RE: Jevmu - Ašure (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


mrvicaa -> RE: Jevmu - Ašure (12.12.2010 23:59:44)

Dan Asure ove godine aBd u cetvrtak 16.decembra.Polako prikupljam  sastojke da napravim asuru.




dzeni_nl -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 10:29:17)

Ja bih ovo tako voljela napraviti, ali mi neke stvari nisu jasne, pa ako neko zeli da mi malo pojasni bila bih jako zahvalana.

jel se ovo jelo pravi bas na taj dan znaci 16.12 je ove godine i taj dan se pravi?

kad se svi sastojici zaspebno skuhaju, onda se sastave zajedno da se kuhaju. e sad me interesuje koliko vode i koliko secera se stavi i koliko dugo se to zajedno kuha?

npr. 3 solje secera i 3 solje vode da to prokuha pa stavit sve namjernice i koliko da kuham zajedno?

da li se to mora podjeliti isti dan kada se napravi i koliko moe da stoji? ja ovdje bas i nemam kome da podjelim sem svekrvi i tetki od mm, ali u drugom gradu ive braca od mm a njima idemo tek 25. da li tad mogu da im podjelim?




ena0002 -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 11:33:25)

Je li se broje voda, secer i sol [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (13.12.2010 12:59:16)

[Sadržaj poruke je obrisan]




ena0002 -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 13:01:25)

Posti se i srijedu i cetvrtak




Banana -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 13:03:44)

post je u četvrtak a poslanik a.s. je rekao da je lijepo postiti još jedan dan, prije ili poslije, kako bi se muslimani razlikovali od naroda drugih božijih knjiga.




merima_s -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 14:43:07)

IZVORNA PORUKA: dzeni_nl

Ja bih ovo tako voljela napraviti, ali mi neke stvari nisu jasne, pa ako neko zeli da mi malo pojasni bila bih jako zahvalana.

jel se ovo jelo pravi bas na taj dan znaci 16.12 je ove godine i taj dan se pravi?

kad se svi sastojici zaspebno skuhaju, onda se sastave zajedno da se kuhaju. e sad me interesuje koliko vode i koliko secera se stavi i koliko dugo se to zajedno kuha?

npr. 3 solje secera i 3 solje vode da to prokuha pa stavit sve namjernice i koliko da kuham zajedno?

da li se to mora podjeliti isti dan kada se napravi i koliko moe da stoji? ja ovdje bas i nemam kome da podjelim sem svekrvi i tetki od mm, ali u drugom gradu ive braca od mm a njima idemo tek 25. da li tad mogu da im podjelim?



Ja sam ga do sada pravila na taj dan mada mislim da treba napraviti dan ranije a dijeliti na dan Asure. Tako cu ove godine ako Bog da praviti u srijedu.
Svaka se namirnica zasebno pripremi pa se onda sve pomijesa.
Ja u jednu serpu stavim vodu i secer da se kuha pa ubacim jednu namirnicu da se kuha a izvadim, pa drugu i tako redom. Ja sjemenke, voce iz konzerve i npr nar  ne kuham, nego samo ubacim u serpu. Na kraju u serpu ulijem sirup da sve zajedno samo prokuha i to je to.
Do sada sam pravila dva puta i bilo je predobro, ove godine cu samo vecu kolicinu.




tajcika -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 15:05:04)

IZVORNA PORUKA: merima_s

IZVORNA PORUKA: dzeni_nl

Ja bih ovo tako voljela napraviti, ali mi neke stvari nisu jasne, pa ako neko zeli da mi malo pojasni bila bih jako zahvalana.

jel se ovo jelo pravi bas na taj dan znaci 16.12 je ove godine i taj dan se pravi?

kad se svi sastojici zaspebno skuhaju, onda se sastave zajedno da se kuhaju. e sad me interesuje koliko vode i koliko secera se stavi i koliko dugo se to zajedno kuha?

npr. 3 solje secera i 3 solje vode da to prokuha pa stavit sve namjernice i koliko da kuham zajedno?

da li se to mora podjeliti isti dan kada se napravi i koliko moe da stoji? ja ovdje bas i nemam kome da podjelim sem svekrvi i tetki od mm, ali u drugom gradu ive braca od mm a njima idemo tek 25. da li tad mogu da im podjelim?



