Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjemPoruka


nelala -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 17:46:29)

eto drage, moje citajuci razne teme i vase komentare da se zakljuciti da imate puno dobre volje, lijepih zelja, podrske i iskustva ..nazalost :) moj problem je nedavno otkrivena UTERUX DUPLEX tj. dvije maternice a jedan grlić koji ide u lijevu maternicu....fizicki su razdvojene, folikuli rastu i u jednoj i u drugoj, sve je ok samo sto je duplo...a bebe nema jos...
molim za slicna iskustva...da li je neko sa uterus duplex ostao trudan prirodnim putem ?????
mamabb -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 17:53:40)

Stvarno ne znam o takvim slučajevima ništa, ali ti šaljem brdo pozitivne energije :)))
Ako neka ženica zna nešto sigurno će pisati :))
Private -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 18:03:25)

uterus duplex ili dvoroga materica.Meni je jedan doktor rekao da imam tu pregradu na materici od 11 mm.Medutim kad sam otisla kod druge doktorice ona mi je objasnila da nije pregrada u pitanju,vec blago zavaljena materica prema kicmi,sto na vaginalnom UZ je stvaralo sliku pregrade.Sada imam pile[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] koje ce za tri dana imati aBd puna 3 mjeseca
Private -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 18:03:41)

Uterus bicornis - dvoroga materica 
Pre uvodjenja 3D ultrazvuka kao standarda u ginekoloskm i obstetricijskim pregledima problem dijagnostikovanja diskretnih anomalija ploda ili anomalija unutrasnjih polnih organa zene je bio tesko resiv ili rezervisan za endoskopske i ostale invazivne procedure. Ultrazvucni aparati visoke rezolucije i odgovarajuci softver koji volumenske zapise "sece na tanke slajsove" (debljina preseka je opciona) pocinje da se svojim kvalitetom  priblizava CT i MRI snimcima, bar kada su u pitanju parenhimatozni organi poput materice, jajnika, jetre, bubrega, srca i sl. Medisonovi softverski paket 3DXI ima mogucnosti da volumenski zapis ultrazvucnog aparata konvertuje u multislice prikaz sa podesivom debljinom preseka odnosno podesivim razmakom izmedju slika. Ova tehnologija omogucava precizan pregled unutrasnjosti organa i zapazanje najsitnij detalja i patoanatomskih promena. Sistem je primenljiv u power dopler, color doppler i 3D modu. Po kvalitetu dobijenog materijala ova tehnologija ce ubuduce ozbiljo konkurisati CT i MRI sistemima osim u podrucju kostanozglobnog, digestivnog i nervnog sistema.Dvoroga materica ili uterus bicornis je relativno cesta anomalija i javlja se u opstoj populaciji sa incidencom od 5-''''%. Vrlo cesto je uzrok steriliteta i/ili subfertiliteta. Zene sa dvorogom materiscom su izlozene vecem riziku za spontani pobacaj, prevremeni porodjaj i zavrsavanje trudnoce carskim rezom. Dijagnoza ove anomalije se postavlja ultrazvucnim pregledom, histerosalpingografijom, hydroehosalpingografijom, histeroskopijom i laparoskopijom. Dvoroga materica je razvojna anomalija koja nastaje zbog izostanka spajanja levog i desnog Mulerovog kanala u embrionalnom razvoju zenskog ploda. Bliske po etioloskom mehanizmu su septirane, subseptirane i sedlaste materice. Dijagnoza ovih anomalija se postavlja na isti nacin kao i kod dvoroge mateice, a rizici za ishod trudnoce su slicni uz napomenu da su rizici za pobacaj i prevremeni porodjaj manji nego kod dvoroge materice.Terapija ovakvih anomalija moze biti konzervativna (velike doze gestagena u trdnoci) ili operativna kada se histeroskopski preseca septum materice, a u slucaju dvoroge materice laparoskopska ili hirurska intervencija rekonstrukcije materice po Shtrasmanu.  

