Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka



Poruka


Blue rose RR -> Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 11:35:40)

Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, donešena je odluka o obaveznom polaganju esksterne mature na kraju devetog razreda osnovne škole.
Na portalu Ministarstva-ONKS-a postavljeni su katalozi ispitnih pitanja iz svih navedenih predmeta.

   "Uvođenje eksterne mature je predviđeno za učenike koji s uspjehom završe deveti razred osnovne škole, te će obuhvatiti i učenike sa posebnim obrazovnim potrebama, koji po principu inkluzivnog odgoja i obrazovanja pohađaju redovne osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

     Model eksterne mature, koji će se u Kantonu Sarajevo primjenjivati od školske 2012/2013. godine, je koncipiran na sljedeći način: svi učenici polažu maturu iz tri obavezna predmeta:- Bosanski,hrvatski, srpski jezik i književnost,- Matematika,- Prvi strani jezik, dok preostala dva predmeta učenici biraju iz dvije grupacije i to na način da se iz svake grupacije treba odabrati po jedan nastavni predmet.
Radi se o sljedeće dvije grupacije:  
A. Historija i Geografija/Zemljopis B. Hemija/Kemija, Biologija i Fizika.  
    Uspješno organiziranje i provođenje eksterne mature predstavlja kompleksan  zadatak, kojem se u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade pristupilo sa maksimalnom odgovornosti i ozbiljnosti.
     Naša namjera je, kroz opšte ciljeve eksterne mature, provjeriti znanja, vještine i sposobnosti učenika, koje su stečene tokom pohađanja osnovne škole u devetogodišnjem trajanju.
     Stečeno znanje učenika, iz gradiva po Nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu, će se  provjeravati kroz eksternu maturu, kao i stepen realiziranja predviđenih nastavnih sadržaja od strane nastavnika u školama.
     Kvalitet prenesenog znanja učenicima, kao i praktična primjena znanja, takođe predstavljaju opšte ciljeve eksterne mature.
     Informatička osposobljenost škola, ali i osposobljenost Ministarstva za praćenje savremenih tokova kada je u pitanju informaciona tehnologija, predstavljaju svojevrstan „ispit“ kada su u pitanju opći ciljevi koje želimo ostvariti kroz eksternu maturu.
     Uspješno organiziranje polaganja ispita u školama je izazov koji je postavljen pred zaposlenike škola i Ministarstvo, jer organizacijski kvalitetno urađen posao, predstavlja značajno olakšanje kada je u pitanju uspješno provođenje ove aktivnosti.
     Poseban zadatak kojem će se Ministarstvo posvetiti nakon provođenja eksterne mature  je evaluacija rezulatata provedenih ispita, koja će u određenoj mjeri pokazati da li su zadani ciljevi eksterne mature pozicionirani na realnim, odnosno objektivnim osnovama i da li je ocjenjivanje učeničkog znanja bilo objektivno ili nije.
     Izazov koji sa sobom nosi ovaj kompleksan posao će dovesti i do određenih korekcija kada je u pitanju kvalitet realiziranja  predviđenih nastavnih sadržaja,  da li su ispravno postavljeni ishodi u učenju,  u kojoj mjeri je  ostvareno kvalitetno usvajanje nastavnih sadržaja od strane učenika,  u kojoj mjeri je prisutna opterećenost nastavnih programa nepotrebnim činjenicama i sl.
     Za sve izrečene dileme i eventualne nejasnoće koje su se pojavile kroz pripremu i provođenje eksterne mature u Kantonu Sarajevo, trenutno ne postoje jednostavni  i jedinstveni odgovori, ali vrijeme koje je pred nama će svakako pokazati u kojim segmentima odgojno-obrazovnog rada smo opravdali očekivanja, a koje segmente našeg rada treba unaprijeđivati, s ciljem adekvatnog i kvalitetnog odgoja i obrazovanja naših učenika.  "


Izvor:
monks.ba






Blue rose RR -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 11:37:11)

Mislite li da će imati odjeka navedena matura, kako među đacima, tako i među prosvjetnim kadrovima?

Ili će se sve završiti na pokušaju?

Kakvo je stanje u drugim zemljama?




minja_ -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 11:52:11)

meni eksterna matura u osnovnoj školi ima smisla samo ako ce sluziti tome da nastavnici imaju neko mjerilo koliko su bili efikasni kao prenositelji znanja te da vide na cemu treba poraditi i sta treba unaprijediti u radu sa buducim generacijama.

mislim da je dob od 14 godina premala za taj nivo stresa - ako uspjeh na eksternoj maturi bude odlučujući za upis u srednju školu, kao što vidim da hoće da uvedu.






Blue rose RR -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 12:04:28)

Ako je prema gore navedenom stoji da bi trebalo.
Mada, mišljenja sam da je ovo projekat koji je godinama stajao negdje u ladici nekog činovnika i čekalo bolja vremena.

Naravno ovo je odlično zamišljeno, samo ako se bude htio ispuniti cilj:
- provjera prenešenog znanja od strane nastavnog kadra;
- provjera znanja učenika,
- utvrđivanje viška/manjka znanja u oblasti određenog predmeta ( ovdje se uvijek sjetim one lekcije o tonama usjeva pšenice iz Uzbekistana, koju smo u školi učili iz Geografije...)






minja_ -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 12:06:43)

A poseban je problem sto kao drustvo nismo na tom nivou eticnosti i morala koji bi garantovao integritet tima koji ce voditi i nadgledati taj ispit, pa će po meni biti otvoren za svaku vrstu mahinacija.




muaaa -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (26.2.2013 12:12:14)

BR[sm=bravo.gif]za tamu,bas maloprije razmisljam o ovom.

Naime moj maleni je 7 raz.ali vec im provlace kroz usi za ovo polaganje mature.Sada tacno neznam ali mi je rekao i broj pitanja koja ce obuhvatiti ove predmete.
Neznam sta da kazem,voljela bih da se javi neka od mama ako ima dijete koje polaze ove godine da nam predoci sta i kako.I mene interesuje sve.Dali se pripremaju prije toga, kako sve to funkcioniseKoje gradivo ce biti obuhvaceno.Dali od 5-og razreda itd....uglavnom super tema




hanabanana -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (28.2.2013 11:25:17)



[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/579621_575487399129250_371404631_n.jpg[/img]  Nadam se da ću pomoći roditeljima čija djeca ove godine završavaju osnovnu školu.




Blue rose RR -> RE: Eksterna matura na kraju devetog razreda osnovne škole (16.4.2013 11:35:14)

Osvrt na rezultate probne eksterne mature:

http://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/izvje-taj-o-relizaciji-provo-enja-pilot-projekta-eksterna-matura-u-osnovnim-kolama-

Bolje "šprehamo" stranjski negoli maternji, a o matematici - bez komentara.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Stranica: [1]