| 
				  IvanaTz ->  RE: sto za cetvoro  (31.1.2010 23:14:06)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   Eh evo da napisem i recepte...      Bezalkoholni aperitiv "Ananas u casi"      300 g ociscenog ananasa, 600 ml vode i sok jednog limuna izmiksati u blenderu, to je to...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]       Predjelo - salata "Svastara"      Sunka, sir trapist, feta sir, kukuruz, kuhana jaja, zelena salata sitno isjeckana, dresing (100 g majoneze i 200 ml jogurta), malo kopra i ostalih zacina po zelji, ma ovdje se moze ubaciti jos svasta po zelji, nije dzaba svastara [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].       Glavno jelo - lazanje       Sastojci: 300 g mljevenog mesa, paradajz sos, 300 g trapista, lazanje, maslac, brasno, mlijeko...   Mljeveno meso proprziti sa paradajz sosom, zaciniti po zelji.    Napraviti besamel sos - na maslacu proprziti malo brasna i uz mucenje dodavati hladno mlijeko, zaciniti muskatnim orascicem.   Lazanje prethodno skuhati (i one na kojima pise da se ne kuhaju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), izrendati sir trapist i onda redati lazanje - meso - besamel - sir i opet sve tako dok ne potrosite sav materijal [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Posuti susamom i origanom i peci oko 30 min na 150 - 200.      Desert - kolac "Dunavski valovi"       Sastojci za tijesto: 6 jaja, 250 g secera, 300 g brasna, 250 g maslaca, 1 prasak za pecivo, 100 ml mlijeka, 2-3 kasike kakaa, malo cimeta, 500 g visanja.   Sastojci za kremu: 750 ml mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 2 vanilin secera, 200 g maslaca, 2 kasike secera u prahu.   Cokoladna glazura: 150 g cokolade za kuhanje, malo maslaca i mlijeka.      Maslac i secer pjenasto izmijesati, dodati zumanca i mlijeko, brasno, prasak za pecivo i na kraju lagano umijesati snijeg od bjelanjaka. Polovicu ove mase uliti u pleh a u preostali dio umijesati kakao i cimet i sipati preko zutog tijesta u pleh. Po tome poredati visnje i peci oko 35 min na 180 st.   Ukuhati pudinge (sa secerom i vanilin secerom), kad se malo ohladi dodati prethodno pjenasto umucen maslac sa secerom u prahu.   Kremu preko biskvita, preko kreme cokoladna glazura i to je to!      Desert od visanja i vanilije      800 ml vode, 20 kasika secera, 22 kasike griza, 1 kg visanja, 4 pudinga od vanilije, 2 slag pjene ili 1/2 l vrhnja za slag.   Vodu i secer zakuhati do vrenja, dodati visnje i kuhati dok ponovo ne provri, onda polako dodavati griz i kuhati dok se ne zgusne, izliti u prethodno vodom navlazen pleh. Preko toga preliti puding pa na to slag.         Prijatno svima!    
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |