Rast mliječnih zubića i popravljanje (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca



Poruka


Amrino -> Rast mliječnih zubića i popravljanje (3.10.2009 12:05:58)

Postoje neke teme o djecijim zubicima i stomatolozima ali mislim da popravljanje mlijecnih zuba bas zahtjeva posebnu temu.
Kod nas je ovo jos uvijek totalna "novotarija" i bas sam se iznenadila (neprijatno) kada sam vidjela da vecina ljudi smatra da mlijecne zube ne treba popravljati...sa objasnjenjem da ce "svakako ispasti".
Poznajem osobu cija cetverogodisnja curica nocima ne spava od bolova...jer je karijes doslovno pojeo gornje zubice i sada se dijete samo pati...
Zar nije bolje popraviti zubic dok je na njemu mali kvar- pa iako ce dijete malo plakati- nego cekati taj horor kada dijete ima strahovite zubobolje (svi znamo kako to boli) a vi ne mozete nista da ucinite.
Molim vas...pisite sve sto mozete da nadjete o poravljanju mlijecnih zuba, podatke o stomatolozima koji to kod nas (i kako ) rade kako bi olaksali nasim malisanima...

Treba li popravljati mliječne zube?
Pravilna oralna higijena te zdrava i raznolika prehrana preduvjet su za zdrave zube. Međutim ukoliko je došlo do karijesa mliječnog zuba, takav zub potrebno je liječiti iako će on kroz kraći period biti zamijenjen trajnim zubom.
Brojni su razlozi za liječenje mliječnih zuba. Prije svega karijes uzrokuje bol, a njegovim napredovanjem može doći i do oticanja mekih tkiva usne šupljine i lica, kao i širenja upale na zametak trajnog zuba. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim nasljednicima, pa njihovim preranim gubitkom dolazi do brojnih ortodontskih anomalija. Nadalje mliječni zubi omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti, kao i žvakanje hrane, što je preduvjet za dobru probavu. Oni sudjeluju i u fonaciji i omogućuju pravilan govor te utječu i na estetski izgled lica. Zdravi zubi pridonose zdravlju, ljepoti i samopouzdanju vašeg djeteta, ali i smanjuju potrebu za skupim konzervativnim i protetskim zahvatima u budućnosti. Zato, dragi roditelji, vodite brigu o zubima svojih mališana, idite s njima na redovite kontrole kod stomatologa i omogućite da i vaše dijete ima širok i sretan osmijeh. (live.ba)




Amrino -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (3.10.2009 12:15:59)

[image]http://www.cpozh.hr/adminmax/img/blank.gif[/image]
 BRIGA ZA MLIJEČNE ZUBE

Jedno od učestalijih pitanja koja postavljamo stomatologu, još uvijek se odnosi na smisao čuvanja i popravljanja mliječnih zuba, kada će oni i tako ispasti i biti nadomješteni novim, trajnim zubima.Pri tome najčešće zanemarujemo važnost mliječnih zuba , za koje danas zasigurno možemo reći da su jednako važni kao i trajni:
-         omogućavaju i olakšavaju žvakanje
-         doprinose lijepom izgledu djeteta
-         pomažu u formiranju govora
-         čuvaju prostor za trajne zube
-         pomažu rast trajnih nasljednika

Bolest koja najčešće napada mliječne zube je karijes, a najteži oblik karijesa u toj dobi je tzv. dojenački karijes ,karijes bočice ili tješeći karijes.  Javlja se već u dojenačkoj dobi na tek izniklim zubima. Uzrokovan je ugljikohidratima (šećerom) u napitcima koje dajemo djeci. Najčešće se radi o sokovima i zaslađenom čaju, ali niti djeca koja su na majčinom mlijeku nisu pošteđena ove bolesti. Naime i mlijeko sadrži šećer, laktozu.

