RE: Vodene ospice-Pljuskavice (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


batterfly -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 0:39:20)

Aaaaa, Lajlic dobila ospice....[sm=smiley13.gif]..Bas mi je nekako zao, ali ZNAM da je bolje sada, nego poslije....Ja ih nikada nisam bolovala i citav ih zivot cekam i strepim...Pogotovo kako godine odmicu(jos pogotovo kada sam bila trudna)....
Ja sam svoje djecake, prije pola godine, namjerno, vodila kod djece koja su imala ospice, ali nista...I jos sam za vrijeme inkubacije forsirala druzenje, jer smo upratili da bi moje kumce, koje je islo u obdaniste, trebao dobiti i on jeste, ali moji nista....Da si mi blize-dosla bih ti...[sm=smiley1.gif]
Ljubni mi je puno i izdrzite, proci ce.....




mamina princeza -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 8:57:34)

Sretno s pluskavicama... bas ih ima puno u gradu kazu ... al opet nije to nista ne daj Boze gore sta... bolje da ih dobije ko mala jedino eto kako joj fino objasniti da se ne cese radi oziljaka.
Ja sam kasno imala pljuskavice tek u srednjoj skoli ... :))) Al nije ni tu bilo nekih problem aizuzev sto sam svima bila smjesna.
Ko malu su me milion puta stavljali s djecom koja imaju pljuskavice al nista.

mislim i ja da inkubacija tako traje oko dvije semice s tim da zarazu moze prenijeti nekoliko dana prije nego izbiju pljuskavice. Sto se tice te male bebe ne moras toliko brinut jer ako je majka imala pljuskavice nekad u zivotu imunitet se prenosi na bebu do otprilike 6 mjeseca. S tim da ima i izuzetaka al kazu medicinski da je tako.  A kasnije nije toliko strasno ni kad dobiju.

super sto nema ture kod Lajle. Evo moja mala rodica isto ima pljuske i ogromnu temperaturu do 40. Kako kod koga.

Kako uopste izgledaju pljuskavice tj kako ste znali da je to to kad je tek pocelo izlazit. Zaboravila sam a ako nas potkace da ih prepoznam a da ne dizem uzbunu da je neka alergija ili slicno. Ko baloncici crveni ??

I mi smo hodali puno po igraonicam ai trznim centrima s drugom djecom pa me nesto sve suha uhvatila da ce ih i ona fasovat ove godine.





ElmaB -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 9:06:09)

Izgleda kao crvena tačkica koja na vrhu ima providni čep, odnosno plik. I kada je malo pritisneš prstom baš je vodena. Jako se brzo šire, tako da ako se pojavi jedna, za par minuta će se pojaviti još njih nekoliko. Obično prva izlazi na najmekanijim dijelovima tijela, stomaku i nadlaktici. 




Nedi -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 9:45:16)

Nedi i mama šalju Lajlici [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] da je manje svrbi i da ne dobije turu. Kako sam počela čitati temu češem se nenormalno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 9:49:08)

Kako nam je drugarica provela noc? Nadam se da nije imala temperaturu i da je nije puno svrbjelo!
Alma, ona djevojcica koja je prva dobila u grupi je juce dosla, znaci da je bila odsutna dvije sedmice, racunaj tako.




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 10:13:48)

Evo ja malo iscitaval po netu o pljuskama. Negdje procitah da je dijete zarazno dok pljuske ne izbiju, a negdje pise dok su pljuske vodenaste, znaci da je velika sansa da ih i ta bebica dobije, ali sta mozes, pa nisi vidovita da znas da ti dijete ima pljuske, a nema nikakvih znakova.
Takodje sam na jednom hrv. forumu procitala da njihovi pedijatri sve manje preporucuju ovaj puder, i oni koji preporucuju kazu da se ne maze previse jer navodno se stvaraju slojevi koji se tesko skidaju i onda je veca mogucnost da se pljuska inficira [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Takodje, sto se tice kupanja, neki kazu da se ne smije, a neki da preporucuju kupanje u veoma blagom rastvoru hipermangana, ili tapkanje rastvorom hipermangana svake pojedinacne pljuske, radi dezinfekcije. Ima i neka Uriage krema koja se preporucuje, ali nisam upratila tacno koja je.
Uglavnom, puno kontradiktornih informacija, ja sad vise ne znam sta bi covjek poslusao, mozda najbolje ipak svog pedijatra.
Jos sam procitala da je najbolje ostati kuci (ko moze naravno) tri sedmice jer imunitet jako oslabi, pa se sve infekcije lijepe.