Ja sam ga do sada pravila na taj dan mada mislim da treba napraviti dan ranije a dijeliti na dan Asure. Tako cu ove godine ako Bog da praviti u srijedu.
Svaka se namirnica zasebno pripremi pa se onda sve pomijesa.
Ja u jednu serpu stavim vodu i secer da se kuha pa ubacim jednu namirnicu da se kuha a izvadim, pa drugu i tako redom. Ja sjemenke, voce iz konzerve i npr nar  ne kuham, nego samo ubacim u serpu. Na kraju u serpu ulijem sirup da sve zajedno samo prokuha i to je to.
Do sada sam pravila dva puta i bilo je predobro, ove godine cu samo vecu kolicinu.



pravi se dan ranije,al lijepo je ako mozes poceti sa pravljenjem iza aksama (srijedu iza aksama),tako da izade da ga pravis na sam dan Asure i podijelis u cetvrtak do aksama tj. do iftara u najmanje sedam kuca i meni je najlakse daga pravim tako sto prvo dodajem sjemeke,zito i ono cemu vise treba da se skuha,a na kraju ubacis ono voce koje samo treba da prokljuca i to je to...




Cherry -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 15:14:56)

e, bas mi je drago da ste otvrile ovu temu. mama i ja svake godine pravimo asuru. uvijek skupimo 77 sastojaka (bude tu mnogo zacina iz raznih istocnih zemalja, ali ipak najvise voca, pa ipak je to slatko jelo). kod nas je to poseban dogadjaj i slavlje... bude milion ljudi...uci se mevlud, ilahije, zikr i sl... zaista se veselim tome [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] sutra idem mami da pripremamo orasaste plodove i ono sto treba duzu termicku obradu, a u srijedu ili cetvrtak ujutro cemo sve sastaviti... jedva cekam da probam [sm=kuza.gif][sm=sloncek.gif][sm=bravo.gif]




mrvicaa -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 16:28:43)

Ja vam se napisah,ali post ne prodje.pa cu samo ovo kopirati

PRIPREMANJE ARTIKALA
Artikli se svaki posebno operu, oljustre ako treba, i kuhaju pojedinacno. Suhi i zrnasti artikli kuhaju se kljucanjem do potpunog raskuhavanja. Artikli u glavnom voce sa vise sadrzaja vode kuhaju se pocetnim kljucanjem, ili samo ostave u kljucalu vodu ali bez kuhanja jer ce podlijegati kuhanju u sastavu kada budu izmjesani. To isto vazi i za svjeze voce. Tecni artikli se ne kuhaju posebno nego se daju direktno u sastav. To vazi i za artikle iz konzervi na pr. breskve, visnje,i sl. sto je danas lako nabaviti.
Veoma raspadljivi artikli kao i oni iz konzervi koji su vec kuhani ne kuhaju se posebno jer bi se rasppali ili zamutili cio sastav nego se daju direktno u sastav, ( na pr. dinja, banana, i sl. ). Voda konzerviranog voca moze se dati u sastav ali ako ne daje dominirajucu boju. Ipak nije preporucljivo vodu iz konzerve dodati radi sadrzaja konzervansa. Kada se radi o vecim kolicinama asureta prakticno je dodati artikle na pojedinacno kuhanje po kucama, t. j. prijateljima, rodzacima i komsijama a centralno samo sastavljanja i dokuhavanja, te sladzenje. U kucama se angazuju djeca oko tih godisnjih poslova sto je i radno vaspitno. Secer za zasladzivanje ( jak rastvor ) priprema se kuhanjem secera u vodi. Jace gust rastvor jer ce ga kasnije razblaziti voda.
Rastvor--- otopina secera --- a gdje treba da bude vece koncentracije jer ce doci do razblazivanja doci dodatkom vode. Iako pojedini artikli sadrze vlastiti secer, secera mora biti vise jer ce pri ukuhavanju u sastavu dio vode ispariti te hladzenjem se dobiti zeljeni saharitet, t.j. slatkoca.
X X X
Artikli pojedinacno kuhani stavljaju se u kazan ili vecu posudu tako da se na dno stavljaju prvo tvrdi artikli, zrnasti i oni koji su se morali duze kuhati a koji teze primaju--- upijaju secer. Voda iz prvog kuhanja se ne daje jer mogla bi dati boju, aromu ili da zamutiti sastav. Sve se to dodaje u rastvor secera koji se prvi uspe u posudu. Na kraju se doda voda. Kolicina vode je proizviljna, a neka takodze proizvoljna mjera je 1 : 1 zapreminski.
Koliki je nivo kompletnog artikala u kazanu toliko u nivou zapreminski naspe i vode. Kompletna smjesa se kuha uz blago mjesanje u raznim pravcima na srednje jakoj vatri. Kuha se do slabog kljucanja.
Ako se probnim uzorkom utvrdi mala slatkoca dodaje se rastvor secera ne secer direktno. Ako je slatkoca i gustoca velika dodaje se kljucala voda ne hladna. Skrob i puding se ne dodaju jer bi ucinili asure gustim i zelatinoznim. To se cini ako je asure veoma rijetko sa malo artikala.
Na kraju se skine sa vatre, malo izmjesa i u istu se stavlja artikli koji se ne kuhaju ( vidi tabelu ) , a na kraju se dodaju pripremljeni skuhani ekstrakti mirisa ; Tarcin --- cimet kuhani a ne u prahu, karanfilici,ruzin mirisa, mirisa maline, vanilin veoma malo, kokosovo i rogacevo brasno bi zamutilo pa se stavlja samo malo kuhanog procjedzenog ekstrakta kokosa i rogaca. Ako bi se mirodzije kuhale i ranije dodale kuhanjem bi isparile jer etericna ulja isparavaju. Ako je masa nakon probnog uzorka veoma gusta i slatka razblazivanje se vrsi dodatkom kljucale vode ili kljucalog rastvora secera.
Cijela masa treba da se potpuno ohladi.
X * X * X *
Asure se " zvanicno " servira deseti dan muharema kada je i kalendarski, uvece nakon jacije namaza u zajednickoj sofri a ne individualno. Kao predjelo obicno se uzima jedno ili najvise tri slana predjela. Sve to asocira na jednakost, skromnost i jedinstvo. Kod ove sofre uci se dova , salevati i posebna ilahija mersija prije jela. Ali ovo je protokol tekije. Na slican nacin isto se moze obaviti u kuci uz clanove porodice ili eventualno i goste. Inace se praktikuje uz jelo kao kompot, te pocastiti slucajne goste ili pozvane. Praksa je i da se podijeli t.j. kao sjet posalje rodzcima, prijateljima i komsijama slicno kurbanu. Na kraju treba imati u vidu i to da savremeni principi, principi ishrane preporocuju ovakvu vrstu jela. Znacajna je i kolicina kao i nutrivna vrijednost asure, ali je to stvar strucnjaka za ishranu. Slijedi proizvoljni primjer tabele, koju citalac moze prosiriti.
TABELA
najcesci artikala za asure
oznake : V - veca kolicina ; S - srednja kolicina ; M - mala kolicina ; T - veoma mala kolicina ; t - tek u tragovima ; Z- zacin.
1. ananas : T - kolicina, kuha se malo, 2. jabuke ; V- kolicina, kuha se potpuno, 3. jagode : SM - kolicina, kuha se malo, 4. hurme : M - kolicina, kuha se potpuno, 5. grah bijeli : V - kolicina, kuha se potpuno, 6. grasak : T - kolicina, kuha se srednje. 7. drijen : S- kolicina , kuha se srednje. 8. dinja : T - kolicina , nekuha se ,daje se svjeza. 9. banana : MT - kolicina, ne kuha se , daje se svjeza. 10. badem : M - kolicina, kuha se potpuno, 11. borovnice : T- koloicina, kuha se malo. 12. breskva : M - kolicina, kuha se malo. 13. kajisija : M - kolicina, kuha semalo. 14. gersl -zito : V - kolicina, kuha se potpuno, 15. kikiriki : SM - kolicina, kuha se potpuno. 16. suhe kruske : V - kolicina, kuha se potpuno. 17. malina,kupina : SM - kolicina, kuha se malo. 18. orah,ljesnjik : SM-kolicina, kuha se potpuno. 19. med : t- samo malo, kuha se samo malo. 20. narandza,limun : SM - kolicina,kuha se srednje. 21. smokve : S - kolicina, kuha se srednje. 22. sljive suhe : V - kolicina, kuha se potpuno. 23. rogac krseni : M - kolicina, kuha se potpuno. 24. soja leblebije : SM kolicina, kuha sepotpuno. 25.------. 26.-----. 27. secer : V -kolicina, kuha sepotpuno. 28. tarcin( cimet ) : t -kolicina,ekstraktni miris. 29. karanfilic : t- kolicina, ekstraktni miris. 30. vanilin secer : t- kolicina, ekstraktni miris. 31. suho grozdze : S - kolicina, kuha se srednje. 32. visnje : S - kolicina, kuha se srednje. 33. svjeze grozdze : S - kolicina, kuha se malo. ITD