Kako pomoći djetetu

 Briga za djetetove zube započinje prije njihova nicanja. Tada naime roditelji stvaraju prehrambene navike djetetu. Najčešća pogreška koju činimo je popravljanje bezukusne dječje hrane šećerom. No tek rođeno dijete nema razvijen okus i razviti će ga kako ga mi budemo učili. Zaslađivanje mlijeka, umakanje varalice u med, neprestano davanje zaslađenog čaja ili soka stvorit će malog ljubitelja slatkog, ali najvjerojatnije s lošim zubima i viškom kilograma. U prvih šest mjeseci djetetova života možemo djetetu usaditi nekoliko vrlo važnih navika:
  • Najbolje i najzdravije piće je voda.
  • Nahranjeno dijete bolje spava u svom krevetiću nego na majčinim prsima.
  • Tužan plač bolje ćemo zaustaviti nježnom rječju i dodirom nego varalicom umočenom u med. Oko šestog mjeseca života započinju nicati prvi zubi.Od prvog dana zahtijevaju njegu.Za to će nam poslužiti vata namotana na štapić, kojom ćemo lagano prebrisati zube kako bismo onemogućili stvaranje štetnih naslaga.Proces nicanja završava otprilike s dvije i pol godine. Što dijete ima više zuba primjerenija postaje upotreba zubne četkice, naravno male, mekane dječje četkice.Danas u svakom dućanu postoji velik izbor zubnih četkica i na svakoj piše kojoj je dobi namjenjena.I ne zaboravimo što ranije zamijeniti bočicu s čašom. Davanje savjeta uvijek je lakše no njihova primjena, naročito kad se radi o vlastitu djetetu, tu uglavnom griješimo. Na malim, bijelim zubićima pojavljuju se ružne žute ili tamno smeđe mrlje,zubi nam se    ćine mekani, a dijete je tako malo da zasigurno ne može posjetiti stomatologa. Ali ipak smo negdje pročitali da postoje stomatolozi koji mogu pomoćii maloj djeci. Naravno, i sasvim malo dijete treba odvesti stomatologu. Stomatolog je školovan za prepoznavanje bolesti i njezino liječenje i zasigurno će znati to treba učiniti sa zubima vašeg djeteta.Nikada nije prerano za posjet stomatologu, a sasvim malo dijete ne poznaje strah i nevjerojatno dobro prihvaća posjet stomatološkoj ordinaciji.




  • Nunichi -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (3.10.2009 12:18:31)

    Dete u uzrastu od dve godine ima sve mlečne zubiće, i najčešća dilema roditelja je šta raditi u slučaju pojave cirkularnog karijesa ili tzv. „karijesa flašice"?
    Dakle, reč je o bolesti čvrstog zubnog tkiva kada dolazi do njegovog  propadanja, ono postaje mekše i počinje da gubi svoju osnovnu boju. Ovaj proces započinje na površini zuba demineralizacijom. U većini slučajeva karijes se razvija na površinama pokrivenim zubnim plagom gde dolazi (zbog hrapave površine) do lakšeg lepljenja hrane i razvoja bakterija kao njegovih glavnih uzročnika. Za nastanak karijesa su tako potrebna tri glavna „krivca": bakterije, zub i hrana - šećer. Najčešći i ujedno najgori oblik karijesa mlečnih zuba je cirkularni karijes. To je posebni oblik karijesnog procesa na prednjim mlečnim zubima, a javlja se kod 10 odsto mališana. Obično se dovodi u vezu sa prekomernom upotrebom flašice sa sokovima ili zaslađenim mlekom ili čajem pre spavanja, ili čak i u toku noći. Da bismo sprečili nastanak takvog karijesa bitno je da detetu ponudite umesto soka ili čaja, običnu vodu. Takođe, nemojte ga učiti da se šeta sa punom flašicom ili da se igra sa njom, već ga što pre naučite da pije iz čaše.   Popravka ili vađenje Mlečni ima istu funkciju kao i trajni zub. Iz tog razloga njegova privremenost u dečjim ustima ne sme da se obezvredi. Osim što osiguravaju normalnu funkciju žvakanja, mlečni zubi su važni stimulatori za normalan rast i razvoj čeljusti. Zubiće treba popravljati, a ne odmah vaditi - jer su bitni za očuvanje prostora budućih stalnih zuba. 

    dr Željko Palikuća, stomatolog  




    lely -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (3.10.2009 13:52:31)

    Kada treba dete prvi put odvesti kod zubara?

