Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Odgoj



Poruka


Blue rose RR -> Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:20:29)

"Sopstveni sistem vrednosti koji vam je usađen i iskustvo koje ste stekli do trenutka rođenja deteta uveliko će uticati da vaši stavovi o roditeljstvu budu jedinstveni, pokazala je nova studija Instituta za kulturu sa Univerziteta u Virdžiniji. Opsežno istraživanje rezultiralo je zaključkom o četiri kategorije roditelja, ali svaki roditeljski par ima dve strane koje su ponekad suprotstavljene, zato evo i objašnjenja zašto se današnji roditelji sve više svađaju oko pristupa vaspitanju dece, piše Huffingtonpost.

VERNICI
Centar ove metode vaspitanja je religija koju roditelji stavljaju u središte porodičnog života, ne samo kad se radi o deci. U vaspitanju su odmereni, deca imaju dnevne obaveze i kućne poslove, a u slučaju problema roditelj će se verovatno pre obratiti svešteniku nego, na primer, psihologu. Moralno vaspitanje i razlikovanje dobra i zla najvrednije su poruke koje ovi roditelji prenose na decu. Međutim, svaka medalja ima i naličje pa se ovi roditelj ponekad služe zastrašivanjem ili negativnostima poput priča o tome gde će završiti kad ih jednog dana više ne bude ako se ne pridržavaju pravila i načela moralnog vaspitanja.

TOLERANTNI RODITELJI
Sloboda je za ovu vrstu roditelja najvažnija, a u tom duhu će odgajati i svoje dete. Roditelji uglavnom razmišljaju o dobrobiti većine umesto o ličnoj sreći, ali decu najpre uče o tome da uz slobodu dolazi i odgovornost, odnosno preuzimanje odgovornosti za donesene odluke te ih na to pripremaju ceo život sve dok se ne osamostale. Češće imaju manje članova porodice, ne libe se da koriste tehnologiju, obrazovaniji su, a za savete će se obratiti stručnjacima.

REALISTI
Njima je preživljavanje na prvom mestu, a decu će učiti svim mogućim trikovima koje znaju ne bi li čvrsto stala na svoje noge i bila uspešna u životu. Ovaj tip roditelja stalno se brine jer im nikada nije dovoljno dobar trenutak za donošenje deteta na svet te ne vide svetlu budućnost. Pojačana briga i anksioznost mogu preći i na dete, a oni u toj svojoj brizi često previše ulaze u privatnu sferu deteta i zabadaju nos i tamo gde ne bi trebalo. Deca zato osećaju da nemaju privatnosti. Često ne forsiraju decu da svoj uspeh postignu kroz školu. Ovaj tip roditelja ima niže formalno obrazovanje, a često imaju samo jedno dete.

VIZIONARI
Visoka očekivanja i puno ulaganja u decu nešto je čime se bave zanesenjaci iz ove kategorije. Iako to potencijalno nije loše, deci žele da pruže sve ono što oni sami nisu imali pa ih mogu razmaziti ako u tome preteraju. Međutim ono što ovi roditelji "daju" deci jest optimističan pogled na svet jer se uvek nadaju da će deci u budućnosti biti bolje i uradiće sve da se to i ostvari. Dete obično pohvaljuju i motivišu za uspeh i sve što dobro uradi, ali ih isto tako u sledećem trenutku mogu kazniti ili opomenuti, a sve kako bi naučili lekciju, prenosi
"

Izvor:smedia.rs




jasmin -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:26:56)

Izmedju vernika i tolerantnog roditelja [sm=smiley14.gif].
Uvijek kombinujem savjet vjerske i djecje psihologije,ne pridrzavam se strogo samo jednog.




Hanady RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:28:20)

ja sam negdje između vjernika i tolerantnoga roditelja...po ovome opisu....
a možda postoji i neki kombinirani drugačije nazvan....




