Prva trudnoca sa puno straha (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


ivanam80 -> Prva trudnoca sa puno straha (20.10.2007 9:53:42)

Pozdrav svima,
Molim za pomoc. U ponedjeljak radila sam dva testa koja su bila pozitivna, dobila sam i potvrdu doktora da sam u 5 ili 6 sedmici trudnoce sto je mene i supruga mnogo obradovalo, obzirom da su mi doktori prije 3 mjeseca rekli da necu moci lako ostati u drugom stanju zbog problema koje sam imala. Nakon tog pregleda sve je bilo ok (to je bilo u ponedjeljak). Od utorka me pocelo malo boliti kao pred menstruaciju,oni ruzni bolovi. Ma ne mogu nazvati to bolovima, to je vise neki pritisak u jajnicima. Jutros mi se pojavilo nesto skroz svijetlo smedje na vesu i odmah sam se uspanicila. Kolegica na poslu me ubijedjuje da su ti pritisci normalni. Tek za 8 dana imam kontrolu i tek tada ce mi se odrediti termin porodjaja. Neznam sta da radim. Toliko me strah da se nesto ne desi, u grcu sam nekom, toliko se radujem ovom malom ˝zrnu graha˝(kako smo ga prozvali) a toliko sam u strahu. Da li je to normalno ili ne. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Molim vas pomozite!! Svaki savjet ce biti od veeeeelike pomoci.
Hvala!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozica.gif[/image]  




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:02:53)

Imam dvoje djece i hvala bogu sve su trudnoce prosle bez komplikacije!

Al taj iscjedak sam i ja imala kroz cjelu trudnocu!

Al ipak bih ti preporucila da odes ljekaru pa da se uvjeris da je sve ok! Nije ti dobro sikirati se osam dana...to nije dobro ni za tebe ni za djete! Bolje provjeri...Za svaki slucaj je bolje otici za ranije a i ako nije nista ETO JOS BOLJE!

Zao mi je sto ti ne mogu pomoci vise...UGLAVNOM ti zelim sve naj u ostatku trudnoce! UZIVAJ...iako je naporno, to su najljepsi dani!  ;-)




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:12:45)

HVALA PUNO[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozica.gif[/image]...
Sav ovaj moj strah je opravdan..Prosle godine u novembru izgubila sam bebu, doduse bilo je par nedjelja ali svejedno, tako nesto se ne zaboravlja... Zato sam se sad malo uspanicila... Nadam se da ce sve biti ok, jer je ovo jedina stvar u zivotu u kojoj zaista zelim da uspijem....




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:18:22)

Bas mi je zao sta si dozivjela! Ja znam da to zena NIKAD ne moze zaboraviti!
I nadam se da ce tvoja trudnoca ovaj put proci bez komplikacija...

P.S. Nazovi ljekara ili u bolnicu pa pitaj...Oni ti mozda mogu reci jel to ok ili da odmah odes do njih! 




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:28:15)

Zvala sam juce doktoricu i njoj je smijesno bilo sto panicim, samo mi je rekla da uzmem apaurin da se malo smirim i to je to. Na ultrazvuku je bilo sve ok..Stvarno se pazim, bar prva 3 mjeseca tako da mislim da vise ovo ja pravim nego sto zaista i jeste[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Sinoc mi je kuma rekla da me nije smjela pregledavati tako ultrazvukom neko preko stomaka i da mi je to mozda izazvalo ove smetnje:(




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:36:46)

He ne brini i nemoj slusati svacije price...iako ja znam svi ti zele dobro...
Kod mene se u obe trudnoce pravljeni samo vaginalni ultrazvuci negdje do 3-4 pregleda...pa tek onda na stomak!
To je ovdje u Austriji normalno...na prvoj kontroli se uvjek pravi samo vaginalni ultrazvuk! NE BRINI nije ti to nista naskodilo!

Pokusaj malo relaksirati...iako ja znam da je lakse kad ti neko kaze da je sve ok i kad te neko smiri!




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:45:19)

Ma znas kako je, svi dolaze sa razlicitih strana i neko kaze ovo neko kaze ono i totalna konfuzija mi se stvori u glavi. A ja sam sto se trudnoce tice totalno nesigurna i znam da je  glupo ali trazim spas u svakom savjetu. Ova trudnoca je pala ko sa neba, jer sam bila i bolesna i imala problema i onda doktorske price da necu moci zatrudniti i onda se to jednostavno desi. U takvoj situaciji covjek bi najradije da se zatvori u stakleno zvono i da ceka heheh... Dobro ne bas tako ali samo da prodje prva 3 mjeseca i lakse cu da disem.. A mama i svekrva me samo oblijecu sa nekim pricama, prvo unuce bi bilo i jednoj i drugoj grrrr disati vise ne mogu od njih a samo me vise strase...




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 10:55:01)

Ja nikad nisam PLAHA bila...Moja mama je takva, boze sacuvaj! Moj mali kad trci i kad padne...ona toliko vrisne i skoci kao da je ko udario...
A ja nisam takva...pa sta, ako padne i ustace opet akobogda
I ako se malo udari pa proce...To je sve normalno!

