, kao što je Candida albicans, koja može stvarati smetnje u vidu upale rodnice, uz znakove upale: iscjedak, peckanje, svrbež spolovila. Koji je uzrok upale rodnice utvrditi će mikroskopskim pregledom iscjetka Vaš odabrani ginekolog.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 29.7.2010 12:45:27 >

(odgovor članu bebica1989)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Riječnik, pojašnjenje pojmova u ginekolo...
2.12.2009 10:01:44   
bebica1989
hvala ti mnogo,draga...

< Poruku je uredio malena27 RR -- 29.7.2010 12:45:13 >


_____________________________

Ne vezimo srce za dunjaluk,jer samo tad bice nam lako podnijeti iskusenje.....

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *