Neca xxx -> RE: Porodiljska naknada (28.12.2012 18:33:17)
|
IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Neca xxx IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Neca xxx IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Dalia2013 Pokusacu razgovarati. Ja sam se bojala da cu dobiti otkaz prije isteka ugovora. Znate kako je to kod nas, sve je moguce, a uz to sam radila na obezbjedjenju i za tih 7 mjeseci niko nije primjetio da sam trudna, samo sam javila da sam na bolovanju, jer su uslovi rada postali jako losi. Jos uvijek nisam razgovarala sa direktorom, jos uvijek ne znam sta ce biti, al recite mi posto ste vi bas upuceni, nakon isteka 42 dana bolovanja, da li ista poslodavac placa za mene, ili to preuzima socijalno. Nadam se da me razumijete, malo sam se zapetljala oko svega, sve mi je novo. socijlano nakon 42 dana...sa djagnozom čuvanja trunoće 100% plaće i svi doprinosi koje će firma refuinirati od države Da li neko zna koji iznos ZZO u ovom slucaju refundira poslodavcu? Da li cjelokupni iznos plate i doprinosa trudnice ili samo neki odredjeni postotak? Kompletne doprinose na bolovanju preko 42 dana pod dijagnozom čuvanja trudnoće poslodavac refunira... dopinosi na bolovanju su propisano u odnosu na veličinu plaće... ako je ista 100% po toj šifri bolovanja, toliko i plaća toliko i refundira Da li to znaci da ZZO refundira samo doprinose ili i platu i doprinose (dakle bruto platu)? Ja sam mislila da se refundira bruto plata, dakle ukupni trosak poslodavca, ali mi nedavno rekose da se ne refundira sve nego samo neki manji iznos. Pa sam sada zbunjena. [sm=zmeden.gif] ne ne platu komletnu ne refunira socijalno...samo do 80% nje, do 100% je obveza poslodavca članom 46. zakona br. 30/97 je utvrđena osnovica za naknadu koja se isplaćuje za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tj. da je osnovica prethodno isplaćena plata. Članom 47 istog zakona utvrđen je visina naknade prema osnovici odnosno najmanje 80% od utvrđene osnovice. Tim članom je takođe utvrđeno da kantonalni zavodi utvrđuju visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koji se isplaćuje na teret kantonalnog zavoda. Prema odluci Upravnog odbora Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevo od februara 2004 godine naknada plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad koja se refundira od Zavoda je 80% neto isplaćene plaće na koju je plaćen doprinos, i ne može biti veća od 80% od prosječne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH. Elem ovih 20% plaće u ostatku obaveza je poslodavca... ako isti ima tako propisano internim pravilima svojim...a većina ima za dijagnoze u humanom smijeru pravilnike Pa dakle ne refundira ZZO poslodavcu moju cijelu bruto platu (koja je realno trosak poslodavca), nego 80% neto plate, ali maksimalno 80% prosječne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH. Dakle, ako je moja plata veca od prosjecne plate, ZZO ne refundira poslodavcu ni priblizno ukupan trosak moje plate i doprinosa. [sm=zmeden.gif]
|
|
|
|