RE: problemi sa dojenjem... (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dodavanje



Poruka


Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (26.5.2010 20:48:41)

IZVORNA PORUKA: kanita25

pozzdrav za veliko i malo drustvo..
pitacu vas nesto u ime moje rodice i njene bebice....a ja bi vam  bila veoma zahvalna ako bi mi koja mamica znala reci zasto bebi od mjesec dana krče crijeva ako samo doji da li je moguce da je gladan?i kada mu dadne dohranu opet isto.
hvala vam unaprijed drage mamice..






Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (27.5.2010 12:49:37)

Draga kanita25, bebici od mjesec dana krče crijeva zato što 9 mjeseci prije rođenja nisu radila gotovo ništa, a sad trebaju naučiti da vare hranu i tako hrane bebu. Bebama ne krče crijeva kad su gladne. Bebe plaču kad su gladne puno prije nego glad dođe u tu fazu da crijeva počnu da krče.
Mama bebu treba da podoji uvikjek kad beba počne da se meškolji, nema potrebe da čeka i da krene plač. U uzrastu od mjesec dana na svako bebino negodovanje treba ponuditi dojku. To je najbolji i često jedini ispravan način da se uspostavi uspješno dojenje. Ako majka želi dojiti, i pri tome nema nekih velikih problema, upravo je štetno dodavati dohranu. Čak se može desiti da bebina crijeva krče upravo zbog dodavanja dohrane (za koju predpostavljam da se radi o adaptiranoj formuli) sa kojom se muče da je probave, jer su te formule teške za probaviti novorođenčadi. Kanita, posavjetuj prijateljicu da što češće doji svoju bebu, tako će obezbjediti da beba sigurno ne bude gladna. Također neka ne mjenja dojku svaki put kad doji, već ako beba traži više puta u toku 2-3 sata neka podoj bude uvijek na istoj dojci. Slobodno se opet javite.




hanabanana -> RE: problemi sa dojenjem... (27.5.2010 13:07:33)

Potpisujem sve ovo što je Lejla rekla,
i dodala bih samo još jednu činjenicu:
Bebe glad osjećaju kao bol. S toga nema šanse da to što se čuju
crijeva znači da je beba gladna.
Beba kad je gladna onda plače, jer osjeća bol.




Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 8:46:55)

prenos posta ( 5.6.2010.)
Drage moje našoj forumašici treba adekvatan savjet Hitno!!!

IZVORNA PORUKA: idacha

dobro jutro, drage zenice...
Obzirom da ste sve ili vecina ovdje prosle pocetne neugodnosti vezane za bebarice, POMAGAJTE, pliiiiiiiiz..
Naime, moj Imran ima mjesec i po, i trudim se da ga dojim.. ali svojski se trudim.. problem broj jedan je taj sto oplacem svako dojenje, jer me bradavica toliko boli da je nesnosno.. pola je fali, nikako da zaraste i popusti bol.. ali, hajde, to je opet manji problem, jer izmuzavam mlijeko pa mu dajem preko flasice, a siku svaki 2-3 dan.. mazala sam sim i svacim, dojim iskljucivo preko silikona vec mjesec, ali nista nije bolje..Drugi problem jeste sto mlijeka imam samo u jednoj dojci, desnoj.. u lijevoj pola sata muzem 10 ml.. to me dovodi do najveceg problema, a to je da moja beba ne prihvata adaptiranu hranu.. dala sam mu nekoliko puta, medjutim povratio je u roku od pola sata i to u mlazu od pola metra.. mijenjala sam hrane, Hipp, Humana, Bebimil, pokusala da smanjim doze, napravim blaze ali nista ne prihvata.. ja uspijem izmusti nekih 80 ml max za svaki obrok, ali je njemu to malo.. ne znam vise sta da radim.. skoro sam svisnula od svega ovoga.. neki kazu da je potrebno vrijeme da se beba privikne na ad ishranu, ali mi je neshvatljivo da bi ja trebala davati svom djetetu i cekati da povrati i izmuci se.. u ponedjeljak sam se zakazala kod doktorice, da se sa njom posavjetujem sta da radim.. stariji u porodici su mi rekli da mu dam dvotrecinsko mlijeko, 2/3 obicnog mlijeka i 1/3 prokuhane vode.. i stim cu pokusati u ova dva dana, pa cu vidjeti..

Iskreno se nadam da nijedna od vas nije imala ovakvih iskustava, ali ako ste cule za nesto slicno, pls da nas posavjetujete...
nadam se takodje da ste sve dobro, da su bebice zdrave i pametne.. :) ja se nadam da ce se ova moja situacija uskoro rijesiti, pa da se malko cesce druzimo..

puno vas jubimo Imran i ja...






bebana27 -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 8:54:57)

ne znam da li tebi nadolazi mlijeko jer vidim da imas samo u jednoj dojci
ovako ja pijem sok od jabuke,jedem puno slatkog i naravno jedem crveni luk
to ti poboljsava mlijeko i brzo ti nadolazi znam po sebi jer ja dojim a to su mi rekli doktori tako da znam
ako te sta bude intersuvalo pitaj




mala86 -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 8:56:46)

draga idacha ne znam jesi li mazala bradavice nakon dojenja svojim mlijekom,pa ostavila da se susi na zraku!ili probaj u apoteci kupit neku kremu/mast,moja je kuma uzimala neku,cini mi se da je platila 7km,i kaze da joj je super

a za tu dojku u kojoj ti se cini da nema mlijeka-jesi li probala stavit toplu pelenu da otpusti mlijeko,ili da ih istusiras toplom vodom?ne znam kako se izdajas,ja sam jednom izdajala pumpicom-i bolje mi je islo kad bi ja sama rukom,nekako bi lakse potrefila kanalice,ali izdajaj tu dojku sto cesce kako bi se potaklo vece stvaranje mlijeka,kap kap,ali svako malo izdajaj!

znam da ti se sad cini tesko i dugotrajno,ali samo malo upornosti i nadam se da ces uspjet,jer velike su prednosti dojenja!

sretno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 9:02:38)

Draga idacha tvoj problem je zaista problem ali te molim da se strpiš bar do razgovora sa pedijatrom da ne napraviš još veći problem. Uvođenje mlijeka u bilo kom obliku bebi od 1 i pol mjesec draga moja ja nikako ne preporučujem. Ja znam da ti kao mama želiš nahraniti svoju bebu ali molim te pokušaj se strpiti jer to je  jako loša ideja.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Mila moja ...ti bi trebala najprije vidjeti kako ide dojenje kod vas...naime dali ti ispravno dojiš bebu, dali on ispravno prihvata dojku tj. bradavicu. Ispravan položaj jako je bitan i može biti rješenj problema Položaj je ispravan kada su  su bebina usta  puna bradavice i areole, kad su bebine usne izvrnute prema vani, kao pačiji kljun, kad donja usna prekriva gotovo cijelo područje areole, a gornja samo nešto manje.
Tako je  bradavica bebi duboko u ustima, na samom početku grla, na tzv. mekom nepcu i na taj način se ne povrjeđuje prilikom dojenja.

Bradavice maži purelan kremom...i koristi silikonske pomagače koji će ti pomoći da se bradavice što prije smire odnosno zamlade.
EVo još jedan link o bolnim bradavicama pa pogledaj...
http://www.ringeraja.ba/forum/m_18330/mpage_1/key_/tm.htm#18330

Dio koji se odnosi na dohranu koju beba ne prihvata, pored toga što sam te zamilila da se strpiš sa mlijekom molim te pogledaj temu o dohranama na forumu savršeno se sjećam da je bilo još mama sa istim problemom koji su uspješno rješile bez uvođenja mlijeka tako rano.

nadam se bar sam ti malo pomogla...ako ništa da se malo smiriš i odustaneš od tako brzog rješavanja problema sa velikom mohućnošću da napraviš novi.

Također se nadam da će neka do savjetnica u dojenju Lejla K ili Armino ubrzo se javiti te ćeš njihove postove mnogo bolje razumjeti i shavtiti nego moj.

Sretno mila.