A takva sam bila i u trodnoci! Isto tako savjeta sa svih strana...Nemoj ovo, moras ono... a ja pored toga sve opet po svome... i hvala bogu sve ok

OPUSTI SE MALO! Jeste da se moras cuvati ali nemoj sebi bezze razbijati glavu! Vidjeces kad akobogda postanes mama,,, sve ce to instinktivno biti ok!

Od stresa najvise problemi dolaze




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 11:03:25)

joj znas koliko si me smirila svaka cast....mogu ti reci da si dobar savjetnik...vec se malo mirnije osjecam i nadam se da ce sve do kraja proci kako treba...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]

HVALA




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 11:10:42)

VJERUJ MI...bice sve u redu!
Opusti se...priusti sebi nesto tako da se osjecas bolje! Zabavi se snecim da nekontas previse oko toga!

Drago mi je sto sam ti pomogla...
Ako kad zaskripi tu sam ;-)))




travnicanka -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 14:09:49)

e ja ne razumijem stvarno te doktore dole!!!!Ma kakav vaginalni ultrazvuk to je toliko nepotrebno,zasto ne naprave klasicni pregled rukom.Ja imam dvoje djece i rodila sam ih ovdje u svedskoj,s prvim djetetom sam u 10-toj sedmici imala vaginalni pregled i to su radili s takvom njeznoscu da nisam nista ni osjetila ,u 16-toj sedmici jedan i jedini ultrazvuk i to je sve.Svaki mjesec sam bila kod babice koja bi samo izmjerila stomak i poslusala bebine otkucaje srca.U drugoj trudnoci nisu me uoste pregledali oni kazu da je to nepotrebno.Zato nedaj da te pregleda vaginalno,i moj ti je savjet neidi puno na uvz kazu da nije toliko stetan ali stasno stresa bebu.Ti stahiovi su sasvim normalni svaka zena prodje kroz to.Ja znam kad sam zatrudnila svaki put poslije obavljene nuzde sam sa stahom ustajala sa wc-solje kontajuci sad cu prokrvariti!!!!Nego ne sekiraj se ti i svakako popricaj sa svojom doktoricom bit ce ti lakse!!!!




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 14:59:26)

Rodila sam dvoje djece i kod oboje djece je napravljeno 9 UZV Kontroli u trudnoci...

Kod svakog djeteta 4 vaginalne i ostale na stomak!

I obojica su se rodili i zivi i zdravi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Kako babica moze pipajuci stomak prepoznati neke bolesti? NEMOZE

Zato kazem da su te kontrole bitne i potrebne da i doktori vide razvoj djeteta i polozaj etc.

Ipak mislim da doktori nisu glupi




Ivona -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 20:55:13)

Slazem se da ne treba izbjegavati UZV,jer nema drugog nacina da su uoce eventualne anomalije.
Citala sam dosta tekstova o UZV,a  gledala sam i neke emisije na "National Geography",pa valjda bi neko spomenuo da je to stetno.Ja ipak mislim da su to samo bapske price i sujevjerje.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sam u 8 sedmici trudnoce (prve trudnoce [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]) i jako sam sretna.
Pokusavam pokupiti sto vise korisnih savjeta,ali ipak dobro odmjerim sta cu od toga usvojiti,a sta ne.

I ja sam do prije dva-tri dana imala iste tegobe:bolovi u stomaku(kao predmenstrualni bolovi),koji su postajali sve jaci,pritisak na jajnike i td.,ali nisam imala nikakav iscjedak.
Doktorica mi je rekla da je to normalno,obzirom da organizmu ipak treba vremena da se navikne na promjene, ali mi je ipak propisala tablete DABROSTON,koje sluze za ucvrscivanje ploda i sprjecavanje spontanog pobacaja.
Sada su bolovi prestali,ali me mucnine(koje uopste nisu samo jutarnje,nego cjelodnevne [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]) i umor ubijaju.Mogla bih spavati 12 sati,ali i to je valjda normalno.

U ponedjeljak idem na slijedecu kontrolu i nadam se da ce sve biti O.K.
Definitivno sam odlucila da necu negativno razmisljati,jer sve to ima veliki uticaj na bebu.Mada...,jedna je stvar donijeti odluku,a druga pretvoriti u praksu.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] U svakom slucaju,potrudit cu se!

Muz i ja smo svoju bebicu prozvali tackica[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i nestrpljivo je cekamo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/9nebesa.gif[/image]!

Pozdrav svim mamicama![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image]




Mić RR -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 21:05:26)

Neznam sta da radim.  

Smiri se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Da li je to normalno ili ne.


Da, da, da.




