Namaz u trudnoći (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


Mamica24 -> Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:04:00)

Tražila sam po forumu i namaz, i klanjanje namaza, i molitva al mi ništa ne izbacuje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ja od stomaka nikako ne mogu da se savijem da padnem na sedždu pa jel ima neki alternativni način da se klanja???




hanabanana -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:05:08)

Koliko ja znam ima, a moja majka ga je rahmetli praktirala budući da je bila invalid.

Dakle, sjela bi na kauč ( sečiju ili šta već ), ispred sebe stavila stolicu na koju bi prostrla sedzadu.

Ne znam jesam li pomogla.




Mamica24 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:10:01)

Može li se staviti jastuk u krilo ili na sto pa da se sjedeći klanja a da se na sedždu pada na taj jastuk stavljen na sto ili na stolicu??




hanabanana -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:13:30)

Da da, upravo tako je radila. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Mamica24 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:14:40)

Hvala ti puno.. ja ću sad puno vremena provoditi kući jer neću raditi pa mogu svaki namaz klanjati.. 




brzamala -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:15:42)

Mamice,  namaz mozes obavljati sjedeći, a ako ne mozes sjedeci onda lezeci. Sjednes na stolicu ili kauc i saginjes se na sedzdu koliko mozes, onako u zraku. Ne moras do kraja i nista ti ne mora biti postavljeno ispod, a mozes i postaviti jastuk ako ti je lakse. Ja sam tako obavljala u bolnici nakon, laparoskopije.




Mamica24 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:50:00)

Hvala ti puno!!




reallove -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 13:59:49)

Ja sam tokom cijele trudnoce klanjala,normalno bez ista a ti ako nemozes mozes na stolici,ili na kauc ako ti je lakse




mamina princeza -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 14:13:32)

ja sam isto kad sam imala probleme u trudnoci klanjala dosta sjedeci i to bez icega...samo onako sam se saginjala glavom na rukju i vise na sedzdu.. nadam se da sam fino objasnila.
Koliko god sam mogla ja sam klanjala i stojeci jer mi je to nekako usput  i pomagalo za kondiciju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] medjutim imala sam dosta rizicnu trudnocu pa u nekim periodima nikako nisam smjela.
Moze se klanjati i lezeci ako covjek ne mze drugacije.




Anoniman -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 14:29:58)

Ja sam umjesto da idem na sedždu, sjedala na stolicu, a ruke stavljala na koljena (možeš i na jastuk). 
Savij se koliko možeš, ali se ne napreži.
U svemu je bitan iskren nijjet...




Mamica24 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 15:15:51)

Ja ću sjesti na stolicu a ispred sebe ću staviti sto i na njega jastuk i tako se okrenuti prema Kibli
mislim da će mi tako biti najlakše.
Meni sve živo prožiga kad moram čućnuti ili ako sjedim pa moram ustati.




tajcika -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 16:04:06)

drago mi je da ima ova  tema l bojim se bilo sto napisati, u prvoj trudnoci sam klanjala redovno sve do noci uoci samog odlaska u bolnicu,dok sada evo u drugoj trudnoci sam na mirovanju i mogu reci da nazalost neklanjam jer mi je problem uzeti abdest preko kade,i zaista dugo nisam klanjala mada proucim,al ipak me strah kazne sto sam propustila ovolike namaze,nadam se i molim samo za Allahovu milost i oprost i molim ga da mi ne dopusti da na bilo koji nacin izadem iz dina i imana




shpagica -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 16:19:42)

@tajcika - moze li ti neko pomoci da uzmes abdest (meni je MM pomagao u visokom stadiju prosle trudnoce) - dozvoljeno je. Pa onda obuci carape sokne i mozes narednih 24 sata ciniti samo mesh po carapama kad uzimas abdest. A ostalo nije problem i ne moras preko kade. Ili mozda tejjemum da uzmes na neku zemljanu posudu. I lijepo sjedi ili lezi pa klanjaj. Bice ti dusa mirnija :)

Neka nas sve dragi Allah nagradi. Amin




minica81 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 21:35:31)

i ja nisam mogla klanjati stajeći u zadnjem mjesecu, klanjala sm sjedeći ,ispred sebe bi stavila jastuk i tako bi klanjala.
bitno je da klanjaš u ime Allaha dž.š. i Allah dž.š. sve vidi sve zna. vidim da se trudiš i to je veoma bitno , pa kako se može
sellam za tebe i sretno na porodu.....




baby girl -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 21:45:09)

moram reci da sam i ja  nakon vanmatericne trudnoce, nakon izlaska  iz bolnice klanjala u sjedecem polozaju, a evo i sada u trecem mjesecu (hvala Allahu dzs) buduci da strogo mirujem. Iskren nijet je najvazniji, a dragi Allah dzs najbolje zna u kakvom smo stanju. Selam svim trudilicama, da vas dragi Allah dzs nagradi za vas trud i brigu. Amin 




ja_mama -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 23:13:01)

moram i ja da ti dam svoja iskustva. :D ja sam u prosloj trudnoci nakon serklaza klanjala lezeci, nisam smjela sjesti, a od nedavno klanjam sjedeci. sjedem na pod, na noge, stavim dva jastuka i klanjam. abdest uzimam u kadici, imamo onu plitku kadu u kupatilu, pa se lahko udje i izadje, ne moram dizati noge a ni saginjati se nesto posebno. tako da... ti uradi kako tebi najvise odgovara, Uzviseni Allah zna sta je u nasim srcima.