Zene sa jednom od navedenih anomalija su izlozene povecanom riziku za spontani pobacaj, prevremi porodjaj i komplikacije u toku samog porodjaja. Sam spontani pobacaj umanjuje rizik za novi pobacaj i prevremeni porodjaj zbog toga sto se posle prve trudnoce anomalicna materica uveca, tako da plod u svakoj narednoj trudnoci ima vise uslova za pravilan razvoj. Sve hirurske intervencije (presecanje septuma ili rekonstruktivna hirurgija) takodje imaju pozitivne efekte u smislu smanjenja rizika za pobacaj ili prevremeni porodjaj.
Crazy little thing -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 18:15:47)

Evo ja mogu reći iz iskustva, ne mog osobnog, već moje majke. Ona ima dvorogu materinicu, i ostala je trudna prirodnim putem, ali nakon dvije godine pokušavanja. Poslje mene nisu imali više djece, ali to ništa ne znači. Uglavnom, odgovor je, DA, može se zatrudniti prirodnim putem. Nadam se da sam te barem malo oraspoložila.
nelala -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 18:48:20)

hvala, hvala, svaka informacija je dobro dosla....samo kod mene nije dvoroga...to su mi bas naglasili...vec dvije fizički odvojene maternice...pravilnog i normalnog oblika....ali grlic ide samo u lijevu ...ali folikuli rastu i u jednoj i u drugoj :) bas sam se mjesec dana pitala...sto bas ja????
aicha -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 19:14:50)

koliko se trudis vec?

cekaj, pa ja sam cula da takve zene mogu imati dvije trudnoce razlicite "starosti" koje imaju 2 maternice....pa zar je onda zatrudnjivanje problem?

nelala hajde od viska glava ne boli...mislim, hB pa imas sve..evo ja nemam jedan jajovod i odmah manjkavost al hB ima drugi a ti imas sve cak i vise...samo se opusti...i druzi se ovdje sa nama...jedva cekam da ostanes[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image]
aicha -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 19:22:14)

evo nelala

nasla zene u njemackoj sa uterus duplex pisu
Jedna je imala 2maternice i 2 ulaza i operisala se i rekli joj poslije 50:50 sansa za zatrudnjivanje medjutim ona zatrudni i treba sad da rodi samo sad se brine hoce li normalno roditi ili preko carskog

druga pise da je za UD saznala u 19.godini, sad joj 27 i u 35. je sedmici trudnoce,kaze 2godine je pokusavala zatrudniti, niko joj nije mogao garantovati i imala je pritisak na pocetku,sve dok se nije opustila nije zatrudnila
nelala -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 19:46:38)

:)))))))) kako ste sve brze...hvala od srca...pa mi smo skupa 11 godina...i citavo vrijeme smo se cuvali...koja ironija...a od prije dvije godine pokusavamo...i to su mi doktori rekli...trazila sam i drugo i trece misljenje :) da su i to samo slucajno uocili jer sam ja vristala kako to niko nije vidio za toliko godina jer sam redovna na papa testu i ostalim pregledima...ali izgleda da je tako trebalo biti...al je u ovom slucaju carski obavezan...sto meni licno nije nista strasno kao ni da je prirodni porod u pitanju...uglavnom imam 30 godina i cekam...ali evo kako vidim medicina nema za sve rjesenje i odgovor...nekad i nasa jaka volja pobijedi sve prepreke...hvala cure na pozitivnim iskustvima...da se pojedinacno ne zahvaljujem :))))))
mnn -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 19:55:54)

evo da te nelala utješim moja mama ima dvorogu maternicu i rodila je prirodnim putem nas troje zdravih i živih...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  ja imam normalnu maternicu...ali meni je ginekolog rekao da sve zavisi od hormona i od ženine gradje...itd..jajnici koliko su prohodni...
Visnja RR -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (13.12.2009 20:03:10)

moja rodica ima slican problema ali je rodila bez problema dvoje djece...
lusesita -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (2.3.2010 14:25:14)

