Trudničko bolovanje... (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvoPoruka


tweety -> Trudničko bolovanje... (5.9.2008 10:20:38)

Drage moje ne znam gdje tačno da stavim ovu temu,pa molim moderatore da je prebace ako je na krivom mjestu.

Zanima me da li neko zna iz iskustva koliko prije žena može otići na trudničko?Da li je to 21 dan ili mjesec ili 42 dana?

Unaprijed zahvaljujem![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
blondi -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 10:29:49)

Mislim da je to utvrđeno Pravilnikom o radu institucije u kojoj je trudnica zaposlena. U frimi u kojoj ja radim to je 28 dana prije predviđenog termina poroda (uz, naravno, prilaganje ljiečničkog uvjerenja).
Romali -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 11:57:24)

Hi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], 28 dana prije termina možeš ,a ne moraš . Ja sam otvorila bolovanje 20 dana prije termina.
mamina princeza -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 11:58:41)

Mozes otici na porodiljsko bolovanje 28 dana prije predvidjenog termina. Mislim da to ne zavisi od firme nego je tako propisano zakonom.
Happy -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 12:08:17)

U našoj firmi je mjesec dana prije termina... Tada moram otići. MIslim da je to od firme do firme, oko 28 -30 dana.
mamina princeza -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 13:02:38)

Mozda su ti oni to zaokruzikli - jer znam da kada sam ja otvarala porodiljsko prije cca. 3 mjeseca najranije kada se zakonski moglo otvoriti je 28 dana. Znam jer sam se i sama mnogo pitala oko toga posto sam bila poseban slucaj na komisijskom bolovanju radi cuvanja trudnoce pa mi je bilo bas bitno znati kada je moguce otvoriti porodiljsko bolovanje i tacno sam ga otvorila taj dan cim sam mogla 28 dana prije termina.
Crvena -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 13:24:52)

28 dana prije termina možeš ,a ne moraš . Ja sam otvorila bolovanje na dan poroda

Happy -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 13:32:30)

Valjda to onda zavisi beki od firme do firme. Ja moram na mjesec prije... Već su sada pisali radi budžeta... Mislim i da zakonski moraš [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
mamin sin -> RE: Trudničko bolovanje... (5.9.2008 22:42:36)

Zakonom je propisano da imas pravo 28 dana prije termina otvoriti bolovanje, naravno uz nalaz, ali nisi obavezna. Ja sam otvorila 7 dana prije. Ali isto tako mislim da firma moze to urediti svojim Pravilnikom, kao sto uredjuju i duzinu trajanja porodiljskog, pa je negdje 1 god koliko i jeste zakonski, a negdje 6 mj pa caki 3 mj.
Samo nisam sigurna ali mislim da se tih 28 dana racuna kao trudnicko bolovanje a onda da ti od dana poroda (ili termina [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) tece porodiljsko, godinu po zakonu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Skvo RR -> RE: Trudničko bolovanje... (6.9.2008 11:04:35)

Trudnicko bolovanje....cuvanje trudnoce mozes otvoriti do 42 dana (doktor ti treba napisati na nalazu morovanje), a poslije toga ides na komisiju...a porodiljsko mozes 28 dana prije termina ili od datuma poroda...sve zavisi od toga kako dogovoris u firmi.
mynxlee -> RE: Trudničko bolovanje... (10.9.2008 14:03:43)

vidim da neke trudnice brcu trudnicko i porodiljsko. prvenstveno treba razlikovati trudnicko od porodiljskog bolovanja.
trudnicko bolovanje se moze dobiti do 28 dana prije termina poroda, a ono moze trajati sve zavisno od dijagnoze koja je postavljena. doktor kao pojedinac moze dati najduze 14 dana trudnickog bolovanja, a sve preko toga daje Komisija zavisno od postavljene dijagnoze.
porodiljsko bolovanje se moze traziti 28 dana prije predvidjenog termina poroda, a ako se tad ne ode, duznost poslodavca je da svog radnika uputi na bolovanje 7 dana prije poroda. opet, sve je volja radnika.
Di -> RE: Trudničko bolovanje... (6.10.2008 21:13:18)

Drage moje,
 
Planiram uzeti trudnicko bolovanje 28 dana prije poroda.  Sto me konkretno zanima je ko snosi troskove place i doprinosa da li je to duzan poslodavac tih privih 28 prije poroda a poslije poroda ides na kanton? Da li neko zna nesto vise o ovome? 
 