Dio u kojem




scarlett -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 9:08:33)

Draga idacha, koliko vidim ti smatraš da imaš nedovoljno mlijeka i želiš bebi to namirivati AD-om koji on ne prihvata. To izdajanje je sad kod tebe začarani krug, kod nekih žena s izdajanjem ide super i bebi ima dovoljno, ali recimo kod nekih se s vremenom količina mlijeka smanjuje, jer pumpica ne može izvući dovoljno mlijeka, kao što može sama bebica. Osim toga, vjerovatno ti beba sada ima skok u razvoju, pa mu treba da više doji, a ti pokušavaš "nedostatak" namiriti AD-om, beba odbija i ti si nervozna, sikiraš se (što naravno pogoduje težoj produkciji mlijeka).
Kao prvo opusti se ( koliko je to u ovom trenutku moguće) i pokušaj poraditi na unosu tečnosti - imaš dobrih savjeta na temi: Kako povećati proizvodnju mlijeka pa probaj, nešto možda kod tebe upali.

Ne znam kod kojeg dr. ideš, ali mislim da je dobar slijedeći izbor:
Kopija pasusa posta Lejle K -  "Na neonatologiji naše pedijatrijske klinike na Jezeru postoji kabinet za dojenje, koji bi trebao da radi četvrtkom i petkom, sad ne znam svježe informacije radnog vremena, raspitat ću se pa javim. Tamo radi jedna mlada pedijatrica neonatolog koja može stručno pregledati bebu i dati savjete za dojenje. "
"Znači, na neonatologiji Pedijatrijske klinike na Jezeru postoji Kabinet za dojenje, i njihovo radno vrijeme je četvrtkom i petkom od 12 do 14. Za više informacija se možete obratiti na Jezero. Dr. koja to vodi se zove Emina Hadžipašić-Hadžimuratović. "

Znam da te boli, ali pokušaj bebu stavljati što češće da doji, naročito na toj dojci koja ti djeluje da ima manje mlijeka, da bi stimulirala proces proizvodnje.

To s dvotrećinskim mlijekom - jeli se misli na kravlje, meni to baš i nije najbolja varijanta.

Imaš PP




Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 9:08:43)

IZVORNA PORUKA: bebana27

ne znam da li tebi nadolazi mlijeko jer vidim da imas samo u jednoj dojci
ovako ja pijem sok od jabuke,jedem puno slatkog i naravno jedem crveni luk
to ti poboljsava mlijeko i brzo ti nadolazi znam po sebi jer ja dojim a to su mi rekli doktori tako da znam
ako te sta bude intersuvalo pitaj

da i ovo je jako bitno o čemu bebana govori...
kako imamo divnu temu sa puno savjeta o istom predležem ti da pogledaš neke...ali molim te da zapamtiš da će bebi doći tačno onoliko mlijeka koliko mu treba sa što češćim stavljanjme na dojku...što je tebi sada problematično sa obzirom  na bol koji osjećaš...ali sam siguran da moraš imati ispravan položaj dojenja i sve će biti lakše...
Kako povećati količinu mlijeka....

bebana ovaj post ću prenijeti na temu o povećanju količine mlijeka jer mi se čini da ovaj dip sa lukom nisma vidjela prije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]






idacha -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 10:14:28)

veliko vam hvala na svim savjetima i uputama..
drage moje, kada bih vam nabrojala sve sto sam koristila i radila ne bih li imala mlijeka, ne biste vjerovale..
mazala dojke SVIM moguceim kremama, balzamima.. Purlan, mamalab, komrpese, moje mlijeko, margarin, lanolin, jekoderm, maelem obicni, D3 kapi.. uvijek ostavim da se dojka sama osusi, pa onda mazem kremama.. prethodno natapam mojim mlijekom ili d3 kapima.. pijem sok od jabuke ko idiot, jedem crveni luk ko idiot, supe, kompote, kajganu.. pijem neku kafu Divka, od Franka, poboljsava kvalitet mlijeka.. jedem puru-palentu, sto ne volim ni vidjeti.. pijem pivo, koje samo sto ne povratim.. cijedim sebi prirodne sokove od mrkve, cvekle, jabuke, da povecam unos vitamina.. pijem prenatal, zbog vitamina, takodje.. stavljam tople obloge na obje dojke, svako jutro i vece tusiram ih vrelom vodom prije dojenje ili izmuzavanja.. uvijek bebu prvo stavima na lijevu dojku da izvuce sve sto moze.. kad vec pocne da cici od placa, dam mu izmuzeno mlijeko...

hanadi, mila, i ja ne bih bas da mu dajem obicno mlijeko... zato sam se sada izmuzavala skoro do krvi.. gola sam voda od bola[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] evo, sada nadjoh na netu da su mnoge zenice imale sl problema.. meni je potrebna samo 1 flasica u 2 dana da sve bude ok..  citam tamo da su i te zene mijenjale hranu, bebe odbacivale sve, a ispostavlja se da je jedino pomagao Hipp PRE.. Nisam sad pametna... Boze, da li da i ja uzmem jos to i pokusam?!?!?!?! mada mi je zao sto se on jadnicak onda pati da povrati.. a, cula sam da je hpp pre najblizi majcinommlijeku, a kada sam juce pitala u apoteci za njega, rekose mi da jeon za prijevremeno rodjene bebe i da ne treba da ga uzimam...
milion prica, ni sama vise ne znam...




idacha -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 10:19:19)

mala 86, scarlet, izdajam se aventovom pumpicom, koja je savsrena, zaista.. mislim da skoro sve izvucem iz dojke, jer kazem, skoro da mi krv krene... ipak, svjesna sam da pumpica ne moze izvuci kao sto moze sama beba, zato da dojim svaki drugi dan, dok mogu da trpim bol... kada vec ja pocnem da placem, onda opet predjem na izmuzavanje... a, vjerujte mi da na porodu A nisam rekla, niti suze pustila... a, nisam se bas lako porodila... ali, ovoooooooo.. majko draga... 




bubuli -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 10:42:36)

draga idacha uspjela sam ponesto procitati i vidim imas problema oko dojenja...
nadam se da ces to sto prije rijesiti samo znaj da nikad nisi sama...
ja sam imala drugaciji problem ali veliki problem...ja sam imala mlijeka za 10 djece a ne za jedno i bradavice i sve super al moja beba nije htjela da doji ama bas nikako...
dojku nije htjela,izmuzem i dam na flasicu nece,dam na kasiku i nece,na spricu nece,nije ga htjela uopste gutati...
na kraju sam odustala i presla na bebimil...na pocetku je povracala u mlazu...sto kazes izbaci u luku izbaci sve iz sebe...al meni je pedijatrica rekla da ce to proci da je gore stalno mijenjati bebi AD jer je to veci bum za mali organizam...
tako sam drhtala od povracanja njenog i proslo je...
za par dana ce 6 mjeseci i na bebimilu smo...
a koliko ja znam u nasim porodilistima se daje hipp pre pokusaj sa njim...
nemoj mazati bradavice sa D3 kapima jer su uzasno gorke nece beba htjeti dojiti...
nek ti je Bog na pomoci i da sto prije to rijesite...
nemogu ti pametovati o dojenju kad ni sama nisam uspjela...
sretno!!!




idacha -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 10:46:27)

bubuli, lutko, hvala puno... kiss za tebe i tvoju bebaricu.. vidis, svako svoju muku muci.. ne moze sve biti potaman... :( :( bitno je samo biti strpljiv.. ja se bar time vodim.. i vjerom u Boga dragog..




snijeg -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 11:01:32)

IZVORNA PORUKA: idacha

veliko vam hvala na svim savjetima i uputama..
drage moje, kada bih vam nabrojala sve sto sam koristila i radila ne bih li imala mlijeka, ne biste vjerovale..
mazala dojke SVIM moguceim kremama, balzamima.. Purlan, mamalab, komrpese, moje mlijeko, margarin, lanolin, jekoderm, maelem obicni, D3 kapi.. uvijek ostavim da se dojka sama osusi, pa onda mazem kremama.. prethodno natapam mojim mlijekom ili d3 kapima.. pijem sok od jabuke ko idiot, jedem crveni luk ko idiot, supe, kompote, kajganu.. pijem neku kafu Divka, od Franka, poboljsava kvalitet mlijeka.. jedem puru-palentu, sto ne volim ni vidjeti.. pijem pivo, koje samo sto ne povratim.. cijedim sebi prirodne sokove od mrkve, cvekle, jabuke, da povecam unos vitamina.. pijem prenatal, zbog vitamina, takodje.. stavljam tople obloge na obje dojke, svako jutro i vece tusiram ih vrelom vodom prije dojenje ili izmuzavanja.. uvijek bebu prvo stavima na lijevu dojku da izvuce sve sto moze.. kad vec pocne da cici od placa, dam mu izmuzeno mlijeko...



