RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Matične ćelije



Poruka


Anoniman -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (20.10.2011 20:14:46)

meni je tako krivo sto ovo nisam uradila...ja vam ne mogu objasniti koliko
mislim da je neodgovorno, kad vec imamo ovu mogucnost, ne iskoristiti je
i za ovo itekako vrijedi kredit dici




Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (20.10.2011 20:16:12)

al za tebe nije kasno jos... kad bude druga bebica [sm=bravo.gif]




Anoniman -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (20.10.2011 20:17:18)

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

al za tebe nije kasno jos... kad bude druga bebica [sm=bravo.gif]

nemoj ici ot[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mia mama -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (21.10.2011 8:58:53)

..smatram da je dužnost svih nas na forumu da kažemo informacije koje će pomoći, ipak svi smo svjesni odgovornosti naše buduće uloge kao majke i roditelja uopšte... i na ovaj način možemo pomoći jedni drugima [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Lano kad nađeš vremena i završiš sve to, javi kako je prošlo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




edijevamama -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (25.10.2011 11:06:24)

ovo je jako dobra stvar, ko moze




lucky mami -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 9:14:37)

Drage sadašnje i buduće mame...vidim da je na forumu jaaako puno zanimljivih tema, između ostalih i ova o matičnim ćelijama. Ranije nisam imala svoj profil, ali sam redovno čitala sadržaje sa portala.
Neki dan sam bila u školi za trudnice na Otoci i imali smo zanimljivo informativno predavanje od strane Family plusa zastupnika Cryo Save banke matičnih ćelija.
Već duže vrijeme razmišljam da sačuvam matične ćelije bebice koja nam dolazi...jer kod prvog djeteta nisam imala priliku.
Naravno, finacije su nam malo klimave, ali dogovorila sam s dragim da kažemo rodbini i prijateljima (s kojima smo u bliskijim odnosima) da nam ne kupuju poklone i odjeću (imamo od ranije dosta toga), nego da sve što su namijenili za kupovinu poklona- da nam to daju u novčanom obliku.
Znam da je ovo malo nezgodno, ali sigurna sam da će razumjeti, jer će tako direktno učestvovati u obezbjeđivanju najboljeg poklona koji se može darovati.
Tako da ćemo izbjeći kredite i zaduživanja, ali i to je rješenje prihvatljivo, ali ipak ćemo se držati naše ideje i preuzeti set u Cryo Save-u.
Nadam se da će još nekome ova ideja pomoći!
Pa pa ...




M kao Mama -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 10:03:54)

Ideja jeste super, jedna naša forumašica je prije nekoliko mjeseci tako javno zamolila prijatelje da ne kupuju poklone, već da učestvuju u matićnim, ja sam ponovo trudna i zaista nema dvojbe o matićnim, samo je pitanje finansija, ja sam isto razmišljala da tako to pitam prijatelje i rodbinu, ali sam odustala. Nekako me stid, jednostavno nisam taj tip, ja ne znam svoje da tražim sramota me, a kamoli nešto drugo.

Tako da akobogda, ima još vremena, ali nekako ćemo naći rješenje




babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 10:23:17)

Ja sam to uradila na svom fb profilu i ispalo je super, ko je mogao ucestvovao je ko nije boze moj, u svakm slucaju imala sam podrsku! I mene je bilo stid kad sam pomisljala na al eto odcepila i postavila na status, par puta ponavljala. jedino ako odlucite za ovo i zelite da vam uplacuju na racun moracete imati racune u banci otvorene. Ja sam bila pravo iznenadjena jer od onog od kog nikad nisam ocekivala podrsku/donaciju, uplatio/donirao je. Tako da zaboravite stid/sram danas toga nema, radite nesto cisto i zdravo za svoje djete i njegovu buducnost! Mada nedaj boze ne zatrebalo nijednom djetetu!




snijeg -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 10:27:09)

Mama alma ne vidim ništa loše u tome, ja sam praktična ionako svu rodbinu i prijatelje uvijek pitam šta im treba bilo da je poklon za rođendan, rođenje bebe, useljenje....to mi je baš cool, makar znam da je poklon svrsishodan i da nije suvišan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




M kao Mama -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 10:33:49)

Pitam i ja, ali ne znam, ipak ću radije neku varijantru drugu skontati, nego ovo, koliko god da su mi prijatelji, rodbina, nekako ne smijem se usuditi da pitam, jedino bih mogla svom ocu kazati i nikome više, takva sam po prirodi, i zaista često sebi idem na štetu,i takva ću izgleda umrijeti, hahahah.

