Prijevremeni porod (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


veeseelaa -> Prijevremeni porod (9.1.2013 0:35:01)

temu ne nadjoh pa je otvorih

zanima me mnogo toga u vezi sa prijvremenih porodom, zašto dolazi do istog?

kako spriječiti prijevremeni porod???
kako uopće posumljati da s trudnoćom nije nešto ok i da se može isti desiti?
šta nakon toga? koje nalaze obaviti
čitala sam mnogo toga i nigdje se našla nisam......

trudnoća mi je bila uredna, bez ikakvih problema, šta mi je promaklo?





shpagica -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 9:13:03)

Sta ti kaze dr na ovu temu?




MicoTico -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 9:18:33)

Našla sam jedan članak na tu temu. malo je duži, ali može biti od koristi:

Zašto se trudovi javljaju tako rano?

Različiti su uzroci radi kojih dolazi do prijevremenog poroda. Primjerice, promjene na grliću maternice, radilo se o miomima ili posljedicama prijašnjeg odstranjivanja tkiva (koinizacije). Prevelika količina plodne vode može uzrokovati prerani porod, kao i hormonski poremećaji ili prijevremeno odvajanje posteljice. Značajan rizik snose pušačice što je još jedan dodatni razlog radi kojeg se trudnice trebaju ostaviti cigareta! Bolest ili deformacije djeteta također su mogući uzroci. Blizanačke trudnoće isto tako često ne traju punih 40 tjedana, među ostalim zato jer bi se maternica mogla previše rastegnuti. Mišićni receptori bi tada dojavili da je trudnoća uznapredovala na što bi tijelo reagiralo oksitocinom, tvari koja potiče trudove. Kod žena koje su već pretrpjele nekoliko spontanih pobačaja kanal grlića maternice većinom je proširen pa zato može popustiti prije vremena, a maternica će na grlić koji se počeo otvarati odgovoriti trudovima.

Pušačice su izložene značajno većem riziku!

Katkada se porod svjesno izaziva ranije i to kod po život opasnih oboljenja majke kao što je, primjerice, sindrom HELLP. Liječnici će se odlučiti za prijevremeni porod i ako dijete u majčinoj utrobi više nije dovoljno dobro opskrbljeno.

Danas je, međutim, poznato da su najčešći uzrok prijevremenog poroda ili u najgorem slučaju kasnog spontanog pobačaja (nakon dvanaestog tjedna trudnoće ili kasnije) vaginalne infekcije. "Možemo poći od toga da je najmanje trećina, no vjerojatnije čak i polovica svih prijevremenih poroda uzrokovana takvim infekcijama", izjavio je profesor Erich Saling, stručnjak za perinatalnu medicinu.

Razlog: zbog hormona u trudnoći ili uzimanja pilule često se promijeni ženski imunološki sustav pa stoga žene postaju sklonije infekcijama. U vlažnom okolišu rodnice često se zbivaju promjene. Obično dolazi do smanjenja količine bakterija iz mliječnih kiselina, takozvanih laktobacila. Budući da je zadatak tih mikroorganizama osigurati kiselost okoliša koji je obrambeni štit protiv bakterija već na samom ulazu u rodnicu, uzročnici se brže šire. Ako se bakterije prošire sve do grlića maternice, mogu tamo te na unutarnjoj embrionalnoj ovojnici izazvati upale.

Shvatite ozbiljno i najbezazlenije tegobe

U najgorem slučaju prodrijet će čak i do nerođenog djeteta te ga time ugroziti. Unutarnja embrionalna ovojnica, ako je zahvaćena upalom, s vremenom će postajati sve slabijom, a moguća posljedica je puknuće vodenjaka. Tada će se stvarati hormoni prostaglandini. Oni grlić maternice čine mekšim i mogu potaknuti prijevremene trudove.
Koji su znakovi upozorenja?

Trudnice bi trebale obratiti više pozornosti na znakove svog tijela jer tijelo često odmah šalje nedvosmislena upozorenja. Prepoznate li ih pravovremeno i pravilno protumačite, najgore će se često moći spriječiti. Stoga kod krvarenja, bolova u abdomenu, proljeva koji nikako se prestane ili temperature radije otiđite liječniku jedan put više nego jednom premalo! Liječnik će prvo opipati grlić maternice i provjeriti je li još uvijek zatvoren. Na ultrazvuku će izmjeriti dužinu cervikalnog kanala. Ako je prekratak s obzirom na trenutačni tjedan trudnoće, postoji opasnost od prijevremenog poroda. Liječnik će u barem trećini slučajeva nakon takvog pregleda otkloniti sumnje.

Međutim: ako se jave prijevremeni trudovi ili je primijećeno puknuće vodenjaka, trudnica ne bi smjela gubiti vrijeme te bi bez oklijevanja trebala otići u bolnicu.

