Ostavljanje bebe koja doji (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dodavanje



Poruka


Amra k -> Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 17:27:59)

Sutra imam vazan test za posao u Audiju. Bebu dojim 2,5 mjeseca. Moram je ostaviti u trajanju od 3 sata kod prijateljice. Znam da ce plakati i biti gladna. Smije li joj dati malo adaptiranog mlijeka dok se ja ne vratim?
Molim za vase savjete? Sta vi radite kada morate bebu ostaviti? Meni ce sutra biti prvi put.




Visnja RR -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 17:40:54)

Naravno da mozes dati AD... mozda je najbolje da bebu tvoja prijateljica nahrani kasicicom da se beba ne navikava na flasicu... ali to moze biti "borba" s bebom ...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]   ako se to nece cesto desavati nije strasno ni ako to uradi flasicom...

ali bilo bi najbolje kada bi mogla izdojiti svoje mlijeko i ostaviti ga... ako to nisi u mogucnosti onda AD moze biti mala zamjena...




Melica -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 17:42:37)

Nemoj prekidati dojenje, upitno je i hoće li beba prihvatiti adaptirano mlijeko.
Izdoji joj stoga svoga mijeka bilo pumpicom ili ručno ako nemaš u sterilnu bočicu, može i ona posudica za urin. Ostaviš u frižider i taj koji je hrani samo ugrije bez prokuhavanja. Bar ja tako radim. O cuvanju majčinog mlijeka možeš pročitati i ovdje na forumu. Jedna ljubazna forumašica,kojom  se ovim putem zahvaljujem, objavila je podatke na kojim temperaturama i koliko dugo cuvati mijeko. Nadam se da sam pomogla




Amrino -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 17:43:07)

Amra K- nema potrebe da bebi dajes adaptirano. Izmuzi svoga mlijeka i stavi ga u frizider. Moze ga podgrijati kada bude vrijeme za papanje.
Ukoliko nemas pumpicu i nikada se nisi izdajala rucno evo par savjeta.
Dobro operi posudu u koju ces staviti mljeko. Udobno se smjesti i opusti. Misli na bebu kako bi se let down refleks "aktivirao" (to su oni trnci koje osjecas prije nego sto mlijeko potece iz dojke). Dojku uhvatis sa dva prsta, otprilike za areolu (krug oko bradavice) i stisnes. Ukoliko ne ide- zamoli muza da ti pomogne.
Takodje to mozes uraditi i kada dojis bebu- pa kada se beba zasiti a ti brze bolje nastavi da izdajas prstima- tada ce mlijeko ici mnogo brze.
Preporucila bih ti da to odmah pokusas...tako da ces do sutra imati dosta vremena da uspijes.
Sretno- i javi kako ide! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

(P.S ako beba bude odbijala flasicu mlijeko joj moze dati malom kasikicom- to je cak i bolja varijanta da ne bi doslo do konfuzije bradavice)




rozi -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 18:05:14)

Ja sam kupila aventovu pumpicu i bocice za zamrzavanje mlijeka. Kada imam vremena nacijedim i zamrznem da mi nije frka kad negdje moram otici. Mlijeko moze biti u zamrzivacu 3 mjeseca.  Samo odledis stavljanjem u frizider noc prije ili ako je frka u toploj vodi( grijacu).




Amra k -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 18:40:36)

Hvala vam svima puno na savjetima. I ja mislim da je najbolje da joj izmuzem mlijeka, makar malo da joj prevari glad dok se ja ne vratim. Pomogle ste mi.
Velili pozdrav i poljubac svima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lulu_ -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 19:30:52)

bas mi je zao sto se sikiras znam vrlo dobro ako se osjecas.
zasto nebi probala izdojiti svoje mljeko po mnei je to bolja solucija od adaptrianog
ja sam naomih isto tako morala ostavljati kod mame kad joj je bilo 2 mjeseca ali je pila moje izdojeno mljeko




camm -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 20:19:24)

najbolje bi  bilo da  izdojis svoje mlijeko  ako mozes.
ako ne onda joj nece biti nista od AD.mlijeka jedan dan a problem je hocel joj se svidjeti
moja ga nikad nije htijela.




fanamatik -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 20:20:21)

I moja beba ima nešto više od 2,5 mjeseca i dešava nam se da sam odsutna po 2,5 do 3 sata. Ostavim joj ispumpanog mlijeka i sve funkcionira savršeno.
Mislim da je to bolje rješenje, zapravo ne vidim tu nikakvu dilemu. SAMO PRIRODNO ! I ne brini...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Adana -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 20:36:30)

Mila ako mozes izdojiti svoje mlijeko to bi bilo najbolje, a ako ne uspijes slobodno AD mlijeko daj. Ja sam nedavno ostavila curicu, 2,5 mjeseca kod svekrve, kuoila Hipp1 i ona joj dala da jede, prvo malo na kasicicu, pa posto je bila puno gladna i otimala se i tersala dalo joj na flasicu. Nista strasno. Samo opusteno




Emina* -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 22:07:02)

Slazem se skoro sa svim gore napisanim...
Mozes izdojiti svoje, ali kako amrino rece, pokusaj vec veceras...
Ja nisam te srece da mogu izmusti mlijeko, jer mi uspije da izmuzem oko 30-ak ml [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ako vec ne mozes, onda ne daji bebi adaptirano, moze joj taj neko dok je bude cuvao da napravi caj od kamilice (ako si za ovu varijantu) , on zasiti bebu...
A ti se spremi, obuci, i podoji bebu prije nego izadjes iz kuce...
Mozda nece biti potrebe ni za cim, ako se zadrzis kratko, ali u svakom slucaju sretno....