Hvala vam
D,
mirnac -> RE: Trudničko bolovanje... (6.10.2008 22:01:40)

Haj Di,
ja sam prije 3 godine radila kratko na tim poslovima u racunovodstvu. Ono sto se sjecam i sto sam sigurna je:
apsolutno ih ne interesuje datum poroda, ti kad odes na porodiljsko bolovanje ( 28 dana ili 7) tebi od tog datuma se racuna godina porodiljskog za koju kanton placa naknadu za porodilje ( osim u HN kantonu, tamo ne placa kanton ni marke)
Placanje je razlicito od kantona, nekad placa firma pa refundira od kantona nekad ide direktno od kantona na racun (koliko se sjecam) ali uglavnom stignu pare kome trebaju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. 
Konkretno u mom slucaju -  otvaram porodiljsko bolovanje 15.10, i ako Bog da porodim se u terminu 14.11. Necu dobiti ni od koga nista dok ne rodim, i dok ne dodje u firmu rjesenje od kantona.
Nisam ti puno pomogla, ali to je ono sto sam sigurna, za doprinose stvarno se nesto ne sjecam.
kako si inace? Zarmi nisi bila rekla da ides u inostranstvo da se porodis?
pozzz
m.
mamabb -> RE: Trudničko bolovanje... (6.10.2008 23:01:34)

Draga Di,
bolovanje do 42 dana: plaću i doprinose snosi poslodavac, preko centar za socijalni rad.
Znači ti ćeš za tih 28 dana(manje ili više zavisi kad se porodiš), makar bi trebala , jer je to trudničko bolovanje a ne pordiljno (od dana poroda), primiti plaću kao da si radila, odnosno, sve je regulisano pravilnikom i politikom firme u kojoj radiš :visina plaće itd. Ti njima samo moraš donijeti 1. u mjesecu doznaku od dr-a koji ti je propisao bolovanje.
Konkretan slučaj:
Žena imala rizičnu trudnoću u jednoj firmi kojoj sam ja vodila knjige i otišla odmah na bolovanje i svakog mjeseca njen muž je dostavljao doznaku i ona je primala plaću kako sam gore i objasnila, do 42 snosio poslodavac ostalo centar za socijalni rad a nakon poroda primala porodiljnu naknadu godinu dana u visini u kojoj je ona tada bila propisana i poslodavac joj je plaćao PIO i porez na plaću a zdravstveno centar.
Porodiljnu naknadu koju budeš primala godinu dana, odnosno dok ti traje porodiljsko, ćeš ostvariti tako što ćeš u centar za socijalni rad odnijeti dokaz o isplaćeni plaćama i i uplaćenim doprinosima za posljednjih šest mjeseci (to treba da dobiješ u računovodstvu svoje firme), rodni list djeteta, mjesto prebivališta CIPS i M-2 kopiju obrazac - prijava u PIO (to isto u računovodstvu) i čini mi se da je to to od papira. Na iznos naknade zdravstveno ti plaća socijalno a PIO poslodavac. E sad, neke firme to sve ''izganjaju'' za svoje uposlenice i isplaćuju im plaću a onda socijalno njima refundira isplaćeno pa se isto tako može desiti da se prima plaća veća od propisane naknade s tim da poslodavac na razliku plaća sve doprinose  a to je opet regulisano pravilnikom firme.
Sve informacije ćeš dobiti u centru za socijalni rad i u računovodstvu svoje firme jer se sve razlikuje od kantona do kantona.
Nadam se da sam ti pomogla
Hanady RR -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:01:32)

IZVORNA PORUKA: Nellica

Drage moje dobro jutro,

Vidim da ste pretresle temu oko porodiljnog, meni je moja dr. otvorila bolovanje sa 37 - om nedjeljom trudnoće, ja je molila da mi otvori obično bolovanje , a porodiljno od datuma poroda, nije htjela,
rekla mi je da mi po zakonu od 37-e n. mora otvoriti porodiljno, a ja znam da nije tako.

I tako je ona meni ukrala jedan lijepi mjesec sa mojom bebom , po rješenju, na posao se moram vratiti tačno na dan kada moja cura napuni 11 mjeseci ....


Draga zakon je izričit da se bolovanje ako već jesi na bolovanju prije datuma termina mora odtvoriti 28 dana prije...zaniči ovo bolavne koje je tebi prije ovih 28 dana je bolovanje do 42 dana, a ostalo samo onih 28 dana prije je trudničko bolovanje. Doktorica nije pogriješila...ona je očito jedna od onih koje poštivaju zakonske norme...mislim to baš nije super u ovome slučaju ali ipak zakon jeste takav te se netrabš na nju ljutiti. kako si tako dugo na bolovanju predpostavljam da imaš godišnjeg odmora koji nisi iskoristila pa ti sugerišem da već sada tražiš ostatak godišnjeg .
Nellica -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:12:28)

Draga Hanady,

Vjerujem ja da je ona postupila po zakonu, ali koliko sam shvatila u tom istom zakonu postoje i rupe,
mene su čak u mojoj firmi pitali zašto me do poroda dr. ne vodi na običnom bolovanju tom do 42 dana, jer sam ja radila do 37-e n. trudnoće.