Pored toga, tijekom trudnoće je i na prvi pogled bezazlenim poteškoćama potrebno posvetiti više pažnje. Već je više puta dokazana povezanost prijevremenog poroda i paradontitisa. Dugo se smatralo da ti uzročnici potiču prijevremeni porod, no danas liječnici smatraju da je upala zubnog mesa prije znak upozorenja. Imunološki sustav žene u tim je slučajevima često krajnje opterećen pa se pod tim okolnostima više nije u stanju oduprijeti uistinu opasnim uzročnicima infekcija u rodnici.

Poznato je da i prekomjerni stres može dovesti do prijevremenih trudova. U istraživanju provedenom 1995. godine je 65 posto žena kod kojih su primijećeni simptomi prijevremenog poroda doista navelo da pate od stresa. Međusobna povezanost još do danas nije posve razjašnjena. Činjenica je, međutim, da stres nepovoljno djeluje na imunološki sustav. Znanstvenici su na temelju toga pretpostavili da preveliko opterećenje također potiče infekcije. Ako vam je liječnik savjetovao da se pazite, shvatite ga ozbiljno.





Hanady RR -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 9:27:40)

Uzroci spontanog prijevremenog poroda

Određene infekcije genitalnog trakta se povezuju s prijevremenim porodom. Supstance koje baterije proizvode u genitalnom traktu mogu oslabiti ovojnice oko amnionske većice i uzrokovati njeno prerano puknuće. Čak i ako ovojnice ostanu netaknute, bakterije mogu uzrokovati infekciju i upalu maternice, koja onda izaziva niz promjena koje vode u prijevremeni porod.

Možda su Vas testirali na klamidiju i gonoreju na prvoj trudničkoj kontroli. Ako su Vam ustanovljene ove ili druge spolno prenosive bolesti, morali ste se odmah početi liječiti i Vi i Vaš partner. Testiranje je potrebno ponoviti i nakon liječenja i u ostatku trudnoće potrebno je koristiti prezervative.

Ako ste već jednom imali prijevremeni porod, možda su Vam uzimali i bris na bakterijsku vaginozu. Iako neka istraživanja pokazuju kako liječenje bakterijske vaginoze u drugom i trećem tromjesečju smanjuje rizik od prijevremenog poroda, druge studije pokazuju kako nema razlike.

Vjeorajtno nećete biti testirani na trihomonas osim ako nemate simptome koji na tu infekciju upućuju.

Određene vanmaternične infekcije, poput upale bubrega, upale pluća i apendicitis (upala crvuljka) također povećavaju rizik od prijevremenog poroda.
Rizik se povećava i u slučaju da imate upalu mokraćnog sustava poznatu kao asimptomatska bakteriurija, stanje u kojem imate prisutne bakterije u mokraćnom sustavu, ali bez simptoma.

Uzroci prijevremenog poroda mogu biti i placenta previja, abrupcija placente, pretjerano velika maternica (često u višeplodnoj trudnoći), previše amnionske tekućine, te strukturne anomalije maternice i cerviksa.


Rizici za spontani prijevremeni porod


Mnogo je rizičnih faktora koji mogu dovesti do prijevremenog poroda, no zapamtite kako više od polovine takvih poroda su bili u trudnoćama bez identificiranog rizičnog faktora. No ipak, neki faktori koji mogu povećati rizik su:
prijašnji prijevremeni porod
višeplodna trudnoća (blizanačka, ...)
trudnica mlađa od 17 i starija od 35 godina
premala tjelesna težina prije trudnoće i nedobivanje dovoljno na težini tijekom trudnoće
vaginalno krvarenje u prvom ili drugom trimestru
umjerena do ozbiljna anemija u ranoj trudnoći
pušenje, alkoholizam i drogiranje tijekom trudnoće
porod u zadnjih 18 mjeseci
ne idete na prenatalne kontrole ili ste krenuli kasno
trudnoća je posljedica potpomognute oplodnje
niski socioekonomski status
trauma abdomena
U rizik se ubraja i velika količina stresa u životu, pogotvo kronični stres, zbog toga jer stres djeluje kao okidač na otpuštanje hormona koji mogu uzrokovati kontrakcije maternice i uzrokovati prijevremeni porod.
Rizik povećava rad u smjenama, težak fizički rad, stajanje na poslu duže od 40 sati tjedno, te genetska predispozicija (ukoliko su se u obitelji već pojavili prijevremeni porodi).


Može li se predvidjeti prijevremeni porod?

Dvije su pretrage koje se mogu napraviti kod trudnice kako bi se otkrilo javlja li se prijevremeni porod.

Mjerenje dužine cerviksa ultrazvukom. Liječnik Vam je možda već pri prvom ultrazvuku mjerio dužinu cerviksa. U bilo kojem momentu kada je liječnik zabrinut za trudnoću može napraviti mjerenje dužine cerviksa kako bi vidio da li na njemu dolazi do kakvih promjena. Ako se počne stanjivati ili otvarati, vrlo je vjerojatno da može doći do prijevremenog poroda. Ultrazvuk može napraviti i ako je poslije vaginalnog pregleda osjetio da je cerviks abnormalno kratak ili se javlja njegova insuficijencija, ili ako se Vam jajvljaju simptomi poput pritiska i boli u zdjelici, bolova u leđima, mukozni iscjedak ili vaginalno krvarenje.
Ako je ultrazvuk pokazao promjene na cerviksu, liječnik Vam može preporučiti mirovanje i odlazak na bolovanje, apstinenciju od seksa i prestanak pušenja.
Ako ste trudni manje od 24 tjedna i došlo je do promjena na cerviksu no nemate kontrakcija, liječnik Vam može preporučiti serklažu, postupak kojim se na umjetan način zašije cerviks kako se ne bi više otvarao.

Pretraga fetalnog fibronektina. Ova je pretraga rezervirana za trudnice koje imaju kontrakcije ili druge simptome prijevremenog poroda. Fetalni fibronektin je protein kojeg proizvode fetalne membrane. Ako se on pojavi u većim količinama u Vašem vaginalnom ili cervikalnom sekretu, smatra se kako ste u većem riziku od prijevremenog poroda. Pozitivan nalaz pretrage bi mogao utjecati na odluku liječnika da Vam da lijekove koji bi zadržali porod i kortikosteroide koji pomažu nerazvijenim plućima da se brže razviju.


Što napraviti još u slučaju povećanog rizika od prijevremenog poroda?

Brinite se o sebi. Ako se pravilno hranite, dovoljno odmarate, rano krenete na prenatalne kontrole, prestanete s nezdravim navikama poput pušenja i pijenja alkohola, smanjite stres, već radite puno kako bi osigurali da se VAše dijete rodi zdravo i na vrijeme. Ako ste u povećanom riziku od komplikacija i prijevremenog poroda Vaš ginekolog Vas može poslati na praćenje kod liječnika koji se za to usko specijalizirao.
Kako trudnoća napreduje, uzmite si svakog dana malo vremena za osluškivanje svog tijela kako bi na vrijeme otkrili promjene u organizmu i eventualno zabrinjavajuće bolove i pritiske, te pokrete djeteta.
Zapamtite koji su znakovi prijevremenog poroda i javite se odmah liječniku ako ih primjetite. Što ih prije prepoznate, to je veća šansa da će ishod biti dobar.


Simptomi prijevremenog poroda


Ako Vam se pojavi bilo koji od sljedećih simptoma prije 37.og tjedna trudnoće, odmah se javite liječniku:
više vaginalnog iscjedka nego obično
promjena u tipu iscjedka - pretvorio se u vodenastu tekućinu, postao je krvav ili pun sluzi
vaginalno točkasto ili obično krvarenje
abdominalna bol, grčevi poput menstruacijskih ili više od 4 kontrakcije u sat vremena (iako su možda bezbolne)
jači pritisak u području zdjelice (osjećaj kao da dijete pritiska prema dolje)
bol u donjem dijelu leđa, pogotovo ako je tupa i ritmična, ili se pojavila iznenada
Simptomi mogu biti zbunjujući, jer su neki od njih, poput pritiska u zdjelici ili bol u donjem dijelu leđa uobičajeni tijekom trudnoće, a te povremene kontrakcije mogu biti Baxton Hicksonove kontrakcije. Iapk je bolje biti siguran, nego poslije žaliti, tako je uvijek bolje nazvati liječnika i posavjetovati se u slučaju bilo kakvih neuobičajenih promjena u trudnoće.


Izvor
blog http://trudnoca-beba.blogspot.com/2012/01/prijevremeni-trudovi-i-porod.html

naime čitajući određene tekstove nalazim da mogu postojati simptomi koje mi zanemarimo jer nam nisu neobični u tom smislu...
recimo vaginalne infekcije...
ja se sjećam da u prvoj trunoći uradila sma možda dva puta krvnu sliku, urin kontolirala itd ostalo i kad bi mi dali uputu ja sma bila pametna sama sve je ok neću beze da me bodu...
međutim u drugoj sam to dosta češće radila..i imala sam i infekciju mokraćnih koju sma u jednom trenutku i antibioticima u trudnoći konotlisala..
sad ne znam zaista što je sve uredna trudnoća...
koje nalaze jsei radila tokom trudnoće...možda je nešto bilo skriveno, bakterija u mokraći il nešto slično što tebi nije ni stavrlo porbleme da na isto regiraš ni ti ni ljekar...

