RE: Kuhanje za Bajram (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu



Poruka


salmy -> RE: Kuhanje za Bajram (24.7.2014 22:50:40)

evo ga
http://slkm.at/5713199




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (24.7.2014 22:56:34)


IZVORNA PORUKA: salmy

Sto ja volim paprenike...to moja mama pravi

a uvijek se sjetim oca rahmetli kad bi dolazio iz dzamije nosio je paklamu[sm=smiley19.gif]

joj kako su meni Bajrami tuzni

[sm=smiley13.gif]

mm ide po paklame...i nosi mojoj mami ujutro pa dolazi doma sa njima...




Galicia -> RE: Kuhanje za Bajram (24.7.2014 23:23:24)

Jel to slatko? Jel punjeno necim?
Fino izgleda.




R&T@ -> RE: Kuhanje za Bajram (24.7.2014 23:26:34)


IZVORNA PORUKA: salmy

evo ga
http://slkm.at/5713199



E, bas ovakav...
U njemu su mi svi bajramski mirisi...




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (24.7.2014 23:28:01)


IZVORNA PORUKA: Galicia

Jel to slatko? Jel punjeno necim?
Fino izgleda.


paprenjak ima šećera u sebi...
al nije puno sladak...to je nabijeno tijesto a opet razabrano...
nije baš da ga namžeš paštetom al nije sladak puno...

a paklama, hljebna pogača oblika dole i gore krug...u vidu fesa i okolo onoga bijelo tj ahmedije..čista simbolika...
ja ih mimo Bajrama ne znam jesam li ikada vdijela za kupiti




damma -> RE: Kuhanje za Bajram (25.7.2014 9:11:34)


IZVORNA PORUKA: R&T@


IZVORNA PORUKA: salmy

evo ga
http://slkm.at/5713199



E, bas ovakav...
U njemu su mi svi bajramski mirisi...



kod nas ih nema kupiti..




R&T@ -> RE: Kuhanje za Bajram (25.7.2014 9:16:07)

Damma, ne vjerujem da ima paprenika ni u Sarajevu kupiti...
Pekare prodaju ove kao pogace, hljebove sto je Hanady opisala...




Alannah -> RE: Kuhanje za Bajram (25.7.2014 9:29:22)

Drage zene u pomoc,hocu da pravim baklavu prvi put u zivotu. Imate li kakav provjeren recept sa detaljnim upustvom. I inace mi kolaci ne idu od ruke,a necu da mi neko drugi pravi ili da kupujem baklavu. Eto, hvala vam unaprijed [sm=smiley1.gif]




EEDITH -> RE: Kuhanje za Bajram (25.7.2014 10:04:32)

ja sinoć napravila hurmašice sa pekmezom(mi ih volimo pa za naš ćeif)
večeras sam planirala baklavu jer smo u subotu kod sestre na iftaru pa tada ne mogu ništa,
ostalo u nedelju




jasmin -> RE: Kuhanje za Bajram (27.7.2014 15:28:22)

Hanady [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif].
Kod tebe je, dakle, skupljanje, pa je sasvim opravdana tako bogata trpeza.
A kod nas je okupljanje kod sveki.
Moji kolači su monte kolač na moj način, i torta s borovnicama.




ninuska -> RE: Kuhanje za Bajram (30.9.2014 11:10:21)

Zene, kakve kolace pravite za Bajram?

Vidim da dosta vas hvali ovo cudo od cokolade, pa sam kontala napraviti. Ima tepsiju 20X30X5, pa me zanima je li ovo 5 cm plitko, jer procitah da se Iman 83 zeznula pri odabiru pleha[sm=zmeden.gif].
Ne znam sta bih drugo pravila, jer idemo kod mame i sveki, i nema nas dva dana :).
Heeelp




jasmin -> RE: Kuhanje za Bajram (1.10.2014 17:24:58)

Tortu od kokosa i još ću neki kolač.
Sirnica, punjene paprike, rolada od mljevenog mesa, salatice.




ena23 -> RE: Kuhanje za Bajram (1.10.2014 22:38:08)

ako nekome treba ideja za pravo dobro jelo, evo: https://www.youtube.com/watch?v=0wFdQZKlc64

pravila uz ramazan par puta, njaaam je
dobro, zena prica turski al se jako dobro da skntat sta radi [sm=smiley1.gif]




elmaL -> RE: Kuhanje za Bajram (2.10.2014 16:01:10)

Kako prije nisam vidjela ovu temu[sm=smiley13.gif][sm=zmeden.gif]

Sta pravite za Bajram, pogotovo ove kod kojih ima zakazan rucak[sm=smiley1.gif]

Kod mene je za hadzinski Bajram rucak, a kod roditelja za onaj drugi, tako smo se Zdogovorili[sm=smiley1.gif] doduse jedva cekam da se sestra uda ili brat ozeni pa da malo promijenimo[sm=smiley36.gif]

Ja cu peci meso i krompir, napravicu kus-kus s povrcem isto kao prilog (bas bajramski[sm=smiley1.gif]), kontala sam i slaganu zeljanicu i sirnicu u frkovima.

Od slatka, coko keksici, medenjaci i nesquik san torta, Hanady je jednom preporucila na kuhaniji, dao joj Bog zdravlje[sm=smiley1.gif] pravila sam je nekoliko puta, za moju porodicu i jos neke clanove najbolja torta[sm=bravo.gif]

Za ovo gore sto Hanady spominje, nikad cula nisam. Mi u Hercegovini smo bas zakinuti za neke stvari[sm=smiley13.gif]




Latinka -> RE: Kuhanje za Bajram (2.10.2014 17:52:02)

Znam da je o tome pisano prije 2 mjeseca, ali Hanady ili neko drugi, mozete li podijeliti recept za te paprenjake?




Medić* -> RE: Kuhanje za Bajram (2.10.2014 20:49:11)

Za Bajramski rucak :
Supica sa povrcem i komadicima mesa
Telece pecenje i peceni krompir.
Mantije
Kuskus salata i sezenoska salatica.

Od slatkisa baklava (pola mjere ) i sitni kolacici.




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (2.10.2014 21:07:22)

Evo mene...direkt iz kuhinje


elem slatkiši
1. baklava
2. torta
http://www.coolinarika.com/recept/orange-mousse-torta/?meta_refresh=1
3. po prvi put i ove krasotice :)
http://www.coolinarika.com/recept/krasive/?meta_refresh=1
4. i ovaj put ovo
http://www.coolinarika.com/recept/lazne-rafaelo-kugle/
dopalo se ekipi mlađih prošli put :)


a slano...
e slanooooooooooo
[sm=smiley36.gif]

1. sogan dolam, japrak u raštici, japrak u vinovoj lozi
2. teleća rebra izdinstana ( pa ćemo da zapačemo kad zatreba)
3. gratinirani krompir
4. hadžijski ćevap
5. mimoza salata
6.sirnica i burek
7. bamja sa telećom koljenicom
8.hladne plate ...
9. salata kupus svježi...zeleni i crveni
10. pileći fileti pohovani u cornfleksu
11. crvene paprike punjene fetokm pa pohovane...

a moj recept za paprenjake ...evo djelim ga sad...ovo je po prvi put...smao da se zna ovo je porodični recept koji sma ja kao snaha naslijedila[sm=smiley36.gif]

šta'š...tako mi lijepi grah pao[sm=smiley36.gif]

2 kg brašna
125 g putera
2 dl ulja
3 jaja
šećera jedna kašika supena
30 gr germe
narendati kore do naradnže jednu kašiku supenu
ćurokot, unutra jedna kašika supena


potkuhati sa oko 1 l mlijeka toploga...ako treba prkeo litre ide se sa vodom dalje...
ostavite da odstoji
prekuhati kad nadođe pa ostaviti opet da nadođe...
kada iduću pu nadoće, napraviti loptice malo u oblik valjka nek vam idu pouljenim rukama...slagati u pleh...
poslagane premazati žumancetom i posusti ćurokotom kroz prste...
nek stoje na toplom da nadođu u plehu
staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni...
nakon 15 minuta smanjiti na 150 stepeni još 10 minuta...
i na 100 stepeni još 10 minuta..
vi najbolje znate svoje rerne u mojoj ovako valja
izvaditi, sa ruke posuti vodom poklopiti krpama nek odstoje...


ovu mjeru možeze i upoloviti...
ovo je previše [sm=smiley36.gif]
nemojte ko mlada prvi put puna kuća paprenjaka bila[sm=smiley36.gif]




Latinka -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 7:48:24)

Hanady, hvala za recept [sm=smiley31.gif]
Zeno draga, ti se bas nakuhas svega. Ne mogu da vjerujem da toliko spremis hrane i da se sve pojede. Kod mojih je prije dok je nana bila ziva bilo okupljanje za bajramski rucak, ali mama nikad nije pravila toliko razkicitih jeka. Doduse, gore u nekom ranijem postu si pomenula razlog tome :)




ninuska -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 7:58:47)

Hanady, svaka cast!
Kad vidim sta sve kuhas tacno me stid [sm=smiley9.gif]. Ja par stvarcica napravim i umorna hahah




Penelope82 -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 8:45:13)

