Idina mama -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (15.1.2010 10:41:53)
|
IZVORNA PORUKA: marinčii jeli ja smijem u povrtnu kašicu staviti malo maslaca,mom mateju je 6mjeseci i 5 dana Slobodno. Ulje i maslac mogu i trebaju od pocetka uvodjenja guste hrane. Naravno, ne sve masnoce, npr. meso mora biti nemasno. Ulje se mora davati iz dva razloga: masne kiseline iz ulja su potrebne za proces varenja (detalje ne znam objasniti, ali ovako su mi rekli doktor, babica, rodica iz Njemacke, svi upuceniji, a i sama sam procitala skoro svuda....). Drugo, bez masnoce energetska vrijednost hrane nije dovoljna. Bebica sad raste tako brzo kako nikad vise nece u zivotu, a za to treba energija. Ulje mora biti rafinirano, a ne cijedjeno. Radi klica. Trazila sam organsko bio ulje da mi donesu iz inostranstva, ali Evropska Unija ima sasav standard da organsko bio ulje ne moze biti rafinirano. Zbog klica nije pogodno za bebinu ishranu, pa koristim obicno industrijsko rafinirano. Nema druge. Repicino ulje se narocito preporucuje, jer sadrzi omega 3 masne kiseline, ali moze i suncokretovo, maslinovo. Omjer je sljedeci. U porciji od oko 200 gr treba da bude 8-10 gr ulja. To vam je velika supena kasika. Ako su porcije koje beba jede vece ili manje, onda mnozite odnosno dijelite ovu kolicinu. Ja vagam. Nista mi nije mrsko za moju bebicu. I maslac moze od pocetka. Narocito je ukusno ako napravite zitno-vocni obrok, pa ubacite malo maslaca. Isti je omjer 8-10 gr po porciji. To je mala cajna kasika maslaca. Izmedju ostalog, maslac sadrzi vitamin D. Ja licno sam u pocetku stavljala ulje u sve obroke, a nesto kasnije, oko 6. mjeseca sam pocela i sa maslacem. Vazno: Ne kuhajte nista sa uljem. Unistavaju se vitamini. Ulje dodajte na kraju kad je hrana vec u tanjiricu!
|
|
|
|