Nadam se odgopvore na tvoja mnogobrojan pitanja dat će ti i nadležni ljekar...pitaj ga, posavjetuj se eventualno i da uradiš neke do pretraga, vaginlani bris, urinokulture, krvne pretrage komletnije, hormonske pretrage...
možda dobiješ neke odgovore koji će ti omogućiti da u budućnosti isto rješiš i tako otkloniš i strah pri narednim trudnoćama[sm=smiley13.gif]




malena sharena -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 9:32:18)

Vesela, zasto mislis da je TEBI nesto promaklo? Jedino je tvoj doktor mogao primijetiti nesto sto bi ukazivalo na prijevremeni porod. Ono sto je vazno jeste da ce ti se naredna aBd trudnoca voditi kao rizicna i obavezno je vodi kod privatnog dr. nije isto kad te neko pregleda za 45 ili 10 min. Ja sam imala jedan spontani u 13. n.t. i obje trudnoce poslije toga su mi rizicne jer imam skracen grlic. Tvoj dr. ce uraditi sve moguce pretrage i vidjeti sta je kod tebe mogao biti uzrok, a ima ih puno od ovog skr. grkica, infekcije, bezbolnih kontrakcija, do fizickog napora, stresa, visokog pritiska...




smajli80 -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 10:31:42)

Slažem se sa ovom konstatacijom-nije tebi ništa promaklo već tvom ljekaru i naredna trudnoća će se voditi kao visokorizična.I treba da ideš kod privatnika i da kopaš oči za svaku sitnicu-bolje spriječiti nego se poslije kajati.Sad si nažalost *bogatija za jedno iskustvo*i znaš s čim se trebaš boriti i na šta obratiti pažnju.

Ovi tekstovi su poprilično tačni(barem iz mog iskustva).
Prije kćerke imala sam 2 spontana pobačaja u 8ned a tek poslije drugog su me slsli na niz pretraga da utvde šta je uzrok.
Nakon ta dva sp. ostala sam trudna sa kćerkom i trudnoća se vodila kao rizična-međutim ja sa radila do 7 mj.trudnoće jer sam se kako dobro osjećala-međutim porod je nastupio prvi dan 37ned(/tj 9mj)-razlog visoko prsnuće plodovih ovojaka-što lako može biti razlog neke upale koja nije primjećena ili jak stres koji sam doživjela nekoliko dana ranije(svekar je preminuo iznenada)

Trudnoća sa sinom je bila od početka *mrljava*.Blagi čok.iscjedak i kad sam otišla na kontrolu dobila utogestan(zbog 2sp) otišla u 16 ned na TRIPLE test i rađen je 4D UZ gdje je primjećeno da posteljica nije zauzela dobar položaj-tj prionula za grlić i da bi moglo biti problema-to saopštavam gin.koja me je dotad vodila a ona mi govori da nije ništa (ljuta što sam išla privatno raditi uz)da bi u 19 ned dobila blge bolove pri dnu stomaka .opet joj se obraćam i govoti mi da zumem Gynipral od kojeg dobijam jaku tahikardiju i odlazim na bolnički odjel.Tamo me pregleda ljekar i saopštava mi da sam otvorena 2cm ,skraćen grlić i ostavlja me na ležanju u bolnici 10 danaImala sam jaku urinarnu infekciju koja je uzrokovala kontrakcije.Da se nisam tad javila imala bi sp.-tj prijevremeni porod u 19 ned i beba naravno ne bi preživjela[sm=smiley13.gif].Poslije toga još 2x bila na ležanju u bolnici.

Eto da se tad nisam javila jer sam prije toga imala jako ružno iskustvo jer su ti bolovi koje sam imala bili toliko blagi i neznatni da neko kome je sve dotad bilo OK ne bi obratio pažnju na to,moj dječak danas ne bi bio živ[sm=smiley13.gif]

Sad uradi apsolutno sve pretage i da sledeći put znaš s čim se trebaš boriti.




Skvo RR -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 10:40:50)

Ovako..ja sam vodila trudnocu i na GAK-u (kod naseg doktora) i privatno..zasto sam se odlucila na duplo vodjenje trudnoce...evo...zato sto privatno sam radila 3X kontrolu krvi i urina, uvijek mi je testirana mokraca na bjelancevine, mjeren grlic...to kod prvog doktora nisam radila....samo mu odnesem nalaze koje mi je privatnik rekao da uradim, on pogleda i okej...nadalje dobijem terapiju na GAK-u i kod privatnika,,,,ja se odlucim na ovu privatnicku terapiju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]..zasto nemam pojma....dalje, vaganje, pritisak...sve je  to bio dio standardnog pregleda kod privatnika..na GAK.u...nikada...iako je doktor znao za moju prvu trudnocu i problem sa pritiskom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...dakle, ja sam jednog dozivljavala kao "porodnicara", a drugog " za klasicno vodjenje trudnoce"..briseve koji su  bitni pravoooo u trudnoci sam takodjer radila na inicijativu privatnika, gore doktor nikada nije rekao da trebam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...da se razumijemo svaki ima svoje kvalitete..ja sam cijenila da ovog imam na GAK.u za ne daj Boze...necega,,,jer sam bila isprepadana prvom trudnocom, pritiskom i slicno...a ovog drugog radi ozbiljnosti i detaljnosti u vodjenju trudnoce....zaista sam iskreno napisala ovaj post....u smislu..da ima "super trudnoca" koje fakticki ne trebaju haman ni preglede doktora...ali imaju i one kao sto je bila moja prva gdje sam uvijek imala dijagnozu "prijevremenog poroda", iz tog razloga sam se bila odlucila na ovaj sistem....jer sam uvidjela da za mo je stanje ipak trebaju detaljniji pregledi...uvazavajuci i cinjenicu sa mojim problemima sa srcem sto prvi doktor nije uzimao previse u obzir, osim u devetom mjesecu kada mi je dao uputnicu internisti i kardiologu da izvrsim pregled just in case, koji sam ja imala na "inicijativu" privatnika vec dosta ranije...to je moje iskustvo.




animagical -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 10:51:59)

ja takodjer preporucujem istog privatnika kao i skvo, meni je licno pomogao da dobijem sina[sm=smiley1.gif] lijekove, koje sam ja koristila u trudnoci, oni u vojnoj nisu uspijevali ni izgovoriti...u vojnoj su mi jednom trazili nalaz urina, a kod privatnika masu puta... da ne pricam da je uporedo vodio racuna o mojim drugim neginekoloskim dijagnozama, terapijama i redovnim ponavljanjem nalaza za iste... mislim da je samo kod drzavnog doktora moguce voditi bas neku nafakali, nekompliciniranu trudnocu, ali takvih je danas nazalost jako malo...




Hanady RR -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 10:58:16)

ja ne preporučujem ljekara nikome...
to je zaista mač sa dvije oštrice...
ja ne mogu da garantiram da onja koji je meni bio dobar biće i drugome....

no istina i ja sma obe trunoće vodila privatno i državno...
kada sma dobijala terapije konultirala sma se sa oba o istom kada se slože istu koristila...
sve do dana kada sma legla u bolnicu no za sve u bolnici sma se čula sa svojim ljekarem koji je bio više nego krasan prema meni i sve me redovno saslušao...

i da nalazi...težina mene, krvni pristisak...redovno rađeno....kod privatnika





tajcika -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 11:29:51)

moje iskustvo prijevremenog poroda u 31 /32 nedelju sa do tada uredno vodjenim pregledima kod dr. i nije bilo nikakavih problema sa te strane i sve se sreca zavrsilo dobro, sada imam curicu kojoj je 12 godina rodjena je sa 2200 gr i visine 47cm, nikakavih simptoma prijevremenog poroda nije bilo osim sto sam prilikom posusivanja poslije nuzde na papiru pojavila blaga sukrvica u bolnici sam dosla neznajuci otvorena 7cm opet kazem bez ijednog bola sto zvuci skoro nemoguce, citavu noc sam prelezala u sali i kako porod nije krenuo ostala sam da lezim u bolnici i primala injekcije za sazrijevanje pluca bebe te prepar za ocuvanje trudnoce, bolovi su nastupili tek 4 dan i eto hvala Bogu sve je bilo OK, za taj prijevremeni porod mogu kriviti jedino veliki stres koji sam imala na mjesec dana prije, ili mozda i nesto drugo sto je dr. promaklo jer u drugoj trudnoci sam strogo mirovala 6 mjeseci zbog skracenog grlica tako da se nije mogla uraditi ni serklaza
ne znam ni sta reci na ovu temu jer mi je bolna bez obzira na sve da li je do aljkavosti dr. kojima smo mi samo kao neka roba na traci ili vec nesto drugo... jos jednom hvala dragom Bogu koji mi je bio na pomoci u obje trudnoce, a zahvalnost od dr. dugujem dr. Nikulinu koji mi je bar u ovoj drugoj trudnoci bio od velike pomoci




gagach -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:03:04)

Moja najbolja drugarica je prije 3 sedmice rodila u 28 sedmici trudnoce....to jutro je bila kod ginekologa na ultrazvuku i sve je bilo sasvim uredno i nije bilo znakova ama bas nikakvih da bi se moglo desiti nesto takvo. Tu noc je legla u krevet i probudila se sva mokra...naravno pukao joj vodenjak...
otisla u bolnicu pa su pokusali zaustaviti porod,pa kada nisu uspjeli to je krenulo prirodno ali se odjednom "zatvorila" i onda su joj uradili carski rez...

Beba je dosla na svijet sa 1075 ...prava mala mrvica i naravno odmah su je stavili u inkubator...i sada krece borba...anomalije kada jednjak nije spojen sa zelucem pa su je operisali i sada je ok, infekcije, otoci...svaki dan je nova borba...dva koraka naprjed-jedan nazad i tako.... kada je pitala doktora ZASTO se to desilo ako je bilo sve uredu ( napominjem da ona zivi u Holandiji ) rekli su joj da jednostavno nemaju objasnjenje zasto dodje do prijevremenog poroda...da je to gomila nekih faktora i da se to u principu ne moze sprijeciti...jednostavno se desi...





malena sharena -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:12:48)

Vezano za ovo, danas na pregledu sve uredu, a za dva dana zena se porodi. Meni je dr. rekla da u ovim slucajevima ako je doktor pregled obavio detaljno mora primijetiti da se tijelo priprema za porod, jer do otvaranja ne dolazi preko noci. I onda se reaguje na vrijeme sa hospitalizacijom i davanjem inijekcija za sazrijevanje pluca. Mada, kad nesto hoce da se desi, desice se i sa svom terapijom, doktori nisu svemoguci.




Mya_81 RR -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:19:19)

Vesela, neke stvari se jednostavno dese [sm=smiley13.gif] Koliko god bili na oprezu nešto izbjeći ne možemo. U životu nažalost ništa nema garanciju, ali ne mislim da si nesto pogresno napravila i stvarno mislim da s tim sad ne trebas razbijati glavu. Sta bi bilo kad bi bilo su najgore vrste pitanja koje si mozemo postaviti, na to nikad nema odgovora.

Ja sam bila sretnica pa se vrlo rizicna trudnoca uspjesno okoncala i brzo sam se prestala preispitivati sta sam to mogla uraditi drugacije.

Znam da je neke stvari lakse reci nego uraditi, ali zaista nemas razloga misliti da si učinila išta loše i da si to nekako mogla sprječiti [sm=smiley31.gif]




Mya_81 RR -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:21:25)


IZVORNA PORUKA: malena sharena

Vezano za ovo, danas na pregledu sve uredu, a za dva dana zena se porodi. Meni je dr. rekla da u ovim slucajevima ako je doktor pregled obavio detaljno mora primijetiti da se tijelo priprema za porod, jer do otvaranja ne dolazi preko noci. I onda se reaguje na vrijeme sa hospitalizacijom i davanjem inijekcija za sazrijevanje pluca. Mada, kad nesto hoce da se desi, desice se i sa svom terapijom, doktori nisu svemoguci.


A kako moze primjetiti ako se ne pregleda vaginalno? Koliko ja znam vaginalno se ni ne gleda ukoliko trudnoća djeluje kako treba.




Medić* -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:27:00)

IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR


IZVORNA PORUKA: malena sharena

Vezano za ovo, danas na pregledu sve uredu, a za dva dana zena se porodi. Meni je dr. rekla da u ovim slucajevima ako je doktor pregled obavio detaljno mora primijetiti da se tijelo priprema za porod, jer do otvaranja ne dolazi preko noci. I onda se reaguje na vrijeme sa hospitalizacijom i davanjem inijekcija za sazrijevanje pluca. Mada, kad nesto hoce da se desi, desice se i sa svom terapijom, doktori nisu svemoguci.


A kako moze primjetiti ako se ne pregleda vaginalno? Koliko ja znam vaginalno se ni ne gleda ukoliko trudnoća djeluje kako treba.



Da li se vidi detaljim pregledom preko UZ ?




malena sharena -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:31:52)

Da, kad sam napisala detaljno pod tim sam mislila i na vaginalni pregled. Znam da to ne praktikuju svi dr. ali meni e moja dr. svaki put gledala i grlic na stolu, tako je i ustanovila skracivanje. A posljednji put mi je serklazu gledala ultrazvucno preko stomaka da vidi kako drzi, pa pretpostavljam da se onda i grlic moze na isti nacin pratiti.




gagach -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:33:49)


IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR


IZVORNA PORUKA: malena sharena

Vezano za ovo, danas na pregledu sve uredu, a za dva dana zena se porodi. Meni je dr. rekla da u ovim slucajevima ako je doktor pregled obavio detaljno mora primijetiti da se tijelo priprema za porod, jer do otvaranja ne dolazi preko noci. I onda se reaguje na vrijeme sa hospitalizacijom i davanjem inijekcija za sazrijevanje pluca. Mada, kad nesto hoce da se desi, desice se i sa svom terapijom, doktori nisu svemoguci.