    Po mišljenju Svetske asocijacije pedijatara, dete bi trebalo da odvedete kod zubara već oko prvog rođendana. Što ranije počnete sa pregledima, veće su šanse da predupredite eventualne probleme, jer deca sa zdravim zubima lakše žvaću hranu, nauče da razgovetno pričaju i smeju se sa samopouzdanjem.

    Kako da prevaziđemo strah od zubara?


    Karijes se može javiti odmah nakon nicanja mlečnih zubića
    Što ranije bebac počne da se upoznaje sa „čika Zubom“, to ćete ga lakše navići da je odlazak kod zubara rutina, a ne bolan i strašan. Svojim primerom dete treba da usmerite da zubara prihvati kao prijatelja, a da mu odlazak u zubnu ordinaciju bude prijatan. Ukoliko se sa odlascima zubaru počne na vreme, oni će se svesti samo na kontrole, prijatan razgovor i fluorizaciju zuba.

    Kada treba početi sa pranjem zubića?

    Prvi zubići obično izbijaju od šestog do osmog meseca, pa odmah po njihovom nicanju treba da počnete sa njihovim čišćenjem. Najbolje je da ujutru i uveče bebine zubiće prebrišete čistom gazom. Četkicu za zube možete početi koristiti, ali tek posle godinu dana.

    U početku, dok dete ne nauču samo da drži četkicu, treba vi da mu perete zubiće. Kako se bude osamostaljivalo, tako će i tu radnju početi samo da obavlja. Neko vreme bi trebalo da ga nadzirete dok pere zubiće, kako ne bi istisnulo previše paste ili da ne bi umesto da pere gutalo. Preporučljivo je da se istisne pasta veličine zrna graška i da se posle pranja usta dobro isperu.

    Koju pastu da izaberem za dete?


    Četkicu za zube možete početi koristiti posle godinu dana
    Najvažnije je da odaberete dečju pastu za zube koja je odobrena i preporučena od strane udruženja stomatologa. Osim toga vodite računa da se paste sa fluorom mogu koristi tek kada dete napuni dve godine. Do tog uzrasta svom bepcu možete čistiti zubiće vodom i četkicom sa mekanim čekinjama.

    Da li na mlečnim zubićima može da se pojavi karijes?

    Naravno, karijes se može javiti odmah nakon nicanja mlečnih zubića. On obično stvara mnogo nevolja detetu, koji oseća bol pri jelu i piću pa zbog toga može slabije da napreduje. Karijes kod beba i vrlo male dece najčešće je posledica slatkih napitaka koji im se daju na cuclu.

    Da li mlečne zube treba popravljati?

    Što je dete manje, to je teže obaviti mu bilo kakvu stomatološku intervenciju. Ipak, potrebno je karijes otkloniti oštrim ručnim instrumentima i zubić plombirati, s ciljem da se zubi zadrže što duže u ustima deteta.

    Da li pokvarene mlečne zube treba vaditi?