Adana -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 22:12:42)

Ah, da, i zasecerena kamilica dolazi u obzir. To moja sveki uglavnom daje maloj kada je cuva na kratko, ali neki dan me nije bilo oko 8 sati. Davala joj je kamilicu ali ona gladna pa gladna, pa joj je napravila AD mlijeko. I ja imam problem sa izdajanjem. Pokusala sam opet malenoj dati AD mlijeko, nesto je bila pravo kenjkava i mislila sam da mozda nema dovoljno mlijka jer je satima jela po malo, ali odbija i flasicu i da proguta mlijeko. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Sada mi je drago da dojim jer ne znam sta bih da nije tako, kada nece da jede adaptirano.




Emina* -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (9.10.2008 22:20:50)

I javi nam jesil dobila posao, pa da castis [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamyca -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 7:21:35)

Kao i vecina,i ja ti savjetujem da izdojis svoje mlijeko,pa da joj ga neko da.A ja sam kad bih tako dugo izbivala iz kuce,samo bih ga dobro podojila kad bih posla i on ne bi ogladnio.




Amrino -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 9:33:37)

Kamilica nije bas najbolji izbor- a pogotovo ne zasecerena. Secer se ne bi trebao davati djeci bar prvu godinu.




jupajdi -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 9:57:32)

Amrino zašto nije dobra kamilica. Ja je ne dajem svojoj bebi, i isto sam čula da nije baš dobra, ali eto puno majki daje je djeci.




mamyca -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 10:00:46)

Nisam ni ja Hamzi davala kamilicu,ali sam je ja pila,i dr. mi je rekao da je bolje tako jer on ce je dobiti onda u mlijeku.




Amrino -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 10:31:07)

Inace se ne preporucuje da se bebama daju bilo kakvi cajevi. Svi znamo da cajevi imaju raznorazna svojstva i ljekovita i ona manje ljekovita. Nisu dovoljno istrzeni a upitno je sta se sve u onim kesicama nalazi. I odrasli trebaju biti oprezni sa cajevima a kamoli bebe. Dalje- cajevi nisu hranjivi- nemaju u sebi nista sto je bebi potrebno.
Kao sto sam i napisala- secer se ne treba davati bebama.
Sto se dojenih beba tice- majcino mlijeko oblozi i zastiti bebina crijeva, tako da caj ili voda samo "operu" taj zastitni sloj.
U svakom slucaju- najbolje je majcino lijeko- a formula je izbor br. 2- sve ostalo bebi ne treba da se daje bar do navrsenih 6. mjeseci.
Nego zeno- javljaj sta bi sa poslom! Mi ti drzimo fige!!! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




amrab -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 20:41:32)

Ja sam svoju bebu ostavila neki dan 5,5 sati.Isključivo doji,pa sam se potrudila i u flašicu izmuzla oko 100.Super je podnijela i nije plakala.Mada sam se jako napatila da napunim flašicu.Razmišljala sam o adaptiranom mlijeku,ali sam ipak odustala.




mamina cura -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 21:12:00)

Evo i ja moram povremeno ostavljati moju malenu jer se povremeno moram pojaviti na poslu. Srecom pa je velika cura pa je tako podojim kod mame, zbrisem i onda opet podojim kad dodjem. Danas je bila dugo bez mene od 10 ujutro do 15 popodne[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Bilo je malo nosanja ali nana joj je skuhala mrkvicu i krompir i kaze kad je nahranila bila je mirna Bosna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Samo da znate koja je sreca kad me konacno docekala na vratima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nije me vise ispustala iz vida[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nadam se da ce ovi moji izostanci ipak biti kraci...




moni -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 21:54:24)

Ne znam stvarno Amrino otkud ti da se bebama uopšte daju čajevi u kesicama. I zbog čega ne bi bili zdravi? Za šećer se slažem ali za čajeve ne. Obično stari doktori, pri ovome mislim iskusni, preporučuju da se djeci daju čajevi i to baš na kašičicu.




Amrino -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 21:57:38)

IZVORNA PORUKA: moni

Ne znam stvarno Amrino otkud ti da se bebama uopšte daju čajevi u kesicama. I zbog čega ne bi bili zdravi? Za šećer se slažem ali za čajeve ne. Obično stari doktori, pri ovome mislim iskusni, preporučuju da se djeci daju čajevi i to baš na kašičicu.


Draga moni- zacudila bi se kada bi znala sta se sve bebama daje (pitaj mama alminu komsinicu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) ...ja sam odavno prestala da se cudim.
Vjerujem da stari doktori to preporucuju- ovi novi  - ne.




moni -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 22:00:24)

Vjerujem da se daje, evo vidim i zaslađena kamilica se daje bebi. PA svugdje trube o tome kako se šećer ne daje do godine dana.




Amra k -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 22:09:50)

Drage moje test je dobro prosao, sad moram cekati rezultate.
Ja sam izmuzla jedva 50 ml mlijeka, ali nije izgleda bila puno gladna jer sam je dobro nadojila kad sam krenula. Tako da joj je prijateljica dala da popije tih 50 ml tek onako da popije. Sve je dobro proslo hvala Bogu.
Ovo da se caj ne smije davati bebama isto prvi put cujem. Secer se ne preporucuje, ovdje svaki dr kaze da se bebi secer ne daje pogotovo pred vece jer je to drzi duze budnom i manje ce spavati. A caj u svakom slucaju preporucuju ispred svih ostalih napitaka, sirupa, kapi koje ublazavaju grcice i uopste umiruju bebin stomak.
Toliko od mene, hvala svima jos jednom.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Emina* -> RE: Ostavljanje bebe koja doji (10.10.2008 22:13:04)

Ej Amra, drago mi je da je sve proslo oki [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Obavezno nam javi rezultate...
Drago nam je sto je ispalo i sa bebom super..... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>