Draga Idacha, sve sam ovo i sama prošla...dojenje je za mene bio teži i veći problem od poroda. Svaki obrok ja sam bila mokra od suza i znoja. Pored svega navedenog, kod mene se još pojavio mastitis...razumijem u potpunosti kako se osjecaš. Ja konkretno nikad nisam bebi davala ništa osim sike, bila sam uporna i stavljala je na dojku svako malo, iako su mi bradavice bile žive rane (mislila sam da će otpasti i da će ih progutati, toliko je bilo strašno).
Dok je dojila krvarila sam, čak sam se savjetovala sa pedijatricom i rekla mi je da samo nastavim dojiti i da se strpim. Dakle, savjetujem što češće dojenje, opusti se i mazi sa svojom bebicom, lezite i odmarajte...znam da boli i ovo sad ti neće biti neka utjeha, moja je bebica imala 3. mjeseca kad se stabiliziralo dojenje i kad su rane na bradavicama zarasle, ali se isplatilo i ponosna sam na sebe. Pokušaj na bradavice staviti mladog sira, meni je to umanjivalo bol i što više zrači sike, nakon što ih namažeš svojim mlijekom (ja sam hodala po stanu bez grudnjaka, nisam mogla podnjeti bol od istog)
Želim ti svu sreću i strpljenje ovog svijeta, nadam se da ćete prevazići ovu bolnu fazu dojenje i početi uživati kao ja i moja pahuljica...SRETNO

P.S. o načinu kako povećati količinu mlijeka si već dobila savjete od naših dragih forumašica [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Atarka -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 11:01:43)

Draga Idacha,
Dobila si vec dosta odgovora, ali i ja cu ti nesto napisati iz svog iskustva.
Kazes da su ti bradavice ostecene pa te boli dok dojis. Imala sam isti slucaj i u pitanju su bile unutrasnje ragade zbog nepravilnog polozaja bebe na prsima. Imala sam strasne bolove, dok bi dojio ja sam nogom lupala od stol da ga ne bih prepala jaucima. Plus na to sve, u to vrijeme je bebi imao soor-mljecac u usnoj supljini koji mi je prenio na bradavice i od toga znaju biti jaki bolovi prilikom dojenja. Isto poput tebe sam imala osjecaj da u lijevoj dojci ima puno manje mlijeka. Zapravo, i dan danas je tako kod mene. Kod dosta zena je jedna sika "polijena"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ali to ne znaci da ne proizvodi mlijeko.
Da sumiram, svoj problem sam rijesila tako sto sam kao prvo zalijecila soor (mazala bebi usta i sebi bradavice sa nistatin kapima), desnu dojku koja me je vise boljela sam izdajala i davala to na flasicu (sto cijeli dan izdojim na desnoj strani sam skupljala i navecer mu davala, znalo je biti oko 220 ml, taman dosta da se najede i uspava), a u toku dana sam ga dojila na siki koja je bila lijena (na taj nacin sam je malo "razradila" da ubrza stvaranje mlijeka- ponuda/potraznja). I jos sam ragade na bradavicama rijesila mazuci ih AD uljanim kapima (ne plivit d3!!) i noseci sesirice za bradavice da ne dodiruju tkaninu i da se suse na zraku. A pila sam Hipp caj za dojilje, jela sutliju, dosta slatkog, puuuno vode.
Samo kad se bih imala dovoljno izdojenog mlijeka za navecer sam znala napraviti Hipp1 i nekako bi ga popio.
Nadam se te nisam zasula sa previse informacija. Najbolje je da se ti posavjetujes sa dr. a dotle obrati paznju i na bebina usta, da li ima soor.
Sretno i javi se kako ste!




