Idina mama -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (31.12.2009 18:49:47)
|
Smrznuta hrana sadrzi vitamine. Nisu bas svi unisteni. Cak je bolje da se bebi da smrznuto voce ili povrce nego da se kupuje kad mu nije vrijeme. Mislim, npr. ljetno povrce u sred zime. Takvo povrce u nevakat sazrijeva u plastenicima (staklenicima) bez dovoljno sunca, pa cak i organski proizvedeno moze sadrzavati opasne nitrate. Kad su u pitanju banane i citrusi, u toku transporta bi propali da se ne naspricaju kojekakvim hemijama. Zato ih uvijek dobro operite da prilikom guljenja to smece ne prenesete rukama na voce. Dodatno, banani odsijecite vrhove, jer se tu krije najvise hemije. Inace, nisam nista rekla proizvoljno. Bas naprotiv. Meso u kolicini koju sam navela je ok cak i za bebu od napunjenog 4. mjeseca. Tacno je to za bjelancevine, ali bolje paziti da se ne daje mlijeko i/ili mlijecni proizvodi u prevelikim kolicinama ili prerano. Mlijeko pored bjelancevina sadrzi i minerale (natrijum) koji nisu ok za bebu. I hanabanana se u stvari slozila da treba bebi dati hranu koja sadrzi zeljezo. Razumijem da je tesko zamisliti da beba pojede meso, pa onda su zob ili proso odlicna zamjena. Ali i ta zamjena nije dovoljna za starije bebe. Izdinstajte 20 gr nemasnog mesa na niskoj temperaturi i sa vrlo malo vode. Vidjecete da se to smanji na oko 13-15 grama. Ulje se uvodi odmah nakon 2-3 sedmice iz dva razloga. (napomena: masnoca iz mesa nije dobra i treba koristiti nemasno meso). Ulje je neophodno radi probave. Preporucije se repicino. Sadrzi potrebne masne kiseline. Osim toga, beba treba puno energije, brzo raste i nemasna hrana nije dovoljna. Da li beba doji ili ne, nije vazno za uvodjenje ulja. Dohrana gustom hranom uvodi se radi toga sto samno mlieko nije vise dovoljno. Pogledajte npr. Hippovu kasicu za bebe od 4. mjeseca koje su predvidjene kao kompletan obrok i vidjecete da sadrze povrce, krompir, meso, ulje i vitamin C. Hipp ne bi smio trovati djecu. Kolicine su tacno kako sam navela. Medjutim, kazem ne morate tako hraniti bebicu. Uvijek mozete umijesati 10 gr prosa ili zobi (npr. hipp baby pahuljice) u kasicu.
|
|
|
|