|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   razvoj nerodjene bebe
12.9.2008 22:00:59   
manuela RR
ne znam da li ova tema ima obradjena na forumu ali mene uzasno brine.danas sam bila kod doktora na uz i receno mi je da je stomacic bebe nesto manji u odnosu na normaluodnosno da je beba mrsava odnosno da sumljau na zastoj u rastu.ne znam jel iko od forumasica imao slican problem.inace sam u 33 sedmici trudnoce,beba je teska 2050 gr a sve ostale mjere su uredusrce uredno kuca,beba se redovno mice.doktor mi je preporucio strogo mirovanje kaloricnu ishrnu i da lezim na lijevom boku,za sedam dana na kontrolu.strasno brinem molim vas da se javite poludicu.

_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: razvoj nerodjene bebe
12.9.2008 22:25:59   
Visnja RR
jedini savjet koji tu mogu dati je da odes nekom drugom doktoru i da cujes jos jedno misljenje...
nadam se da ce s bebcem biti sve ok i da uskoro rodis zdravu bebicu

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: razvoj nerodjene bebe
12.9.2008 22:30:07   
ja
znam da si jako zabrinuta ali moj ti je savjet kao i Visnjin poslusaj savjet i drugog dr jer i meni se desilo da su mi govorili prilkom ul.zvuka da ima ne srazmjernu glavu da je veca u odnosu na tijelo...ali hB moj Eman se rodio ziv i zdrav sa razmjernim tijelom i glavom....samo stvaraju napetost kod roditelja...neka je tebi i bebici sretno

_____________________________

emman 17.5.2007

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: razvoj nerodjene bebe
12.9.2008 22:41:17   
ewica
Kao prvo-ne brini, jer sam stres je stetan za bebu!
Sve zavisi kolika je razlika izmedju velicine bebine glave i stomaka,ako je vise od dvije nedjelje tek tada se sumnja da postoji zastoj u rastu ploda. Doktor ti dobro kaze-jedi kaloricnu ali zdravu hranu, lezi sto vise ne lijevom boku...Uostalom-u 33 nedjelji 2 kg nije ni toliko malo...OSim toga-kod zena sa neredovnim ciklusom velicina bebe ne mora da uvijek odgovara duzini trajanja amenoreje.
Ljekar ce vjerovatno pratiti pazljivije tvoju trudnocu, trebalo bi takodje da prilikom sljedeceg pregleda da uradi doppler pupcanika,pa dobro pregleda posteljicu.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: razvoj nerodjene bebe
13.9.2008 8:50:58   
bebbe RR
Vjerujem da si veoma uznemirena, ne znam nikoga ko ne bi bio, ali ovaj savjet da odes jos nekome po misljenje nije los. Idi nekom privatniku, recimo. Ako nije tajna, ko ti vodi trudnocu? I poslusaj doktora: miruj, jedi zdravo i kaloricno, lezi na lijevom boku. Po tabeli rasta ploda koju ja imam, tvoja beba nije mala za 33 sedmice trudnoce. Najvaznije je da se cim manje sekiras. Narasce u svakom slucaju, samo polako. A, i cinjenica je da si prosla 32. sedmicu i da su bebina pluca gotovo spremna za samostalne funkcije, tako da i u slucaju da se prije rodi nije tolika drama. Mislim, ne savjetujem ti da odmahnes rukom  i kazes "ma, pusti doktore, nemaju pojma!", jer sama to nikada ne bih uradila. No, umjesto da se tako grozno sekiras, pokusaj se opustiti i sakupiti cim vise informacija. U uvjerenju da ce sve biti super s tvojim bebosom te lijepo pozdravljam!



_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu ewica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: razvoj nerodjene bebe
14.9.2008 22:09:58   
emma.L
Manuela, i moja beba je imala 2050 g otprilike na zadnjem pregledu, koji je bio negdje u 33. tjednu. I to je kao tada vec bila malo bolje napredovala, pa taman dosla na tu neku granicu, dakle, nije pothranjena bila, ali ni neki gorostas, kako je dr. rekao. Kaze mi da ne brinem, malo kvalitetnije jesti (mada se trudim od samog pocetka jesti zdravo) i to lezanje  na lijevom boku da jako pomaze, jer je tada put hrani do bebine pupe najprohodniji.
Elem, objasnjenje je bilo i da je moguce da je na mene konstitucijom (ja 164 cm i 55 kg na prvom vaganju, a rodila se sa 2800 g), dakle, da ne brinemo, nahvatat ce ona jos. I jos kaze da bi problematicnije bilo da je na supruga curica, jer je on 194 cm :-)
Ali tvoju brigu razumijem u potpunosti, utrnem sva po noci na toj lijevoj strani i jedem svo crveno meso, koje uopce ne volim user posted image . Dakle, drzim ti fige, upitaj jos nekog za misljenje, ali mislim i da nije tako strasno ako je beba zivahna, jer mi je jos rekao da je to isto kao i sa svom malom djecom- kad im nesto fali, umire se.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: razvoj nerodjene bebe
15.9.2008 8:19:18   
lida
Draga moja i moj savjet je da pokusas sa jos jednim doktorom

