chuci -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (7.6.2010 13:33:15)
|
IZVORNA PORUKA: Niina drage mame, ja imam jedno pitanje za vas, pa ako vam nje problm da mi pomognete. Pregledala sam ove kalendare dohrane i morram priznati sa se nekako razlikuju i u glavnom se svode na stvari koje ne smijes davati i na sam osjecaj majke.I sad sam dosla do neke tacke pa se ne mogu pomjeriti dalje. Zapravo, mojoj N je uskoro ' punih mjeseci, a sa uvodjenjem gh smo krenuli sa punih 5mj. do sada jede jabuku, bananu,krompir, mrkvu, tikvicu davala sam joj i brokulu ali je stomacic bolio od nje. Mene interesuje kada mogu davati blitvu, spinat, luk, i zitarice, meso ??? zavisi kakvo ti je povrće. blitva smije od 6 mjeseci, špinat se najčešće preporučuje od 8. to sve ako je poznatog porjekla povrće. ove biljke upijaju nitrate iz zemljišta, pa ih se odgađa u nekim tablicama dohrane zbog velike koncentracije nitrata u njima. luk ide od 9 mjeseca. meso ide piletina i puretina od 7, janjetina i teletina od 9, junetina i ostala teža mesa kasnije (nakon 12). riba može od 7 (plave robe idu kasnije) i to ja dajem samo pastrmku jer jedino ona nije leđena kod nas. žitarice: riža, kukuruz, amarant, proso od 6 mj dinkel, quinoa od 7 mj pšenica, raž, ječam, zob (sadrže gluten) ja sam uvela gluten za 7 punih jer doji (da jede AD čekala bih 8 punih) bebama nije preporučljivo davati puno integralne žitarice jer im ubrzavaju probavu, pa se ne stignu iskoristiti sve hranjive materije koje unese. bolje je ići sa običnim prerađenim žitaricama. ovo je moja tablica dohrane koju sam napravila na osnovu ličnog istraživanja najviše interneta, te preporuka našeg ministarstva zdravstva. nekako sam pretraživala pojedinačne namirnice u ishrani beba i slagala sebi, jer što ti kažeš sve se tablice razlikuju. pitaj ako te još nešto interesuje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] tu smo da se pomažemo.
|
|
|
|