Gigana -> RE: Aditivi u ishrani bebe (16.1.2009 10:30:35)
|
ma moje je mišljenje samo da ne treba pretjerivati ni u čemu, niti praviti bauk od nečega što je bezazleno. Pa ljudi moji, imamo djecu, a ne male robote koje ćemo maltretirati kako je nama ćejf. Slažem se da ih moramo naučiti zdravim prehrambenim navikama i ja to već odavno pokušavam i trudim se, ali sam svjesna da ne mogu i neću bježati od svega ostalog što se ne tretira kao "zdrava hrana". Ako imam priliku da nabavim domaći paradajz, krompir, mrkvu i sl. koji su uzgojeni bez pesticida i drugih otrova, meso, sir, kajmak, mlijeko itd., naravno da ću kupiti takvo nešto i dati svom djetetu da jede. Danas je toliko aditiva u svemu, da čovjek jednostavno teško može pobjeći od njih. Kao što sam već pisala, mogu zapamtiti nekoliko njih i nastojati ih izbjegavati prilikom kupovine namirnica, ali ne mogu izbjeći sve. Da živim na selu, imala bi vremena praviti domaće marmelade, hljebove, štrudle, sireve, pavlaku, grijati se na drva, udisati svjež vazduh, imati dobro meso, itd. Nažalost, ne živim na selu, živim u gradu, radim 8,5 sati svaki dan, vikend mi je slobodan, nastojim se uklopiti u svakodnevnicu i biti najbolja majka na svijetu svom djetetu, pa makar to značilo da ću mu namazati krišku eurokrema, a ne džema, i da ćemo subotom sve troje otići na desetku ili peticu s lukom i super se provesti.
|
|
|
|