Mamica24 -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 12:48:21)

Joj ženeja sam se prehladila užasno evo već drugu noć pijem Lekadol da me malo popusti. Uz sve to dojim bebu pa me nešto strah da i njemu ne pređe kakav virusčić od mene...  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nastojim jesti kvalitetno a eto nisam znala da je crni luk dobar za mlijeko ja kontala da će ga zagorčati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image]

I još ovo... jel normalno da mi zuji u ušima sad kad sam prehlađena!! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




acudesa -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 13:00:18)

da ti nije palo željezo...piješ li prenatal ili nešto takvo
a, da te utješim, meni počesto zuji...zna me baš trznuti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] kad zazuji, al budem na ulici pa se moram okuražiti




Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 13:11:17)

Što se tiće prehlađene mame i dojene bebe, ti upravo u organizmu stvaraš antitijela za borbu protiv infekcije i prosljeđuješ ih bebi kroz mlijeko. Ako se i desi da se beba zarazi, već će posjedovati određenu zalihu antitjela za borbu protiv upravo te infekcije. Slobodno doji. Večina majki kaže da su bebe lakše prolazile kroz bolesti koje je prvo bolovala mama nego kad je bolest prešla sa bebe na mamu.
Kad je nos začepljen i grlo upaljeno ne postoji normalno strujanje zraka kroz sistem uho-grlo-nos i stvara se pritisak u ušima pa to može rezultirati neugodom, bolovima, zujanjem i drugim neuobičajenim pojavama (ovo mi je objasnila pedijatrica kad sam jednom kod jake upale grla primjetila da mi kči slabije čuje i prestravila se).




Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 13:27:45)

Draga idacha, ako rane na bradavicama uporno ne zarastaju položaj kojim beba hvata bradavicu sigurno nije pravilan.
Činjenica da ona pije i na flašicu još više potpomaže nepravilnom hvatanju bradavice jer dojka traži jednu, a flašica potpuno drugu tehniku sisanja. Beba ne može da nauči pravilnu tehniku sisanja dojke jer je zbunjena promjenama. Izdajanje pumpicom samo još više ranjava ranjene bradavice.
Pogledaj kako izgleda model kako beba pravilno i nepravilno prihvata dojku (negdje oko 1:20 minute videa):
http://www.youtube.com/watch?v=vCe-6KgSFhk

Pogledaj i ove mačiće kako dobro hvataju:
http://www.youtube.com/watch?v=RzptXRlEMV8

Beba koja pravilno drži dojku i dobro pije:
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=123:really-good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13

Ako beba pogrešno uhvati, mali prst u ugao njenih usnica, razdvojiš čeljusti da otpusti pritisak pa pokušate ponovo.
Nudiš da doji i učite pravilan hvat kad beba još nije nervozna od gladi.

Bradavice oporavljaš tako da ih što više sušiš na zraku, kad beba prestane dojiti posušiš lagano gazom i ostaviš 3-4 minute da se to kraja posuše same, onda staviš lanolinsku kremu. Jako bi ti pomogle prsne školjkice koje bi držale bradavice u zračnom okruženju i u grudnjaku.

Hrabro naprijed, vaši se problemi daju riješiti, tu smo da pomognemo.

Školjkice:

[img]http://imagesb.ciao.com/iuk/images/products/normal/841/product-54841.jpg[/img]




Apotekarka -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 17:34:46)

Idacha znam tocno kako ti je,svako dokjjenbje sam gotov oplakala,bradavice uvucene na umjetne sam dojila,nazalost bebi nije imao snage radi zutice nista izvuci a ja uprno znala ga drzati na siki po 3-4 h...Bradavice su me strasno bolile mazala sam ih bepanthen kremom malo ublaziloali ne dovoljno,onda kad smo u bolnici zavrsili dali su mi pumpicu da se izmuzam ja bi po 2 h znala izmuzati da namuzem 50 ml jedva i to u desnoj dojci u lijevoj ni toliko tad su mi rekli da dajem pola-pola i ad i dojim pio je ad ali naravno povracao je od njega bar jednom dnevno,koje sam suze prolila zbog svega,da bi na kraju dosla iz bolnice s upalom grudi,visokom temp mlijeka bilo ali putevi zacepljeni,nazalost poslije pencilina i svega,bila sam i uporna mozda ne dovoljno ali nismo uspjeli nastaviti s dojenjom,morala sam piti bromergon jer i na puppicu vise ni 10 ml nisam izmuzla i doktor mi jecreksao da mi je pumpica i stvorila upalu...tebi zelim od srca da nastavis s dojenjem ako mozes a ako nema dovoljno mlijeka slobodno daji i ad a pomiri se s tim da ce od njega jedno vrijeme povracati,to povracanje( ne nakon svakog obroka) je trajalo i mjesec...Sretno...