    Pokvarene mlečne zube ne treba vaditi, već popraviti jer su oni čuvari prostora za postavu stalnih zuba. Deca koja prerano izvade mlečne zube gotovo po pravilu imaju nedovoljno razvijene vilice u kojima se ne mogu smestiti svi stalni zubi.

    http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=569




    Lalana -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (3.10.2009 16:46:53)

    Odlicna tema, ja odavno namjeravam odvesti curicu na prvu kontrolu zubaru ali jos nikad se nakaniti [sm=smiley13.gif]
    Cini mi se da joj je sve i jedan savrseno zdrav i bijel medjutim ipak bih trebala provjeriti u slucaju da postoje neke zubne anomalije ili kriv rast-kao sto je bio sa mnom slucaj, da se na vrijeme sanira ako je potrebno.
    Hvala cure na odlicnim tekstovima
    [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




    camm -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (5.10.2009 23:57:54)

    kod moje se  pojavila tackica na zubu jedinica gornja
    ni sama ne znam kako da je odvedem na popravak ,jednom kad smo bili cisto radi pregleda
    to je bilo bacanje a ne pregled [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] a sada popravak aaaaaaa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] tesko tesko[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




    Amrino -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (6.10.2009 9:10:59)

    camm- znam kako ti je ali odvedi je sto prije! Jer sto prije odes to je mogucnost da popravak (ako je uopste potreban) krace traje.
    Treba naci dobrog djecijeg stomatologa koji ce s njom uspostaviti dobar kontakt. Znam neke ljude koji su vodili djecu recimo prva cetiri puta samo da se dijete poigra...razgovara sa doktorom sve dok se nije oslobodilo. Ja ne znam niti jednog a Hamzu sam vodila na stomatoloski fakultet par puta i jednom u DZ Mojmilo...cisto da se navikava.
    Valjda ce se javiti neko sa iskustvom iz prve ruke pa da da koji savjet i uputi na nekog stomatologa.




    mamilica -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (7.10.2009 15:04:21)

    Odlicna tema :)
    Moja djevojcica ima tri godine i moram da naglasim da je dojila pune dvije. Medjutim, cirkularni karijes se javio brzo nakon prestanka dojenja. Pojavio se u obliku zuckaste crtice po sredini dvojke zubica. I vrlo brzo se taj zub ''istupio'' da tako kazem, kao da se slomio. I rapidno su joj se poceli kvariti ostali zubici. Prijatelj stomatolog mi je preporucio djeciju stomatologiju u DZ Saraj polje, kome i pripadamo. I tako smo krenule, na redovne kontrole.
    Prvi pregledi su bili upoznavanje i opustanje moje djevojcice, pa onda ciscenje zubica, dok je cetvorka nije zaboljela. Tada je dr ocistila malo zubic i stavila lijek koji smo skinuli nakon 15 dana. Sada ima plombu, i naruceni smo u petak na slijedeci pregled. Djevojcica je bila hrabra, dr ima odlican pristup. Njeno ime je dr Elma Katana. Toplo preporucujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




    Adana -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (7.10.2009 15:13:19)

    "Osim što osiguravaju normalnu funkciju žvakanja, mlečni zubi su važni stimulatori za normalan rast i razvoj čeljusti. Zubiće treba popravljati, a ne odmah vaditi - jer su bitni za očuvanje prostora budućih stalnih zuba. "

    U potpusnosti se slazem sa gore recenim. I mislim da treba dijete cim prije voditi stomatologu na "upoznavanje". Naravno da ne bih dozvolila da pri prvoj posjeti bude ikakve intervencije. Najprije da se dijete upozna sa zubarom, sa ordinacijom, instrumentima, pa onda...
    A bitno je i rednovno i pravilno odrzavanje oralne higijene. Bar danas ima svega i svacega za tu namjenu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

    A camm to sto ima samo mala tackica ne mora da znaci da kvar nije velik. Cesto kod takvih maloh tackica unutrasnjost zubica bude "izjedena". Jer se karijes siri konusno. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Zato, naoruzaj se strpljenjem i kod cika zube. Sretno!




    dinaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (17.10.2009 16:08:10)

    Super tema.Redovno sam svog sina vodila zubaru cisto radi navikavanja,i usput da mu pogleda zubice iako su svi bili zdravi i bijeli.Ali odjednom se poceo zaliti da ga boli gornja cetvorka i naravno otisli smo zubaru i rekla je da sumnja da ga boli taj zubic jer nema nista na njemu ali ipak ce ga otvoriti i vidjeti,kad tamo ima sta i vidjeti zubic unutra skroz otisao kaze do korijena.Nije mu htjela popraviti neznam zasto nego mu je lijecila svake sedmice smo isli da mu promijeni lijek i zub se jednostavno sav izlomio i iskrtio,sad je ostao samo korijen koji ga ponekad boli.Vodila sam ga i molila da mu izvadi taj korijen ali ona uporno tvrdi da ne treba vaditi jer korijen miruje a moje dijete svako malo ima fistulu na tom mjestu.To isto se desilo i sa drugom cetvorkom i ja sam skroz razocarana sa nasom tetom zubaricom.




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:14:43)

    prije par dana igrajući se s malenom primjetila sam da su gornje dvojke s unutrašnje strane potamnile, ne mogu definirati.... nešto kao kamenac a ne kao karijes
    Malenoj je tek 10 mjeseci, ima li ko slična iskustva i šta da radim? kod zubara da je vodim mislim da od tog pregleda ništa ne bi bilo, pa ni meni ne da da bolje pogledam
    Jel moguće da se radi o kvaru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:22:19)

    [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




    Rina26 -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:24:51)

    Vesela nije moguće da su se počeli kvariti mojoj maloj su 3 godine i još ima zdrave zube.




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:26:36)

    ma i ja mislim da  nije moguće da se tako malenoj bebi kvare zube al ne kužim zašto su tamni iznutra[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  moram otići kod stomatologa da se posavjetujem, izgleda da niko nije imao sličnih problema na RR-u




    Hanady RR -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:29:01)

    vesela mliječne zubiće zubari popravljaju ali rjetki. u praksi ti se zubići niti popravljaju niti vade kod zubara sem u slučaju anomalije (tj izrastanja stalnog zuba preko ili iza mliječnog). Kod moje kolegice dječaku su subići sa 12 mjeseci izgledali kao da su se sasuli i ostale crne male krhotine. kao razlog za takvu pojavu njoj su rekli da je upotreba antibitika kod djeteta, doduše njen bebač je jako puno toga uzimao pošto je bio bolešljiv a sad u vašem slučaju možda da pokušaš da potražiš stručnu pomoć, nemaš šta izgubiti a sačuvati djevojčici zubiće bilo bi super jer ovom tečkiću to nimalo nije prijatno vidjeti.




    dana3 -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:29:30)

    IZVORNA PORUKA: veeseelaa

    prije par dana igrajući se s malenom primjetila sam da su gornje dvojke s unutrašnje strane potamnile, ne mogu definirati.... nešto kao kamenac a ne kao karijes
    Malenoj je tek 10 mjeseci, ima li ko slična iskustva i šta da radim? kod zubara da je vodim mislim da od tog pregleda ništa ne bi bilo, pa ni meni ne da da bolje pogledam
    Jel moguće da se radi o kvaru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]






    Moguce da se radi o naslagama od hrane jer je i mlijeko masno a sigurno jede i cvrstu hranu.Moras joj prati zubice dva puta bar na dan a nije lose otici kod ljekara jer mlijecni zubi cuvaju mjesto stalnim i jako su vazni.Moj sin ce slijedece sedmice na pregled zubica a ima godinu i jedan mjesec a svega 5 zuba ima gore 4 i dole 2 i mi ti to ribacimo redovno hahaha.
    Povedi brigu o zubicima i vidi sta se desava




    milenium -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:30:52)

    možda od hrane ostalo,pa se stvorio plak,sa vanjske strane čistimo gazicom a s unutarnje rijetko tko!




