RE: Recapti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


rokoko -> RE: Recapti,recepti (26.5.2010 22:34:31)

IZVORNA PORUKA: milenium

rokoko ili hanady hajde dajte recepte od ovoga ,izgleda mi primamljivo[sm=smiley1.gif]


Rolat sa kikirikijem

7 jaja
10 kašika brašna
5 dcl mlijeka
100g susama
150g kikirikija
300g feta sira
3 kašike pavlake
so

Rastvoriti brašno u malo mlijeka.Ostatak mlijeka staviti da prokuva i u prokuvano mlijeko sasuti brašno.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca,so i čvrst snijeg od bjelanjaka.Peći na masnom papiru.
Pečen biskvit saviti na vlažnoj krpi.Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam.

Ovaj drugi sa makom kad iščačkam recept,negdje sam ga zaturila.




Medić* -> RE: Recapti,recepti (28.5.2010 10:09:04)

Jutro drage moje, zanima me cime vi mazete gotove kore za pitu, kontam zeljanicu praviti, ali mi uvijek one kore ispadnu dosta suhe, htjela bih savijacu od spinata, ja stavim po tri kore i samo onu gdje ide fil poprskam s puterom i savijem, ali mi nije nesto pa molim vas savjet danas smo u skripcu s vremenom pa hocemo ovo brzinski [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (28.5.2010 10:21:45)

ajoj šro me jutros forum zeza ...napisah ti cjeli recepr i ne prođe...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

elem rastopim malo ulja, malo putera i kašiku pavlake i malo soli.

isječem špinat 1 kg, 300 gr sira mladog 3-4 velike kašike pavlake, 2-3 jajeta zavisi od veličine istih i malo soli.

500 gr gotove jufke dođe otprilike 6 jufki...

uzmem četvrtasti pleh orginalni iz pšečnice i dole stavim 3 jufke...svaku sa vrha kašike pomastim rastopljenom smjesom.

onda popolovim zamješanu smejsu pa satvim pola...
odna 2 jufke i te isto sa vrha kašike svaku posebno poprskam rastopljenim.

pa stavim drugu polovinu zamješanog i ostale tri jufke koje isto poprskam sa vrha kašike.

izrežem zeljanicu na kosvcke malo ali sasvim malo odozgo pouljim i pečem.
kad se ispeče poprskam je vodom sa vrha prstiju i pokrijem kuhinjskom krpom da malo odstoji....

prijatno




š t a -> RE: Recapti,recepti (28.5.2010 10:33:35)

ja kore premazujem sa malo vrhnja, malo ulja, malo mineralne vode i soli. svaku premažem četkom ne previše i gužvam. svi su zadovoljni i ja najviše.......




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (28.5.2010 10:38:05)

IZVORNA PORUKA: š t a

ja kore premazujem sa malo vrhnja, malo ulja, malo mineralne vode i soli. svaku premažem četkom ne previše i gužvam. svi su zadovoljni i ja najviše.......

ja ovako pravim gibanicu

stavim sve sastojke u zdjelu...
sir, vrhnje, pavlaku mineralne vode ulja i soli...
umačem jufku u to i gužvam i slažem u podmazan pleh...
odozgo i odozdo  ostavim jednu čitavu jufku koju pomastim smjesom ali samo poprskam i razmažem čestkicom...

pečem i bude super...
ali to je gibanicama nisma nikada probala staviti špinat u to...a ne znam mogla bih i probat[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




š t a -> RE: Recepti,recepti (30.5.2010 18:06:26)

mamabb



Objave: 458
Status: odsutan Lepinje

1kg brašna
0,5 l mlijeka
150ml mlake vode
50 g germe
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

u 150ml mlake vode rastopiti germu, pa zamjesiti tjesto od navedenih sastojaka i ostaviti na toplom da odstoji oko pola sata (da se udupla). Premjesiti tjesto, napraviti male loptice pa razvaljeti na 1cm debljine. Peći u zagrijanoj rerni na 250 15-20 minuta.
IZVORNA PORUKA: mamabb jeli puno 50g kvasca?

Lepinje

1kg brašna
0,5 l mlijeka
150ml mlake vode
50 g germe
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

u 150ml mlake vode rastopiti germu, pa zamjesiti tjesto od navedenih sastojaka i ostaviti na toplom da odstoji oko pola sata (da se udupla). Premjesiti tjesto, napraviti male loptice pa razvaljeti na 1cm debljine. Peći u zagrijanoj rerni na 250 15-20 minuta.

[image]http://img534.imageshack.us/img534/2%2792/dsc03552.jpg[/image]





sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (2.6.2010 18:29:55)

Evo vam recept kolaca koji upravo jedem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Jako je osvjezavajuci i ukusan, za tople dane...

1/2 kg visanja, bez kostica, 7 dcl vode. 10 kasika secera prokuvati, dok se visnje ne skuvaju. Kad je postupak gotov, usuti 14 kasika griza, kao kada se obicno kuva griz. Ne brinite, odmah ce se zgusnuti, tako i treba. Uliti u  pleh, koji malo nauljiti i to je kora… Fil skuvati kao sto pise na uputstvu za pripremu pudinga, stvarno je najlepse kada je od vanile. Preko vruce kore sipati vruc puding, odloziti u frizider, gore staviti 2-3 slaga. To je sve!!! Dobar tek...

I jos nesto, ako stavljate svjeze visnje kao ja, onda dodajte koju kasiku secera vise, ja sam stavila koliko pise i bio bi jos bolji da sam dodala malo vise... I nemojte molim vas stavljati hulala, evo ja ga stavila i stvrdnuo mi se i promjenio ukus... Puno mi je bolji kad stavim obicni slag dolcela....




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.6.2010 19:41:14)

prenos posta sa novootvorene teme ( 2.6.2010.) Kako se pravi kus kus?

IZVORNA PORUKA: azrolika

da li se kuha, ili? nisam nesto sigurna.







Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.6.2010 20:22:01)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

prenos posta sa novootvorene teme ( 2.'.2010.) Kako se pravi kus kus?

IZVORNA PORUKA: azrolika

da li se kuha, ili? nisam nesto sigurna.






evo ti tekst koji ti može dati odgovor na tvoje pitanje, a ja sam ga lično kuhala uvijek na način porpisan na pakovanju vrećice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Iako podsjeća na žitaricu, kus-kus je zapravo vrlo sitna tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Ovo jelo potječe iz Sjeverne Afrike gdje se poslužuje u svečanim prigodama, obično uz povrtne gulaše ili divljač. Zrnca kus-kusa široka su oko milimetra, a kuhanom se obujam poveća čak tri puta. Tradicionalni kus-kus, koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari, teže je nabaviti, no široko je dostupna instant-varijanta koju je dovoljno kratko prokuhati i ostaviti da odstoji. Kus-kus nema izražen okus te lako upija arome druge hrane. Dok pripremate kus-kus, za porciju odvojite po šalicu suhog kus-kusa.

VARIVO DAJE AROMU
Pravilno pripremljen, trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne gumast ili slijepljen. Može se pripremati i na pari, primjerice iznad posude u kojoj se kuha gulaš ili varivo - tako će biti mnogo bogatijeg okusa. Kuhani kus-kus u hladnjaku će se održati do tri dana. Dobro ohlađen, odličan je dodatak raznovrnsnim salatama.

ODLIČAN KAO PRILOG
Kuhani kus-kus bit će mnogo ukusniji ako ga začinite maslinovim uljem i dodate mu malo maslaca. Tako pripremljenog možete ga jesti kao prilog, primjerice umjesto riže ili krumpira.
U SMOČNICI TRAJE GODINU DANA
Kus-kus je najbolje držati u zatvorenoj posudi, na tamnome mjestu. Tako ćete ga moći sačuvati i dulje od godine dana. Dobro mu je dodati list lovora koji odbija nametnike od žitarica i tjestenine.

TRADICIONALNI RECEPTI
Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga katkad nadopunjuju ribom u slatkom umaku s grožđicama i karameliziranim lukom, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom ili janjetinom. No kus-kus je i čest prilog jelima od različitih morskih plodova, primjerice račića, lignje i ribe. Slatka verzija kus-kusa s orašastim plodovima, datuljama i začinima često se jede za doručak. Kus-kus se probio i u europske kuhinje, osobito francusku.

MAŠTOVITE KOMBINACIJE
Budući da je kus-kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Primjerice, u omiljenom receptu za rižot, umjesto riže možete upotrijebiti kus-kus. No ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.6.2010 22:10:20)

IZVORNA PORUKA: azrolika

na ovoj kesici nema upute, ali hvala svakako!

ako hoćeš da skuhaš kao rižu ...kuhaš 1:3 znači 1 mjera kus kusa a 3 iste mjere vode 8 ili temeljca9....
ja ga kuham samo uz morske plodove tako na temeljcu od skuhane ribe neke...patrmka, orada ili grdoba...
sa svim povrćem zajedno...


a jednom sam pokušala djeci staviti kao tjesteninu onako malo u supu...al nije im bilo nešto...ovako kao kašu uz prilog lijepo pojedu.




sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (6.6.2010 19:34:02)

Jel mi neko moze reci(da ne otvaram sad novu temu) kako da zamrznem tresnje i jagode??? Imam ih milion, danas bila kod nekih ljudi nabrala puno, sve domace, bez pesticida, pa mi zao da propadnu??? jel samo da stavim u vrecicu ili kako???
I znate li neki receptic za sladoled od istih vockica(kolac ne bi sad pravila)....




sporty mamaa -> RE: Recepti,recepti (6.6.2010 19:42:55)

SLADOLED OD TREŠANJA
Sastojci: 2 šalice trešanja bez koštica, 2 jaja, 1,5 šalica šećera, 1,5 šalica slatkog vrhnja, 1/4 žličice vanilije, šalica šlaga
Izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku masu. Stavite ih u hladnjak. Dobro umutite jaja. Njima dodajte šećer, slatko vrhnje, vaniliju i šlag. Izvadite smjesu trešanja iz hladnjaka i dobro izmiješajte s ostalom smjesom. Hladite u frizeru bar 30 minuta.

