teacher75 -> RE: Bebe od 1 - 2 godine (3.2.2011 14:23:41)
|
IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Breskva IZVORNA PORUKA: teacher75 e to je to, treba bebe forsirati da su potrbuske i da puzaju i ako nece, ja to nisam znala i sad evo kasni...al bice abd sve ok[sm=smiley1.gif] teacher nije ovo tačno, šta je sa bebama koje preskoče fazu puzanja pa hodaju, čitajući tvoje postove još od prije ti si bila zabrinuta ali nemaš razloga, ko te toliko sikira? Ne moraju sve bebe prohodati do godine dana...Sve što treba raditi sa djetetom što se tiče motoričkog razvoja je poticati ga stimulisati da ono samo svojom voljom napravi ... Kao što dadada reče u redu vježbice ali samo ako ga to čini sretnim...Evo kako sam se ja igrala: Uzmem mobitel i pustim neku njemu zanimljivu melodiju, stavim ga na pod te izađem iz sobe i on treba doći do toga, da samo vidiš kako srlja prema tome...Nađi nešto njoj zanimljivo i igrajte se potpisujem.... nije tačno da se bebe trebaju forsiarti.... vježbe eventualni koje će poboljšati motorički razvoj se rade do godine dana i na preporuku pedijaatra koji vas šalje specijalisti. Kod tvoje bebe pedijatar nije našao oitrebu za tim , znači Lana je u redu s amotoričkim razvojem. ja nisma niti jednu niti drugu forsiarala nikada... starija je bila lijena totalno, nikada nije puzala...nekada pred progodavanje malo unazad u rikvers a li tada se već i ustala da stoji...porhodala je sa 13 mjeseci samam bez ičije pomoći i bez forsiranja... mla je prije starije ustala na svoje noge, puzala je ko vojnik sa 4-5 mjeseci...nisma to oečkivala pa me i prepala..ja je ostavila u dnevnom boravku...dođem tamo nje nema a ona otpuzala pod sto trpezariski....ustala je sa 9 mjesevi i pola godine stajala mirno na jednom mjestu kraj ugla nije gtjela da hoda ja je nisma ni forsirala...samo je krenula kada je osjetila da treba i na bezvezan poziv moga zeta da joj da mobitel...ni tada nismo očekivali ali krenula je...kanso je prohodala u odnosu na seku...ali to je normalno. ja sam pitala pedijatricu jeli Ok da dijete ne progoda do 15 mjeseca rekla je da sasvim noramlno i d amoje dijete nema potrebu d aide neurologu ili fizijatru. Pitaj i ti pedijatra šta misli o Laninom motoričkom razvoju..... djecu ne treba forsirati, ali treba ih podsticati.iako kod djece kod koje ide sve spontano nema potrebe da se pomaze jer ide sve samo po sebi.znaci ovo je moje iskustvo.svi se mi igramo sa djecom i treba ih podsticati da rade odredjene aktivnosti ako vidis da nece sami. ja opet nista ne prepustam slucaju, sve fino provjeri sa ljudima koji su skolovani za to i onda radis kako ti je receno.kad kazem skolovani mislim na specijaliste i bave se samo odredjenom oblasti. pedijatri mogu neke stvari previdjeti, naravno, ali zato treba traziti drugo misljenje. moj stariji sin je imao podvezan jezik, za dvije godine to nikada niko nije vidio ni rekao nego kada je dosao kod drugog logopeda zena vidjela i poslala nas da vidimo to.sada dijete sta radi plazi jezik, a do tada nigdje jezika ni na mapi. ja sam poucena jednim iskustvom i uvijek sam za dodatne kontrole i provjere jer ne zelim da rizikujem.kako se kaze koga jednom zmija ujede boji se i gustera. izvrsili smo sve moguce pretrage i dobile gore navedeno objasnjenje i savjet sta dalje. vjezbamo svaki dan i vec se vidi napredak, uci da puze a zatim ce nadam se ici sve svojim tokom...
|
|
|
|