Anushka -> RE: recept za kifle (28.1.2010 20:49:29)
|
ne znam ni ja gdje spadaju slatke kiflice, nit su kolaci nit slane kifle al eto.. danas popodne sam za 10 minuta napravila kiflice po odokativnom receptu: mlijeko - oko 300 ml kesica kvasca secera - odokativno da ne bude puno, mozda 3 supene kasike ulja isto sode bikarbone kafena kasicica brasna - mislim oko 400 gr a mozda i 500 kakao 2-3 supene kasike umijesila sa hladnim mlijekom i dodavala brasno dok nije tijesto bilo fino mekano, prepolovila smjesu i u polovinu dodala kakaa i malo mlijeka da bude iste gustine kao i ovo bijelo tijesto obje grudvice podijelila na 3 dijela, na namastenu podlogu stavila crnu pa bijelu kuglu i razvila krug, filovala dzemom od sljiva i po mrvu cimeta, motala i pekla nekih 15tak minuta. jednu turu sam obrnula boje pa je donja bijela a gornja crna, obje su mi fine kombinacije.. ukus je za 10, iako nisu narasle kao standardno sa kvascem - nisu imale kad, soda bikarbona im je dala mekocu i super su. Evo i slikica: [image]http://img37.imageshack.us/img37/9392/2010012820301.jpg[/image]
|
|
|
|