Samo da ti kazem da je Moj Mirza u 32 sedmici bio tezak 1900g ...mislim da tvoja beba nije mala


_____________________________

Irhana 28.11.1999.

Mirza 26.04.2008.

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: razvoj nerodjene bebe
15.9.2008 12:43:53   
mamin sin
Svaka beba se razvija individualno..Meni je dr objasnila da je alarmantno ako se obim stomaka smanji ili stagnira u odnosu na prethodni pregled jer se kao prema tome gleda taj zastoj u razvoju. A to da je manje nego normalno...Sta je normalno? Ne mogu se djeca razvijati po sablonu.. Eto mom malom je presjek glavice od cela do potiljka uvijek bio veci u odnosu na "normalno" za odredjenu sedmicu, a onaj presjek od uha do uha, laicki receno, je bio manji..Obim je uvijek odgovarao sedmici trudnoce.. Pa dr rece eto vidis ima tvoju usku glavu...Ima i genetike...

Ali kako su ti i cure rekle, da bi odagnala sumnju idi kod jos jednog dr...

(odgovor članu lida)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: razvoj nerodjene bebe
21.9.2008 19:06:46   
dana3
imam jednom mjesecno detaljni ultrazvuk gdje se mjeri tezina user posted image ,duzina nogu,glava , rad srca ,kolicina plodne vode i sl.ima odredjeni prosjek na osnovu kojeg se kaze sta je normalno a sta ne  medjutim ono sto doktori treba da napomenu je da se svaka beba razvija u svom taktu a da li beba dobija dovoljnu kolicinu hrane zavisi od prokrvaljenosti pupcane vrpce i ako se moze to uraditi,uradi.i najvaznije ne sikiraj se

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: razvoj nerodjene bebe
2.3.2009 19:58:13   
manuela RR
Evo sad da se javim,i da kazem kad je moje zlato vec odavno rodjeno,da sam se bez veze nervirala jer su doktori definitivno pogrijesili.
Moj Emir,moje zlato,rodjen je 25.10.2008 i bio je tezak 3.670grama a dug 55 cm,znaci poprilicno krupan,a meni govorili zastoj u rastu te kao daj Boze da bude 2.500 tezak.user posted image
Ako neko bude imao slican problem nek se ne sikira jer sve je to vrlo diskutabilno ti proracuni kilaze i razvoja.
Kad sam otisla privatno dr. Balic mi je rekao da jedem sto vise meda jer se beba deblja od prirodnih secera.
Ne znam jel to pomoglo jer sam jela med ko luda i pridrzavala sam se svih uputa ishrane,al hvala Bogu beba je rodjena sasvim uredu.I glava je takodje bila normalna.user posted image
Ne sikirajte se iz iskustva vam govorim..........poooooooozzzzzzzzzzz




_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: razvoj nerodjene bebe
2.3.2009 20:08:32   
Nunichi
A bas je isti dr. mojoj drugarici negdje u osmom mjesecu rekao da se beba ne razvija kako bi trebala,da ne dobija na tezini i slicno.Ona se naravno isprepadala.
A njena slatka Lena se rodila sa 3600. user posted image Zdrava ko dren user posted image

Meni je moja dr. naglasila da ta mjerenja znaju zakazati,a i da nisu 100% tacna,te da ih uvijek treba uzimati sa barem malom rezervom.