Sreća pa ima ova opcija kredita, tako da sada veliki broj roditelja može razmišljati o pohrani matičnih čelija




taurus -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 10:48:24)

i mene bi bilo "sramota" da kažem ljudima da mi daju novac, ma ne mislim u pravom smilu riječi sramota, već bi mi bilo neugodno tako nešto reći
mada sve bebe uglavnom dobiju pare, ono što mi kažemo "pod jastuk" ali tada je već kasno za matične stanice

mi smo se takođe odlučili za varijantu kredita jer su jako povoljne kamate i nije to neki tako veliki iznos da bi se čovjek trebao razmišljati
raifajsen banka je najpovoljnija, novac direkto prebace na račun family plus-a jedino treba prije poroda kupiti set za pohranu
na kraju krajeva bolje uzeti kredit, a ne trošiti svoju gotovinu, jer mi to dođe kao neka prinudna štednja




babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 11:42:42)

Nisam ja trazila novac tipa daj te mi ili morate mi dati inace...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], nego fino na fb status stavila da planiramo to i to uraditi pa ako neko razmislja o poklonu za bebu itd da novac moze donirati/uplatiti na racun itd.




mamina princeza -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (27.10.2011 12:20:26)

Ja evo od pocetka trudnoce razmisljam o nacinu finansiranja... kredit mrzim zaisa ako ne moram i onda kako god izracunam dok se poplacaju kamate iako bi ja uzela samo na mozda godinu -dvije opet mi je veci trosak dosta.
Ja sam odmah pocela da skupljam i to jako aktivno i nazalalost nisam sad neki broj postigla manje od hiljadu al eto i to je nesto. Mi tri kartice i po dvije cemo uci u minus pred porod, to nam je limit bez kamata pa se opet isplati vise. Hb pa smo uspijeli da sredimo te limite pa smo trenutno na nuli pa mozemo za to korsiti.... kontam vratice se dobar dio od babina iako ni ja ne mogu sada reci svima da daju sve u parama nekako me stid mada cu sa strane progovoriti. i odna imam namjeru odmah minuse pokriti s tim nadam se da ce mi se namjere ostvariti abd.
Kako god razmotrim kredite ne svidjaju mi se. i najjednostavniji imaju milion papirologije pred sam porod sto me nervira samo od sebe a onda pored kamata uvijek ima bar 50-100 KM kosta obrada zahtjeva itd.
Da sam bar bila pametna pa prethodnih godina skupljala po malo i sad imala spremno al covjek to tako rjetko zna isplanirati.





Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (31.10.2011 17:19:26)


IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Pitam i ja, ali ne znam, ipak ću radije neku varijantru drugu skontati, nego ovo, koliko god da su mi prijatelji, rodbina, nekako ne smijem se usuditi da pitam, jedino bih mogla svom ocu kazati i nikome više, takva sam po prirodi, i zaista često sebi idem na štetu,i takva ću izgleda umrijeti, hahahah.

Sreća pa ima ova opcija kredita, tako da sada veliki broj roditelja može razmišljati o pohrani matičnih čelija



sad cu ja to svima razglasiti [sm=smiley36.gif] haha salim se...
ajd sad fino da smislimo nacin kako da pricu upakujemo kako treba da se fino rodbini da do znajanja sta treba da rade :))




Anoniman -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (31.10.2011 17:32:56)

meni je ovo sto je babina beba uradila najbolje
fino stavis na fb i gotova prica[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (31.10.2011 17:37:19)


IZVORNA PORUKA: dadada

meni je ovo sto je babina beba uradila najbolje
fino stavis na fb i gotova prica[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




pametna cura...
a koliko znam mnogo osoba voli kad im se fino kaze stavi u kovertu i gotovo, nego razmisljati sta kupiti, hoce li se dopasti i bla bla [sm=smiley1.gif]




lucky mami -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2011 16:26:37)


