KupusLivada -> RE: problemi sa dojenjem... (9.7.2012 10:25:02)
|
happymum, dok ti se ne jave savjetnice da pokusam da se sjetim sta sam usput pohvatala o odvikavanju od silikonskih. prvo da se slozim sa tobom, nemoj davati svoje mlijeko na flasicu, bar sad u pocetku. probaj sta ti odgovara od slijedecg: - pipeta - kasikica - sprica (moj favorit) - fildzan! Da bi ti rana na bradavici zarasla, kao i za svaku ranu, pored svega je potrebno susenje na zraku, pa ti preporucujem u ovim danima da izbacis iz kuce sve pred kojima ti je neprijatno i cice na sunce (ne mislim doslovno, nego na zrak) :) E sta sam upratila da su savjetnice pricale za dojenje poslije silikonskih bradavica je ono sto ti je neko napisao, da pocnes podoj sa njim, pa kad beba malo utoli glad, brzo ih skines i nastavis bez njih (ovo u pocetku valjda, ako je bebi previse nervozna). takodjer su govorile da se ukinu sve dude, flasice i slicna pomagala. spomenule su i da kad jednom ukines sil. brad. da ih vise ne stavljas, bebu treba uciti, a za to treba vremena i strpljenja. coktanje obicno znaci da bebi nije dobro uzela bradavicu i veci dio okolo, znas li koji je ispravan hvat bebe? nama je bilo najlakse nauciti u lezecem polozaju, cekala sam da beba dobro otvori usta, i onda joj glavu blago gurnem prema dojci. ako nije ok, opet i opet, sve dok dobro ne uzme. i mm mi je pomgao u pocetku, da je gurne u pravom monetu i da vidi da li je donja usna zavrnuta prema vani. moja beba je takodjer znala coktati u sjedecem polozaju (kolijevka) ako su mi grudi prepunjene, pa sam ih u tim slucajevima malo masirala prije pocetka podoja... uh, valjda ce se neko javiti sa vise iskustva, a do tad nadam se da sam bar malo pomogla? saljem ti i pp
|
|
|
|