Narode,hajde pleeease,neka mi neko objasni postoji li neka posebna spagica kojom se veze pek papir za hadzijski cevap ili?Gdje da to nabavim?Nemojte se puno smijati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zardeva.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] I skontala sam da se servira onako u papiru...,a kako onda uz to posluziti prilog(u isti tanjir[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) i sta bi najbolje islo...Mozda riza?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 10:06:43)


IZVORNA PORUKA: Penelope82

Narode,hajde pleeease,neka mi neko objasni postoji li neka posebna spagica kojom se veze pek papir za hadzijski cevap ili?Gdje da to nabavim?Nemojte se puno smijati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zardeva.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] I skontala sam da se servira onako u papiru...,a kako onda uz to posluziti prilog(u isti tanjir[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) i sta bi najbolje islo...Mozda riza?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


ma ne treba ti posbena špaga...može obični konac pa ga presaviješ više puta...
il špaga obična ona od jute...
a ja ne radim u pek papiru ja to još jednostavnije i bolje mi se ispihtija i nekako mi drži toplotu na ovim posluživanjima punoga stola...pa u folijiju g stavim...tako mi špaga ne treba samo zavrnem fino...

a posluživanje...
ja stavim više zamotuljaka na stol , pa pored stavim priloge po želji svako sbei vadi...

a kada služim na tanjariu onda na veći plitki tanjir stavljam zamotuljak...koji će onja koji jede otpakirati a pored stavim prilog...koji je uglavnom i čvrst...

elem meni je i zato folija mnogo milija[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 10:08:06)


IZVORNA PORUKA: Latinka

Hanady, hvala za recept [sm=smiley31.gif]
Zeno draga, ti se bas nakuhas svega. Ne mogu da vjerujem da toliko spremis hrane i da se sve pojede. Kod mojih je prije dok je nana bila ziva bilo okupljanje za bajramski rucak, ali mama nikad nije pravila toliko razkicitih jeka. Doduse, gore u nekom ranijem postu si pomenula razlog tome :)


Da puno nas je...
i iz više puta kod nas se spolužuje...
ja stigne sve da obićem al meni se dolazi...
a i nas najbližih mašala ima i nismo male hrane[sm=smiley36.gif]svi veliki bogami[sm=smiley36.gif]i jedu konkretno[sm=smiley36.gif]




elmaL -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 10:13:49)

Ja padoh ba g... kad ugledah Hanadin meni[sm=zz_eek.png]

Haj draga poslije napisi recenziju za ove Krasive[sm=smiley1.gif] bas mi djeluju fine.

I ove kuglice su super, spasila sam recepte da se prave nekad.



A sad pitanje: da li mogu peceno meso malo ranije napraviti? Hoce li biti ok ako se jelo sat dva nakon pecenja?
Ne znam koliko ce mu trebati da se ispece, pa ga moram ba vrijeme staviti. Valjda ce biti jestivo.




Hanady RR -> RE: Kuhanje za Bajram (3.10.2014 10:30:58)


IZVORNA PORUKA: elmaL

Ja padoh ba g... kad ugledah Hanadin meni[sm=zz_eek.png]

Haj draga poslije napisi recenziju za ove Krasive[sm=smiley1.gif] bas mi djeluju fine.

I ove kuglice su super, spasila sam recepte da se prave nekad.



A sad pitanje: da li mogu peceno meso malo ranije napraviti? Hoce li biti ok ako se jelo sat dva nakon pecenja?
Ne znam koliko ce mu trebati da se ispece, pa ga moram ba vrijeme staviti. Valjda ce biti jestivo.


krasive su laganica...
ja sam reckala orahe...
a eurokrem sam uzela onaj koko konzum K Plus proizvod crni predobar je ...super legao u ovo...
pravljenje je prelagano i brzo...
samo sam ja 300 gr čokolade otopila sa 6-7 kašika ulja...
mm oduševljen a i djeca probaše mloprije...dasoh im...
i baš se brzo napravi...


a što se mesa tiče...ja uglvanom disnatam na tihoj vatri sa po malo vode koma mesa il komade mesa u velikoj šepi...
znaš ono puljim, stavim začine na mesu pa okrenem na toj masnoći pa podljevam vodom...i tako par sati...cijeli dan ako treba uoči potrebe...
onda ga takvoga ostavim na hladno...
i sutra za bajram samo u zagrijanu pećnicu ubacim noliko koliko mi za taj ručak treba na nekih 20 minuta da se samo malo zapeče odozgo...obavezno izvadim one masnoće i ode okolo koja se stisla dinatnjem i stavim po tim komadima il komadu mesa




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (3.10.2014 11:00:05)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 25 [26] 27   Sljedeća stranica >   >>