Drago mi je sto i u tvom slucaju nisu bili upravu i sto se mamin princ Emir rodio ziv i zdrav... user posted image

Pozz

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: razvoj nerodjene bebe
2.3.2009 23:07:40   
andddy
Bas mi je drago da sam naisla na ovu temu .. I meni tako isto dva razlicita doktora su rekla da je obim stomacica manji za dvije sedmice u odnosu na sedmicu trudnoce i ja sam se isto isikirala i sad pomalo razmisljam a vec sam pred kraj trudnoce dal ce bit sve u redu i dal ce beba bit zdrava kad se rodi .. ali sto se kaze sve je u Bozijim rukama nadam se da ce sve bit uredu na kraju ...  pozdrav svim mamama

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: razvoj nerodjene bebe
11.3.2009 9:20:31   
Anushka
Zbog ove teme sam se uclanila na ovaj forum. Moj andjelak je rodjen 24.10.2008.god sa samo 2250gr u 37 sedmici.. i to hitnom sekcijom. Trudnoca je bila skolska do 9 mjeseca, nikakvih problema sa bebom, dok nismo uradili CTG pri ulasku u 9.mjesec.. onda se umirio.. na ponovnom pregledu poslije 7 dana utvrdjeno je da je "prestao"rasti i preporucena mi jaca ishrana.. Na trecem pregledu +CTG pri ulasku u 37 sedmicu sve bilo OK osim sto je IZGUBIO na kilazi.. ljekari su smireno reagovali pa ni ja nisam panicila.. i tu noc pocnu trudovi, neravnomjerni a imala sam bezbolne kontrakcije citav 9 mjesec, i sutradan se pocela i otvarati i tu vece ponovo pregled i kazu mi da ga moraju odmah vaditi da nece prezivjeti prirodni porod koji je vec uveliko poceo.. bio je mrvica i zbog male kilaze su ga smjestili u inkubator ali mogao je disati izvan njega i bilo je OK ali je bio gladan i bilo mu je hladno, mrvica mala, samo sam onda ja imala eklampsiju i bila na soku pa su nas sastavili 7 dana poslije poroda prvi put.. u tih 7 dana njemu su dali niz najstrasnijih mogucih dijagnoza ali mu zapravo nije bilo nista osim sto smo nedostajali jedno drugom.. ipak je odmah poceo dojiti i doji i danas (ja sam pumpala mlijeko do tada) i hvala Bogu nije bilo potrebe za ljekarima od tada.. sada ima 4,5 mjeseca i 7 kg i predivan je, bez ikakvih problema hvala Bogu.. priroda je uredila da ako se i desi zastoj, mozak bebe dobija sve sto mu treba a ostatak tijela mrsa, tako da nema veze sa eventulanim kasnijim komplikacijama.
Provjerite na vise mjesta i svakodnevno se kontrolirajte ako postoji sumnja za zastoj u razvoju, meni je bio sok da nesto odjednom nije uredu, a najbitnije je da ostanete sabrane, kako nisam plakala ni gubila zivce, ocuvala sam i mlijeko i oporavili smo se mnogo prije nego sto su prognozirali!

(odgovor članu andddy)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: razvoj nerodjene bebe
2.4.2009 21:04:31   
manuela RR
Znači kod Anushka je bio  ustanovljen zastoj i hvala Bogu sve se povoljno završilo i za tebe i za bebu,al kod mene  od samog početka trudnoća bila uredna bez i najmanjih komplikacija i onda mi pred sam porod kažu kao beba je mršava,2 sedmice manja nego što bi trebalo,pa onda me isprepadali pričom kako je moguć zastoj u rastu da bi me na kraju namamili privatno da počnem dolaziti na preglede.
Kad sam uradila color dopler protoci bili uredni(da uredniji nisu mogli biti)onda je počela priča kako je glava veća u odnosu na tijelo i zamislite mog i muževog šoka na takve nebulozne izjave,pa bukvalno poludili,i onda smo non stop PRIVATNO radili ultrazvuk i sve živo  da bi doktorica na kraju rekla da sam imala trudnoću za poželiti bez ikakvih komplikacija i da je beba sasvim uredu (to mi je rečeno 5 dana prije termina),a ja čitav 9 provela u grču očekujuči Bog zna šta,i bebu sa jako velikom glavom i malim stomačićem,a rodim malog anđelka idealnih proporcija.
Zato i pišem i kažem vam da su većina doktora željni novaca i takvim ponašanjem tjeraju nas da idemo njima privatno da što više zarade.
Iz predhodnog maila vidite da čak i kad je stvarni zastoj u pitanju sve se obično završi dobro i nema nekih većih posljedica,odnosno nema nikakvih posljedica osim sikiracije.

Nadam se da više niko neće imati sličan problem!
Pozdrav!