mila81 -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 23:22:38)

Bitna je namjera, a olaksica naravno da postoji. Klanjaj kako ti je najlakse i u kakvom ti polozaju odgovara, bitno je okrenuti se prema Kibli, a kako ces se postaviti to je do tvojih mogucnosti. Da nam samo Bog sve primi, inšAllah[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 23:27:48)

Ja sam u prvoj trudnoci mogla "do kraja" normalno klanjati, medjutim, sada vece oko 2 mjeseca klanjam sjedeci. I ja takodjer smatram da je nijet najbitniji. Allah sve zna.




frenkoza -> RE: Namaz u trudnoći (19.1.2010 23:34:29)

evo da se i ja tuspasim na ovu lijepu temu.... ja sam zadnja 3 mjeseca klanjala sjedeci - fotelja mi je svakako okrenuta prema kibli - sve obavim normalno i kad trebam na sedzdu ja sjednem i savijem se kolko mogu, ispruzim ruke i naslonim lice na ruke - znaci sve kao na podu, tako u zraku... cak sam u 7 mjesecu isla na teravije - odnijela tabure u dzamiju i fino klanjala, nisu mi trebale nikakve vjezbe za porod :D poslije teravija :D
selam




malena sharena -> RE: Namaz u trudnoći (20.1.2010 0:06:19)

Ja sam skoro cijelu trudnocu strogo mirovala, pola godine nisam nikud izasla iz kuce zbog rizicne trudnoce, tako da sam i namaz obavljala sjedeci. Vazno je obaviti namaz pa kako god, sjedeci, lezeci, sa abdestom ili tejjemumom, ali obaviti ga na vrijeme. Pogotovo u trudnoci namaz smiruje i jaca duh.




aammina -> RE: Namaz u trudnoći (25.1.2010 13:18:48)

U svemu je bitan iskren nijjet...




amanullah -> RE: Namaz u trudnoći (25.1.2010 13:57:28)

Uzvišeni Allah iz Svoje milosti prema ljudima učinio im je vjeru lahkom. Tako je i za bolesnike koji nisu u mogućnosti da klanjaju namaz onako kako je propisano, Uzvišeni Allah dao olakšicu da klanjaju namaz onako kako su u mogućnosti.

Ovo je i priroda islamskog vjerozakona koji ljudima otklanja svaku poteškoću. Kaže Uzvišeni Allah: ”Allah želi da vam olakša a ne da poteškoća imate”, i “Allah ne opterećuje čovjeka iznad njegovih mogućnosti.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Kada vam nešto naredim, učinite to koliko ste u mogućnosti. ”Musliman niti u jednom slučaju ne smije ostaviti namaz kao stub islama, pa makar bio i teško bolestan, jer islam daje rješenje za svaku situaciju. Ako bolesnik nije u stanju da klanja stojeći, klanjat će sjedeći, a ako mu i to pričinjava veliku poteškoću, klanjat će na boku okrenuvši lice prema Kibli.

Ovo potvrđuju Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi, kada ga je Imran ibn Husajn, radijallahu anhu, upitao kako će klanjati kada je bolestan, a on mu je odgovorio: ”Klanjaj stojeći, a ako ne možeš,onda klanjaj sjedeći,pa ako ni to ne možeš, onda na strani.” U Nesainoj predaji ovog hadisa stoji: ”Pa ako ni to ne možeš, onda ležeći, Allah ne opterećuje čovjeka iznad njegovih mogućnosti.” Što se tiče abdesta, on je uvjet za valjanost namaza, osim ako čovjek nije u mogućnosti da ga uzme zbog bolesti i drugih opravdanih razloga.

U tvom slučaju, ako nisi nikako u mogućnosti da uzimaš abdest, uzimat ćeš tejemmum zemljom ili zemljanim predmetom.

Ako se nikako ne možeš kretati, a nema niko da ti pomogne uzeti abdest ili tejemmum, onda ćeš klanjati i bez abdesta i bez tejemmuma, jer Uzvišeni Allah kaže:”Bojte se Allaha koliko ste u mogućnosti.” Allah, opet, najbolje zna.

Abdulvaris Ribo -minber




chuci -> RE: Namaz u trudnoći (25.1.2010 15:47:14)

ja sam zadnje mjesece trudnoće isto klanjala sjedeći, a sedždu sam pravila na stolu za peglanje koji sam postavila ispred sebe, rasklopjen naravno. i kako je koji mjesec išao ja sam dizala sto jer sam se manje mogla sageti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




hana24 -> RE: Namaz u trudnoći (23.3.2010 21:11:33)

selam i pozdrav svima,
evo bas mi je drago sto ima i ova tema na internetu o namazu u trudnoci.
moje pitanje je kako klanjati lezeci ako neko zna, molim vas da mi javite, jer mi je doktorica naredila strogo mirovanje a sjediti isto ne smijem.
sad za sad klanjam lezeci na ledjima, okrenuta licem prema kibli, (i improvizujem ako tako mogu reci).
hvala svima unaprijed....
znam da Allah zna za sve i svaku situaciju, i da je bitan nijet, ali bih voljela znati tacno ako neko zna da mi pojasni.....
hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




malena sharena -> RE: Namaz u trudnoći (24.3.2010 0:06:55)

Draga, ja ne znam da ti odgovorim na ovo pitanje, ali podizem temu, mozda je neko ko zna vidi.




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>