ElmaB -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 10:18:41)

Puder se lako skine, kada se dijete prvi put okupa. Ja nisam kupala dok se sve nisu povukle. I ja sam čula za razne savjete, ali sam uradila onako kako je moja mama radila kada sam ja i sestra imale pljuskavice. Iste savjete sam dobila od dr i znam da nisam pogriješila. Isključivo sam mazala puderom i nismo izlazili sve dok se nisu skroz osušile.




Aki Sa -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 13:25:50)

Draga mama alma, u koje obdaniste ide Lajla

Strah me da stariji sin ne donese mladjem a uz to sve MM nije bolovao niti jednu djeciju bolest pa je za njega ustvari najveca opasnost. Da znamo da ga izolujemo ranije






M kao Mama -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 13:37:49)

Au, ja ću krenuti od kraja sa odgovorima,

Akice Sa. Lajla ide u vrtić Dječiji grad, i ona je dobila u drugoj tru, odnosno prva epidemija je bla prije mjesec, tada je izbjegal,ali evo sada je zakačilo.

Iskreno meni je draže da to preboluje dok je manja, a ktomu još dok je i hladno, jer ne moram strepiti hoće li je zraka sunca dohvatiti ili slično, tako da mislim da ne postiji ta izolicija u koju možeš staviti svoje, ako je krenulo,nema šanse da zaustaviš.

Lajla je dobo spavala, ali zatoje danas drama, češe je, a ona vrišti i nabraja da je boli, ne da da se maže, i dok je namažemo to je hao, zakocehne se od plača, da ne kažem od huje koja je propračena plačem.

Helem, nadam se da neće biti ture, a ovo ćemo nekako predevarati akoboda.

Ljubim Vas sve puno




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (27.10.2009 13:40:58)

Bas mi je zao sto je toliko svrbi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Ljubi nam drugaricu puno!




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 9:07:08)

I mi jutros imamo nekoliko tackica, tako da nije otisla u vrtic. Popodne cemo doktorici da potvrdimo. Nema temperaturu.
Mama alma, kako nam je drugarica, kako ste predeverale noc?




M kao Mama -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 12:38:20)

A,aaa, meni se čini da će ti i Vi uskoro u kljub pljuskavičara, hahahah, da bora je evo je ko prava hanumica - bolesnica, obukla pidžamu, a preko pidžame spavačicu i bade mantil i pokučnice, ali ima frizura, ženska na nivou. I stalno nosa maramice u rukama, hahahah, ma prava mala HERVOZNa hamša, hahaha, noć je bila dobra što se nje tiče, ali je mama imala bolove.

Javi šta je bio na pregledu, mada mislim da je to to, jer je epidemija krenula.
Ljubi mi moju princezu, a mi se sutra vidimo na roditljeskom, ako si mušterija prije roduiteljskog da kafenišemo.




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 13:13:52)

Rado bih na kaficu, ali ja cu s posla doletiti (jer radim do 5, pa cu pitati sefa da me pusti). Jedino mozda poslije, ako ti imas kad?




M kao Mama -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 16:53:08)

Može, može ako ne bude dugo trajao, ako ne odna ćemo drugi put, kada sam već na ovoj temi, kako je curetak, javi šta je bilo kod dr.




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 16:54:54)

Ma evo sad sam je zvala, kaze da dodjemo sutra popodne jer kako sam joj opisala, ne moze jos nista vidjeti jer ima samo 3-4 tackice od jutros i na tome je stalo. Mozda ne stignem ni na roditeljski, vidjecu da posaljem muza s njom kod dr., a ja na roditeljski (ako htjednu bez mene).
Kako su Lajline koze, svrbe li?




tea lana -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 16:57:37)

Samo da vidim kako je Lajlica,vidim i tebe jos bubrezi bolje,
Pusa za obje




M kao Mama -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (28.10.2009 20:01:54)

Joj, ne znam šta da VAm kažem, iskreno da nisam bolesna tako bi mi lijepo bilo da nisam u kući, to je ružno što jedna mama kaže, ali na sve ovo Lajla se još više i više razmazila, od sbega pravi scene, dok je namažem onom kremom ja sam sva u goloj vodi, ona uporno viče da je boli, a ja je ubjeđeujem da je ne boli i da je možda hladno, ali ništa više. Helem na sve to ja nisam dobro, tako da lagano ludim, ali nadam se da će i ovo ubrzo biti iza nas.