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: razvoj nerodjene bebe
23.11.2009 13:09:26   
Lady26
Ja sam imala istu situaciju, bila sam na kontroli sa 32 sedmice, sve bilo u redu, beba po nekim mjerama malo prednjaci po nekim dan-dva manja i naruce me za mjesec dana na kontrolu...ja odem u 37 sedmici, kad AC i HC bebe odgovara 34+0 a BPD i FL 37 kako i treba, posteljica II stepen....mada je moja dr napisala da i BPD odgovara 34+1 (a ustvari odgovara tacno 37 sedmici), htjela sam poluditi...i posalje me na Kosevo kod dr Begica na UZ, ja odem gore kaze on beba u redu, uredna trudnoca, plodna voda uredu i ima je dovoljno a posteljica III stepen...da mu dodjem za 15 dana (sad vec za 10) na kontrolu i on ce me aBd poroditi....Samo da moja bebica meni stigne ziva i zdrava aBd....jos samo 15 dana do termina....



_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: razvoj nerodjene bebe
14.2.2010 2:32:45   
mamilica
Da podignem ovu temu, jer me ta mjerenja izludise ovih dana. Nigdje jos nisam procitala da je nekome mjeren straznji rog desne komore ili lijeve, sve jedno. Meni jeste. Dr je na obicnom UZ posumnjala na neku cistu i poslala me na 4D UZ. Njena dijagnoza nije potvrdjena, ali dr je mjerio i mjerio i spoznao da taj straznji rog desne komore iznosi 7mm a optimalno bi bilo 5 mm. Obim glave je 50mm, i ostale mjere su ok. Odmah mi je zakazao AC, i pracenje svakih 15 dana koliko napreduje taj promjer jer ne smije prelaziti dozvoljene granice. Ja sam 20. sedmica trudnoce a oznaka za ovo mjerenje je VP. Ako ima nesto slicno u vasim iskustvima, voljela bih da podijelimo.

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: razvoj nerodjene bebe
24.2.2010 13:40:56   
bobilica
Mamilice,
za kada ti je zakazana AC i ne razumijem vezu između AC i mozdanih komora?
mojoj bebi su isto sumnjali na povećane moždane komore, ali mi nisu radili nikakve testove, samo redovno praćenje porsata/smanjenja vode u bebicinoj glavi. Doktoru sam išla svakih 10 dana, do ključne 30-te sedmice.



(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: razvoj nerodjene bebe
28.2.2010 1:18:30   
mamilica
Ja vec ocekujem rezultate AC u utorak ili srijedu. Ne znam zasto su mi to radili, cinilo mi se sta god da posumnjaju a vezano je za glavu i mozak odmah to rade. Nego, ja sam juce imala veliki ''sistematski'' pregled, 4D koji je trajao 45 minuta. Dr mi je rekao da je po njegovom misljenju i znanju sve u najboljem redu, hvala Bogu. To je bio privatni pregled, nevezan za nalaz sa GAK-a. Laknulo mi je, mada jos iscekujem i taj nalaz AC.

(odgovor članu bobilica)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: razvoj nerodjene bebe
1.4.2010 9:07:34   
Ljubičica ze
Eh,drage moje sve vas lijepo pozdravljam!
Da vam kažem da su i mene isprepadali s tim odstupanjima od medicinskih standarda.U 37.-oj sam sedmici trudnoće i prije tri dana sam bila na redovnom pregledu.Inače trudnoću vodim privatno...Do sada je sve bilo super,da bi taj dan dr. rekao kako natkoljenična kost bebe,tj.femur(FL) odstupa 3 sedmice od sedmice trudnoće.Ništa mi nije objasnio i bukvalno mi to predstavio kao poremećaj.Tu noć sam bila skoro pa u psihičkom šoku.Jučer sam odlučila otići i na drugo mjesto.Drugi dr. je uradio sve mjere i lijepo mi objasnio da nijedan čovjek ne može biti idealan,niti se roditi po medic.standardima.Rekao mi je da se nikada ne može tačno uzeti mjera bebe zbog njenog položaja,kao i to da dva dr. nikada ne mogu isto izmjeriti.Ustvari sve dok su odstupanja +,- 2sedmice je u granicama normale.Što se tiče FL kod bebe...ako je manji,to znači da su kod bebe noge kraće,a ne radi se ni o kakvom poremećaju.Ne možemo svi imati duge noge...Tako sam vam se ja sinoć lijepo rasteretila i naspavala!Moja preporuka je svim trudnicama da malo manje uzimamo k srcu ono što dr.kaže!Sretno vam i ne brinite...

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *