slatkiši - kad i koliko? (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Ishrana djece



Poruka


STUHA -> slatkiši - kad i koliko? (8.9.2007 22:40:16)

Cao,

evo imam jedno pitanje za vas. Naime osjecam se nekad cudno, zato sto me svi tako cudno gledaju kad kazem da svom djetetu od 13 mjeseci ne kupujem i bas ne dajem nekih slatkisa.

Tek kad je navrsio godinu dana probao je tortu, ponekad dobije kornetic sa slagom umjesto sladoleda, cokoladu mu ne dajem jos, jeste probao ali mu je radije ne dajem. Nekad me neki gledaju strasno kao da sam zombi i da svom djetetu ništa ne dajem?!

Ja ipak mislim da  ne bi smijela da pretjerujem sa raznoraznim slatkisima, jer kad naraste i kad bude malo vise znao o tome bice mi teze mu zabraniti, da jede nego sad. A bas to mi je rekla i doktorica diabetologinja da dijete ionako ne zna sta znaci slatko dok ne proba... I sama mi je rekla da bi bilo najbolje izbjegavati slatkise do 2 godine zivota.

Sta vi mislite da li sam stvarno losa mama, zbog toga sto ne zelim da dijete jede slatkise?




STUHA -> RE: slatkiši - kad i koliko (9.9.2007 17:05:19)

Ovdje izgleda da niko nema djece sto jedu (ili se varam) slatkise onda sam ja bas zeznuta mama!?

Haj bar niko nece reci da  nije ni cudno sto sam ja malo veca, kad sama pojedem najvise slatkisa u nasoj familiji. Pogotovo kad me nesto spopadne pa moram ici kupiti cokoladu ako slucajno nema nicega kod kuce slatkog.

Haj sta ces takav ježivot,[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] zato imam malo vise kg..




Suncica* -> RE: slatkiši - kad i koliko (25.9.2007 14:28:27)

Moja Lorena ima neki ustaljeni ritam..kako ja imam potrebu da pojedem nesto slatko sigurno ne zelim ni njoj da uskratim..sveko drugo vece se prosetamo do poslasticarnice i pojede neki kolac, najcesce plazma tortu..dnevno pojede 1-2 stanglice kinder cokolade ili jednu kinder snitu..posle dorucka jede monte..trudim se da i ti slatkisi koje jedu budu zdravi i kvalitetni..slatkise ne jede jedino navece, tada je vreme da se peru zubici, pije mleko i na spavanje..
Uredu je ne davati detetu slatkise u neogranicenim kolicinama, ali ipak mora da ih jede..sem toga dnevno jede i dosta voca..
Draga stuha kako pises da sama sebi znas otici da kupis cokoladu, bas te nimalo ne grize savest da je ti pojedes, a detetu ne das nista..




STUHA -> RE: slatkiši - kad i koliko (25.9.2007 22:42:24)

Draga stuha kako pises da sama sebi znas otici da kupis cokoladu, bas te nimalo ne grize savest da je ti pojedes, a detetu ne das nista..


ma nije da me grize savjest, jer ipak nisam rekla da mu ne dajem sladkiša nego večć da se pazim da mu nebih davala previše - čini mi se da svaki dan baš i netreba djetetu davati čokolade itd... i pitam se dal sam zbog toga znači slaba mater???[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

znači ako želim biti dobra mama po mišljenju nekih osoba trebala bi djetetu davati svaki dan po 100 g čokoladu il šta - takvo mišljenje naime ima moja jetrva [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] m( njena mala je sa 5 godina imala haman 35 kg[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Suncica* -> RE: sladkiši - kad i koliko (26.9.2007 10:18:44)

Izvini nisam mislila da te uvredim..I ja jako pazim sta dajem svojoj bebi..bitno je da dete dobije u toku dana tri obroka i dve uzine..Predlazem ti da mu dajes monte, jako je ukusan i hranjiv, a takodje i kinder snite, koje su ukusne, a ne goje..Po jednu, eventualno dve stanglice cokolade i obavezno jedan vocni obrok..Ako beba ne voli sveze voce predlazem kompot u koji mozes da dodas puding od jagode..jako je lep, a beba ce dobiti sve potrebne vitamine..
Niko ne kaze da si losa majka, jedino ako dete ima visak kg i preti opasnost od pretilosti. Onda slatkis daji u prepodnevnim satima, nikako uvece, jer kvari zubice, a i goji..
Pozdravljam te..




STUHA -> RE: sladkiši - kad i koliko (26.9.2007 22:04:40)

ma ne draga sunčica daleko od toga da si me uvrijedila!!

Nego problem je što smo baš svi u familiji baš i previše naklonjeni šećeru - diabetesu i skorom svi  od tetaka stričeva i dajđi itd imaju šečer i večina njih je na inzulinu.

Moja trudnoća isto je završila sa strogom dietom zbog gestacijskog diabetesa srečom bez inzulina! I doktorica mi je priporučila da djetetu dajem što manje sladkiša najbolje ništa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]!!

Ponekad mu dam recimo jednom do 2 put sedmično baš neke sladkiše kao čokoladu itd..  A svaki dan ne!

A obroki su nam slićni!!!!

Ma ne pravo da ti kažem ponekad mi je[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] teško jer mi jetrva [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]stalno skaće po nervama zbog ovog i onog itd...




Suncica* -> RE: sladkiši - kad i koliko (26.9.2007 22:06:13)

Ti si mama i ti najbolje znas..a sve zavisi od deteta do deteta..zato se opusti i uzivaj u svom malisanu..




LADY -> RE: sladkiši - kad i koliko (22.10.2007 9:40:21)

ja neam djece ali eto...
mislim da djetetu do 1. god. zivota netreba davati slatkise
i mislim da ti stuha odlicno postupas prema svome djetetu...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]za stuhu...




laracroft -> RE: sladkiši - kad i koliko (26.11.2007 18:25:38)

I ja sam majka desetomjesecnog djecaka i ne mogu a da ne prokomentarisem nezdrav nacin ishrane danasnje djece.Ishrana tipa smoki,cips,cokolade,pa cak i ova "kvalitetna" tipa monte,kinder...me uzasava.Drage mame,nije da pametujem,ali obratite paznju na sastav svake od tih namirnica,obratite paznju na emulgatore koje sadrzava skoro svaki od njh.Monte sadrži štetan E407.
Danone sadrži još štetniji E330. Ja svom djetetu sigurno necu kupovati  te gluposti, bar do trece godine,ali svako ima pravo na svoje misljenje i sve smo mi jaaaako dobre i pozrtvovane mame.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




laracroft -> RE: sladkiši - kad i koliko (26.11.2007 18:29:59)

Opet ja... STUHA ne slusaj nikoga kada se radi o tvom djetetu.Za djecu je voce,povrce i ostala zdrava hrana,a cokoladu moze pojesti mama hehehe




Blue rose RR -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 8:06:54)

Draga laracroft...evo na sabahu čitam tvoj komentar na dati post i malo se osjećam prozvanom...a to nije lijepo nakon 3-4 dana odmora sa svojom kikicom, koja je u fazi kinder - jajeta.
Mislim da je veoma neodgovorno pričati o emulgatorima jednoj osobi za koju vjerujem da u trudnoći NIKADA nije pojela npr. eurokrem, marmeladu, salamu, kečap, narezak, smrznuto povrće....
HALOOOOOOOOO hanuma.
Sve što danas mi jedemo, da li kao djevojke, da li kao TRUDNICE (kroz šta si prošla pošto imaš dijete), da li kao majke, sadrži "emulgatore" i slične štetne materije.
Osim ako se ne hraniš prirodnim sirom, kajmakom, krompirom....naravno ako se sve to uzgaja u prirodnoj sredini (p.s: što je nemoguće, s obzirom na stepen zagađenosti vazduha).
Napominjem nisam protiv davanja OGROMNIH količina slatkiša i sličnih stvari koje nabrajate.. ALI OSMJEH MOGA DJETETA KADA VIDI MONTE, KINDER JAJE, SMOKI... ne može se mjeriti ni sa čime.




Blue rose RR -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 8:07:47)

Ah još nešto:

ODOH PITI " ŠTETNU " KAHVU. PA SE ČUJEMO KASNIJE......[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




travnicanka -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 12:00:40)

Evo jos jedne koja je protiv slatkisa!!!!Moja djevojcica je tri i po godine i na svu srecu nije neki obozavalac slatkisa.Od malena sam joj umjesto cokoladice davala neki vocni jogurt ili samo neku vocku,tako da je lako sa njom.Ovdje u svedskoj djeca jedu slatkise samo subotom.Oni su nauceni tako i ostalim danima ni ne traze slatkise.To ce nekome sigurno zvucati smijesno ali djeca su im jako zdrava i zubice imaju kao bisere.Ja sam osoba koja iz svega pokusava uzeti ono sto je dobro,pa tako i mi imamo subotu rezervisanu za odlazak u trgovinu i kupovinu bonbona i obavezno svratimo do jedne trgovine gdje imamo gotovo sve nase produkte i tu kupimo coko-bananice koje su Ajlin favorit.Pridrzavamo se toga da pazimo na unos slatkisa ali opet kad odemo zubaru redovno nam drze lekciju da djete nesmije piti ni sok ni mlijeko sa secerom ma gotovo pa nista,ali nekad osjetim da pretjetuju s tim.Onda skomtam to im je posao,njihovo je da pricaju a moje opet da usvojim ono sto ja zelim.




makana -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 12:16:53)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] tako i ja razmišljam
almedina je tek prije nekoliko sedmica dobila prvu kocku čokolade, ostalo ništa, ali voće tamani ko mali zec i nema nečega što ne voli, također i sokove
protiv sam toga da je baš baš sve tako zagađeno zemlja, zrak, pa zašto da se čuvamo
to mi liči na ono - eto svi smo već mrtvi pa zašto da se trudimo
trudiću se dokle god mogu jer nema potrebe da moj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] jede smoki kad može smokve ili kivi ili klementinu
mjesečna kupovina sa mojim mužem pužem traje po dva sata jer se čitaju deklaracije i u korpi nikada ne završe namirnice sa čuvenim E
zato deklaracije i postoje, da ih čitamo i biramo šta jedemo
biram sebi, biraću i svom djetetu i ne mislim da je neko dobar zato što svom djetetu daje svašta
ali opet ne sudim ja ili bilo ko o tome
svaki roditelj je staratelj svome djetetu i tu nema priče
pozdrav drage moje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




laracroft -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 12:42:23)

Nisam zeljela ikoga prozivati,ali smatram da bi majke trebale biti opreznije kada su u pitanju emulgatori.Tacno je da emulgatora ima svugdje ,ali nije svaki od njh stetan.E330 je primjera radi LIMUNSKA KISELINA. Vise o tome ovdje, kao i o razlozima zasto je doslo do krive informacije da je kancerogen (a nije). http://www.laleva.cc/food/enumbers/E321-380.html

Nazalost vecina tih E-ova je grozno stetna, ali opet nisu svi. Ti E-ovi su zapravo uvedeni kao laksi nacin sortiranja u industriji, pa se recimo i vrlo zdravi lecitin zove - E322.

Dakle, nisu svi E-ovi stetni, ali meni se prvoj digne kosa na glavi kada vidim ijedan od njih. S malo vise iskustva, sada, znam neke koji jesu i neke glavne koji nisu stetni.

Osobno se najvise bojim aspartama (E951) i prestala sam ga konzumirati 'uopce'' ikada ! Otkada sam ga izbacila kvaliteta mog zivota se uvelike popravila. Zacudo stavljaju ga gotovo svugdje, a vrlo cesto u tzv. zdrave proizvode tipa  zelenog caja kojeg samo obozavala, a covjek bi ocekivao da je to neka prirodna linija. Najzalosnije je sto ga ima i to puno u Orbitu za djecu. Ma ujzas zivi!




travnicanka -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 12:49:52)

Ja se slazem u potpunosti da trebamo obratiti paznju sta dajemo i kupujemo nasoj djeci.Samo danas je jako tesko doci do ekoloske hrane,sve je puno konzervanata i raznih emulgatora koji su naravno stetni svaki na svoj nacin!!!!




Blue rose RR -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 13:46:11)

Drage moje, ponovo NAPOMINJEM i ja sama kao majka sam za regulisanje davanja djetetu "štetnih materija" koje su sastav gotovo svakog proizvoda koji kupujemo.
ali takođe sam i za to da dijete mora upoznati gotovo svaki proizvod koji i mi sami konzumiramo (ponovo kažem u granicama normale).
Laracroft, moj lični stav je da ništa u prekomjernim količinama nije dobro, ali takođe moramo dijete izvaditi ispod staklenog zvona, da kasnije ne bismo dobili dijete koje nije imuno niti na jedan viruščić koji protutnji kraj njega.

Suma sumare: dijete i njegove ukuse, prema mom iskustvu, treba upoznavati od prve godine sa raznim voćem, povrćem i mliječnim proizvodima (slatko-slanim), i naravno preferirati što više prirodno u navedenom, ali i pustiti dijete da malo eksperimentiše-zajedno sa nama.




makana -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 14:01:21)

e larakroft dobro si napomenula to za suho voće
to uvijek zaboravimo kada spominjemo slatkiše
kud će bolji slatkiš
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
djeca su djeca, a mi smo ti koji griješimo
evo ja znam kako je suho voće dobro i super zamjena za slatkiše, ali ga se ne sjetim jer nemam naviku da ga jedem pa tako ga ni [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] ne nudim
hvala lara na podsjetu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




laracroft -> RE: sladkiši - kad i koliko (27.11.2007 16:20:40)