Na moju sreću ja od firme imam plaću i doprinose 100% za vrijeme porodiljnog.
Nellica -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:17:07)

I da godišnji imam cijeli za 2010.
shejla -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:25:46)

IZVORNA PORUKA: Nellica

Draga Hanady,

Vjerujem ja da je ona postupila po zakonu, ali koliko sam shvatila u tom istom zakonu postoje i rupe,
mene su čak u mojoj firmi pitali zašto me do poroda dr. ne vodi na običnom bolovanju tom do 42 dana, jer sam ja radila do 37-e n. trudnoće.

Na moju sreću ja od firme imam plaću i doprinose 100% za vrijeme porodiljnog.


i meni su isto tako rekli u  firmi - pa sto otvaras ranije?! Ali, eto ja procitala da je po zakonu 28 dana prije termina i uzela potvrdu od dr. i onda mi se nije dalo ponovo ici i traziti novu potvrdu... Ja cu na posao kad Lamiji bude 11 mjeseci i 10 dana [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 
Ali nema veze....ima godisnji... pa cu malo na posao, pa onda godisnji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Hanady RR -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:30:20)

IZVORNA PORUKA: Nellica

I da godišnji imam cijeli za 2010.


do 30.6 ove godine piši firmi zahtjeva da ćeg godišnji koristiti u 11 mjesecu...vidim porodila si se 5.12. da te imaju u obziru kada bude aBd regres inače lako možeš pravo na njega izgubiti. vodite računa o ovome
malena_t -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:31:48)

Za porodiljsko odsustvo koliko znam nije moranje da se otvori 28 dana pred termin. Ja sam recimo čuvala trudnoću, išla svaki mjesec na komisiju i imala 100 posto platu. Onda sam iskoristila starog godišnjeg što mi je ostalo, pa iskoristila 12 dana novog, pa bila još tri dana na običnom bolovanju, i otvorila porodiljsko s danom poroda. Ističe mi 21. marta, pa ću onda još pet dana na godišnji...Ako mi ne dadnu otkaz [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nellica -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:55:23)

Hanady,
Znači li to ako ne budem koristila ( tražila god. odmor ) iz 2010, u tekućoj godini da nemam pravo na regres????
Nellica -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 9:56:41)

Draga shejla,

kod mene u firmi je takav haos oko godišnjih, a ono uzeti tipa dan, dva ... uvijek napravi pometnju i urnebes...nažalost....
Hanady RR -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 10:00:16)

IZVORNA PORUKA: Nellica

Hanady,
Znači li to ako ne budem koristila ( tražila god. odmor ) iz 2010, u tekućoj godini da nemam pravo na regres????

da

godišnji odmor u najmanjem zakonskom obliku 8 min. 12 dana) moraš koristit u godini u kojoj na njega pravo ostavruješ da bi imala pravo na regres....kako u tvom slučaju ti si do 11 mjeseca 2010 godine na trudničkom...a regres se isplaćuje od aprila do jula otprilike ...piši se na planu za godišnji odmah poslije trudničkog radi regresa inače će te preskočiti kulturno...nebi bila prva kojoj se to desilo. još ako si u zdravstvu zaposlena neće ti namjerno reći za to....čak postoji mogućnost da ti kažu da ovo nije istina ali ti insistiraj.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nellica -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 10:03:02)

Hvala ti za info, idem odmah pisati za god. odmah po isteku trudničkog, da me ne zakinu za regres.
Hanady RR -> RE: Trudničko bolovanje... (24.2.2010 10:06:49)

IZVORNA PORUKA: Nellica

Hvala ti za info, idem odmah pisati za god. odmah po isteku trudničkog, da me ne zakinu za regres.

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
jedna moja kolegica meni tako prošle godine nosi 155 KM i pred svima mi daje vani na tarasi...ja je gledam¸...kaže ona jarane tvoje su umalo me zaj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley35.gif[/image] za regres dali nam 360 realno tvoje je pola...e kad se nisam upiškila od smijeha majkemi. narvno nisma uzela al je bila orginalana od sreće što je strefi lova nenadano [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>