ovo ja nadoh pa da podijelim s vama[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Emica_sa -> RE: Recepti,recepti (6.6.2010 19:46:44)

Operes ih fino,ocistis od kospica i malo posusis,mozes na one ubruse stavljati samo da malo upiju vodu da se ne bi sljepile kad se zamrznu i to je to[sm=smiley1.gif]




milenium -> RE: Recepti,recepti (6.6.2010 20:00:57)

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Operes ih fino,ocistis od kospica i malo posusis,mozes na one ubruse stavljati samo da malo upiju vodu da se ne bi sljepile kad se zamrznu i to je to[sm=smiley1.gif]


da.ovako možeš trešnje.a jagode ne smiješ prati,njih operi onda kad ih budeš koristila.jer jagode trule kad se operu ako se ne pojedu ubrzo[sm=smiley1.gif]
a zašto bi ih zamrzavala,napravi kolač,sladoled,rakiju trešnjevku,nešto pojedi itd[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (7.6.2010 20:31:06)

Šnicle od blitve ( evo ga koka i po[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] )
500 grama špinata ili blitve oprati i sitno isjeckati
200gr riže skuati u omjeru 1:3 sa malo soli i ocjediti od vode
u zdjelu staviti blitvu, rižu, isjeckanog peršunovog lista, 3-4 kašike istopljenog putera ili ulja, 1-2 čehna bjelog luka isitnjenog,  malo soli i biera, 2-3 kašike brašna, 2 jajeta.
ulje dobro zagrijati pa kašijkom vaditi na zagrijano ulje smjesu i malo odozgo ''''raspljesakti'''' prevrnuti -sa svake strane po 1 minutu peći...vaditi na salvetu da okapa ulje i gotovo...prste da poližeš.

jedu djeca ko da nikada nisu ništa bolje jela.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




š t a -> RE: Recepti,recepti (7.6.2010 23:56:02)

zna li neko kako da napravim višnjovaču?




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (7.6.2010 23:58:25)

IZVORNA PORUKA: š t a

zna li neko kako da napravim višnjovaču?


moze li sutra recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] moja mama pravi najbolju visnju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (8.6.2010 0:00:51)

IZVORNA PORUKA: š t a

zna li neko kako da napravim višnjovaču?

staviš 1 kilogram višanja na 1, 2 l rakije najbolje loze u jednu prozirnu teglu veliku...nekoliko košpisa 10-tak istuci malo onim čekićem za meso pa ubaci stavi pola limuna 1 vaniljin šećer i 5 kašika šećera....zatvori dobro i stavi na sunčan prozor da stoji 40 dana...nakon toga procijedi i prijatno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (8.6.2010 0:08:57)

nije valjda OT al mama prije 2 godine dobila recept i tu visnjevacu svi hvale vec me raja pita kad ce visnja,nesto se kuha pa malo alkohol ispari.




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (8.6.2010 23:06:00)

eh ovako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] mama u one velike tegle slaze red visanja red secera,tegle zatvori folijom ono kao zimnicu i tako stoji 40 dana-- a ja se bi se zaklela da nije toliko[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
kad to odstoji procjedi se i onda na svaki litar soka ide litar rakije to se prokuha najduze 5 minuta i liker bude za 5+




š t a -> RE: Recepti,recepti (8.6.2010 23:35:54)

NOA ja ti nisam baš stručnjak za ovakve ofrlje recepte, može li to kilo šećera kilo višanja?????




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (8.6.2010 23:57:21)

IZVORNA PORUKA: š t a

NOA ja ti nisam baš stručnjak za ovakve ofrlje recepte, može li to kilo šećera kilo višanja?????


bona nije ofrlje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] slazes u teglu i onda pospes secerom da pokrije visnje i sve tako do vrha[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (9.6.2010 14:00:17)

IZVORNA PORUKA: š t a

NOA ja ti nisam baš stručnjak za ovakve ofrlje recepte, može li to kilo šećera kilo višanja?????


noa je vjerovatno mislila na ono u tegli što se slaže:red višanja,red šećera(zagrabti šakom).
a ovako ja pravim:
LIKER OD VIŠANJA:
potrebno:
2kg višanja
1 l rakije
80 dkg(ili dag[sm=smiley36.gif])šećera
1/2 limuna

višnje dobro oprati, očistiti od koštica i u jednu veeeeliku teglu zajedno sa šećerom umješati.u to iskrenuti rakiju(odmah)i ucjediti pola limuna(limun i ne morate ali eto bude ljepši miris i aroma).
4 tjedna (a možete i duže,30-40 dana)držati na sunčanom mjestu.[sm=smiley1.gif]

eto žene,nemojte se napit[sm=smiley36.gif]




nikita -> RE: Recepti,recepti (12.6.2010 8:38:12)

Snicle od tikvica :

2 tikvice osrednje izrendat , posolit kratko ostaviti pa iscijediti vodu iz njih zatim dodat pola nasjeckanog luka i 2 jaja (jedno jaje ako je ces na manje)  i brasna ili mrvica , i to smjesu koja nije rijetka ni pregusta kasikom stavljas na vrelo ulje..




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (12.6.2010 8:45:40)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>