Nema na cemu,sve mi u sustini ponekad pokleknemo pred izazovima,bitno je samo da dijete u ranoj dobi stekne zdrave prehrambene navike,a djecica sticu navike otprilike do trece godine.Imam primjer jednog bracnog para kojeg poznajem koji djevojcici od godinu dana daju da jede cevape.Ma ne moze mi niko reci da je dijete trazilo bas cevape!!!I jos nesto dijete je kopija svojih roditelja,i ne mozemo ocekivati da dijete ima zdrave prehrambene navike,ako ih roditelji nemaju.Dakle trebamo svi zivjeti zdravo. Ako dijete vidi da roditelji uzivaju u vocu i povrcu i ono ce ga sigurno htjeti.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




hanabanana -> RE: sladkiši - kad i koliko (28.12.2007 13:19:51)

Upravo tako laracroft...djeca nas kopiraju.





Mamarica -> RE: sladkiši - kad i koliko (28.12.2007 14:50:57)

IZVORNA PORUKA: laracroft

Nema na cemu,sve mi u sustini ponekad pokleknemo pred izazovima,bitno je samo da dijete u ranoj dobi stekne zdrave prehrambene navike,a djecica sticu navike otprilike do trece godine.Imam primjer jednog bracnog para kojeg poznajem koji djevojcici od godinu dana daju da jede cevape.Ma ne moze mi niko reci da je dijete trazilo bas cevape!!!I jos nesto dijete je kopija svojih roditelja,i ne mozemo ocekivati da dijete ima zdrave prehrambene navike,ako ih roditelji nemaju.Dakle trebamo svi zivjeti zdravo. Ako dijete vidi da roditelji uzivaju u vocu i povrcu i ono ce ga sigurno htjeti.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]


Potpisujem od rijeci do rijeci!




remila -> RE: sladkiši - kad i koliko (1.2.2008 12:47:08)

Ono šta ja praktikujem je slijedeće ,nema po stolovima nikakvih slatkiša ,ima sve ali posle slanog obroka ,a kada to pojede više mu nije interesantn slatkiš bilo kakav,čips sam isključila skroz .Sve mu dam šta želi ,ali poslije ,nezavidi i ne uzdiše ni za čim.Pojede posle jela i to nije količina kojom bi on zamjenio obrok i koja bi oštetila zubiće i sl.....




Monia -> RE: sladkiši - kad i koliko (1.2.2008 21:30:23)

Ja sam protivnik svih slatkisa i grickalica,tako da sam to izbjegavala u sirokom luku.Stalno sam na stolicu imala isjeckane jabuke i mrkvice u raznim oblicima,sto im je privlacilo paznju i svidalo im se a onda postala i navika.I danas,u kuci nema tih stvari.




neki -> RE: slatkiši - kad i koliko (6.7.2008 0:52:25)

Mislim da svaka majka najbolje zna sta je dobro za njeno dijete.Sto se mene tice,slatko,gorko,kiselo,ljuto,nek dijete proba,ali naravno sve u GRANICAMA.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: sladkiši - kad i koliko (25.5.2009 17:57:40)

Moja malena do godinu dana NIJE liznula nista slatko, osim secera u vocu, tj. fruktoze. Ne jede salamu, pastetu,ne pravim joj "gotove" supe...Od "cokoladica" kupujem joj "bonzitu", ponekad pojede kinder prutic, ....Zna pojesti i malo smokija i stapica i ribica, ali joj preferiram staviti grozdjica, suhih kajsija i hurmi izmedju obroka. Znam kad krene u skolu da necu moci u ovoj mjeri uticati na njenu ishranu, ali sad dok sam uz nju 24h dnevno pokusavam je odgajati najbolje sto mogu.
i sami se prilicno zdravo hranimo. Npr. moji roditelji imaju bascu pa jedemo domaci krompir, mrkvu, presun, prasu, luk, mahune, grah....Imaju domace "neprskane" tresnje, smokve, sljive, jabuke, kruske, orahe....
I hB moje dijete nije imalo 3x temperaturu od kako se rodila.
I ja sam nailazila na svakojake komentare kada je ishrana mog djeteta u pitanju, tipa ; pa i mi smo to jeli, pa sta fali, ih kako sam ja svoje hranila pa eno ih vidis...
Ali prije je svijet bio "cisci", nije bilo ovoliko hemije, zagadjenog vazduha, kao ni samih proizvoda....sada se bas sve moze kupiti, a malo ko cita sastav, porijklo i rok trajanja. Prije nije bilo ni tehnologije u ovoj mjeri koja na sve strane "zraci"...




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>