Djeca "kopiraju" roditelje (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Odgoj



Poruka


Blue rose RR -> Djeca "kopiraju" roditelje (4.3.2016 10:19:20)

"Ono što činite kao roditelj utječe na razvoj vašeg djeteta na mnogo načina. No nisu samo vaše roditeljske strategije te koje imaju utjecaja - i vaše ponašanje djetetu služi kao uzor. Dijete se stoga u mnogim situacijama vama služi kao primjerom za to kako
Vjerojatno ste i vi toliko zaposleni odgajajući svoju djecu i obavljajući svakodnevne poslove da imate malo vremena za razmišljanje o tome kakav uzor pružate svom djetetu. Bilo bi dobro razmisliti o tome kako se ponašate pred djecom i kako se izražavate dok međusobno komunicirate.

Morate biti i pripravni promijeniti svoje ponašanje kad shvatite da svom djetetu možda pružate loš primjer. Takvo preispitivanje može dovesti do poboljšanja i u vas i u vašeg djeteta, tvrdi dr. Richard C. Woolfson, autor priručnika 'Kako imati sretno dijete' .

Evo nekoliko prijedloga kako biste svojem djetetu mogli pomoći da uči iz primjera koji ste mu pružili:

Budite svjesni svog ponašanja
Budite svjesni stvari koje izgovarate i činite pred djetetom i nemojte se iznenaditi kada vidite da se vaše ponašanje i stavovi odražavaju na njemu. Želite li da se vaše dijete ponaša drukčije, najprije promijenite svoje ponašanje.

Otvoreno komunicirajte
Vjerojatnije je da će dijete prema vama biti otvoreno i izravno ako ste i vi takvi prema njemu. Uspostavljanje dobre komunikacije ključni je dio vašeg odnosa prema vama, umjesto da to potiskujete u sebi.

Izrazite svoju životnu radost
Život valja živjeti, pa dopustite svom djetetu da vidi da život shvaćate ozbiljno, ali i da isto tako u njemu uživate. Pokažite mu da je moguće, uz malo planiranja, postići zadovoljavajuću ravnotežu između rada i uživanja u životu.

Pokažite svoju vještinu donošenja odluka
Neodlučnost je često povezana s nesretnošću. Primjer koji pružate svojem djetetu kada se radi o odnošenju odluka pomoći će mu da se odlučnije ponaša kada za to dođe vrijeme. Zato je važno objasniti mu način na koji vršite odabir i donosite odluku i to pokazati primjerom.

Podučavajte ga na njemu razumljiv način
Dok svojem djetetu pokušavate pružiti dobar uzor, pripazite da ga ne preopteretite s previše informacija. Neke su situacije za njega presložene. Razvijajte njegovo razumijevanje ritmom koje će dijete moći slijediti.

Promatrajte druge uzore
Imajte na umu da na vaše dijete utječu i drugi uzori, kao što su njegovi učitelji ili neka osoba iz medija. Pripazite na takve uzore kako biste mogli procijeniti dijele li vaš sustav vrijednosti."


Izvor:http://www.tportal.hr/




Blue rose RR -> RE: Djeca "kopiraju" roditelje (4.3.2016 10:21:22)

Koliko vaša djeca vas kopiraju?

Kako kika raste, vidim da vrlo često u njoj i njenom ponašanju, izražavanju, mišljenjima ... vidim nešto moje ili mm. Posebno se to odražava na njeno verbalno izražavanja ...moja rečenica koju znam često upotrijebiti, postaje "njena" :)




irenaSA -> RE: Djeca "kopiraju" roditelje (4.3.2016 11:32:40)

[sm=smiley36.gif]
I S koristi naše riječi...npr. decentno...najslađa mi je kada to kaže...
[sm=duda.gif] hoda sa tel. slušalicom po kući..baš kao i mi kada pričamo na telefon...i nešto uvaženo brblja[sm=smiley36.gif]




donaldross -> RE: Djeca "kopiraju" roditelje (8.7.2021 10:05:28)


IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

Koliko vaša djeca vas kopiraju?
friday night funkin
Kako kika raste, vidim da vrlo često u njoj i njenom ponašanju, izražavanju, mišljenjima ... vidim nešto moje ili mm. Posebno se to odražava na njeno verbalno izražavanja ...moja rečenica koju znam često upotrijebiti, postaje "njena" :)

Mene ovo pitanje odvodi sasvim na drugu stranu... recimo, mogla bih reci da sam loš primjer jer sam ovisna o slatkišima, čokoladi i pekarskim proizvodima... ali moje 8-godišnje dijete ne ferna to pol posto, umjereniji je od mene u slatkišima milion puta i on stalno mene upozorava da ne jedem toliko takve hrane. Ili kad MM psuje u prometu, a malac ga opominje...

I ja vičem na svoje roditelje ili skrivam nešto od njih, a s malcem takve situacije raspravljam, zašto sam vikala, zašto skrivam... ne brinu me takve stvari puno. Život i odnosi su kompleksni neka uci da nije sve crno-bijelo.

Mene vise muci jesam li loš primjer sa svojim “pristojnim životnim uputama”... ono, stalno ih učim da budu pristojni, odgovorni građani, da smeće ovako, buka u zgradi onako, čekanje u redu ovako... i onda tri druga susjeda u zgradi urlaju u stubištu i lupaju vratima, drugi bace smeće posvuda, a lik nam ne stane na pješačkom kad nam je zeleno nego projuri... i onda oni zuje, zašto oni ne smiju urlat u haustoru i lupat vratima, a drugi smiju. E tu si mislim jesam li dobar primjer svom tom svojom uviđavnošću ili bi bilo bolje da ih pustim da budu malo i neuviđavni, neće se znati snaći u svijetu u kojem ovakve vrijednosti nisu od naročitog značaja.

Sve ove neke loše navike mogu utjecati na njih, a i uopće ne moraju.




Stranica: [1]