RE: Spermokultura (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


delfin -> RE: Spermokultura (14.7.2009 13:00:00)

hvala, uputnicu smo već zbavili




ena0002 -> RE: spermokultura (14.7.2009 13:11:10)

Delfin moras ponijeti uputnicu a i obavezno kopiju uputnice, onda na DIP-u na mikrobiologiji uzmes bocicu, e sad mm je uzorak uzeo kod kuce  ujutru i odnio gore, jer nam je tako rekla teta na mikrobiologiji. Znaci jedan dan uzmes bocice a dr odneses uzorak i obavezno kopirati uputnicu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nesa i kod nas isti slucaj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image], leukociti i hronicna upala prostate i nista se ne popravlja i sad cemo opet ganjati urolga.




nesa -> RE: spermokultura (14.7.2009 20:50:04)


Ena, nama je gdja Rada rekla da malo odmori od antibiotika da ne dobije gljivice a da pije brusnicu koliko moze.
Inace sa leukospermiom mi smo probali inseminaciju pa vidjecemo, Rada kaze da leukociti svi ostanu na dnu i da to nije preveliki problem....




Vedica -> RE: spermokultura (24.9.2009 7:23:28)

prijenos postova

IZVORNA PORUKA: anastasija0702
pozdrav svima. muž mi ima bakterija u spermi i dobio je antibiotik iako ne znaju koje su i sad mu dr tvrdi da su mu žile na testisima maloproširene na granici normale. može li to biti i od te upale koju ima??? znam da je inače urođeno zanima me može li biti da se to povuče kad izlječi upalu??


IZVORNA PORUKA: Ela78
Ne znam da se baš krvni sudovi mogu raširiti od bakterije kao i da izlječenje iste može dovesti do njihovog smanjenja- Ta proširenost kvnih sudova (žila) je više da kažem ¸¸tehnički problem¸¸ i nije uopšte opasna ako ne uzrokuje smanjenu pokretljivost spermatozoida.
P.S. Suprug je trebao tražiti antibiogram da se vidi koje bakterije ima i koji tačno antibiotici djeluju na njih - malo mi je bezveze ovako da pije antibiotike a ne zna šta je - možda mu ne pomognu pa opet jovo nanovo nova tura


IZVORNA PORUKA: anastasija0702
je li taj antibiogram mikrobiološka pretraga sperme jer ako je onda ju je radio ali mu nisu uspjeli izolirati koje su bakterije i zato vjerojatno nisu testirali na koje su antibiotike bakterije reagirale. radio je i bris uretre i nema ni micoplasmae, ni ureaplasma ni klamidiju tako da barem smo to izolirali.


IZVORNA PORUKA: Ela78
Uh ovako svašta si ti nešto pomješala
Postoji smermokultura kad MM daje uzorak sperme i iz toga se izoluju bakterije.

A postoji bris uretre na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu (što je radio, ali to je nalaz gdje se određuje postojanje ili nepostojanje samo ove 3 bakterije)
A postoji bris uretre (ista procedura) i tu se gledaju sve ostale bakterije ako ih ima lupam npr: Enteroccocu, Streptoccocus....
I za taj bris uretre koji je znači za sve druge bakterije trebaš dobiti antibiogram da se zna koja je beštija u pitanju i spisak lijekova sa oznakama na koje je bakterija otporna ili nije.....u principu za svaku pretragu ako se dokaže postojanje bakterije trebaš dobiti antibiogram da se zna koje su a ne piti napamet lijekove.

Uh nadam se da ti nisam još više zakomplikovala
Šta su mu rekli za variccocelu preporučuju li operaciju ili ne?


IZVORNA PORUKA: anastasija0702
on je radio spermiograme obične tri put i ima astenoteratozoospermiju. onda je radio mikrobiološku pretragu urina i bila je sterilna i sperme i u toj sperme nađene su bakterije. onda je radio bris uretre na MUC i nisu ih našli. na kraju mu je u tom zadnjem nalazu spermiograma bilo i leukocita. tako da mu je dr dao 3 tj da pije antibiotik.
za varikocelu mu nisu rekli nego da su mu žile testisa na granici nirmale i da su malo proširene ali da ćemo viditi za 2 mj kad ponovi spermiogram je li sve ok kad ne bude bakterija imao.
što ti savjetuješ??