leona27 -> RE: problemi sa dojenjem... (5.6.2010 17:38:01)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] za sve mame koje su imale probleme i uspjele izdrzati do kraja. divim im se.




idacha -> RE: problemi sa dojenjem... (7.6.2010 0:35:35)

eh, drage moje, evo da se javnem i ja sa novostima...
helem, jutros smo uspjeli dojiti bez silikona[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] ah, te moje srece, Boze dragi.. sinoc sam se jos izmuzavala, a jutros kada sam ustala, htjela sam da ga podojim sa silikonom, kojeg koristim vec mjesec dana, kontajuci da me preko njega manje boli, jer je ipak rana na bradavici (1/4 nedostaje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]).. , i Imran nije htio ni da uzme, a kamoli povuce.. tako smo se natezali skoro 40 min, on place sebi, ja sebi.. na kraju mi pukne film, rekoh ''haj'mo bebo, pa sta nam dragi Bog da'' i skinem silikon i uvalim mu bradavicu golu.. prihvati on od prve, a ja sebi nisam mogla doci kada sam skontala da me ne boli dok ga dojim.. mislim, booooli, ali nisam plakala.. kasnije, kad je doslo vrijeme da ponovo jede, opet mu tako dam i nije opet bilo tako jake boli.. mislim da niko nije bio srecniji od nas dvoje.. tako sam mu citav dan davala, i kako je on vise vukao, tako i mlijeko vise nadolazi.. eh, veceras je dojio dok sika nije skoro skroz ostala bez mlijeka, i kada je skorz smeksala nije htio ili znao da uhvati onako mekanu bradavicu.. opet sam morala staviti silikon da ga nahranim, i bolilo je opet 10 puta vise nego preko same bradavice..
jos samo molim Boga da mi bradavica zamladi i ova rana skroz prodje, pa da me bol sroz popusti.. ako Bog da docekacemo i to..
vala, zenice drage, potrebni su konjski zivci i VEOMA visok prag tolerancije bola.. mi se i dalje trudimo, pa se iskreno nadam da ce se sve ovo isplatiti i sve biti u redu..
eno ga, jubav moja, okupan, nahranjem, spavaaaaa ko beba :) :). a odoh i ja da se tusiram i smirim kraj njega,,, sutra je novi dan...

svima hvala jos jednom na savjetima i podrsci.. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (7.6.2010 0:55:53)

idacha...drago mi je da to bolje ide...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




bebana27 -> RE: problemi sa dojenjem... (7.6.2010 12:28:28)

drago mi je da je sad bolje
ja znam da su mi stare zene pricale da je dobro cesto staviti bebu na prsa i jesti i piti sto vise tecnosti
ja sam se svega pridrzavala i hvala bogu vec skorom 9-ti mjesec dojim uspijesno i moj mali navuce onoliko koliko mu je dosta ja mislim da tako svaka beba radi
i jos nesto da je dobro da beba cesto doji.......
uh sto ja ubijam sa ovim savjetima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] izvinite nije namjerno




Hanady RR -> RE: problemi sa dojenjem... (7.6.2010 12:31:48)

IZVORNA PORUKA: bebana27

drago mi je da je sad bolje
ja znam da su mi stare zene pricale da je dobro cesto staviti bebu na prsa i jesti i piti sto vise tecnosti
ja sam se svega pridrzavala i hvala bogu vec skorom 9-ti mjesec dojim uspijesno i moj mali navuce onoliko koliko mu je dosta ja mislim da tako svaka beba radi
i jos nesto da je dobro da beba cesto doji.......
uh sto ja ubijam sa ovim savjetima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  izvinite nije namjerno

uopšte ne ubiaš...hiljadu puta ponovi ako misliš da treba...
dobra i dobronamjeran savjet nikad ama baš nikada nije suvišan...to je bit ovoga foruma
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>