A jel ima neko na forumu sa dijagnozom uterus septum tj. septum materice?Voljela bi ako ima neko da se javi da razmjenimo iskustva!?Ja sam ga imala,imala sam dva spontana,skoro sam ga operisala!
lelena -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (2.4.2010 17:27:25)

Upravo sam se prijavila samo da bih obradovala nelala.Ja imam dijagnozu uterus duplex.Trudna sam tri meseca.Obe materice su lepo formirane,s tim sto je jedna blago zavaljena.Grlic kao i kod tebe ide malo ka levoj(mada nisam sigurna da li je bio takav pre trudnoce).Inace zatrudnela sam iz prvog pokusaja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .Trudna sam u levoj.Kada je doktor rekao da sam trudna,ja sam odmah pitala PA GDE JE DRUGO?Malo mi je zao sto nije u obe,mada ovako ce biti sigurno manje problema.Ja mislim da treba da se opustis,jer se beba ne pravi na silu i sa opterecenjem.Cak nismo isli na to,nego u fazonu,ako bude-bice.Znam da se javljam kasno,ali htela sam da podelim svoje iskustvo i utesim zene sa slicnim problemima.
anidla -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (2.4.2010 20:14:20)

ujna mm ima ovu tzv. dvorogu maternicu....ima 3 prekrasne djece...naravno da se morala cuvati i lezati 3 trudnoce ali HB sve tri je iznijela do kraja....

tebi zelim svu srecu svijeta i nemoj se brinuti, samo da ugledas sto prije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/modricrtici.gif[/image] i onda laganini uz RR [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
R&T@ -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (2.4.2010 22:45:06)

lelena
Dobro dosla i
Puno srece, draga moja!

Moja prijateljica ima dvije maternice, i troje djece.
S tim da je prvo dvoje rodila iz iste, prirodnim putem.
A kod trece trudnoce ljekari su tvrdili da nije trudna jer je plod bio u drugoj maternici, za koju su tvrdili da nije aktivna, sta god to znacilo....
I treci porod je bio prirodan, tj. vaginalni.
nelala -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (3.4.2010 18:49:47)

hvala draga moja od srca na lijepim vijestima....znaci nisam sama [sm=smiley36.gif] ...jako sam sretna zbog tebe i odmah imam pozitivne energije da krenem u akciju [sm=smiley36.gif] ...ovaj mjesec sam bila na stimulaciji klomifenom...pa pregnyl i sad pijem utrogestan i ocekujem da ne dode [sm=hudicek1.gif] ....
zelim ti najugodniju trudnocu i najlaksi porod...cuvaj bebicu...i javljaj kako napreduje !!!!!!!!!!!
lelena -> Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (4.4.2010 12:54:01)

Bez brige i opterecenja,moj ti je savet.Srecno.
malena27 RR -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 8:51:08)

prenos posta:

IZVORNA PORUKA: lavicamaja

Da li postoji neko sa problemom MRKH sindroma? Volela bih da cujem jos necija iskustva u vezi ovog sindroma.
lavicamaja -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 10:30:21)

Da pojasnim:

"MRKH sindrom podrazumeva urodjen nedovoljan razvitak vagine, grlica materice, materice i falopijanovih tuba kod zena koje imaju zenski genetski kod (46xx).Uzrok nastajanja je nepoznat. To je dakle, anomalija kada je zena rodjena bez materice, cerviksa(grlica materice) i u mnogim slucajevima vagine i zato ne mogu ostati u drugom stanju. Neke zene imaju rudimentarne ostatke materice, ili tuba. Spoljašnji izgled genitalija je potpuno normalan. Ucestalost ovog sindroma varira od studije do studije...uglavnom najcešce je da se jedna od 5000 zena rodi se sa ovakvim anomalijama. A poremecaj nastaje u periodu izmedju 4 i 6 nedelje trudnoce. On ukljucuje i jos neke druge propratne simptome, kao sto su anomallije/nedostatak bubrega, koštani problemi, gubitak sluha i dr., koje neke od nas imaju a neke ne. A javile su se kao posledica ove anomalije."