dzeni_nl -> RE: Jevmu - Ašure (13.12.2010 21:01:52)

hvala vam puno na odgovoru. sad mi je sve jasno. pih steta samo sto nemam kome da podjelim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Honey3 -> RE: Jevmu - Ašure (14.12.2010 20:03:25)

drage moje  i ja pravim evo vec nekoliko godina asuru,ja sve namirnice kuham zajedno samo stavim vise voca i orasastih plodova i posecerim da bude fino slatko,dijelim po mahali,nisam nikad brojala u koliko kuca[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
dzeni ne moras dijeliti nikome,napravi manju kolicinu samo za tvoju porodicu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]sutra i prekosutra postimo mm ija ako Bog da[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Nejrica -> RE: Jevmu - Ašure (14.12.2010 22:14:14)

i ja namjeravam sutra aBd praviti asure po prvi put,pa me zanima koliko ste vi zene vremenski kuhale orasaste plodove,nekako mi sve potvrdo,pa orijentaciono koliko treba?




veeseelaa -> RE: Jevmu - Ašure (14.12.2010 22:16:31)

prijateljica iz Holadnije mi je poslala e-mail, evo copy paste, možda nekom pomogne

U cetvrtak 16 decembra, odnosno 10. Muharema 1432 h.g. se priprema ašura. Pravi se od 7 do 77 sastojaka i mora biti neparan broj.Ovaj mubarek dan je značajan zbog događaja koji su presudno utjecali na tok ljudske povijesti. Muhammed, a.s., postio je ovoga dana i preporučio i drugim muslimanima da to čine. Post na ovaj dan vezan je i za tradicije sljedbenika drugih vjeroispovijesti.Između značajnih događaja izdvajamo:1. Musa, a.s., s Izraelićanima prešao preko Crvenog mora,2. Nuh, a.s., sa svojim sljedbenicima se iskrcao iz lađe na brdu Džudijj nakon potopa,3. Junusa, a.s., izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,4. Allah, dž. š., oprostio Ademu, a.s., prekršaj u Džennetu,5. Trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je Jusufa, a.s., iz bunara u kojeg su ga bacila njegova braća,6. Rođen je Isa, a.s., a na isti dan i uklonjen sa ovoga svijeta,7. Rođen je Ibrahim, a.s.,8. Jakubu, a.s., vraćen vid (izgubljen od plača za sinom Jusufom),9. Ejjubu, a.s., vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo,10. Sulejman, a.s., preuzeo vladarsku upravu nad Izraelcima.Tradicija naših muslimana je post na Dan Ašure i pripremanje posebnog jela koje se zove ašura, a spravlja se od raznih žitarica, plodova i začina koji se koriste u svakodnevnoj ishrani.Prosle godine sam skupila 77 namirnica. Ove godine nazalost nisam stigla sve da nabavim, al sam uspjela nabaviti 53. To su:Zitarice/sjemenke/zacini:1. psenica2. jecam3. riza4. zelena leca5. bijeli i crveni grah6. nohut7. sjemenke soje8. zrna kafe9. sjemenke susama10. kumin11. ruzmarin12. mrvica chilija13. mustard seed (engl.mustard - senf)14. par zrna bibera15. sjemenke tikve16. sjemenke suncokreta17. karanfilici18. muskatni orascic19. orasi20. badem21. ljesnjaci22. kikiriki23. pistacije24. kukuruz25. malo crvene paprike26. cimetSvjeze voce/povrce:27. jabuka28. kruska29. limun30. nar/sipak31. ananas32. avokado33. kivi34. papaja35. smokva36. visnje37. borovnice38. maline39. narandza40. banana41. kajsija42. klementina43. nektarina44. kaki voce45. sljiva46. grejp47. breskva48. guava49. crveno i bijelo grozdje50. kokos51. jagode52. mrkva53. krompir-malo soli-secer-voda (kazu da se ovo ne broji)evo i slike naravno [image]http://www.sarajevo-x.com/forum/images/smilies/biggrin.gif[/image] [image]http://img34.picoodle.com/img/img34/3/1/7/f_asurem_c6c9668.jpg[/image]Medjutim, za one koji nemaju vremena da skupaljaju namirnice, dobila sam recept od prijeteljice koja zivi u Turskoj. Oni asuru pripremaju na ovaj nacin (mozda se kome svidi):2 case bijele psenice1 casa nohuta (nohut ili slanutak, sirove leblebije)1 casa bijelog graha1/2 case rize5 casa secera15 casa vode (3 litra)1 casa grozdjica1 casa suhih kajsija (isjeckanih na kockice)1 casa suhih smokvi (isjeckanih na kockice)1 narandja1 casa kupno sjeckanih ljesnjaka.Za ukrasavanje:Nar, cimet, orasi, ljesnjaci, pistacije.REDOSLIJED PRIPREMANJA:Psenicu, nohut, grah i grozdjice oprati, te ih u posebnim zdjelama potopiti u vodu da odstoji preko noci.Naredni dan ocijediti psenicu i staviti da se kuha sa 3 litra vode. Skidati pjenu koja se stvara na povrsini. Poklopiti poklopcem i ostaviti da kuha 30 minuta.U posebnim serpicama skuhati nohut i grah.Oprati rizu i dodati je u serpu sa psenicom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno mijesanje. Kada psenica dooobro omeksa i voda postane bijela dodati secer, nohut i grah. Narandjinu koru oprati, izrezati na tanke sipkice i dodati.Na kraju dodati grozdjice i suhe kajsije. Kuhati 1-2 i skloniti sa vatre.Tek kada je asure sklonjeno sa vatre i prestane kuhati dodati suhe smokve. Po zelji ljesnjake i orahe.S obzirom da psenica, riza, grah, nohut imaju puno skroba, i nakon kuhanja jos vise zgusnu asure, vodite racuna da ne bude previse gusto dok je vruce. Posto kuhanjem voda isparava po potrebi dodajte vrele vode. Kad je sve skuhano i jos uvijek vruce treba da bude bas kao puding dok je jos vreo. Znaci ne pregusto. Bolje da je rjedje, pa kada se ohladi bice dovoljno gusto.Prijatno [image]http://www.sarajevo-x.com/forum/images/smilies/smile.gif[/image]




Honey3 -> RE: Jevmu - Ašure (14.12.2010 22:34:23)

IZVORNA PORUKA: Nejrica

i ja namjeravam sutra aBd praviti asure po prvi put,pa me zanima koliko ste vi zene vremenski kuhale orasaste plodove,nekako mi sve potvrdo,pa orijentaciono koliko treba?
Nejrice ja orasaste plodove kuham kao i voce kratko,neka su tvrdi budu ukusni,a zitarice kuhaj malo duze a najbolje da ih noc prije pokiselis[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamine oci -> RE: Jevmu - Ašure (14.12.2010 23:50:01)

moji ukucani ne vole zito jel moze da se stave namirnice po zelji npr:grozdjice,nekoliko vrsta voca,orah,badem,ljesnjak,itd...necu praviti u velikim kolicinam jer nazalost nemam sa kim da djelim...




jasmin -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 6:37:14)

Zasto je obrisan moj post ovdje?Poenta dana asure je post na taj dan uz dan prije ili poslije i to je glavna stvar na koju trebamo biti usredoceni-dakle vaznost posta na taj dan.Jelo koje se priprema na nasim prostorima je samo tradicija nije nesto sto je propisano da se uradi,sto nije slucaj sa postom-koji je zaista propisan i nagrada za post u tom danu je brisanje grijeha koji su ucinjeni protekle godine,i zar to nije najveca pocast svega?I onda neko iz cista mira obrise ono sto govori o tome :(.




mamine oci -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 12:54:51)

IZVORNA PORUKA: mamine oci

moji ukucani ne vole zito jel moze da se stave namirnice po zelji npr:grozdjice,nekoliko vrsta voca,orah,badem,ljesnjak,itd...necu praviti u velikim kolicinam jer nazalost nemam sa kim da djelim...

ako moze neko da mi odgovori hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





DM -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 12:57:57)

IZVORNA PORUKA: mamine oci


IZVORNA PORUKA: mamine oci

moji ukucani ne vole zito jel moze da se stave namirnice po zelji npr:grozdjice,nekoliko vrsta voca,orah,badem,ljesnjak,itd...necu praviti u velikim kolicinam jer nazalost nemam sa kim da djelim...

