Lejla Ka -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (16.6.2010 12:28:29)
|
Znaš, ja stalno preporučujem da sami ukiselite mlijeko. Zato što smo mi imali jako neugodno iskustvo sa kupovnim i to samo jednom određenom flašom, koja je imala uredan rok trajanja, ali je vjerovatno u mlijeku od kojeg je proizveden bio neki alergen. Moj je sin i prije tog jogurta i poslije te reakcije najurednije pio jogurt i mlijeko i mliječne proizvode bez posljedica, ali ta jedna flašica nam je zadala dosta glavobolje. Mada sam se sad opet opustila, i dajem mu kupovno, sama kiselim kad god sam u prilici. Postupak je jednostavan, pa ako imate malo vremena pred veče: Mlijeko (opet za što prirodniju varijantu, kupim ono u kesi, kratkotrajno (Sarajmilk mi se pokazao savršenim), prokuham) ugrijete (ili pustite da se ohladi ako ste ga upravo kuhali; može se grijati i u mikrovalnoj) na temperaturu da se može dodirnuti a da se ne opečete. Na litar mlijeka šoljica od crne kafe jogurta (prvi put kupim, a ako kiselim uzastopno ostavljam za slijedeće kiseljenje), malo joj se doda vručeg mlijeka i promješa, pa se doda u mlijeko. Posuda se poklopi i zamota u dva sloja kuhinskih krpa, te ostavi preko noći da stoji. U jutro imate svjež, blag domaći jogurt. Možda je za početak puno cijeli litar mlijeka, pa možete prepoloviti količinu. Kad smo kod kupovnih, ja u zadnje vrijeme biram domaće manje proizvođače, nekako se rukovodim logikom da nemaju dovoljno tehničke logistike a ni potrebe da proizvode od Bogznakakvog praška.
|
|
|
|