A kako moze primjetiti ako se ne pregleda vaginalno? Koliko ja znam vaginalno se ni ne gleda ukoliko trudnoća djeluje kako treba.



Da li se vidi detaljim pregledom preko UZ ?


Mojoj drugarici nisu nista vidjeli preko UZ-a...sve uredno cak je i nahvalio da se beba fino razvija....




malena sharena -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:39:10)

To kako se beba razvija ne mora imati nikakve veze sa prijevremenim porodom. Kod mene je beba hB napredna i s njom je sve uredu, ali postoji opasnost od prijevremenog poroda.




felix -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:46:39)

kao što znaš sama sam rodila prijevremeno jeste da sam ja ispocetka imala jako rizicnu trudnocu . otišla sam sa uzasnim bolovima a otvcarala se nisam cilj im nije bio da rodim vec su me pokušavali zaustaviti porod to je uzas bilo bolovi gore nego sam porod ...

neznam šta pospješuje prijevremeni porod , kod mene je bio i skracen gric niska trudnoca skorz pa pritiskala .....

baš sinoc cu od mame da se jedna mamina komšinica osla roditi prije vremena vec je imala dva spontana duša draga znam je baš je mila zenica , rodila u 7, 5 mjes. beba nema 2kg ona je u zenici a beba osla za Sarajevo bas sam se nasekirala sinoc samo da abd bude sve ok sa bebom ...




felix -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 12:49:17)


IZVORNA PORUKA: malena sharena

To kako se beba razvija ne mora imati nikakve veze sa prijevremenim porodom. Kod mene je beba hB napredna i s njom je sve uredu, ali postoji opasnost od prijevremenog poroda.

istina al meni su na uzv vidjeli da je sve ok sa bebom kao ima dovoljno kila ako bi porod krenuo beba , jedino nisu mu pluča bila skroz razvijena pa su mi inekcije davali za razvijanje bebi pluča
kad se rodio , bio 4. dana u inkubatoru ...




malena sharena -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 13:19:24)

To uredu, nego sam nesto drugo htjela rec to, da ponekad dr. zeni kaze kako je plod super, uredno se razvija i ona onda misli da je sve OK sa trudnocom, a ovamo jos brdo pretraga treba uraditi da se izbjegne rizik od spintanog ili prijevremenog poroda.

Po meni, detaljno i strucno vodjenje trudnoce podrazumijeva i uzimanje briseva, nalaze krvi, urina, mjerenje grlica, pracenje tezine i krvnog pritiska, opsteg stanja, zivotnih navika, porodicne anamneze. A to zahtijeva dosta vremena i posvecenosti doktora, za sta drzavni doktori cesto nemaju dal vremena dal volje, ne znam.




aazra -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 13:36:24)

Veeseelaa...[sm=smiley31.gif] Ja baš nemam iskustva s ovim, jer sam se svojevremeno istraumirala s prenesenom trudnoćom, nema kontrakcija, zatvorena skroz, prošlo sedam dana ništa, baš ništa...

Ali znam da ako je iz nekih razloga rizično za plod da ostane dalje u maternici, doktori pristupaju tome...

Koliko znam to je u slučajevima kada zena ima neku bolest isl.

I također ne znam je li medicinski utemeljeno ili je samo vjerovanje da je osmi mjesec kritičan, više nego npr. sedmi, nešto sam čitala da u tom mjesecu se dovrsava proces sazrijevanja pluća, kojeg nije dobro prekidati, ali opet ne znam mozda griješim..

A je li tebi (izvini što te pitam) ali vidim da sama govoriš o tome, pa eto nadam se da ti ne smeta, doktor koji ti je vodio trudnoću rekao da se moras poroditi, ili je porođaj krenuo sam od sebe, nadam se da se ne ljutiš, ne moraš odgovoriti, već i ja sam bila u šoku kad sam vidjela šta ti se desilo, posebno jer si bila zdrava trudnica, šta je dovelo do toga?




Alma_27 -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 13:45:22)

ja sam imala prijeteci prijevremeni porod. Hb, rodila sam u punom terminu

pocela se otvarati u 25, sedmici. jako malo ali cijelom duzinom grlica. (ima tema koju sam otvorila: grlic koji se otvara prerano). mi smo to sprijecili mirovanjem i lijekovima.

e sad, sta je bio uzrok? kod mene je trudnoca bila uredna. dr je rekao da to hoce od urinarne infekcije. i stvarno, u urinu je nadjena neka bakterija. rijesili smo je kutijom antibiotika ali vidis mozda je ona kriva za to rano otvaranja. nikad prije nisam imala problema sa urinom...

to je moje iskustvo.




Alma_27 -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 13:51:18)


IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR


IZVORNA PORUKA: malena sharena

Vezano za ovo, danas na pregledu sve uredu, a za dva dana zena se porodi. Meni je dr. rekla da u ovim slucajevima ako je doktor pregled obavio detaljno mora primijetiti da se tijelo priprema za porod, jer do otvaranja ne dolazi preko noci. I onda se reaguje na vrijeme sa hospitalizacijom i davanjem inijekcija za sazrijevanje pluca. Mada, kad nesto hoce da se desi, desice se i sa svom terapijom, doktori nisu svemoguci.


A kako moze primjetiti ako se ne pregleda vaginalno? Koliko ja znam vaginalno se ni ne gleda ukoliko trudnoća djeluje kako treba.




ja sam svaki put u obje trudnoce pregledana vaginalno. ili UZ ili rukom




SREĆNA -> RE: Prijevremeni porod (9.1.2013 13:55:12)

Ja bih na ovu temu mogla reći da postoje stvari koje se dešavaju u organizmu, a mi nemamo pojma o tome.
Ja sam prije 11 dana izašla iz bolnice zbog početka upale plodne vode-plodovih ovoja, koja izaziva prijevremeni porod. Simpotomi su pored visokih leukocita, 16,90 i bol u stomaku sa desne strane, koji je trajao neka dva dana, nije to bol koji te razara, nego onako probada nekoliko puta na dan, nije jaka bol, ali mene je jedan od ta dva dana boljelo nekako da nisam mogla hodati, kad stanem na nogu bol odjekne negdje u visini pupka pa nekih 10-tak cm prema grudima.Osjećaj je kao da te nešto potkočilo.
Nalaze kks , urin, crp i još nekih raznih parametara radim svaki mjesec, na svoju inicijativu, pred svaki pregled kod dr. privatno ponesem friške nalaze, evo već 8 mj. Na osnovu tog bola i povišenih leukocita ( koji se nisu smanjili nimalo za mjesec-dva dana, crp je miran, bakterija nema u urinu), moja dr. je rekla da ja imam upalu plodne vode, odnosno početak upale, koja se liječi antibioticima, a mene je poslala u bolnicu da bih primila iNekcije da bi se upala brže sanirala, obzirom na ishod moje prve trudnoće bolje je blo ležati u bolnici.Rekla mi je da takva vrsta upale izaziva prijevremeni porođaj, a ono što sam ja još našla na internetu o tome bolje da ne pišem.Mogu samo da kažem da mi je taj boravak u bolnici poprilično skratio život plus sam osijedila , zaista osijedila od sikiracije. U bolnici nisu htjeli govoriti ništa dok ne vide kakao djeluju inekcije. Nakon 4 primljene inekcije leukociti su se smanjikli na 13,300, crp se takođe smanjio za 0,3.Pustili me kući dali antibiotike da pijem i kontrola za 7 dana.Leukociti za 4 dana ponovo narasli na 14,1, crp miran. Moja dr. kaže da postoji mogućnost da ostaje negdje tečnost u meni koju ja ne mogu izbaciti do kraja kroz mokrenje, te da je vrlo moguće da su i zbog toga povišeni leukociti.Ne znam više, pojma nemam.Sad čekam nalaze brisa i urinokulture.Pa ću opet raditi leukocite.Većina doktora smatra normalnim povišene leukocite, ali do 12 povišene, kao to se toleriše, sve preko je alarmantno i treba nešto preduzeti.

Trombofilija koju je izgleda teško otkriti u trudnoći, koliko sam ja shvatila iz priče moje cimerke u bolnici, takođe izaziva prijevremeni porođaj.Ona je izgubila dvije trudnoće, jednu u 27 nedelji, drugu u 10-toj.Upravo zbog trombofilije koju su joj otkrili dok sam ja ležala sa njom u bolnici, sad prima neke inekcije u stomak i treba ih primati do kraja trudnoće.

Otprilike dosta toga ovisi koliko doktor koji vodi trudnoću ima volje da se pozabavi trudnicom.
Mi većinu stvari ne znamo prepoznati, nemamo pojma šta nam se dešava, prva ja, koja sam ovaj bol sa desne strane smatrala bezazlenim, jer me nije toliko boljelo, jest mi nekako smetalo, ali eto kad sam rekla doktorici ona je donijela takav zaključak.Mi se moramo maksimalno angažovati za svoje dobro, biti dosadne i uporne i uraditi i one zanemarive pretrage naizgled bezazlene, a nikad ne znamo šta nas čeka.




Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>