Ela78 -> RE: spermokultura (24.9.2009 20:09:45)

Draga anastasija0702 ne bih da te plašim ali dijagnoza kod tvog MM nije nimalo bezazlena. Ako si mi dobro napisala astenoteratozoospermija. To je ustvari udružena  astenospermija sa teratospermijom. Znči smanjena pokretljivost spermatozoida (ispod 50%) sa velikim brojem patološkog oblika (poremećena građa spermatozoida koji nisu sposobni za oplodnju).
E sada najčešći uzrok smanjene pokretljivosti je prisutnost genitalne infekcija što se kod tvog supruga i potvrdilo pa neka pije te antibiotike do kraja. Tkđ. i varicoccela može biti uzrok smanjene pokretljivosti (moj MM je npr. operisao)...
Što se tiče morfologije spermatozoida (znači te nepravilnosti u građi) to me više brine jer se i pokretljivost i količina mogu povećati ali te patološke promjene to već malo teže ide draga moja.
Ne bi da ti govorim ništa napamet, moj savjet je naći dobrog urologa za njega i uraditi sve što možeš kao i nekog stručnjaka za neplodnost.
A ono što on može da uraditi da počne da koristi cink, selen, matičnu mleč, polen, propolis, orahe, bademe, brazilski orah - to sve utiče da se poveća pokretljivost.
Dalje naravno ne alkohol, ne cigarete ako puši ili pije. Ne nositi uske gaćice već bokserice, prije odnosa poželjno je tuširanje kod muškaraca hladnom vodom koji imaju variccocelu. Da umalo zaboravi aminokiseline L-karnitin i L-arginin (koje su tkđ veoma važne)
Ne znam mogu ti napisati i recept za mješavinu čaja koja pospješuje pokretljivost koju sam dobila od Dr Radunovića iz Beograda koji ima svoju kliniku za neplodnost (on kaže da ga je sam sastavio nakon dugogodišnjeg  rada i iskustva a moj ga je MM skoro počeo piti tako da ti ne mogu još ništa o uspješnosti reći)
Nadam se da sam ti bar malo pomogla...koliko ja znam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ne znam odakle pišeš i koji ginekolog tebe vodi a kod koga urologa on ide? I koliko radite na bebici, da li vam je iko spominjao vještačku oplodnju?




Leva -> RE: spermokultura (24.9.2009 20:22:54)

Ela koliko mi je poznato anastazija i njm se spremaju za ICSI ali ih ove bakterije i leukociti trenutno ometaju u tome.
Ja sam za L arginin vec cula i njegovo dejstvo. Mozes li mi molim te objasniti koja je razlika izmedju L carnitina i L arginina i da li se moraju uzimati istovremeno posto je L carnitin puno lakse nabaviti.




anastasija0702 -> RE: spermokultura (24.9.2009 20:35:51)

hvala ti na odgovoru. pišem iz hrvatske, zadra. ne. mi se ne spremamo na umjetnu iako to dr savjetuju jer ja vjerujem da će se izlječiti. ako nisi znala bakterije u spermi uništavaju spermu i zato je vjerojatno defektna i kad izlječiš bakt treba 3 mj čekati dok se sva sperma ne oporavi da bi se pravila beba. moj je muž pio čaj koji poboljšava spermiogram ali nije mu baš djelovao zbog tih bakterija jwer njih treba izlječiti. lako ćemo mi s tim, samo da nije još i od varikocele to jer gledaj radimo na bebi već godinu i dva mj, ni ranije se u vezoi nismo pazili. evo sad bar nešto znamo. ako hoćeš br od tog mog travara poslat ću ti. tvoj ima bakterija rekla si???
mi ćemo nakon antib obavezno bioaktive lgg ili probiotic premium da ih uništimo i da se ne bi vratile.




Ela78 -> RE: spermokultura (24.9.2009 20:39:44)


L-carnitin utiče samo na pokretljivost a L-arginin utiče i na pokretljivost i na količinu. Uz L-arginin ide i L-ornitin (pospješuje dejstvo L-arginina u smislu da je bolje iskorištenost L-arginina u organizmu uz L-ornitin).

E sad mi ovo nabavljamo u apoteci sportskih suplemenata Joeweider znači tablete L-arginina i L-ornitina zajedno (ima i samo L-arginin ali mi ovaj spoj tražimo).
A posebno kupujemo L-carnitin. I suprug pije po te 2 tablete dnevno. Naravno da se može uzimati samo L-carnitin ali je efekat puno bolji i uz L-arginin.
Što se tiče L-arginina cijena kod Joeweider-a je 70 KM. Postoje i drugi proizvođači što ja znam Biotech i Universal.
Ne znam odakle pišeš ja sam iz Banja Luke i ako ti mogu pomoći u nabavci L-arginina vrlo rado ću nije problem.




Ela78 -> RE: spermokultura (24.9.2009 20:49:59)

Za anastasiju0702: ne moj suprug nema bakterije ali hvala na ponuđenoj pomoći vezano za broj travara[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ma sve će te vi to rješiti samo naprijed[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
BTW: uradi i ti cervikalni i vaginalni bris, kao i bris na Ureaplazmu, Micoplasmu i Clamidiu, ako već nisi, sebe da prekontrolišeš.






Leva -> RE: spermokultura (24.9.2009 22:58:30)

Ela ja sam iz Sarajeva i kod nas je dosta tesko nabaviti L arginin. U apoteci nude jedino Proxid na ovu temu a meni se on nesto ne kupuje. Nisam jos bila jedino u prodavnici koja prodaje proteine i slicne stvari za sportiste pa cu otici i tamo provjeriti.
Anastazija sorry sto pobrkah informacije znam da se nesto pominjala vantjelesna [sm=smiley13.gif]




Ela78 -> RE: spermokultura (25.9.2009 11:48:20)

Ma da znam da kod nas samo nude Proxeed ili Padutin a čula sam da je Proxeed u Evropskoj uniji izbačen iz upotrebe. Tamo se kao dosta efikasniji pokazao Pro-feritil kojeg naravno nigdje kod nas nema nabaviti (znam jer sam ko luda 7 dana zvala sve moguće i nemoguće apoteke u BiH[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]).
Ali ovo su lijekovi a L-arginin, carnitin, ornitin su čiste aminokiseline.
Potraži obavezno a prodavnicama sportskih suplemenata trebali bi imati, jer kontam kad ima u Banja Luci pa mora i u Sarajevu ako i ne nađeš tu sam ja iskombinovaćemo nešto ne brigaj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




anastasija0702 -> RE: spermokultura (30.9.2009 20:23:49)

ovaj ti čaj djeluje ako nema bakterija muž ti. ako ima onda ne djeluje. znači poboljšava spermiogram bez bakterija. ja sam pravila briseve. nemam spolne nikakve ali imam gljivicce kandidu pa sam dobila lijek sad čekam da mi prođe m da počnem liječiti.
on pije antib i nadam se da će djelovati. da li da odma nakon što popije napravimo spermokulturu da vidimo ima li bakterija ili koliko da čekamo??




Ela78 -> RE: spermokultura (1.10.2009 12:14:45)

NE ni slučajno odmah raditi kontrolni nalaz! Mora se 3 sedmice sačekati pa tek onda uraditi kontrolni nalaz jer bi u suprotnom mogao pokazati lažne rezultate.




ena0002 -> RE: spermokultura (1.10.2009 12:17:52)

Ja sam cula da je dovoljno 7-10 dana da prodje pa da se ponovi nalaz [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] MM je sad ponovio 10 dana nakon terapije, doduse spermogram je u pitanji, i leukociti su mu se smanjili [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ela78 -> RE: spermokultura (1.10.2009 12:23:09)

Hm ne znam možda i može ali moj doktor uvijek insistira na te 3 nedelje jer kao tad nema šanse da se pokaže lažni rezultat,  odnosno da se od antibiotika ne vidi bakterija ako je još tu. Valjda su te 3 nedelje potrebne da se organizam očisti od terapije koja je korištena.




ena0002 -> RE: spermokultura (1.10.2009 12:25:26)

Hvala za info, ma vjerovatno od 10-15 dana je dovoljno, ko ce im ga vise znati.




