Fobofobija ?!?!? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Zdravlje

Poruka

Mama1 -> Fobofobija ?!?!? (20.6.2009 11:28:41)

Drage moje svaki komentar vezan uz ovu temu bi mi pomogao ...
Interesuje me da li neko od vas ili da li znate nekoga da boluje od ove vrste fobije ....
Kako se bori sa njom i sta preporucujete ....
Da li neko zna nekog privatnog  psihijatra ?!?!?

PS: neradi se o meni ali radi se o osobi koju moram paziti i sa njom provoditi vrijeme  a neznam kako joj pomoci osim mog prisustva !!!

Strah od straha ili strah od razvijanja fobije

Iako zvuči kao loša šala, strah od straha, tj. strah od razvijanja fobije zaista postoji i mnogima zadaje glavobolje. Stručnjaci upozoravaju da je prilično česta i, kao i sve ostale fobije, vrlo loše utiče na kvalitet života jer sa sobom povlači probleme poput pretjeranog znojenja, ubrzanog lupanja srca, gubitka daha, pa čak i pravih napada panike.

Mama1 -> RE: Fobofobija ?!?!? (20.6.2009 11:43:17)

Fobički poremećaj karakterizira fobijski strah kao poseban oblik iznošenja straha.
On se razlikuje od drugih oblika iznošenja straha po subjektivnim doživljavanjima oboljelog, ali i po fiziološko ponašanjim osobinama, efektima ili koleratima.Striktno se povezuje za određene objekte , situacije , djelatnosti ili funkciju organizma , a uvijek je praćen ponašanjem izbjegavanja tih i takvih zastrašujućih stimulusa i doživljavanjem straha od mogućeg susreta a njim ( straha od straha).Osobe koje doživljavaju takav strah svjesne su njegove nerealnosti i nelogičnosti , ali nisu u mogućnosti naći prikladno objašnjenje za njegov nastanak.Liječi se kombinirano primjenom psihoterapije i lijekova.

sve ovo odavno znam al me interesuju iskusta

almai -> RE: Fobofobija ?!?!? (20.6.2009 16:15:19)

E zar postoji i ova vrsta fobije???
Zaista prvi put cujem za ovakvo nesto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Da pogledas malo po netu i nekim forumima pa vjerovatno ces naci jos ljudi koji boluju od te vrste fobije.SRETNO!!!

Mama1 -> RE: Fobofobija ?!?!? (20.6.2009 18:15:54)

ma citala sam o tome dosta ali voljela bih naci nekog ko ima isti problem ....
i da vidim kako on to lijeci sprecava  ....

Stranica: [1]