Blue rose RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:30:24)

Nekako se trenutno u različitim situacijama vidim u svakom od nabrojanih. Teško je ne a napraviti balans između svega rečenog.
Sada više negoli prije se neže zadovoljiti obrazloženjem da: "Grmi zato što se Bog ljuti na ljude koji nisu slušali" :)
Sada ispituje zašto Sebastiano iz razreda slavi Božić, a mi Bajram.

Ili sa druge strane nekad se toliko zaštitnički ophodim prema njoj da i sama spoznam, kad pogledam iz drugog ugla, da pretjerujem.




jasmin -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:34:17)


IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

Nekako se trenutno u različitim situacijama vidim u svakom od nabrojanih. Teško je ne a napraviti balans između svega rečenog.
Sada više negoli prije se neže zadovoljiti obrazloženjem da: "Grmi zato što se Bog ljuti na ljude koji nisu slušali" :)
Sada ispituje zašto Sebastiano iz razreda slavi Božić, a mi Bajram.

Ili sa druge strane nekad se toliko zaštitnički ophodim prema njoj da i sama spoznam, kad pogledam iz drugog ugla, da pretjerujem.


Ja kazem da grmi zato sto grmljavina slavi Boga. Pita kako...reko lijepo,mama klanja i tako slavi Boga,kad cujes sapat zikra,tako se isto slavi Bog,i cvrkut ptica...pa cak i zvuk groma. Od tada ju je manje strah [sm=smiley1.gif].
A Bajram i Bozic smo davno rijesile,posto mi je baka katolkinja,pa je sve to blisko.




Visnja RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:34:42)

meni je ta podjela bezveze...[sm=smiley1.gif]




vjestica -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:36:56)


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

meni je ta podjela bezveze...[sm=smiley1.gif]

meni su inače sve ovakve i slične podjele bezveze




Medić* -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:38:52)

Ja spadam u ove tolerantne roditelje ali vjera svakako se prozima kroz sve aspekte zivota, pa dodjem i ja nesto izmedju :)

a isto tako demokratski ili autoritativni stil me moze opisati :))))



Evo jos nesto o PRAVIM stilovima roditeljstva, pa se pronadjite :)

Autoritaran stil

Autoritaran stil obilježen je jakom moći roditelja, a slabijim iskazivanjem emocija. Tako se dijete često kritizira, zastrašuje i posramljulje. Ističu se uglavnom negativne strane djeteta. Prisutno je kažnjavanje, zabranjivanje, a velik dio komunikacije između roditelja i djeteta svodi se za zapovjedi – npr. “Ti to moraš / Ako nećeš to učiniti bit ćeš kažnjen…” Roditeljska očekivanja su velika, roditelji očekuju da će dijete ispuniti sve zahtjeve. Komunikacija je jednosmjerna, a roditelji ne objašnjavaju svoje odluke. Dijete je uplašeno, zastrašeno, teško se uključuje u igru s vršnjacima, gubi povjerenje u okolinu i u samoga sebe. Rezultat takovog odgojnoj stila jest djetetovo nisko samopouzdanje i loša slika o sebi.

Vlastoljubivi stil

U vlastoljubivom stilu prisutno je izražavanje osjećaja prema djetetu, ali je još uvijek naglašena moć roditelja. Vlastoljubivi stil svodi se na neprestanu kontrolu djeteta i njegovog ponašanja. Npr. – “Ja te volim, ako si ti dobar i ako slušaš!”. Djeca koja su odgajana ovim odgojnim stilom teško se osamostaljuju i tijekom odrastanja uvijek traže roditeljski savjet.

Ravnodušan ili indiferentan stil


Ravnodušan ili indiferentan stil karakterizira previše slobode za dijete i nepostavljanje granica između dobrih i loših postupaka. Roditelji su zaokupljeni sami sobom, ne obraćaju previše pozornosti na dijete. Prisutna je emocionalna hladnoća, a time dijete ne osjeća ljubav, sigurnost i zaštitu od roditelja. Često takav odgojni stil dovede dijete do razočarenja. Dijete često mijenja ponašanje, ne pokazuje interes za npr. školom. Najočitije je to u periodu adolescencije kada dijete iskazuje nesigurnost i izgubljenost pa se pojavljuje rizik od društveno nepoželjnih oblika ponašanja kao što su npr. razvoj ovisnosti, delikvencija i slično.

Demokratski ili autoritativan stil

Demokratski ili autoritativan stil karakterizira iskazivanje osjećaja roditelja prema djetetu i upravo na tome se temelji odgojni utjecaj na dijete. Ovaj odgojni stil smatra se najpovoljnijim za razvoj djeteta – kažnjavanje se izbjegava i traži se optimalno pohvaljivanje djeteta (ni previše ni premalo), uglavnom se sukobi rješavaju dogovorom.

Dijete suodlučuje što želi raditi i roditelji mu pružaju izbor između nekoliko dobrih opcija. Dijete se uključuje u život obitelji i na taj način njemu se ispunjavaju potrebe – osnovne tjelesne potrebe, potreba za ljubavlju i pripadanjem, potreba za igrom i zabavom, potreba za slobodom i potreba za osjećajem uspjeha i postignuća. Roditelji koji primjenjuju demokratski odgojni stil znaju da nisu savršeni te da mogu pogriješiti u odnosu na dijete, ali mu se onda ispričaju.

Na taj način dijete uči da je pogriješiti ljudski i da postoje načini kako popraviti određeni odnos. Rezultat ovakvog odgoja jest dijete koje je samopouzdano, koje ima dobru sliku o sebi, dijete koje zna razumjeti tuđe osjećaje i potrebe, zna se prilagoditi, ali tako da ne ugrozi sebe - jednom riječju sretno dijete koje odrasta u zdravu ličnost.




Hanady RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:44:10)


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

meni je ta podjela bezveze...[sm=smiley1.gif]

ja bih se najprije sa ovim složila....

totalna sam kombinacija ovo dvoje gore istaknuto...al ni slučajno ne koristim zastrašivanja djece...
čak reagiram ako to rade drugi....
recimo : nedavno je sa strahom uletila u kuću jer pada mrak...a imala je saznanje da sa prvim mrakom šejatni silaze na zemlju i kazne one koji su vani po mraku...
odakle i ko joj je to rekao saznala sam, ne mogu kontolirati svu djecu oko nje, u školi, mahali i njihov kućni odgoj...al sam joj objasnila da nema potrebe da trči i noge lomi....sve što je zanima neka pita tolike strahove ne dozvoljavam u tom smislu...
na prijetnje tipa eto baje, muhe ili čike i policajca osipam se bukvalno, ne vidim svrhu toga[sm=zmeden.gif]

a i ovaj grom koji grmi jer ljudi nisu slušali...meni nikada ne bi na pamet pao...
u našoj kući grmi jer je loše vrijeme, a vrijeme se mjenja pa imamo i sunca za more, i grmljavine uz kišu a kasnije će nam i duga doći jer je to priroda i ona tako ''živi'' kao što mi spavamo, jedmo, šetamo, igramo se, itd





Hanady RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:48:05)

Demokratski ili autoritativan stil

mi je najbliži u ovom opisu...

samo ovako čitajući mogli su ga nzavati i savršen roditelj što je baš pretenciozno jer zaista savršenstvno je nemoguće dostići...
svaki postupak je ispitivanje dali jeste dobar, liš i šta nam nosi sutra....


stojim pri tome da ovakve podječe su samo suatvri tješenja il plašenja roditelja...
i nepotrebne su[sm=smiley36.gif]




Medić* -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:53:46)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Demokratski ili autoritativan stil

mi je najbliži u ovom opisu...

samo ovako čitajući mogli su ga nzavati i savršen roditelj
što je baš pretenciozno jer zaista savršenstvno je nemoguće dostići...
svaki postupak je ispitivanje dali jeste dobar, liš i šta nam nosi sutra....


stojim pri tome da ovakve podječe su samo suatvri tješenja il plašenja roditelja...
i nepotrebne su[sm=smiley36.gif]


Svjesni smo da savrseni ne mozemo biti.

Ovaj stil i izmedju ostalog karakterise i to da su roditelji svjesni da ne mogu biti savrseni prema djetetu te zato isprike postoje [sm=smiley36.gif] a samim tim dijete se uci da je ljudski pogrijesiti :)

Medjutim sto BR rece u svakom ovom stilu mozemo se bar nekada pronaci, ali u ovom plasenju se jos nisam pronasla sigurno, nit cu [sm=smiley36.gif]




jasmin -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:56:34)

Na pitanje zasto moraju uci u kucu kad je prvi mrak. Rekla sam jer ne treba biti vani u to vrijeme. Pa kad su vec drugi rekli da sejtani silaze onda sam i ja rekla zato sto silaze sejtani i nije lijepo biti vani. Ne pada mi napamet strasiti dijete time da ce ga sejtan kazniti ako budu vani [sm=zmeden.gif]. Ucim ih da je sejtan nemocan,oni su fina i pametna djeca i ne trebaju nicega da se plase.




Blue rose RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:56:36)

Ja volim podjele, neovisno šta definisale, nekako u kratkim crtama opiše ono što bih ja razglabala stranicama :)





Hanady RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 13:57:29)


IZVORNA PORUKA: medic slatki


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Demokratski ili autoritativan stil

mi je najbliži u ovom opisu...

samo ovako čitajući mogli su ga nzavati i savršen roditelj
što je baš pretenciozno jer zaista savršenstvno je nemoguće dostići...
svaki postupak je ispitivanje dali jeste dobar, liš i šta nam nosi sutra....


stojim pri tome da ovakve podječe su samo suatvri tješenja il plašenja roditelja...
i nepotrebne su[sm=smiley36.gif]


Svjesni smo da savrseni ne mozemo biti.

Ovaj stil i izmedju ostalog karakterise i to da su roditelji svjesni da ne mogu biti savrseni prema djetetu te zato isprike postoje [sm=smiley36.gif] a samim tim dijete se uci da je ljudski pogrijesiti :)



dobro si...
taman se i odah Đe pripadam..[sm=jezicek.gif]

šalu na stranu...
ja se bojim da ja ovakvim čitanjima i istraživanjima sebe ne zbunim...
kupila sma knjigu stručnjaka ''kako odgojiti djevojčicu''...godine koje dolaze sigurno mi nose niz situacija koje ta knjiga spominje...ja nikako da s epomirim s atim da se na neke stavri treba tako regairati...
pa si stalno ponvaljam rečenicu s anašega foruma...''prvo budi roditelj pa prijetelj''





jasmin -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:02:06)

Takodjer,s `pravilom` da...ako naruzite dijete nemojte ga maziti odmah poslije,ne slazem se u slucaju da sam greskom naruzila dijete,odnosno,ako mi kaze mama,ali nije tako i objasni mi da je greska,ja se automatski izvinem i zagrlim dijete.




Blue rose RR -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:03:00)

Ni ja ne volim strašiti, pogotovo doktorima i policijom. A što se tiče plašenja bilo kojim aspektom vjere, ne želim to
Jednom sam joj rekla da se Boga i bojimo i volimo Ga. Nije postavljala dalja pitanja, i tako će biti dok ne postane svjesna da postoje razlike vjerske između ljudi,
Sada je to još uvijek prerano za nju.
Ne želim da je zbunjujem.




veeseelaa -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:06:42)


IZVORNA PORUKA: jasmin

Na pitanje zasto moraju uci u kucu kad je prvi mrak. Rekla sam jer ne treba biti vani u to vrijeme. Pa kad su vec drugi rekli da sejtani silaze onda sam i ja rekla zato sto silaze sejtani i nije lijepo biti vani. Ne pada mi napamet strasiti dijete time da ce ga sejtan kazniti ako budu vani [sm=zmeden.gif]. Ucim ih da je sejtan nemocan,oni su fina i pametna djeca i ne trebaju nicega da se plase.



bjež ne prepadaj djecu [sm=smiley36.gif]
i meni da neko ovo kaže ja bi [sm=kuza.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




veeseelaa -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:07:49)

Ni ja ne volim strašiti, pogotovo doktorima i policijom. A što se tiče plašenja bilo kojim aspektom vjere, ne želim to
Jednom sam joj rekla da se Boga i bojimo i volimo Ga.


isto , a o Bogu nismo razgovarali, smatram da je rano




veeseelaa -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:09:41)

Ravnodušan ili indiferentan stil

Ravnodušan ili indiferentan stil karakterizira previše slobode za dijete i nepostavljanje granica između dobrih i loših postupaka. Roditelji su zaokupljeni sami sobom, ne obraćaju previše pozornosti na dijete. Prisutna je emocionalna hladnoća, a time dijete ne osjeća ljubav, sigurnost i zaštitu od roditelja. Često takav odgojni stil dovede dijete do razočarenja. Dijete često mijenja ponašanje, ne pokazuje interes za npr. školom. Najočitije je to u periodu adolescencije kada dijete iskazuje nesigurnost i izgubljenost pa se pojavljuje rizik od društveno nepoželjnih oblika ponašanja kao što su npr. razvoj ovisnosti, delikvencija i slično.


mislim ko je ovakav roditelj? strašno i za pročitati [sm=smiley19.gif]




jasmin -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:10:37)


IZVORNA PORUKA: veeseelaa


IZVORNA PORUKA: jasmin

Na pitanje zasto moraju uci u kucu kad je prvi mrak. Rekla sam jer ne treba biti vani u to vrijeme. Pa kad su vec drugi rekli da sejtani silaze onda sam i ja rekla zato sto silaze sejtani i nije lijepo biti vani. Ne pada mi napamet strasiti dijete time da ce ga sejtan kazniti ako budu vani [sm=zmeden.gif]. Ucim ih da je sejtan nemocan,oni su fina i pametna djeca i ne trebaju nicega da se plase.



bjež ne prepadaj djecu [sm=smiley36.gif]
i meni da neko ovo kaže ja bi [sm=kuza.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Ne plase se,jer ih ucim da ne budu plasljivi. X puta smo se zadesili vani u to vrijeme i bude ok. Ali su takodjer naucili da,kad su kuci,u prvi mrak ulaze unutra.




Medić* -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:12:00)

IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

Ni ja ne volim strašiti, pogotovo doktorima i policijom. A što se tiče plašenja bilo kojim aspektom vjere, ne želim to
Jednom sam joj rekla da se Boga i bojimo i volimo Ga. Nije postavljala dalja pitanja, i tako će biti dok ne postane svjesna da postoje razlike vjerske između ljudi,
Sada je to još uvijek prerano za nju.
Ne želim da je zbunjujem.


Isto ovako.

Pricam mu onoliko koliko moze njegov mali mozak razumjeti, ne zelim ga opterecivati i zbunjivati.

Za njegove male godinice sasvim dovoljno zna :)

Za odgovore koje trazi nije uskracen svakako. Inace se ne plasi groma, mraka i sl. Ucim ga da nas Bog cuva jer je najveci. Dalje ne zapitkuje :)




EEDITH -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:44:19)

meni su sve podjele bilo koje vrste bezveze,i nemožemo biti samo u jednoj grupi nikako.

djecu samo plašim kaznom,nema igrica(playst.)i moj tabure-klupa za razmišljanje.

a isto tako i nedam da ih neko drugi plaši,ono policija i sl.




animagical -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:47:33)

ja se jos pronalazim...mozda da se odredim u neku grupu kad momak napuni 18[sm=smiley36.gif]




palachinken -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 14:51:49)

Kako nema kategorije fantastično/savršeni roditelji, da se upišem [sm=smiley36.gif]




EEDITH -> RE: Kojoj "roditeljskoj vrsti" pripadate?! (4.1.2013 16:13:05)


IZVORNA PORUKA: palachinken

Kako nema kategorije fantastično/savršeni roditelji, da se upišem [sm=smiley36.gif]

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] ista sam[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>