A, ti mamarica prati večeras hoće li se izausto i nemoj je kvasiti za svaki slučaj, pa se čujemo ujutro.





Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (29.10.2009 8:47:43)

A, misha mu, pa kud da se i ti razbolis.
Kod Riane jutros ima jos pokoja, ali su vrlo sitne, pa ne znam, precnika oko 2 mm [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nema temperaturu. Jedva cekam veceras da odemo kod dr. i vidimo vise.

Trazila sam jutros Uriage Pruriced gel (kazu da je on puno bolji za svrbez od tecnog pudera) i rekli su mi u apoteci Vita da je bilo, ali nestalo. Jos sam cula da ima i neka pjena koja hladi, evo link http://www.poxclin.com.hr/

Mislim da necu stici na roditeljski veceras jer nam je zakazano u 5, a ona nema sanse da ode samo sa tatom. I ona se grozno razmazila ova dva dana sto ne ide u vrtic, samo nesto kenjka i za sve zivo place i samo mene trazi, ne mogu u wc otici da me ne doziva. Jedva jutros dodjoh na posao, a od sutra uzimam i ja bolovanje. Tako da cu te zamoliti da mi prepricas sta je bilo, sta se pricalo.

Ljubim plave loknice, a ti mama sabur, kao i ja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Amelaa RR -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (29.10.2009 8:57:47)

Draga alma kako je Lajla ?? Ti?




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (29.10.2009 18:52:59)

Evo kod nas ipak nisu koze nego nekakva alergija. Dobili smo Fenistil kapi, pa bumo vidjeli sta ce biti dalje.




M kao Mama -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (29.10.2009 20:20:13)

Ameli, ma deveram, nekakavo, valjda,

A Mamarica, roditeljski je trajao sat i po, tako da će biti teško da ti prepričam, hahahaha. IPak budi oprezna, nemoj je kvasiti, jer još nekoliko djece iz grupe je pod ospicama. Pa moguće vrlo da je i ona zaražena.

Inače Lajla je sinoć bila grozna, jutros oko pola pet smo zaspali, plakala je, plakala i češala se, čak je jednu ispod pelene prokrvarila ????. Danas je bila za nijansicu bolja, ali Bogami ide noć, pa ćemo vidjeti.




Mamarica -> RE: Vodene ospice-Pljuskavice (3.11.2009 10:07:03)

Nadam se da je Lajla bolje.
Mi smo u petak, na ovu spomenutu alergiju, fasovali jaku upalu oba uha i temperaturu 39,5. Jako sam bijesna na nase medicinske radnike, cekala sam dva sata, sto kod pedijatra, sto kod ORL sa takvim djetetom i na kraju otisla privatniku jer nisam smjela vise cekati, ipak je previsoka temperatura koja se nije spustila ni poslije tusiranja, masaze, paracetamola. Dobila je antibiotik sirup, antibiotik za usi, voltaren cepice.




dani13 -> RE: Vodene ospice (10.11.2009 23:00:18)

Sin mi ide u vrtić ,ima 4 god.-uglavnom su svi u vodenim kozicama .Kako mi se čini od večeras i on (sutra ću potvrditi mišljenje).Moj problem nije u tome ,već imam i bebu od 7 tjedana pa me je strah da se i bebač ne zarazi(napomena niti ja ih nisam preboljela).Molim iskustva majki koji su se našle u istoj situaciji,kako je to sa bebama ,kako ide lječenje(kod kuće ili bolnica).Hvala i molim vas brzi odgovor...........




M kao Mama -> RE: Vodene ospice (11.11.2009 8:54:17)

Dani 13 ja tek sada vidjeh da si postavila pitanje, ovako sa Lajlom u grupi je dječak koji je kada mu je bilo 40 dana dobio pljuskavice zajedno sa starijom sestrom. U suštini, bolje je što prije, malo je problem kod odoba koje su starije, a ovdje kod pljuskavica stariji su i srednjoškolci.

Stoga ne brini, što te snađe, predeverat ćeš, jer nema nama mamama druge.




dani13 -> RE: Vodene ospice (11.11.2009 9:21:16)

mama alma hvala .da imaš pravo nema nam druge nego proći kroz sve što nas snađe...




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>