MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


laracroft -> MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (12.1.2008 23:37:23)

Interesuje me kakva su vasa iskustva sa gore navedenom vakcinom.Citam savjete jednog pedijatra gdje stoji:"Ova vakcina spada u reaktogene, jer sadrzi tri oslabljena, ziva virusa. Zbog toga se daje oko 15-og mjeseca, osim naravno u slucaju epidemije. Samo tada ima opravdanja rizik davanja prije prvog rodjendana."U kalendaru vakcinacije u BiH ova vakcina se daje sa navrsenih dvanaest mjeseci,a mnogo toga sam cula o njoj.Ne znam sta da radim??Bas me uhvatila panika,jer se o ovoj vakcini dosta polemisalo,agdje ima dima,ima i vatre.




laracroft -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 15:06:08)

Pa ne mogu da vjerujem da niko nema nista za reci...




Suncica* -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 15:13:34)

Evo reci cu ja. Mi smo dobili tu vakcinu sa trinaest meseci(morala sam da pogledam u Loreninu radosnicu da se setim) i super je podnela. Inace imali smo veliki problem(zdravstvo), jer se ispostavilo da se vakcine uvoze iz Kine. Onda je moj Dragan isao u Beograd da kupi taj koktel i kostao je 9.800 dinara, a to ti je prevedeno u KM-ove oko 210KM.
Ja ne znam kakav je slucaj u Bosni, ali ovde deca prilikom vakcinacije dobivaju cetiri vakcine odjednom. Po jednu u obe nogice, jednu u rukicu i jednu popiju. To nudi ambulanta. Mada moze da se kupi isto koktel koji sadrzi sve komponente sve cetiri vakcine i mi smo to praktikovali. Nisam mogla da je gledam kako urlice dok je bodu, jer i ja bi verovatno plakala kada bi me neko ubo tri puta i onda me jos naterao da popijem nesto sto je extra gorko..
Draga Selma, najbolje da proveris ko izvozi te vakcine, beba ce je svakako morati da primi. Ako su sumnjivi proizvodjaci, neka se Lazo raspita gde moze da se nabavi ta vakcina. Posle je samo odneses u savetovaliste i setre daju malenom..
Ljubim te..




laracroft -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 16:38:42)

Sutra zovem savjetovaliste da vidim kakve oni daju,a kakve jos postoje na trzistu.
Uvjerena sam da kada im donesem taj koktel vakcine oni nece htjeti da mu ga daju.To su posebni slucajevi.




Suncica* -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 16:43:37)

Draga moja, nema hoce ili nece, nego moraju. Ovde je sasvim normalna stvar da roditelji kupe vakcine i odnesu da daju u savetovalistu. Dobro se raspitaj ko je proizvodjac, ako je u pitanju istocno trziste(Kina, Thailand..) nemoj da mu daju slucajno..Ovde su zabiljezeni slucajevi trovanja kod dece bas zbog tih vakcina. Ispala je citava afera oko toga i ja vise ne verujem njima, nego lepo odem u apoteku, kupim vakcinu i oni daju Loreni..




imran -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 16:44:47)

imran je dobio tu vakcinu i sve je normalno proslo, nije cak ni temp. dobio odspavao jedan sat nakon vakcine i opet na noge, nisam bas sigurna a cini mi se da nam je dr. rekla da reakcija nastaje nakon 14 dana ni tad nije bilo nikakvih problema.




Azure -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 17:01:59)

Azrica je sa 13 mjeseci primila MMR vakcinu, jer je prije toga bila prehladjena.
Dr. nas je tri puta vracala kuci. Beba mora biti potpuno zdrava, a niko od ukucana ne smije biti nimalo prehladjen jer je beba poslije te vakcine jako podlozna. Dr je rekla da se tek 5 dan od te vakcinem moze ocekivati prva reakcija, a to je povisena temperatura, a druge reakcije kao osip po tijelu ili nateceni zausnjaci nakon dvije sedmice. Rekla da je sve ok ako bude imala malu temparaturu, ali da se javimo u ambulantu ako bude imala veci osip ili otekline ili veliku temperaturu. Azricu nismo 14 dana izvodii napolje. Nije imala nikakvih reakcija sem sto je jedan dan cini mi se 7 dan poslije vakcine dobila blagu temperaturu, ali moguce da je to bilo od nicanja zubica. Bocnuli su je samo jednom, a sestrica je tako dobro dala vakcinu da nije ni glasa pustila. Nikakvih reakcija nije bilo. Sve je bilo uobicajeno i spavnaje, i ruckanje i igranje.

Nadam se da ce i tvoje bebce dobro podnijeti vakcinu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].





makana -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 18:41:44)

almedina nije dobila vakcinu koju je trebala da dobije u 13 mjesecu jer je bila prehlađena
vraćali su nas nekoliko puta dok nije bila potpuno zdrava
tu vakcinu je dobila prošle sedmice, kada smo potvrdili da su i ona i svi ukućani zdravi ko drenovi
nije imala temp niti bilo kakve druge popratne pojave hvala bogu




Emina* -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (13.1.2008 20:14:59)

Ja koliko znam samo da se vakcina MoPaRu daje izmedju 12-15 mjeseca djetetovog zivota...
Obavezna je,i mislim da je imaju u bolnici,ali se ti opet raspitaj malo...
Sretnooo




laracroft -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (14.1.2008 19:38:58)

