vila_7 -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (25.2.2012 14:56:52)
|
ponukana navedenim-ovo sam pronasla za sve nas (u vezi maslinovog ulja) : Kuhanje s maslinovim uljem - činjenice i zablude 21. listopad 2008 7:05 Administrator Account [Article Rating] Maslinovo ulje je najbolje ulje za pripremu jela! Ulja jačega okusa i mirisa mogu biti korištena za prženje i pečenje riba i mesa. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati i u pripremi slastica. Maslinovo ulje ima visoku točku dimljenja (210 C) i ne razgrađuje se tako brzo kao ostala sjemenska ulja, čak i nakon višestrukoga grijanja. Grijanjem maslinova ulja ne gube se njegova fizikalno-kemijska svojstva. Maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje. NETOČNO! Kuhanjem i prženjem maslinova ulja gube se neki biofenoli, lako hlapljivi alkoholi i esteri te se mijenja miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja. S uljima koja imaju specifičan miris bolje je pripremati salate ili ih dodavati na već gotova jela. Zagrijavanjem maslinova ulja nastaju zasićene i trans-masne kiseline. NETOČNO! Maslinovo ulje ima u sebi visoki postotak jednostruko nezasićene masne kiseline - oleinske kiseline, pa je otporno na oksidaciju i hidrogenaciju. Ispitivanja su pokazala da oksidacija i hidrogenacija nastupaju mnogo manje kod maslinova ulja u usporedbi s ostalim sjemenskim uljima. U svakom slučaju, do hidrogenacije može doći u vrlo malom postotku te se ona izuzetno rijetko događa prilikom klasičnog pripremanja hrane na maslinovom ulju u domaćinstvu. Zasićene masti ne mogu nastati u postupku kuhanja s maslinovim uljem prilikom svakodnevne pripreme jela (za to su potrebne znatno veće temperature) i dodatak vodika. Kuhanje s maslinovim uljem smanjuje nutritivnu vrijednost jela. NETOČNO! Kuhanjem i prženjem se smanjuje koncentracija pojedinih biološki aktivnih spojeva i vitamina prisutnih u sirovim namirnicama. Nije riječ o ulju na kojem se kuha, već o samom procesu kuhanja, koje uništava neke termolabilne tvari iz hrane. Maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja. Jedna od tih tvari koja djeluje zaštitno je vitamin E koji je značajno zastupljen u maslinovu ulju. Koja je najbolja temperatura za pripremu jela s maslinovim uljem? Kad se grije, maslinovo ulje je najstabilnija od svih masnoća. U prvom redu je to zahvaljujući stabilizatorima prisutnim u ulju. Njegova visoka temperatura dimljenja (210 C) znatno je viša od temperature koja je potrebna za prženje i pečenje hrane na maslinovom ulju (oko 180 C).Probavljivost maslinova ulja ne mijenja se s grijanjem, čak i ako se upotrebljava više puta uzastopce za prženje. Zanimljivo ponašanje maslinova ulja prilikom prženja hrane Prilikom prženja mast zamjenjuje dio vode sadržane u hrani. 60% vlage sadržane u hrani mora ishlapiti prije no što maslinovo ulje penetrira u hranu, dok se ostala ulja izmjenjuju znatno ranije. Stoga, prženje u maslinovu ulju čini hranu manje masnom, više hruskavom, s manjim sadržajem masti i manje kaloričnom. Što kaže znanost? Grijanjem maslinova ulja dolazi do smanjenja koncentracije hidroksitirosola i njemu sličnih biofenola. Grijanjem se djelomično razgrađuje alfa-tokoferol. Oleinska kiselina, steroli, skvalen, triterpenski alkoholi i biološke aktivne kiseline sadržane u maslinovom ulju ostaju stabilni prilikom grijanja. Još jednom ponovimo! Maslinovo ulje je sok voćke - masline. Većina ostalih ulja dobiva se cijeđenjem sjemenki. Ekstradjevičansko maslinovo ulje pojačava okus jela i čini jela ukusnijima. Maslinovo ulje neophodni je dodatak ukusnim sirovim jelima, ali se jednako tako može koristiti za pripremu jela ili se uz to dodaje i na gotova jela. Maslinovo ulje različitoga mirisa i jačine se može kombinirati za pripremu raznih vrsta jela i pogodno je za prženje, pečenje (jer ne penetrira u namirnicu, već je samo obloži pa jedemo manje masnu hranu), a koristi se i u pekarstvu. Izor: dr.sc. Donatell Verbanec, Zagreb moj grad, 01.10.2008.
|
|
|
|