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (20.10.2007 21:45:31)

UZV Pregledi su jako bitni!
Moja drugarica je prije nekoliko zatrudnila...i na pocetku trudnoce su joj na UZV vidjeli da bebica nema pluca i ako se rodi nakon 9 mjeseci da nece moci prezivjeti!
Tako da je odstranjena odmah! Priznam BOLNO je TAKO ili ONAKO...al ipak je lakse odstraniti odmah nego nositi devet mjeseci i sprijateljiti se stim malim bicem a cjelo vrjeme znati da nece ni dan prezivjeti!

Moram reci da sam ABSOLUTNO PROTIV ABORTUSA!!! Ali ipak ponekad je to jedino rjesenje ;-((((

ALI ja vama budusim mamicama zelim SVE NAJ...ovo je samo jedan slucaj od toliko




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (22.10.2007 11:30:05)

hvala vam na ovim svim odgovorima...toliko sam zabrinuta da to nije vise normalno. u subotu sam pocela osjecati neki pritisak i otisla sam u bolnicu na pregled. doktor mi je propisao utrogestan tablete za vaginalnu upotrebu i mirovanje. danas u 14.00 idem svojoj doktorici pa cemo vidjeti sta ce reci..nadam se samo dobru imam osjecaj da ce ova 3 mjeseca vjecno da traju...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Visnja RR -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (23.10.2007 0:37:43)

Ivana nemoj previse da brines...i tvoj strah i napetost mogu da lose uticu na tvoju trudnocu...
Vjeruj mi sve sam to nedavno prosla... al sam se trudila da razmisljam pozitivno... pridrzavala sam se savjeta doktorice i mirovala... imala sam iste te bolove i pritiske... da ta prva tri mjeseca jesu najtezi jer postoji opasnost od onog sto ne zelimo ali moras smiriti i samu sebe...
vaginalni ultrazvuk nije stetan...Imala sam ga na samom pocetku trudnoce i jos tri puta do sada....jer zbog rizicne trudnoce moram stalno biti pod kontrolom... nemoj da se bojis toga...(sada sam u 15-oj sedmici trudnoce)...
pokusaj da se odmaras, bez napora po kuci ili na poslu i pozitivno razmiljaj ...sretno! :)




travnicanka -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (23.10.2007 10:15:38)

mozda ste me pogresno shvatile,ja nezelim nikoga strasiti ja samo govorim iz svog iskustva.Govorim onako kako sam ja bila tretirana i ono sto sam ja naucila kroz moje dvije trudnoce.To u vezi uvz nije ni meni bilo shvatljivo buduci da sam med.radnik i na godisnjem odmoru u bosni sam otisla kod svoje profesorice i doktorice ginekologije i rekla mi je u stilu jedan uzv.je i dovoljan kad je trudnoca u redu ali vecina zena dolazi svaki mjesec jer imaju pravo na to.Citajuci ove druge postove ispade da sad ja nesto strasim Ivanu naprotiv ja samo zelim da podjelim svoje iskustvo da skrenem paznju na ono na sta mislim da je bitno.Naravno da ce svako raditi onako kako zeli i misli da je najbolje!!!!Puno srece ivana tebi i maloj bebici i ne brini se naravno da ce sve biti ok!!!!!!




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (23.10.2007 14:16:00)

bila sam juce kod doktorice i rekla je da je sve u redu..cak sam vidjela kako mu srce kuca...dusa moja koliko je malesno hehe...uglavnom malo sam smirenija. jos uvijek boli, moram svake sedmice na injekciju dozu progesterona da uzmem kao i  tablete sto ih svaki dan 3x na dan uzimam...nadam se da ce sve biti u redu...ovo je nesto sto iskreno zelim.... 




lalaa -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (24.10.2007 7:55:14)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i ja nerazumijem te gore , meni su zahvaljujući uzv otkrili u 14 tj da mi beba više nije živa da nije bilo mog dragog doktora i uzv ja bih vjerojatno umrla od sepse




lalaa -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (24.10.2007 8:01:41)

Čestitam na maloj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] samo ti uživaj u svojoj bebici nemoj biti ispunjena strahom , pokušaj se opustiti što je više moguće , vrijeme će proletjeti i dok se snađeš vaše malo biće bit će tu sa vama[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sloncek.gif[/image]




SMIRI -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (24.10.2007 8:37:51)

Bas mi je zao!

Nadam se da je sad sve ok!




ivanam80 -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (24.10.2007 10:46:45)

hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...nadam se da ce biti sve ok.... bas mi je mama neki dan rekla da je ona u prvoj trudnoci krvarila prva 4 mjeseca i na kraju je sve bilo u redu...koliko god mislim da se ne trebam sekirati, nije lako zeni kad osjeti bol ili kad vidi krv ili tako slicno. ipak ona je ta koja prva osjeti...




miracle -> RE: PRVA TRDUNOCA SA PUNO STRAHA (24.10.2007 12:34:09)

želim ti što lakšu i bezbrižniju trudnoću..samo bez panike[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




lalaa -> RE: Prva trudnoca sa puno straha (24.10.2007 21:14:00)

da sad je sve ok trudna sam ponovno 28 tj i imam curicu Saru 3 god.




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>