Danas sam zvala jednu privatnu polikliniku gdje radi izvrsna pedijatrica koja mi je rekla da se MMR vakcina daje izmedju prve i druge godine zivota i da mi savjetuje da ja to ucinim sto kasnije,ali da naravno ne izlazem dijete riziku oboljevanja od tih bolesti.Objasnila mi je i da vakcina koju ona ima postoji i u dispanzeru i da je trenutno broj jedan u svijetu,te da nema potrebe da njoj dolazim privatno na vakcinu i bacam pare,kada istu mogu dobiti djaba u dispanzeru.Inace idem kod ove doktorice na redovne preglede,a ovim savjetima je jos jednom potvrdila moje misljenje da je najbolja,te da bez obzira na to sto radi privatno misli na dobrobit svojih pacijenata.




travnicanka -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (16.1.2008 12:32:47)

MRP-vakcina ovdje se daje sa navrsenih 18 mjeseci prva doza i revakcinacija je sa 6 godina.
Sve vakcine su besplatne.
Ova vakcina ime jako cesto nuspojave.Moja Ajla je imala jako visoku temp. 10 dana poslije vakcine i trajala je 4 dana.
Bas iscrpljujuce i sad me hvata strah kad pomislim da ce i Adi jos malo po svoju turu.
U biti to nije pravilo da se djeca razbole ali kod ove vakcine je jako veliki postotak.




hanabanana -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (16.1.2008 12:54:36)

Hana je primila odmah nakon prvog rodjendana. Revakcinaciju imamo ove godine, sa navršene 4 godine.

Nismo imali nikakvih nus pojava nakon dobijanja vakcine, i inače je svaku vakcinaciju dobro podnijela.

Po BH zakonima djeca smiju biti vakcinisana samo u Dječijim dispanzerima, vakcinaciju ne smiju vršiti privatne ambulante.




laracroft -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (16.1.2008 13:39:35)

Jesi sigurna???Kod nas se u privatnoj pedijatrijskoj poliklinici daju vakcine,a iskrena da budem mnogo me strah te vakcine.Moj Adian nikada nije imao febrilne konvulzije nakon vakcine,a kazu da je nakon MMR-a veca mogucnost da ih dobije.




hanabanana -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (16.1.2008 13:59:20)

U Sarajevkom kantonu nije dozvoljeno, ali naravno ima slučajeva da privatni pedijatri vakcinišu dijete, a roditelj kupi vakcinu u apoteci. Medjutim, problem je kada roditelj ode u dispanzer da mu upišu tu vakcinaciju u dječiji karton. Oni to mogu odbiti, jer nisu oni vakicnisali, a kako dokazati da si dijete cijepila. 




pitalica -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (22.6.2008 14:13:34)

Da li će dobiti febrilne konvulzije od vakcine zavisi najviše od kvaliteta iste,tako da ako sumljaš u dispanzer za dijecu i njihove kvalitete,a ti lijepo Adiana odvedi u pp.A što se tiče febrilnih konvulzija i kontraindikacija na vakcinu,iz iskustva ti mogu reći da su u zadnjih godinu dana jako česte.Djeca često dobiju i urtikariju praćenu povišenom temperaturom,ali ne upadaju u konvulzije.A u ovakvoj situaciji ti je najpametnije da ostaneš sabrana i hrabra,jer konvulzije najčešće daju jako ružnu sliku.Ali sa obzirom na to da znam koliko si brižna mama,znam da češ pratiti Adina svo vrijeme dokle opasnost ne prodje.Molit ćemo dragog Boga da sve prodje ok i samo hrabro.Ljubim malog Adiana puno!!!Pusa velika




Gigana -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (3.9.2008 13:15:35)

Vedada smo prošle sedmice vodili na vakcinu i slijedeća koju treba da primi je MMR vakcina.  Doktorica nam je rekla da ga dovedemo kad bude imao 13, 14 mjeseci, ali da mu prije toga obavezno damo bjelance da vidimo da li je alergičan, jer ako bude imao alergiju na bjelance, onda ne može primiti ovu vakcinu.  Zna li iko išta više o ovome, kakve veze ima bjelance sa ovom vakcinom?




ElmaB -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (3.9.2008 15:43:58)

U bjelancetu se nalazi supstanca koja ima i u toj vakcini, pa je vrlo vazno da djete nije alergicno. Tako su meni rekli kada je Tea imala 13 mjeseci!




mamana -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (12.9.2008 11:17:52)

Da li neko ima informaciju koje vacine se daju u domovima zdravlja, proizvođač, zemlja porijekla?




memina -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (10.10.2008 17:21:10)

oprostite negdje sam na forumu procitala o vakcini hvb,pa ako je moguce da me neko uputi tek sam nova nesto se slabo snalazim.u naprijed hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




lejlašh -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:18:07)

I Merjem je primila MMR vakcinu u ponedjeljak, za sada nema reakcija, nadam se da ih neće ni biti. Mrzim vakcine i sav onaj stres oko njih, ali što se mora -mora se




žana o8 -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:22:15)

memina i ja pokušala da nađem taj podatak odakle su vakcine koje se daju u domovima zdravlja , ali nisam uspjela. Znam samo da su nabavili acelularne vakcine ( bar u Zenici, ali mislim i da je tako na čitavoj teritoriji BiH) i  da su reakcije na njih su mnogo blaže.




žana o8 -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:23:52)

HVB je vakcina protiv hepatitisa B.




žana o8 -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:25:10)

Lejla, znaš li ti možda odakle su vakcine? Ima li ih kupiti u apoteci?




lejlašh -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:27:30)

Nina, ne znam odakle su, nema ih u apotekama, samo po narudžbi, ali nema potrebe sada kad su stigle acelularne i kod nas




žana o8 -> RE: MMR vakcina(Morbili, Rubeola, Parotitis) (25.11.2008 21:30:02)

Moja je primila onu sa 2 mjeseca i nije imala nikakve reakcije hb. To je garant zato što su acelularne.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>