ako moze neko da mi odgovori hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Zavisi koju ašuru praviš[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Stavi geršlo!




amela2208 -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 14:34:38)

IZVORNA PORUKA: mamine oci

IZVORNA PORUKA: mamine oci

moji ukucani ne vole zito jel moze da se stave namirnice po zelji npr:grozdjice,nekoliko vrsta voca,orah,badem,ljesnjak,itd...necu praviti u velikim kolicinam jer nazalost nemam sa kim da djelim...

ako moze neko da mi odgovori hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


moze draga, sto vise sastojaka to bolje,
Ja cu ı ove god da spremam ako Bog da a ı da postım sjutra[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mozda kasnıje postavım ı recept




mamine oci -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 14:58:02)

ma ja kontala da stavim svega od(badema.ljesnjaka,grozdica,marelice,suve sljive,itd..)da ne nabrajam stavim i nekoliko vrsta voce skuham sve to na vodu zasladim secerom i doodam puding i svi to vole inace to cesto pravim i pravo je ukusno recept je bas kako sam i ovo napisala sve sastojke zajedno skuham:)




jasmin -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 18:44:12)

Podsjecamo vas i pozivamo da postite Dan Asure (10 dan mjeseca muharema), koji pada u cetvrtak 16.12.2010, za koji slijedi velika nagrada i za koji je nas Poslanik, saws, rekao: 'Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su ucinjeni protekle godine!'(Muslim) Poznati ashab Abdullah ibn Abbas,r.a. je rekao:...

"Nisam vidio da Allahov poslanik, sallallahu alejhi we selleme, toliko nastoji postiti dan smatrajući ga boljim od drugih kao što je nastojao postiti ovaj dan, dan Ašure, i ovaj mjesec, mjesec Ramazan" (Buharija).

Post devetog dana uz deseti

Abdullah ibn Abbas.r.a je takodjer rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio dan Ašure i naredio da se posti, pa su rekli: Allahov Poslaniče to je dan kojeg slave Jevreji i Kršćani! Na to je Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: Kada dođe naredna godina postit ćemo, ako Bog da, i deveti dan. Međutim prije nego je došla naredna godina Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je preselio" (Muslim).

Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio deseti dan Muharrema i naumio je postiti i deveti dan, pa je stoga pohvalno postiti deveti dan sastavljeno i uz deseti dan mjeseca Muharrema.

Poznati islamski ucenjak Ibn El-Kajjim je rekao:" post dana Ašure ima različite stepene;
- najpotpunije je da se posti, deveti, deseti i jedanaesti dan,
- drugi stepen je, da se posti, deveti i deseti,
- i najnizi stepen je, da se posti samo deseti dan.

Braćo i sestre! Posteći ova dva dana, uz Allahovu, dž.š., pomoć postižemo nekoliko ciljeva:

1) Bićemo nagrađeni posebnom nagradom, za post, kao poseban vid ibadeta;
2) Posteći i izvršavajući druge ibadete u mjesecu muharrenu, postižemo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i milost;
3) Ovim načinom posta se razlikujemo od sljedbenika prošlih knjiga;
4) Slijedimo praksu Muhammeda, s.a.v.s.,;
5) Brišu nam se grijesi koje smo učinili u protekloj godini...






chantal -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 18:59:14)

Ja bih voljela sutra postiti,ali ne znam da li mogu,s tim da još nisam napostila 5 dana iz ramazana,odnosno kažu da se ne mogu postiti nafile dok se ne odužimo prema ramazanu,da li je to istina?Nadam se da će mi neko znati odgovoriti.




jasmin -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 19:04:50)

Draga,naravno da je najbolje napostiti farz,medjutim ovdje se radi o danu koji ne mozes postiti svaki dan,dakle mozes ga postiti samo sutra i vise ne,dok tih 5 dana mozes napostiti sve do mjeseca sa`bana,s tim da je naravno bolje da sto prije napostis dug od ramazana.Ako si u stanju sutra da postis,posti,pa akobogda naposti ramazanski dug cim mognes.Allah ti olaksao.[sm=rozica.gif]




jaca76 -> RE: Jevmu - Ašure (15.12.2010 19:07:21)

Nisam ni ja nikad cula za jelo ašura i baš bih voljela znati radi cega se priprema ovo jelo,zašto  baš od 77 namirnica i zašto u najmanje 7 kuca podjeliti??Imali ikakva predaja o tome??




Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>