chuci -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (1.6.2010 12:45:15)
|
milomoje u dohrani idem sistemom da mi ima neki razlog zašto nešto dati ili ne dati bebi. npr jagode, koštunjavo voće, bjelance mi je logično dati kasnije jer su alergijske reakcije na to (ukoliko ih bude) jake, pa su samim time i jako opasne za malu bebu. Kupus, grah i slično povrće i meni teško pada na stomak a kamo li maloj bebi čiji probavni sistem još nije navikao na bilo šta osim mlijeka/formule. Špinat i drugo lisnato bilje se daje kasnije jer poprima puno nitrata iz zemljišta (vještačko đubrivo). Med na sva zvona objašnjavaju zašto beba ne smije prije 2 godine, a opet imaš medolino i kinder proizvode koji sadrže med. s druge strane ako nema alergija u porodici, mogu se neke alergene namirnice dati i ranije od tablica dohrane. Studije pokazuju da je nivo nitrata u lisnatim biljkama iako visok ipak nedovoljan da bi se razvile negativne posljedice po bebu (problem je ako je visok nivo nitrata u vodi koja se pije) pa ja dajem bebiju blitvu. mislim da je prema WHO (SZO) bitnija preporuka, nego prema lokalnom pedijatru, a ona ima tačne smjernice kada početi sa dohranom, a to je oko 6 mjeseci i zašto. tačno je u većini slučajeva ono ''hajde bogati šta će mu/joj biti, i vi ste t jeli'', ali šta bi ti da tvoje dijete ne bude u toj većini. pa da dobije celijakliju zbog preranog uvođenja glutena, ili jaku alergijsku reakciju koja zatvara dišne puteve zbog preranog uvođenja nekog jakog alergena, ili davanja smokija. Sve ovo ne daj Bože. Uvijek bi sebe krivila, ane pedijatra koji ti je rekao ma može, samo Vi. Mislim da se svako od nas, pogotovo mi sa pristupom internetu, može dovoljno informisati oko dohrane, da sami skontamo šta je najbolje za svoju bebu. sretno sa dohranom
|
|
|
|