Verovatno si ovako nesto pronasla na netu. U sustini, to je to. Ne dobijes menstruaciju do 18. godine, odes kod lekara i kazu ti da menstruaciju nikad neces ni dobiti, jer je materica nedovoljna razvijene (kod nekih zenskih osoba i ne postoji, kao i vagina, koja je ili nedovoljna razvijena ili ne postoji).

Nadam se da sam pojasnila i da ce se pojaviti neka zena ili devojka, koja zeli da slobodno razmeni iskustva, jer jedino tako mozemo da se suocimo sa ovim strasnim problemom.
bebbe RR -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 14:24:09)

Lavicemajo,
Dobrodošla među nas.
Vidim, niko ti se ne javlja, a nadam se da, ukoliko neko ima isti ili sličan problem, hoće. Osobno, nisam prije čula za ovaj sindrom. Nije mi jasno na koji način ovo utiče na kvalitet života žene koja ga ima? Pa, eto, ako imaš vremena, a znanja sigurno imaš, prosvijetli me.
lavicamaja -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 17:04:21)

Nikakve razlike u spoljasnjem izgledu nema I niko ne bi znao koji problem imate, ukoliko ne kazete. Jedina razlika je ta sto nemate mesecni ciklus, odnosno, menstruaciju.
Kad sam imala 16. godina doktor mi je rekao da menstruaciju necu nikad dobiti, jer mi je materica nerazvijena I da nikada necu moci da zatrudnim.
Nisam udata, ali imam dugu vezu I kad budemo resili da imamo bebu, ja cu ponovo ici na sve preglede. Mozda se do sad nesto promenilo, ko zna?!
Inace imam 22 godine.
Zato bih zelela da stupim u kontakt sa zenama\devojkama koje imaju isti problem (znam da ih ima, ali mislim da ih je stid I strah da to I kazu).
bebbe RR -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 17:07:53)

Lavicamajo, hvala ti puno za objašnjenje. Zaista ništa o tome nisam znala. Ti si mlada i u pravu si - vjerovatno se je nešto promijenilo do danas, u proteklih šest godina. Treba pokušati. Da li tvoj partner zna za ovu situaciju?
Nadam se da će ti medicina moći pružiti pomoć, ali, svi znamo da biologija nije jedini način da se ostvarimo kao roditelji. Želim ti puno sreće!
bebbe RR -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 17:09:12)

I reći ću još i ovo - nadam se da će tvoj primjer ponukati one sa istim ili sličnim problemom da ti se jave.
lavicamaja -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 17:12:56)

Naravno da zna, od samog pocetka, jer sam I tad bila sa njim, kad sam isla na pregled I zahvaljujuci njemu uspela sam tako mlada sa se izborim sa tim (jer ipak nije jednostavno, a ni lako u 16-toj god. cutis u surovu istinu).
Dosad smo stvarno bezbroj puta pricali o tome I slozili smo se da, ukoliko ne budemo uspeli da imamo nase biolosko dete, usvojicemo.
A inace, cula sam za mnoge cajeve koje mogu da pomognu da materica ojaca, pa sta bude. Ja pijem vec duze vreme virak (vrkutu), jer je on dobar za sve zenske probleme.
maja78 RR -> RE: Urođene anomalije reproduktivnih organa žena/Dupla, jednoroga materica, MRKH sindrom i sl. (18.11.2010 17:13:24)

lavicamaja samo da ti kazem svaka cas_t sto tako otvoreno pricas o tome.
da u pravu si zene nece reci to jer ih je vjerovatno stid, ali kad se razmisli nema zasto da bude, nisi ti birala, niti lose ista uradila
ja se iskreno nadam da ce se javiti zene/djevojke koje imaju taj problem ako ne ovdje javno a onda tebi na pp

ali stvarno ti hvala sto si ovo podijelila sa nama i upoznala nas da postoji to (a sigurna sam da to nije tako rijetka pojava) iako se ne prica o tome

bas imas zdravo razmisljanje, i to kad kazes za djecu, pa nije propast svijeta sto neko ne moze roditi, uvijek postoji i usvajanje, samo treba biti "open mind"
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>