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:32:17)

    ma fakat ne kužim, i ja mm imamo extra zube, malena je zdrava beba, ne mogu da vjerujem da je moguće da je u pitanju karijes
    Ako i bude, od popravljanja ništa, premala je ona za to, da bar ima 2-3 godine
    Vidjeću šta kaže stomatolog, hvala cure za odgovore
    dana neznam kako uspijevaš malenom oprati zube, ja čim ovoj mojoj stavim četkicu blizu usta odma je zagrize pa ni tamo ni amo, slično je i sa gazom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




    dana3 -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 0:42:24)

    znas kako-nije to tako bilo od pocetka ali je drzao cetkicu kad ja ili MM peremo zube, onda se jedno vrijeme samo igrao sa cetkicom ,grizao i sl pa ja onda uzimala malo kvasila i bezveze trljala. sad lijepo pusti da trljam mada najvise dohvatim bas ispod gornjih zuba-poslije pranja obavezno se malo poigra cetkicom i vodom.
    pasta je slatka i stavim koliko je velik mali nokat na njegovoj ruci.tako je i napisano na tubi.
    Izgleda da mu godi malo kad protljam desni jer s i ostali zubici spremaju da niknu.Pokusaj tako da zajedno perete zube, moras naci caku kako uraditi a najlakse ako se voli igrati vodom




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 1:12:12)

    dana možeš li molim te nakon posjete zubaru napisati nam svoje iskustvo na ovoj temi, kako bi znale šta nas čeka
    Hvala ti




    dana3 -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (20.11.2009 7:44:03)

    hou veeseelaa nije problem.Napisacu sve sto cujemo,dobijemo savjet,uradimo ... nije lako ove male vragove nahvatati da miruju kad se zubici peru [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ali ja sam njezna mama pa znam i da stisnem glavu dok perem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] zube i onda on rasiri ruke i kaze :brljgnjama mama drvgsdnrgbnalv ne ne
    hahaha moram




    veeseelaa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (21.11.2009 20:27:25)

    a koji kalodont koristite?




    Aki Sa -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (21.11.2009 20:31:28)

    Mi smo do sada popravili 8 mlijecnih zuba, izgledale su tackice a onda ispod krater ispod bjele gledji. Uglavnom dobro je proslo i smatram da se ipak i oni tebaju praviti jer gnoj iz mlijecnog zuba moze da ode i na upalu kuka.




    DM -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (21.11.2009 20:47:21)

    Aki sa gdje ste popravljale zube? mom starijem se počela kvariti jedinica...




    Amrino -> RE: Popravljanje mlijecnih zuba (21.11.2009 21:24:24)

    Naravno da se zubici mogu pokvariti...jer karijes ne gleda koliko dijete ima godina ili mjeseci...
    Veselaaa- to je moguce da su naslage ali upravo iz tig naslaga nastaje karijes kod male djece poznat i kao "karijes bocice". najcesce se javlja kod djece koja koriste flasicu (mada ni dojena djeca nisu 100 % postedjena) i jaaaako je vazno da se zato peru zubici cim naraste i jedan.
    Najpogubnije za zube je nocno hranjenje jer i ako operete zubice...beba ako pred spavanje popije mlijeko- kao da ih niste ni oprali.
    Slatkise i sokove takodje treba izbjegavati.
    Naravno da se mlijecni zubi trebaju popravljati iako je nasim (vecini) stomatolozima peglativno. Svaki stomatolog ce garant svom djetetu popraviti.
    Mlijecni zubi ispadaju ali tek u 5. 6. godini a kvar u prvoj godini je prerano...iako uopste nije rijetka pojava.
    Ja bih voljela kada bi nam mame koje su vec djecicu vodila na popravke opisale sve kako je to izgledalo.
    Cula sam da neki stomatolozi maloj djeci popravljaju zube pod opstom anestezijom...a oni jako dobri i strpljivi se prvo zblizavaju s djetetom...tako da dijete recimo prvih pet puta nista ne radi- dok samo ne dopusti...samo se upoznaje sa doktorom...




    Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>