Drage buduće i sadašnje mame...vidim da vas je moja ideja podstakla na razmišljanje i da ste iznijeli neke dodatne načine kako doći do cilja i sačuvati matične ćelije.[sm=smiley32.gif]
Sve u svemu, za ovakav poduhvat treba hrabrosti svima reći, ali u dogovoru sa dragim, odlučili smo da to bude najuži krug ljudi s kojima možemo podijeliti svakodnevne radosti i probleme.
Ti prijatelji i rodbina će svakako izdvojiti određeni iznos, i naša molba je da ne kupuju kompletiće čija cijena nije nimalo povoljna, a nama će itekako taj iznos dobro doći,a koji su oni namjerili potrošiti.
Iskreno i ja sam praktični tip, uvijek svakoga pitam šta da kupim za poklon bilo kojom prigodom, jer volim da nešto što poklonim da posluži svrsi, a ne da budu beskorisno potrošene pare, a osobi koji je namjenjen da bude nešto što već ima, a trenutno ima potrebu za nekom drugom stvari.
Facebook se pokazao kao odličan način da se postignu razni ciljevi i apsolutno podržavam i čestitam na toj ideji, svaka čast. [sm=smiley32.gif]

A kompletića i poklončića će svejedno biti, jer ne možemo ovu odluku sa svima podijeliti.
Već smo bili u Cryo save-u, set je kod nas, spreman čeka put u porodilište.[sm=nosecka.gif]




sabinos -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2011 16:58:47)

koliko uopste kosta pohrana maticnih celija?




Sandrich -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2011 18:00:27)

oko 4500km




yasemin -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (5.11.2011 15:55:21)

nova sam na ovom forumu , dobro ste se sjetile ovo umjesto poklona  novac jer je ipak pohrana matičnih čelija pravi poklon i traje cjeli život  svaka čast




emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (10.11.2011 8:41:10)

mama alma, razumijem te potpuno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Doduše kad sam se udavala, tko me je pitao šta mi treba, dobio je i odgovor, a tko nije, kupio/proslijedio mi je servis, hahaha. Pa ja sada tko god kupi vikendicu, useli negdje pitam treba li im uz poklon i tanjira pride [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Ali ovo zaista svi pitaju tek kad se rodi pa ja sada govorim svima da bebac ima sve (jer zaista ima budući da je treći dječak u raji a mi dječiju odjeću kružno koristimo, a od Eme ima sve veće stvari koje smo kupovali u neutralnim bojama) i nadam se da će shvatiti poruku.

Ja sam uzela kredit i valja mi ga otplatiti uskoro jer ostajem bez posla krajem godine, pa sad krpim od babina - eto, i to je opcija.

U svakom slučaju se slažem i da je ok objaviti na fb i slično, sve za svoje dijete, ali tko stisne i može, jer ja ne bih mogla.




mamina princeza -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (14.11.2011 15:51:30)

emmL i ostale koej ste uzimale kredit za maticne celije moze informacija da li vam je potreban bio ziran za te kredite. u sparkase mi rekose da meni ( zaposelan kod privatnika) treba a u raiffeisen nisu nista spomenuli. ja sam mislila da uzmem recimo pola iznosa na kredit a pola da skupim valjda je moguce:) 




shpagica -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (14.11.2011 16:03:19)

Mozda biste prije nego se odlucite pohraniti maticne celije zeljele procitati i tekst objavljen na "rodi".

Ja sam se najezila!

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124&Tekst2ID=&Show=2950




taurus -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (14.11.2011 16:14:53)

meni je ovaj tekst malo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image]
kad sam se prvi put porodila odmah su prerezali pupčanik, mada nisam pohranjivala matične stanice a isto je bilo i na drugom porodu gdje je dr nakon presijecanja pupkovine uzela uzorak za pohranu
nisam primijetila nikakvu razliku
a takođe nisam uočila razlike ni kod beba, obje su bile ok hvala Bogu

mislim da je ovaj tekst zapravo kampanja protiv kompanija koje na pohranjivanju matičnih stanica zarađuju
ali to je njihov posao i moraju naplatiti svoje usluge




Emica_sa -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (14.11.2011 16:18:09)

Interesantno[sm=smiley13.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>