Ela78 -> RE: Spermokultura (1.10.2009 12:29:17)

Ma svaki nešto drugo kaže...nije više ni njima vjerovati samo ima mi logike da ne treba žuriti sa kontrolnim dok se organizam ne očisti od antibiotika




kupina -> RE: Spermokultura (27.11.2010 12:30:15)

prva spermokultura izolovana stafilokoka aureus,terapija siprobel...sad ponovo rađen nalaz enterokokus fekalis,sta da se radi [sm=smiley13.gif]




kupina -> RE: spermokultura (27.11.2010 12:34:10)


IZVORNA PORUKA: Banana

Nakon udarne terapije ampicilinom nalaz spermokulture slijedeći:

U kulturi sperme nisu izolovane patogene bakterije.
PR - dosta leukocita, dosta spermija, sitni gram negativni bacili

(šta znači PR?)





a sta bi radi li ti briseve,jesi li imala bakterije?




Banana -> RE: spermokultura (27.11.2010 14:37:18)

moji brisevi su uvijek bili uredni iako sam jedno duže vrijeme imala dosta sekreta. na kraju se ispostavilo da sam imala hlamidiju. on je bio negativan na nju tako da nikad ne znaš hoće li supružnik dobit istu beštiju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Leva -> RE: spermokultura (27.11.2010 23:50:03)

Bananice mislim da pr znaci primarno.
Ponekad imam osjecaj da se za zivota necemo uspjeti rijesiti njegovih bakterija...[sm=smiley13.gif]




Leva -> RE: spermokultura (27.11.2010 23:51:28)

U petak cemo imati rezultate spermokulture pa vam pisem ima li cega novog [sm=smiley13.gif]




Banana -> RE: spermokultura (28.11.2010 12:22:53)

pošto smo mi dosta kuburili s tim bakterijama, napraviću vremensku liniju zajedno sa dijagnozama i terapijama kako bi vam bilo lakše uporedit

05.09.09. enterococcus faecalis (dom zdravlja)
                terapija: ampicilin 16x500 mg
                kontrola:ok

07.10.09. ok/leukociti (dom zdravlja)

26.11.09. ok (konzilij, beograd)

23.12.09. koagulaza negativan staphylococcus (zavod)
tada je kod mene hlamidija bila + pa je i on pio sumamed tri dana. da napomenem kako moja dr. nije znala da je ovo normalna flora tj. nema potrebe za terapijom.

05.02.10. enerococcus faecalis i e. coli (zavod)
                ne sjećam se terapije

31.03.10. enetrococcus faecalis (dom zdravlja)
                udarna terapija: citeral 500mgx2 20 dana (+prolife suspenzije 10 dana)

20.05.10. koagulaza negativan staphylococcus (zavod)

bez obzira na sve dijagnoze, urinokultura i bris uretre su uvijek bili ok, pa čak i bris na hlamidiju. moji bisevi i urinokultura su uvijek bili ok samo što sam imala hlamidiju.

crveni datumi znače da smo tada imali zaštićene odnose, ukupno 6 propuštenih ciklusa eh eto, nadam se da će vam ovo barem malo pomoći.




kupina -> RE: spermokultura (28.11.2010 13:10:36)

joj levce kad cemo se rijesiti bakterija,banana hvala na objasnjenju...
steta tih propustenih ciklusa,zalosno...[sm=smiley13.gif]
ja u pon idem po terapiju i po uputnice




mina minka -> RE: spermokultura (5.1.2011 19:57:31)

evo nalaze spermokulture mm nisu nadjene patogene baakterije
a u direktnom preparatu nadjene  gr+koki u nakupinama i spermotozoidi
sta mislite




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>